POI

• 19 Odpowiedzi
  • 6226 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WZ

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC Topaz, IPhone 4.
POI
« dnia: Lipiec 07, 2009, 22:53:32 »
Czy ktoś potrafi przekonywująco powiedzieć czym różnią się kategorie POI: RADARY i RADARY, KONTROLA DROGOWA. Przy wybraniu obu opcji na mapie widoczne są jak zdublowane. Na zdrowy rozum nie powinno być dwóch kategorii,  bo to w zasadzie to samo. A może się mylę?

*

Bilunia

Odp: POI
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2009, 21:00:18 »
W bazie fotoradarów jest totalny bałagan. Dotyczy to zarówno bazy PDAclubu, jak i Miplo. Nie wiadomo, co która kategoria zawiera. Mnóstwo punktów jest zdublowanych. Gdyby były dwie kategorie: fotoradary i suszarki, wtedy każdy by wiedział co pobiera, oraz ew. do jakiej kategorii dodaje nowy punkt.
W tej chwili sporo użytkowników (w tym korzystających z Miplo), w/w kategorie pobiera z innych baz POI.
Pozdrawiam

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2009, 23:50:20 »
W zakresie zawartości bazy Miplo:

Zawartość poszczególnych kategorii to:

1. Radary, kontrole drogowe - miejsce pomiaru prędkości (częstego) + kontroli dokumentów (nawet samej kontroli bez "suszenia").
2. Fotoradary  przenośne - miejsce częstego pomiaru prędkości przy pomocy rejestracji wykroczeń przez urządzenie przenośne różnego typu.
3. Fotoradary stacjonarne (grupa) - konstrukcja stała służąca do pomiaru prędkości lub udająca taką.
Każda podkategoria tej grupy ma swoją nazwę odpowiednią do zawartości. 

Ww. kategorie łączy jedna tematyka - kontrola prędkości przez organy do tego powołane - i zawartość tych kategorii nie podlega dublowaniu wzajemnie.
Każda z nich ma inny kontekst i tylko całość punktów ze wszystkich kategorii, według stanu organizacji bazy miplo na dzień dzisiejszy, daje obraz stanu organizacji służb policyjnych i innych na terenie PL (EU).

Do każdej kategorii można dostosować w serwisie Miplo odpowiednią ikonę oraz dźwięk.
W ustawieniach programu nawigacyjnego można dostosować sposób ostrzegania (kierunek, zasięg, prędkość itp.).

Uprzejmie proszę o "podanie lokalizacji" tego totalnego bałaganu w zakresie zawartości bazy Miplo.

PPepe
http://www.miplo.eu/users.php?u=PPepe

*

Bilunia

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2009, 00:29:43 »
To proszę sobie pobrać z Miplo komplet kategorii i załadować całość do programu (ja pobrałem komplet w końcówce czerwca). W naprawdę wielu miejscach punkty "Radary,kontrola drogowa" Są zdublowane z "Radary". Ciekawy efekt można też zauważyć wgrywając te kategorie do UAMEdytora - łatwiej wyłuskać duble. Finał był taki, że wywaliłem te kategorie i wgrałem z "zewnętrznego" źródła. Nie jestem teraz w stanie wymieniać przykładów, bo musiałbym od nowa bazę z Miplo, wgrać do nawigacji, a nie zamierzam po raz drugi "sprzątać" tego bałaganu, który po tych zabiegach powstał.
Uwagi twórcy tematu są jak najbardziej zasadne, a ja je potwierdzam. Jeżeli komuś to nie wystarczy, to niech się przekona na własnej skórze.
Miłych wrażeń

