POI "przy trasie" i przełączanie widoków 2D/3D

• 8 Odpowiedzi
  • 2235 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bromden

• 23
  • Mark it zero!
  • Sprzęt: A696, AM 6, iGO8
POI "przy trasie" i przełączanie widoków 2D/3D
« dnia: Wrzesień 19, 2008, 19:10:31 »
Koledzy,
wczoraj oburzyły mnie 2 braki w mojej AM, których istnienie już wcześniej podejrzewałem. Poczytałem trochę forum i nie znalazłem dokładnych odpowiedzi, więc proszę o pomoc:
1. Czy wiadomo coś o planach Aqurat dodania opisywanej m.in. w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=97019.msg653454#msg653454 funkcji "znajdź POI przy trasie? To przecież szalenie przydatne zarówno przy planowaniu wypraw (tankowania), jak i doraźnie (chcę znaleźć hotel/restaurację/sklep, ale nie mam ochoty zjeżdżać z trasy dalej niż 2km)?

2. Czy do klwiszy sprzętowych w PDA da się przyporządkować funkcję zmiany wyświetlania 2D/3D? Znalazłem w MENU-USTAWIENIA-PRZYCISKI możliwość włączania i wyłączania przestrzennych budynków, co jakąś zmianą widoku jest, ale nie o to mi chodzi.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: POI "przy trasie" i przełączanie widoków 2D/3D
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:29:00 »
Dla mnie bardziej oburzające jest, że nie umie gotować.
Tak naprawdę, to i tak AM jest chyba najbardziej naładowanym ficzerami softem nawigacyjnym.
Nie wiem o co Ci dokładnie Chodzi, ale gdy wyszukujesz POI mając wyznaczoną trasę, można zaptaszyć (odptaszyć) opcję "przy trasie".
Widok 2D/3D przełącza się bezpośrednio na ekranie, stąd pewnie nie ma w "przyciskach".
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 21:34:49 wysłana przez akubit »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:03:24 »
Funkcja "znajdź POI przy trasie" jest od dawna, ale żeby jej użyć musisz mieć wyznaczoną trasę,
Niestety jej funkcjnalność pozostawia jeszcze trochę do życzenia.
Oryginalnie wyszukuje POI bardzo restrykcynie, bo tylko w odległości do 150m od trasy,
można to zmienić edytując pliki konfiguracyjne AM, sposób jest opisany w wątku AM5 Tips & Tricks ...

Propozycja by umożliwić prostą regulację tej odległości bezpośrednio w programie, np. w ten sposób:

padła już ponad pół roku temu w wątku AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych ... ,
jak dotąd nie znalazła uznania producenta.

Nie wiem co znalazłeś w MENU-USTAWIENIA-PRZYCISKI, ja znalazłem tylko przełącznik:
Widok 2D/3D/3DR (to ten z budynkami 3D)
Widok 3DR jeśli nie używasz mozna wyłączyć na stałe, opis też w wątku Tips& Tricks.
Po wyłączeniu 3DR zostanie przełącznik 2D/3D.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bromden

• 23
  • Mark it zero!
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:08:18 »
akubit: Dzięki za podpowiedź odnośnie POI, dokładnie o tę funkcję mi chodziło  :ok:
nMarku: doszedłem do tego po podpowiedzi akubita. Proponowane rozwiązanie byłoby dla mnie idealne.

O przyciskach na ekranie oczywiście wiem, ale zazwyczaj nie są u mnie widoczne, czyli do przełączenia potrzebuję dodatkowego kliknięcia do ich aktywacji i potem kolejnego do wyłączenia. A chciałoby się szybciej... Szczególnie biorąc pod uwagę spostrzeżenie nocnegoMarka odnośnie 118 sposobów dodania Dom/Praca.

nMarku, ciekawe info o tym, że u Ciebie jest możliwość przypisania zmiany 2D/3D/3DR, u mnie jej nie ma. Co śmieszniejsze, z ustawień wynika, że klawisz "Prawo" nie jest u mnie w ogóle do niczego przypisany, a w istocie włącza on i wyłącza budynki 3D, co sam kiedyś włączałem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 22:16:45 wysłana przez bromden »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:20:12 »
Nie wiem co znalazłeś w MENU-USTAWIENIA-PRZYCISKI, ja znalazłem tylko przełącznik:
Widok 2D/3D/3DR (to ten z budynkami 3D)

A u mnie nie ma  :shock:  :|

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:25:19 »
Aaa ... jeśli takiego przycisku nie ma, to znaczy, że niebawem będzie   B)
Wyszło na to, że przypadkiem znalazłem jedną z nowości, które ukażą się przy aktualizacji programu :smile:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bromden

• 23
  • Mark it zero!
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:29:10 »
A włączanie/wyłączanie 3d budynków ktoś ma?
Wyszło na to, że AM powinna mieć sygnaturę "hand made", bo dwóch identycznych egzemplarzy nie ma, nawet na fabrycznych ustawieniach  :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:33:24 »
Podejrzewam, że nocnyMarek jedzie na wersji nowszej niż ogólnie dostępna (>618)   B)

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2008, 16:33:56 »
Aaa ... jeśli takiego przycisku nie ma, to znaczy, że niebawem będzie   B)
Wyszło na to, że przypadkiem znalazłem jedną z nowości, które ukażą się przy aktualizacji programu :smile:

Możliwość przypisania do przycisku widoku 2D/3D była w wersji 4.5.x, tak naprawdę nie jest to nowość tylko powrót do funkcjonalnosci która już była. :ok:
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24