AutoMapa 5 w zestawie ?

• 4 Odpowiedzi
  • 1681 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dandre

• **
  • 109
AutoMapa 5 w zestawie ?
« dnia: Czerwiec 18, 2008, 17:17:33 »
Witam !
Chciałbym poprosić o opinie użytkowników Automapy kupionej w komplecie z urządzeniem Modecom, i NavRoad ?  Znalazłem takie zestawy w internecie. Jedne z nich mają typowe ekrany, inne 4,3 cala, jeszcze inne 7 calów. Czy większy ekran nie będzie spowalniał działania nawigacji ? Czy Automapa jest przygotowana, aby wyświetlać mapy w poziomie ? Co jest ważniejsze - procesor czy ilość pamięci RAM ? Niestety sam nie mam żadnych doświadczeń z nawigacjami GPS. Foldery reklamowe zawierają same superlatywy. A mnie interesuje, czy na obecnym poziomie rozwoju map i sprzętu, mógłbym zaufać takiemu zestawowi na tyle, aby nie konfrontować jego wskazań z mapą papierową w miejscach zupełnie mi nieznanych. Czy tak zestaw będzie pewnie trzymał raz złapany sygnał z satelitów i potrafi skalkulować ponownie drogę po zjezdzie z trasy ?
Pytania może są banalne, ale dla osoby jadącej w zupełnie nieznanym terenie i nieobeznanych ze specyfiką sprzętu GPS, kłopoty z mapą moga byc bardzo frustrujące. I nie interesują mnie na początek jakieś wysublimowane możliwości, a podstawowa funkcja, czyli wyznaczenie trasy i doprowadzenie mnie na jej podstawie do celu. Na te wszystkie dodatkowe rzeczy, o których dyskutujecie na forum przyjdzie czas później.
Gdyby ktoś z uzytkowników, lub znających te urządzenia dokładniej zechciał szerzej napisać mii na priva, byłbym zobowiązany, bo możliwe że temat nie będzie interesujący dla tutejszych wyjadaczy.
A chciałbym bardzo Automapę, bo wyczytałem że dla Polski to nadal jest najlepsza mapa.
Pozdrawam !

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
Odp: AutoMapa 5 w zestawie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2008, 21:52:00 »
dla Polski to nadal jest najlepsza mapa.
Niestety tak  :smile:
Czy Automapa jest przygotowana, aby wyświetlać mapy w poziomie
Tzw.tryb landscape-i owszem.
czy na obecnym poziomie rozwoju map i sprzętu, mógłbym zaufać takiemu zestawowi na tyle, aby nie konfrontować jego wskazań z mapą papierową w miejscach zupełnie mi nieznanych.
Nigdy nie można ufać navi w 100%.Ci co ufali potrafili np.wjechać autem do stacji metra.Generalnie jednak można zaufać temu co podaje program.Zależy oczywiście jaki program wybierzesz (AM generalnie chodzi dobrze-czasem ktoś sie skarży,że komendy padają za wcześnie lub za późno,ja się z tym nie spotkałem)
a podstawowa funkcja, czyli wyznaczenie trasy i doprowadzenie mnie na jej podstawie do celu.
Wg. mnie AM radzi sobie z tym dość dobrze.Czasem trzeba tylko mieć ją opanowaną na tyle,żeby znać jej "narowy" (np.wersja 3.9.7 miała taki zwyczaj,że prowadziła dobrze,ale tylko w opcji trasy szybkiej,w krótkiej można było czasem wpuścić się w kanał).Ja jeżdżę z AM codziennie od kilku? lat i nie mam zbytnich powodów do narzekań,a jeśli już to w zasadzie nie dotyczą sposobu prowadzenia.Choć nie zawsze program wyznacza taką trasę jaką by sobie człowiek życzył,to z reguły doprowadza do celu (a jak trasa nie pasi to klikasz opcję "trasa alternatywna" i powinno pomóc)
Czy tak zestaw będzie pewnie trzymał raz złapany sygnał z satelitów
To zależy.Jeśli będzie to układ Sirf Star III nie powinno być problemów.Jednak w grę wchodzi czasem kilka innych czynników.Nawet sposób zamocowania ma wpływ na jakość sygnału (np.w autach z ogrzewaną szybą przednią mogą wystąpić problemy z sygnałem)
Co jest ważniejsze - procesor czy ilość pamięci RAM ?
Dobre pytanie.Osobiście wychodzę z założenia,że dobrze mieć i jedno i drugie. Niemniej programy do nawigacji są z reguły dość elastyczne i pójdą nawet na sprzęcie "nie z górnej półki".Mi AM śmigała na Acerk'u N35 a to ma raptem 266 megaherców i 64 mega RAM-u a do tego ekran QVGA(co prawda była to wersja 3.9.7,a od tego czasu trochę się zmieniło). Standartem są chyba teraz procki 400 Mhz.
potrafi skalkulować ponownie drogę po zjezdzie z trasy ?
Tak.Zasadniczo po wybraniu celu podróży AM radzi sobie sama.Taka jest filozofia tego i innych programów do nawigacji.Chodzi o to,żeby nie zmuszać kierującego pojazdem do dekoncentrowania się w trakcie jazdy a stało by się tak gdybyś musiał ręcznie wprowadzać dane po zjechaniu z trasy.
Chciałbym poprosić o opinie użytkowników Automapy kupionej w komplecie z urządzeniem Modecom, i NavRoad ?  Znalazłem takie zestawy w internecie. Jedne z nich mają typowe ekrany, inne 4,3 cala, jeszcze inne 7 calów. Czy większy ekran nie będzie spowalniał działania nawigacji ?
Tu już by musiał się wypowiedzieć ktoś,kto ma z tym do czynienia.O ile o Navroadzie słyszałem to Modecom'a nie znam,więc bałbym się wziąć (co nie znaczy,że byłby to zły wybór-po prostu wolę to co znane).Czy większy ekran spowalniałby znacząco sprzęt?? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z takim objawem , ani nie słyszałem,by ktoś się na to skarżył.Tu głos należałby do użytkowników urządzeń z większym ekranem.Reguły na to nie ma.Generalnie jednym dany sprzęt pasuje,innym nie.AM jest np.na Nokii 330 i zdarzało mi się słyszeć pochwały,ale też i skargi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 22:08:01 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline Asesor