Edit:
Postanowiłem jednak poświęcić trochę więcej czasu dla "dobra sprawy".
Otóż np. we Wrocławiu, to samo  w Poznaniu i praktycznie wszędzie gdzie nie spojrzeć, każdy punkt "Radary, kontrola drogowa", jest zdublowany punktem "Radar" (pomimo, że na oficjalnej liście kategorii "Radar" nie występuje - zauważyłem dzisiaj, aprawdzając kategorie)
Wyjątek od reguły stanowi chyba tylko radar w m. Zacharzyce (na poł-wsch. obrzeżach Wrocławia) - najwidoczniej ktoś zapomniał go zdublować.
Tylko proszę w odpowiedzi nie używać argumentów, że skoro w danym punkcie jest oznaczony radar, to jednocześnie należy uwzględnić możliwość kontroli itp. , bo wtedy w miejscu supermarketu trzeba by dodać ikony wszystkiego, co jest na półkach.
A co będzie, kiedy zabraknie pieczywa chrupkiego ??? ( :D )
A teraz poważnie:
 Być może nastąpiło jakieś "sprzężenie" na etapie wymiany danych? Gdyby nie ta dodatkowa kategoria "Radary", wszystko byłoby OK :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 02:30:15 wysłana przez Bilunia »

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2009, 07:49:25 »
Bilunia
kategoria "Radar" jest wbudowana w AM, zaś kategoria "Radary,kontrola drogowa" pobierasz z Miplo. Jeżeli jednocześnie korzystasz z dwóch kategorii zawierających w większości te same punkty to muszą być duble. Ja zdecydowałem się na punkty z Miplo i wyłączyłem wbudowane w nawigację. Choć muszę przyznać, że baza Miplo jest daleka od doskonałości i często zdarzają się zdublowane punkty w kategoriach "Radary, kontrole drogowe" i "Fotoradary  przenośne" to jest to do zaakceptowania.
Pozdrawiam
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2009, 08:18:29 »
Bilunia
kategoria "Radar" jest wbudowana w AM, zaś kategoria "Radary,kontrola drogowa" pobierasz z Miplo. Jeżeli jednocześnie korzystasz z dwóch kategorii zawierających w większości te same punkty to muszą być duble. Ja zdecydowałem się na punkty z Miplo i wyłączyłem wbudowane w nawigację. Choć muszę przyznać, że baza Miplo jest daleka od doskonałości i często zdarzają się zdublowane punkty w kategoriach "Radary, kontrole drogowe" i "Fotoradary  przenośne" to jest to do zaakceptowania.
Pozdrawiam

wobec integracji Miplo z AM takie tlumaczenie jest nie do przyjecia. Rozumiem, ze jest to etap przejsciowy, w koncu "jedno przejdzie w drugie". Pozostaje pytanie, ile trwac bedzie etap przejsciowy. Obstawiam....do wakacji...

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2009, 08:41:40 »
A teraz poważnie:
 Być może nastąpiło jakieś "sprzężenie" na etapie wymiany danych? Gdyby nie ta dodatkowa kategoria "Radary", wszystko byłoby OK :ok:

Sprzężenie nastąpiło tylko i wyłącznie jak napisał daro.s na poziomie Pani/Pana programu nawigacyjnego.

Liczę na sprostowanie słów:

W bazie fotoradarów jest totalny bałagan. Dotyczy to zarówno bazy PDAclubu, jak i Miplo. Nie wiadomo, co która kategoria zawiera. Mnóstwo punktów jest zdublowanych. Gdyby były dwie kategorie: fotoradary i suszarki, wtedy każdy by wiedział co pobiera, oraz ew. do jakiej kategorii dodaje nowy punkt.

W odniesieniu do bazy Miplo.

Zastanawiam się również jak w takim przypadku może się coś Pani/Panu dublować z bazą zewnętrznego dostawcy (nie powiązaną z punktami wbudowanymi) jakim jest baza PDAClub?

Mam nadzieję, że również nazwy kategorii na Mipllo obrazujące ich zawartość są dla Pani/Pana całkowicie zrozumiałe.

PPepe
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 08:49:49 wysłana przez ppepe »

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2009, 09:18:05 »
Czyli w kategorii radary, kontrole nie znajdę żadnego fotoradaru?

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2009, 09:44:09 »
Ja zdecydowałem się na punkty z Miplo i wyłączyłem wbudowane w nawigację.

