podświetlanie

• 22 Odpowiedzi
  • 5189 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
  • Sprzęt: Asus p535 / 716 / HTC HD2
podświetlanie
« dnia: Listopad 29, 2004, 00:12:08 »
pewnie już było ale szukałem w faq i poradniku dla początkujących i na forum i nici ..(jak ktoś powie jakim ciągiem wyszukał będę wdzięczny ;)

ale do rzeczy
asus716 + automapa + gps bt i wszystko cacy tylko w czasie działania (gps podpiety i się komunikuje i wszystko gra)  co moment wyłacza się  podswietlanie ..wiem wiem jest tak ustwione w opcjach systemowych ale czy automapa ma jakąś możliwośc aby ten checkboxik w systemie odznaczyć na czas jej używania a jak wyjdę z automapy to aby go właczała  z powrotem

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
podświetlanie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2004, 01:03:21 »
Czyzby ASUS nie mial osobnych ustawien co do wylaczania podswietlania ekranu dla pracy na baterii i na kabelku?

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
podświetlanie
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2004, 01:17:50 »
To ja dodam moje 3 grosze, PDA podlaczany jest do zasilania jak jestem w domu (podstawka) i w samochodzie. Jak pogodzic wygaszanie ekranu w trakcie bezczynnosci?

*

Offline kanczug

• 19211
podświetlanie
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2004, 07:50:37 »
Co to znaczy pogodzic? Chcesz by w stacji dokujacej ekran sie wygaszal a w samochodzie nie? Nie da rady. Automapa lub inny soft ktorego uzywasz musialby miec odpowiednie mozliwosci utrzymywania ekranu palmtopa przy zyciu.

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
podświetlanie
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2004, 08:37:15 »
Jakubie ale jak pogodzić automape i reszte systemu ..bo jasne ze asus ma ustawienie czasu po jakim ma wygasic ekran (podswietlanie) dla pracy na bateryjce (zreszta dla pracy na zasilaniu rowniez) ale jak wylacze to na czas uzywania automapy (tzn zeby w ogole nie gasił podswietlania) to potem musze pamietac aby to wlaczyc po pracy z automapa a ja szukam jakiegos rozwiazania "auto"matycznego tzn wlaczam automape (nie wazne czy na bateryjce czy tez na zasilaniu) a wtedy automapa odznacza mi te checkboxy (wygaszanie)w systemie a potem po pracy spowrotem wlacza ...

podświetlanie
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 29, 2004, 11:05:03 »
Cytat: _Marcin_S_
... ale czy automapa ma jakąś możliwośc...
Nie ma (a powinna mieć)

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
podświetlanie
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 29, 2004, 11:32:36 »
no to chyba do nich napisze ...;) ida swieta wiec moze dostanę(niemy) prezent

podświetlanie
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 29, 2004, 14:38:52 »
Cytat: _Marcin_S_
no to chyba do nich napisze ...;) ida swieta wiec moze dostanę(niemy) prezent

No to może podpowiedz im jeszcze inne rozwiązanie. To rodem z Garmina.
Bardzo praktyczne (chociaż to zapewne rzecz gustu).

Otóż jak jedziesz 30 km autostradą czy w ogóle jakąś główną szosą - zarówno w dzień, ale zwłaszcza w nocy - to moim zdaniem podświetlenie (czytaj: nawigacja) nie jest potrzebne. Tak jest właśnie np. w 60CS Garmina.

Zgodnie z zadanym planem sygnalizacji skrzyżowań (daleka sygnalizacja lub bliska sygnalizacja) odbiornik (60CS jest akurat "niegadający") robi "BIPP BIPP" i włącza podświetlenie włączając jednocześnie zoom, po to by kilkanaście sekund później (ten czas ustawia użytkownik) znowu podświetlenie wyłączyć. Oczywiście w mieście, wskutek dużej ilości skrzyżowań podświetlenie jest aktywne cały czas, a na szosie (ja mam ustawione 15 sek) się wyłącza.

Mam zatem aktywny (podświetlony) ekranik tylko wówczas gdy to jest potrzebne. Osobiście bardzo jestem zadowolony z tego rozwiązania, ale rozumiem że to rzecz gustu.

Oczywiście jest również dostępna opcja "podświetlenie ciągłe" bądź "podświetlenie wyłączone". Dodam, że w 60CS czytelność ekranu jest na tyle duża, że w dzień podświetlenie jest zbędne.

Pozdrowienia od zatwardziałego garminowca :)

podświetlanie
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2004, 14:39:07 »
Fajnie by bylo aby polaczyc takze z automapa funkcje regulacji jasnosci ekranu np. w trybie nocnym ekran sie automatycznie przyciemni.