• 4
  • Sprzęt: Nokia 500 z Automapą
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2008, 22:26:11 »
Co do podgrzewanej szyby. Mam Focusa z tym wynalazkiem i automapa na Nokii 500 działa bez problemu. Szybko łapie Fixa i dobrze trzyma. Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2008, 22:46:08 »
... bo dla współczesnych odbiorników GPS (np.SS3, MTK) ogrzewana szyba nie stanowi problemu.
Problematyczna może być szyba metalizowana.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2008, 23:10:37 »
Jedne z nich mają typowe ekrany, inne 4,3 cala, jeszcze inne 7 calów. Czy większy ekran nie będzie spowalniał działania nawigacji ? Czy Automapa jest przygotowana, aby wyświetlać mapy w poziomie ? Co jest ważniejsze - procesor czy ilość pamięci RAM ?

Sama fizyczna wielkość ekranu nie ma znaczenia - ważna jest rozdzielczość tj. ilość punktów wyświetlanych na ekranie. Powiedziałbym, że czym jest ich więcej tym powinien być szybszy procesor.  Na starym palmtopie HP rx1940 miałem jakiś slaby procesor (200MHz ?), ekran QVGA (240x320 punktów) a AM 3.x chodziła b. dobrze. Na obecnym palmtopie FSC n560 mam ekran VGA (480x640) a procesor ma 620MHz - AM 4.x lub 5.x chodzi tylko porównywalnie a więc dla ekranu o 4x większej ilości punktów jak widać potrzebny jest mocniejszy procesor.

Generalnie w przypadku urządzeń PNA (tj. dedykowanych do nawigacji a nie palmtopów ogólnego zastosowana tj. PDA), szczególnie takich jak NavRoad czy Nokia które są sprzedawane w komplecie z AM, o szybkość procesora i ilość pamięci bym się nie obawiał - są wystarczające. Sytuacja podobna nieco do gier na konsole.

Bardziej zwracałbym uwagę na ekran, tj. żeby był większej rozdzielczości niż zwykłe QVGA (320x240 punktów). Szczególnie jeśli jest większych rozmiarów. Obecnie to założenie spełnia większość urządzeń PNA, choć mnie osobiście powstrzymuje przed zakupem czegoś takiego (i rezygnacją z używania palmtopa do nawigacji) brak urządzeń z naprawdę dużym ekranem i rozdzielczością co najmniej VGA (640x480). Na ekranie VGA AM wygląda naprawdę dobrze :) (wyglądałaby jeszcze lepiej gdyby n560 miał większy ekran). Przydałyby się też jakiś przyciski które można by podpiąć pod konkretne funkcje AM - nadal czekam na takie PNA :)