Można wyłączyć ich wyświetlanie i wyszukiwanie. Ale one nadal zajmują niepotrzebnie
pamięć PDA/PNA... Nadal będę upierał się przy tym, by ten zestaw punktów był w formie
osobnego pliku .amp (.ampdata?) do WYBORU podczas instalacji Automapy.

Nadal także chciałbym, by nazwy kategorii były ustandaryzowane. Więc, albo 'Radar',
albo 'Radary, kontrole drogowe'. Gdyby była jedna kategoria, użytkownicy POI wbudowanych
korzystaliby z tych samych POI co użytkownicy Miplo. Jedynie producent
decydowałby jaką kategorię z Miplo można za darmo aktualizować w ramach POI wbudowanych.
Cała filozofia. Użytkownicy Miplo zaś, po wybraniu tej kategorii - mieliby też to samo.
A na kategorie 'extra' potrzebna by była subskrypcja. Tak prosto możnaby to rozwiązać,
ale nie, trzeba było od początku skomplikować  :sleepy: :sleepy: :sleepy:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 09:46:09 wysłana przez twinsen »
--
twinsen

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2009, 09:58:49 »
Nadal także chciałbym, by nazwy kategorii były ustandaryzowane. Więc, albo 'Radar',
albo 'Radary, kontrole drogowe'. ....
Nie wiem czy to jest obecnie możliwe  :P ... żeby to zrobić trzeba by zatrudnić project managera, który miałby wizję jak powinien wyglądać system w całości i który by koordynował wszystkie te aktywności.
To co widzę obecnie przypomina mi bardziej chaotyczne działania, polegające na łataniu dziur, niż planową pracę prowadzącą do jakiegoś JEDNEGO KONKRETNEGO celu ...

*

Offline WZ

• **
  • 114
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:04:17 »
Wydaje się, że problem polega na tym, że podzielono te POI na dużo kategorii, ale dla wielu dodano te same ikony. Sam podział jest dobry każdy wybiera to czego potrzebuje, ale dlaczego mają takie same ikony - czyżby zabrakło pomysłów. Do tego dziwne kategorie np 502 z ikoną radaru.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:24:44 »
Wydaje się, że problem polega na tym, że podzielono te POI na dużo kategorii, ale dla wielu dodano te same ikony. Sam podział jest dobry każdy wybiera to czego potrzebuje, ale dlaczego mają takie same ikony - czyżby zabrakło pomysłów. Do tego dziwne kategorie np 502 z ikoną radaru.

Dodam, że u mnie kategoria 502 znikła jakiś czas temu i już się nie pojawiła. A kategoria "Radary, kontrole drogowe" włazi u mnie w AM w kategorię "Radary".
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Starzik

• 1
  • Sprzęt: Lark 43.0
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2009, 12:30:30 »
 Mam pytanie dotyczące wbudowanych POI.

Cytat z maila od AutoMapy:

"Drogi Użytkowniku AutoMapy,

...Najnowsza wersja oznaczona numerem 5.5.2 zawiera m.in szczegółowe,
nawigacyjne plany ponad 2,6 tys. miast, kompletną siatkę dróg w Polsce
obejmującą ponad 637 tysięcy km tras wszystkich kategorii oraz blisko 430 tysięcy
szczegółowo opisanych Punktów Użyteczności Publicznej....
"

Czy popełniam błąd w instalacji AM 5.5.2, że nie pojawiają się owe "szczegółowe opisy". Po kliknięciu ikonki wyświetlanej kategorii - np Centrum handlowe pole "info" w menu kontekstowym jest "wyszarzone" zaś w "dymku" klikniętej" ikonki pojawia się tylko nazwa kategorii a brakuje nazwy obiektu, adresu - co miałem szczegółowo podane w AM 5.3. Dotyczy, jak wspomniałem POI wbudowanych.
Zatem mój błąd czy tak ma być?  :S
Lark 43.0
AutoMapa

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2009, 13:03:05 »
Aqurat 'od zawsze' liczył POI razem z tymi z miplo ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 09, 2009, 14:04:41 »
A teraz poważnie:

Sprzężenie nastąpiło tylko i wyłącznie jak napisał daro.s na poziomie Pani/Pana programu nawigacyjnego.