*

Offline kanczug

• 19211
podświetlanie
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2004, 14:46:37 »
Albo automatycznie zmieni kolorystyke na tryb nocny... oczywiscie zaleznie jeszcze od pory roku - bo roznie sie sciemnia. Moze byc to rowniez powiazane z fazami ksiezyca i sezonem godowym lemingow :D

podświetlanie
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2004, 16:03:54 »
eeee tam a po co do tego automapa????? hx4700 sam sie sciemnia jak jest ciemno :P

podświetlanie
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2004, 16:11:33 »
Nie tylko hx 4700.IPAQ 5455 tez !

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
podświetlanie
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2004, 16:55:49 »
To niezle sa te hp-eki, u mnie jak jest ciemno to podswietlenie sie rozjasnia ;)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline KiTek

• 20
    • http://www.calypsodiver.org
podświetlanie
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 29, 2004, 18:07:17 »
Cytat: claude_szz
To niezle sa te hp-eki, u mnie jak jest ciemno to podswietlenie sie rozjasnia ;)

Fajnie musi "walic" po oczach jak jest ciemno. Zakladasz okulary p.sloneczne czy przymykasz oczy ?

*

Offline kanczug

• 19211
podświetlanie
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 29, 2004, 18:52:56 »
Cytat: claude_szz

LOL... to bylo dobre. No i tyle pozytku z tej badziewnej diody w HP :D

podświetlanie
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 29, 2004, 19:46:11 »
U mnie (iPAQ 5550) coś ta automatyczna regulacja podswietlania nie dziala jak jest wlaczone zasilanie zewnetrzne (dziala tylko na baterii) . A moze ktos wie jak ten problem rozwiazac.
D.

*

Offline kanczug

• 19211
podświetlanie
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2004, 20:27:32 »
No bo tak ma byc :)

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
podświetlanie
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 01, 2004, 00:25:52 »
ciekawe dzis dostalem odpowiedz od supportu automapy i ONI twierdza ze automapa ma funkcje ktora wylacza gaszenie podswietlenia w czasie pracy z wlaczonym gpsem

mi sie osobiscie wydaje (co zreszta im zasugerowalem) ze oni myla wylaczanie sie samego pda z wylaczaniem ekranu, gdzie to pierwsze i owszem dziala i palm ktory normalnie sam sie gasil to teraz dziala gdy automapa ma wlaczony gps a co do samego gaszenia podswietlania ekranu to tego juz automapa nie wylacza...

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
podświetlanie
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2004, 09:49:46 »
AM nie ingeruje w podświetlenie ekranu (nie podtrzymuje go). Natomiast faktycznie blokuje automatyczne wyłączanie się PDA jeśli działa z GPS'em.

*

Offline kanczug

• 19211
podświetlanie
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2004, 12:11:23 »
Wiem ze sie da... ale to juz chyba taki bajer na ktory raczej nie beda mieli czasu.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
podświetlanie
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 01, 2004, 12:26:09 »
Może i bajer, ale przydatny bardzo....

podświetlanie
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 01, 2004, 13:35:32 »
Cytat: Wit Turkowski
Mój wiekowy Garmin StreetPilot ColorMap to ma i działa rewelacyjnie.

Mój 60CS też :) Jak miło, że jeszcze ktoś oprócz mnie zauważa zalety Garmina.
Ostatnio miałem okazję krótko, bo krótko pobawić się GPMapą 3.0 na SP2610 z ekranem dotykowym, głośniczkiem (REWELACYJNE BRZMIENIE) i pamięcią na mapy w postaci CF. W porównaniu do pocketa to niestety "cegiełka", ale jest w tym odbiorniku kilka bajerów.

M.in. tzw. "aktywne" klawisze literowe podczas wyszukiwania.
O co chodzi ? Otóż jeżeli w spisie ulic mamy do wyboru ulice: KrzYwa i KrzAczasta, to po wprowadzeniu łańcucha: " KRZ "  na ekranie wszystkie literki "pełnoekranowej klawiatury literowej" są przyciemnione, a aktywne są tylko "Y" oraz "A"  czyli wyłącznie te, które mają odpowiednik w bazie danych.

Jeżeli AM tego nie ma, to polecam zwrócić na to uwagę autorom softu. W pierwszej chwili to może wyglądać jako bajer, ale nie jest. Rewelacyjnie ułatwia wyszukiwanie ulic.

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
podświetlanie
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 01, 2004, 20:27:32 »
dostałem własne info od automapy że jednak wygaszanie podswietlenia tez bedzie

...Ma Pan racej - mialem na mysli wylaczenie urzadzenia a podswietlania ekranu.
Funkcja zapobiegajaca wylaczaniu podswietlania pojawi sie dopiero
w kolejnej wersji AutoMapy....