dla Polski to nadal jest najlepsza mapa.
Niestety tak

Czy Automapa jest przygotowana, aby wyświetlać mapy w poziomie
Tzw.tryb landscape-i owszem.
czy na obecnym poziomie rozwoju map i sprzętu, mógłbym zaufać takiemu zestawowi na tyle, aby nie konfrontować jego wskazań z mapą papierową w miejscach zupełnie mi nieznanych.
Nigdy nie można ufać navi w 100%.Ci co ufali potrafili np.wjechać autem do stacji metra.Generalnie jednak można zaufać temu co podaje program.Zależy oczywiście jaki program wybierzesz (AM generalnie chodzi dobrze-czasem ktoś sie skarży,że komendy padają za wcześnie lub za późno,ja się z tym nie spotkałem)
a podstawowa funkcja, czyli wyznaczenie trasy i doprowadzenie mnie na jej podstawie do celu.
Wg. mnie AM radzi sobie z tym dość dobrze.Czasem trzeba tylko mieć ją opanowaną na tyle,żeby znać jej "narowy" (np.wersja 3.9.7 miała taki zwyczaj,że prowadziła dobrze,ale tylko w opcji trasy szybkiej,w krótkiej można było czasem wpuścić się w kanał).Ja jeżdżę z AM codziennie od kilku? lat i nie mam zbytnich powodów do narzekań,a jeśli już to w zasadzie nie dotyczą sposobu prowadzenia.Choć nie zawsze program wyznacza taką trasę jaką by sobie człowiek życzył,to z reguły doprowadza do celu (a jak trasa nie pasi to klikasz opcję "trasa alternatywna" i powinno pomóc)
Czy tak zestaw będzie pewnie trzymał raz złapany sygnał z satelitów
To zależy.Jeśli będzie to układ Sirf Star III nie powinno być problemów.Jednak w grę wchodzi czasem kilka innych czynników.Nawet sposób zamocowania ma wpływ na jakość sygnału (np.w autach z ogrzewaną szybą przednią mogą wystąpić problemy z sygnałem)
Co jest ważniejsze - procesor czy ilość pamięci RAM ?
Dobre pytanie.Osobiście wychodzę z założenia,że dobrze mieć i jedno i drugie. Niemniej programy do nawigacji są z reguły dość elastyczne i pójdą nawet na sprzęcie "nie z górnej półki".Mi AM śmigała na Acerk'u N35 a to ma raptem 266 megaherców i 64 mega RAM-u a do tego ekran QVGA(co prawda była to wersja 3.9.7,a od tego czasu trochę się zmieniło). Standartem są chyba teraz procki 400 Mhz.
potrafi skalkulować ponownie drogę po zjezdzie z trasy ?
Tak.Zasadniczo po wybraniu celu podróży AM radzi sobie sama.Taka jest filozofia tego i innych programów do nawigacji.Chodzi o to,żeby nie zmuszać kierującego pojazdem do dekoncentrowania się w trakcie jazdy a stało by się tak gdybyś musiał ręcznie wprowadzać dane po zjechaniu z trasy.
Chciałbym poprosić o opinie użytkowników Automapy kupionej w komplecie z urządzeniem Modecom, i NavRoad ? Znalazłem takie zestawy w internecie. Jedne z nich mają typowe ekrany, inne 4,3 cala, jeszcze inne 7 calów. Czy większy ekran nie będzie spowalniał działania nawigacji ?
Tu już by musiał się wypowiedzieć ktoś,kto ma z tym do czynienia.O ile o Navroadzie słyszałem to Modecom'a nie znam,więc bałbym się wziąć (co nie znaczy,że byłby to zły wybór-po prostu wolę to co znane).Czy większy ekran spowalniałby znacząco sprzęt?? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z takim objawem , ani nie słyszałem,by ktoś się na to skarżył.Tu głos należałby do użytkowników urządzeń z większym ekranem.Reguły na to nie ma.Generalnie jednym dany sprzęt pasuje,innym nie.AM jest np.na Nokii 330 i zdarzało mi się słyszeć pochwały,ale też i skargi.