Liczę na sprostowanie słów:

Zastanawiam się również jak w takim przypadku może się coś Pani/Panu dublować z bazą zewnętrznego dostawcy (nie powiązaną z punktami wbudowanymi) jakim jest baza PDAClub?

Mam nadzieję, że również nazwy kategorii na Mipllo obrazujące ich zawartość są dla Pani/Pana całkowicie zrozumiałe.

PPepe
Czy w mało czytelny sposób opisałem przyczyny poparcia udzielonego autorowi tematu?
Czy niektórzy czytają co drugą linijkę, lub wybierają z tekstu tylko to, co im pasuje?
Co trzeba włączyć w opcjach wyświetlania, to chyba każdy neptyk wie. Natomiast jeżeli piszę, że podczas edycji całej paczki pobranej z Miplo (pod koniec czerwca) w UAMEdytorze, występuje kategoria "Radary" (której teoretycznie nie powinno być), a punkty w niej zawarte dublują punkty zawarte w kategorii "Radary, kontrola drogowa", to chyba jest klarownie opisany przypadek.
Natomiast chyba również wyraźnie napisałem, że bazę fotopstryków dograłem z innego źródła dopiero po wyczyszczeniu bałaganu powstałego po poprzedniej z Miplo, więc skąd pomysł co niektórych, że bazy się "nałożyły"?.
Więc nie rozumiem kolego ppepe, co miałbym sprostować?
Na przyszłość ustosunkowując się do wątków, proszę najpierw uważnie je przeczytać.

Pozdrawiam i END w tym temacie

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 10, 2009, 01:25:14 »
Czy w mało czytelny sposób opisałem przyczyny poparcia udzielonego autorowi tematu?

Widocznie tak.

Czy niektórzy czytają co drugą linijkę, lub wybierają z tekstu tylko to, co im pasuje?

Czytam wszystkie wypowiedzi bardzo starannie i odnoszę się do każdej linijki tekstu.

Co trzeba włączyć w opcjach wyświetlania, to chyba każdy neptyk wie.

Nie wiem kim jest "neptyk", ale jeśli dla Pana /Pani/ jest to jasne to super.

Natomiast jeżeli piszę, że podczas edycji całej paczki pobranej z Miplo (pod koniec czerwca) w UAMEdytorze, występuje kategoria "Radary" (której teoretycznie nie powinno być), a punkty w niej zawarte dublują punkty zawarte w kategorii "Radary, kontrola drogowa", to chyba jest klarownie opisany przypadek.

A to ciekawe. Jak to możliwe, że w pliku POI z miplo uzyskał Pan (Pani) zdublowanie punktów i to między tymi dwiema kategoriami?  :mysli:
Jak rozumiem miał Pan (Pani) plik synchronizowany z bazą Miplo w którego strukturze były dwie kategorie (Radar oraz Radary, kontrole drogowe) zawierające te same punkty o odrębnych nazwach (numerach).
Ciekawe!  :ohreally:

Nie ma takiej opcji.

Jak było napisane: dublowanie może dotyczyć punktów między kategorią pobieraną z Miplo a zawartością kategorii wbudowanej w program, której dane są zapisywane w odrębnym pliku. Te "bazy" się nałożyły a nie bazy fotoradarów.
"Wyjęcie" tego pliku do edycji przez program UAMEdytor nie daje możliwości edycji POI wbudowanych - zawartości kategorii o nazwie Radar.
Jeśli rzeczywiście były jakieś duble i uszkodzenia pliku to zapewne wynikały z uszkodzonej struktury pliku z POI lub innych przyczyn leżących po stronie użytkownika.

Sformułowanie:
W bazie fotoradarów jest totalny bałagan.
jest nieprecyzyjne i jak przeczytałem w dalszej części dyskusji odnosi się nie do fotoradarów a do miejsc kontroli drogowej.
Napisałem o fotoradarach (grupie kategorii) tłumacząc Pani/Panu co zawierają poszczególne kategorie.

