Podświetlenie AM

• 15 Odpowiedzi
  • 4776 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zbig10101

• 11
  • Sprzęt: kaiser
Podświetlenie AM
« dnia: Czerwiec 10, 2009, 17:06:00 »
Co należy zmienić, aby po podłaczeniu Kaisera pod zasilacz w automapie(5.5x) nie nastepowało sciemnienie ekranu? Po wyjściu z Am nastepuje rozjaśnienie ekranu.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Podświetlenie AM
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2009, 20:36:36 »
Po wyjściu z Am nastepuje rozjaśnienie ekranu.

I nie przyciemnia się ekran po jakimś czasie?
Masz zaptaszkowaną w AM w Menu/Ustawienia/Inne/3 ekran - system/ pozycję "Zarządzaj energią i ekranem"?

*

Offline zbig10101

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2009, 12:55:50 »
Rzeczywiście opcja jest zaptaszkowana. Sądziłem jednak, że to ma na celu niewyłączanie AM.
Ponadto AM 5.5.1 ma starsze mapy niż wersja 5.3 , czy mnie się tak zdaje?
Kiedy następuje automatyczne przejście z profile AM dzień na noc?

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2009, 13:35:50 »
Rzeczywiście opcja jest zaptaszkowana. Sądziłem jednak, że to ma na celu niewyłączanie AM.
Ponadto AM 5.5.1 ma starsze mapy niż wersja 5.3 , czy mnie się tak zdaje?
Kiedy następuje automatyczne przejście z profile AM dzień na noc?

1. Opcja ta przekazuje AM zarządzanie energią i ekranem
2. Mapy są na 100% aktualniejsze.
3. Przełącza się automatycznie, wyliczane są chyba wschody i zachody słońca bo latem i zimą są to różne godziny zbieżne ze wczesnym zmrokiem i porankiem
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline zbig10101

• 11
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2009, 15:18:38 »
mam jeszcze uwagi do POI. zarejestrowałem się na MIPLO, ściągnąłem miplosync, zaznaczyłem wybrane kategorie.
W kaiserze nie integruje się nowe menu MIPLOSYNS oraz MIPLOLOC.

Napisane: 11-06-2009, 14:21:48
Masz zaptaszkowaną w AM w Menu/Ustawienia/Inne/3 ekran - system/ pozycję "Zarządzaj energią i ekranem"?

tak jest:

Przy zaptaszkowanej opcji
- program działa cały czas
- przy odptaszkowanej tylko do momentu zadziałania opcji oszczedzania energii.

Takie ustawienie nie ma sensu. Bo nie dlatego włączam automape, aby ją wyłączać ze wzgledu na zużycie baterii na 2-3 minuty bezczynności urządzenia. Ma to sesns wtedy gdy pracuje na bateriach i jest sygnalizacja małej pojemności.
Przy ładowaniu ze zródła zewnetrznego ponadto powinno być rozjaśnienie ekranu (większy kontrast) w programie AM.
Polecam przemyślenie tej sprawy serwisowi AM.
pozdrawiam

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2009, 15:46:24 »
Wszystko działa prawidłowo. Polecam Tobie przemyślenie tej sprawy.
Hint: prawidłowo opcja powinna być zaptaszona, gdyż dopiero wtedy AM przejmuje władzę nad zarządzaniem energią w PDA.

*

Offline zbig10101

• 11
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 12, 2009, 15:52:50 »
No właśnie tak nie jest.
Ustawiam kaisera na zwiekszony kontrast a po wejściu w AM nastepuje jego zmniejszenie.  opcja jest wtedy zaptaszona.

jeśli odznacze opcje to wylącza sie ekran, bo oszczedza energie.  Rozjasienie wtedy oczywiście nie działa. To po co w ogóle uruchamiać AM? skoro sama sie wyłaczy, aby oszcedzać energię akumulatora samochodowego?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2009, 20:49:24 »
No właśnie tak nie jest.
Ustawiam kaisera na zwiekszony kontrast a po wejściu w AM nastepuje jego zmniejszenie.  opcja jest wtedy zaptaszona.

Może masz ustawione ściemnianie ekranu po np 20 sekundach. Wtedy w trakcie uruchomiania się ściemni, jeżeli tak masz ustawione w systemie. No chyba, że w Kaiserze coś źle działa  :mysli:
Nazwa opcji brzmi:
"Zarządzaj energią i ekranem (zapobiega wył.w trakcie nawigacji)".
I to robi. Tylko tyle i aż tyle!

jeśli odznacze opcje to wylącza sie ekran, bo oszczedza energie.  Rozjasienie wtedy oczywiście nie działa. To po co w ogóle uruchamiać AM? skoro sama sie wyłaczy, aby oszcedzać energię akumulatora samochodowego?