Podany przypadek braku dubla w jednym z punktów (zapewne nie jedynym) wynika z faktu, że baza wbudowana w program zawiera dane na dany dzień a stan w bazie Miplo jest zmienny w czasie.

Nie rozumiem również co to wszystko - całe te Pani/Pana perypetie - mają wspólnego z bazą PdaClub?
Zapewne nic - tak się jakoś napisało.

Podsumowując:
a. lekiem na problem użytkownika WZ jest wyłączenie albo punktów wbudowanych, albo pochodzących z Miplo
Przy czym stan punktów POI w Miplo jest ciągle zmienny (przybywają nowe, POI zmieniają lokalizację i są kasowane już nieaktualne).
b. aby robić komuś zarzuty o braku zrozumienia i umiejętności czytania ze zrozumieniem należy wypowiadać się w sposób czytelny, zrozumiały i bez dwuznaczności
c. nie ma możliwości zdublowania się w wyniku synchronizacji punktów między kategorią Radary (wbudowaną w program - stan na dziś) a zawartością kategorii zmiennej - Radary, kontrole drogowe.

Życzę spokojnego wieczoru.

Po chwili:

Więc nie rozumiem kolego ppepe, co miałbym sprostować?

Może to:
W bazie fotoradarów jest totalny bałagan.
1. Dalsze wypowiedzi Pani/Pana nie odnosiły się do zawartości kategorii grupy fotoradar moderowanej przez bartek_63 i nie były z tymi kategoriami związane.
2. Wyciąganie uogólnionych wniosków co do zawartości bazy Miplo na podstawie błędnego pobrania danych jest chyba zbyt daleko posunięte.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 01:32:28 wysłana przez ppepe »

*

Offline WZ

• **
  • 114
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 10, 2009, 15:13:39 »
Pora na małe podsumowanie i przypomnienie głównego tematu.

Było to pytanie - cytuję "Czy ktoś potrafi przekonywująco powiedzieć czym różnią się kategorie POI: RADARY i RADARY, KONTROLA DROGOWA. Przy wybraniu obu opcji na mapie widoczne są jak zdublowane. Na zdrowy rozum nie powinno być dwóch kategorii,  bo to w zasadzie to samo. A może się mylę?"

Z zatem na postawiane pytanie odpowiedź nie padła. Poruszono przy okazji wiele wątków co świadczy że serwis MIPLO pozostawia wiele do życzenia.

Ja sam korzystam wyłącznie z POI serwisu MIPLO (nie używam POI wbudowanych) i dotychczas uważałem, że jeżeli robie aktualizację to konsekwencją będzie posiadanie najnowszego zbioru i te punkty które są nieaktualne znikną. Po Państwa wypowiedziach mam wątpliwości - czy powinienem usunąć z stary plik z POI i wczytać nowy? Czy aktualizacja polega wyłącznie na dopisaniu do zbioru nowych POI?. Jeśli Tak to proszę bardziej doświadczonych o wskazówki.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 10, 2009, 15:30:48 »
Lepiej jest od czasu do czasu 'odnowić' plik POI zakładając nowy,
synchronizacja teoretycznie usuwa nieaktualne POI, ale w praktyce bywa bardzo różnie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 10, 2009, 19:34:57 »
synchronizacja teoretycznie usuwa nieaktualne POI, ale w praktyce bywa bardzo różnie.

Zgadzam się z tobą, np  mam 40213 punktów ściągniętychz miplo, a gdy usunę plik i ściągne te same kategorie od nowa mam 39 628 !

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 10, 2009, 20:21:15 »
Jest to dość problematyczne w przypadku gdy w pliku mam bazę własnych punktów które zbieram przez dłuższy czas, ja co kilka synchronizacji wybieram opcję pobierz jednorazowo wszystko. Mam wrażenie, że ta opcja też czyści plik z nieaktualnych POI.
Pozdrawiam
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24