Jeżeli opcja jest niezaptaszona, to działają ustawienia systemowe, czyli po określonym czasie bez zasilacza urządzenie się wyłączy. AM tu nie ingeruje w system. System wyłączy się po minięciu określonego czasu, jeżeli tak jest ustawione.

*

Bilunia

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2009, 14:44:38 »

Takie ustawienie nie ma sensu. Bo nie dlatego włączam automape, aby ją wyłączać ze wzgledu na zużycie baterii na 2-3 minuty bezczynności urządzenia. Ma to sesns wtedy gdy pracuje na bateriach i jest sygnalizacja małej pojemności.
Przy ładowaniu ze zródła zewnetrznego ponadto powinno być rozjaśnienie ekranu (większy kontrast) w programie AM.
Polecam przemyślenie tej sprawy serwisowi AM.
pozdrawiam
Masz pretensje do programu nawigacyjnego, że nie naprawia Twoich osobistych ustawień w ustawieniach systemowych ?
Wprowadziłeś w systemie oszczędzanie energii ? Tak
Ustawiłeś wyłączenie ekranu po czasie bezczynności ? Tak
Po co ustawiłeś w systemie wyłączenie ekranu po czasie np. 3 min, gdy urządzenie jest zasilane z zewnętrznego źródła? Na to pytanie chyba sam nie potrafisz sobie odpowiedzieć.
To czego chcesz od programu nawigacyjnego ?
AutoMapa umożliwia Ci poprzez postawienie jednego "ptaszka" respektowanie Twoich ustawień systemowych, lub też ich wyłączenie na czas pracy programu nawigacyjnego, m.in. po to, by na środku skrzyżowania nie zgasł Ci ekran. A Ty masz jeszcze o to żal ?
Proponuję trochę przemyśleń, zanim znowu postanowisz kogoś, lub coś obciążyć odpowiedzialnością za swoją niewiedzę.
Zadałeś pytanie, więc skorzystaj z otrzymanych wskazówek.
Pozdrawiam  :mysli:

*

Offline zbig10101

• 11
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2009, 18:34:11 »
No cóż. Każdy program nie jest wolny od wad, byle nie wprowadzał własnych blędów.
Co do ustawień to:
- podłaczenie kaisera do zasilacza pc powoduje rozjaśnienie ekranu, nawet jęśli działa AM,
ta sama czynność z zasilaczem samochodowym nie powoduje rozjaśnienia ekranu
chyba, że ustawimy w WM6 'nie ładuj po podłaczeniu do pc'
kontrast ekranu w słońcu powinien być większy(większy pobór energi z akumulatora), poza tym akumulator
ma spory zapas nie to, co wewnętrzy.

- ustawienie AM w trybie onergo-oszczędnym powoduje wyłączenie ekranu po upływie czasu bezczynności
w trybie zasilania akumulatora samochodowego moim zdaniem świadczy o braku logiki w oprogramowaniu.
wyłączenie ekranu ma sens tylko w przypadku wyczerpania źródła zasilania.
ponawiam w takim razie pytanie: jaki sens ma właczanie AM na dosłownie krótką chwilę skoro samo się wyłaczy, chyba,
 że potrzebujemy tylko coś na chwilę zobaczyć.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2009, 19:20:12 »
- ustawienie AM w trybie onergo-oszczędnym powoduje ...

W AM nie ma takiego trybu,
AM albo przejmuje zarządzanie energią (opcja zaznaczona) - wtedy nie pozwala na wygaszenie ekranu,
albo nie wtrąca się się systemowi do zarządzania (opcja odznaczona) - wtedy podświetlenie działa tak,
jak sobie sam ustawiłeś/masz ustawione w systemie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 15, 2009, 19:51:49 »
Może być tak, że Zbig ma nieoryginalny zasilacz samochodowy i Kaiser (whatever) dostaje zbyt mały prąd. Nie odczytuje parametrów prądu jako zasilanie i nie rozjaśnia ekranu. Bywa, że to układ zapalniczki daje za niskie napięcie.
Ja tak miałem z HP iPaq 5550. Nawet nie chciał ładować baterii. Musiałem kupić zasilacz o zwiększonych parametrach.

*

Offline sialala

• 2
  • Sprzęt: Galaxy S, Navroad NR360
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:41:48 »

W AM nie ma takiego trybu,
AM albo przejmuje zarządzanie energią (opcja zaznaczona) - wtedy nie pozwala na wygaszenie ekranu,
albo nie wtrąca się się systemowi do zarządzania (opcja odznaczona) - wtedy podświetlenie działa tak,
jak sobie sam ustawiłeś/masz ustawione w systemie.
Nie mogę się zgodzić. Gdy mam "zaptaszoną" tę funkcję to ekran jest ściemniany niezależnie czy urządzenie jest zasilane zewnętrznie, czy też nie (używając AM). Gdy funkcja NIE jest "zaptaszona" wyświetlacz nie jest przyciemniany nigdy. Urządzenie Navroad 360.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:49:25 »
Masz pretensje do programu nawigacyjnego, że nie naprawia Twoich osobistych ustawień w ustawieniach systemowych ?
Wprowadziłeś w systemie oszczędzanie energii ? Tak
Ustawiłeś wyłączenie ekranu po czasie bezczynności ? Tak
Po co ustawiłeś w systemie wyłączenie ekranu po czasie np. 3 min, gdy urządzenie jest zasilane z zewnętrznego źródła? Na to pytanie chyba sam nie potrafisz sobie odpowiedzieć.
To czego chcesz od programu nawigacyjnego ?
AutoMapa umożliwia Ci poprzez postawienie jednego "ptaszka" respektowanie Twoich ustawień systemowych, lub też ich wyłączenie na czas pracy programu nawigacyjnego, m.in. po to, by na środku skrzyżowania nie zgasł Ci ekran. A Ty masz jeszcze o to żal ?
Proponuję trochę przemyśleń, zanim znowu postanowisz kogoś, lub coś obciążyć odpowiedzialnością za swoją niewiedzę.
Zadałeś pytanie, więc skorzystaj z otrzymanych wskazówek.
Pozdrawiam  :mysli:
Uważam, że przesadzasz ze stanowczością wypowiedzi i też Ci proponuję trochę przemyśleń:
Zbig10101 nie zgłasza pretensji do w/w funkcji programu o to, że zapobiega wyłączeniu ekranu w trakcie nawigacji - tylko o to, że niepotrzebnie zbyt daleko w zarządzanie energią ingeruje.

Zdarza mi się, że w jadąc słoneczny dzień wyłączam tę opcję w AM - grzebię w ustawieniach systemu, aby wyłączyć tryb oszczędzania energii, ustawić jasność ekranu na najwyższą wartość - tylko, że po zakończeniu jazdy, wyjmując PDA z samochodu muszę pamiętać, aby znowu włączyć tryb oszczędzania, bo pozostawienie urządzenia bez włączenia tych funkcji jest nieracjonalne.

Wspomniane przez Ciebie postawienie jednego "ptaszka" w ustawieniach AM, byłoby rewelacyjne, gdyby zapobiegało tylko i wyłącznie wygaszaniu ekranu, a tak niestety nie jest.

Ustawianie tego w systemie za każdym razem, gdy jest potrzebne w urządzeniach przenośnych - jest upierdliwe i pewnie dlatego, powstała opcja w AM. Chodzi tylko o to, by działała wg oczekiwań. Twoje jak rozumiem spełnia - moich nie. Tutaj akurat - wiedza i "NieWiedza" nie ma nic do rzeczy.
Pozdrawiam...

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2009, 21:01:44 »
Nie mogę się zgodzić. Gdy mam "zaptaszoną" tę funkcję to ekran jest ściemniany niezależnie czy urządzenie jest zasilane zewnętrznie, czy też nie (używając AM). Gdy funkcja NIE jest "zaptaszona" wyświetlacz nie jest przyciemniany nigdy. Urządzenie Navroad 360.

Jak problem z ściemnianiem ekranu nvroad 360 tu o tym pisałem  -->  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=126167.0  <--
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Bilunia

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2009, 21:04:37 »
Ta dyskusja zakrawa na paranoję. Mam wrażenie, że większość "udziałowców", a głównie sam założyciel wątku nie czyta tego co piszą inni. Założył sobie, że to wina AutoMapy i kropka. Co niektórzy nawet nie zauważyli, że temat dotyczy urządzenia z WM6, a nie WinCE.
W Windows Mobile ustawia się parametry oszczędzania energii na kilka sposobów:
1- ustawiamy, czy urządzenie ma się wyłączać po czasie bezczynności ... min - mając zewn. zasilanie,
2- ustawiamy, czy urządzenie ma się wyłączać po czasie bezczynności ... min - nie mając zewn. zasilania,
3- ustawiamy suwaczkiem jasność ekranu przy włączonym zasilaniu zewnętrznym,
4- ustawiamy drugim suwaczkiem jasność ekranu przy braku zasilania zewnętrznego
Jeżeli autor wątku w końcu to zrozumie, w razie wątpliwości zerknie do instrukcji urządzenia, oraz uwzględni uwagi dotyczące mocy wykorzystywanego zasilacza, to może w końcu dojdzie do wniosku, że AutoMapa jest porządnym programem nawigacyjnym, a nam pozwoli zająć się problemami innych użytkowników.
Do spotkania w innym temacie.
Pozdrawiam