PISZPAM - Półautomatyczny Interaktywny System Zgłoszeń Poprawek AutoMapy

• 47 Odpowiedzi
  • 16775 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: PISZPAM - Półautomatyczny Interaktywny System Zgłoszeń Poprawek AutoMapy
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 10, 2010, 10:48:27 »
Wątek ma ponad 2 lata, a w AM błędy map nadal trzeba zgłaszać 'na piechotę'.
Tymczasem Nokia (Navteq) wprowadziła do swoich telefonów z Ovi Maps
system zgłaszania błędów 'Map reporter', którego działanie
opiera się na tej samej idei, którą tu przedstawiłem.

Nawiązując do pierwszego postu, jeśli wtedy jadłem grzybki, to najwyraźniej nie jadłem ich sam   B)
Są też inni którzy uznali że warto.
Tak wygląda zgłaszanie błędów map bezpośrednio z programu Ovi Maps:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 10, 2010, 11:22:07 »
Słabe oświetlenie ulic :E
Twoja propozycja jest IMHO doskonała pod każdym względem.
Przesyłam link wątku do supportu i Wam też radzę tak zrobić. W ostatnim czasie (czyt. przed wyborami) namnożyło/przebudowało się wiele dróg i natworzyło rond (w moim mieście 3, a ostatnie zostało ukończone 4 dni przed wyborami). Taka funkcja bardzo ułatwiła by wszystkim życie.

*

pliers

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 10, 2010, 11:53:24 »
nocnyMarku

Jeśłi chodzi o OviMaps wygląda to super, a czy masz doświadczenie jeśli chodzi o czas reakcji na takie zgłoszenia?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 10, 2010, 12:04:01 »
Nie mam, sam jestem ciekaw ile to trwa i czy w ogóle nanoszą tak zgłoszone poprawki.
To co udokumentowałem na screenach to moje zgłoszenie z ostatniego października.
Dotyczy tylko podrzędnej drogi miejskiej, są więc szanse, że jeśli to poprawią, to będzie skutek
tego zgłoszenia, a nie ich własnych działań. Mam zamiar obserwować kolejne aktualizacje map ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 10, 2010, 13:07:06 »
tia...

„Demokracja nie jest ustrojem idealnym, ale jest najlepszy, jaki dotychczas istnieje”
W. Churchill

podobnie jest z AM... szkoda tylko że nie wykorzystują w pełni potencjału... Pomysł z PISZPAM - super! Szkoda że nie wykorzystany...

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 10, 2010, 13:12:47 »
Boją się że będzie lawina zgłoszeń ;)

U mnie to działa tak -widzę buga -nie zgłaszam, bo mam już w głowie cała procedurę jaką muszę przejść, czytaj:  nagrywać slad lub coś w tym stylu  i zgłaszać to wszystko mailem do supportu. Nie chce mi się i kropka.(w głowie: nikt mi za to do cholery nie płaci i nawet dziękuję nie powie) No chyba że błąd jest mocno spektakularny to wyslę, ale zdarza mi sie to raz na 2 lata ;)

Gdyby to było tak  genialnie proste jak w proponuje nocnyMarek czy tak jak działa w Ovi to na 200% ruszy lawina bugów , a tak lenie jak ja nie zgłaszają i firma ma święty spokój ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2010, 13:16:15 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 10, 2010, 13:17:49 »
Gdy błąd jest spektakularny, to nie zgłaszam, bo ktoś bardziej zaawansowany na forum zgłosi :)

Gdy błąd jest pierdołowaty, to nie zgłaszam, bo nie warto się męczyć.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 10, 2010, 13:55:22 »
A ja już w ogóle nie zgłaszam, bo nie otrzymywałem żadnej informacji zwrotnej, poza standardową formułką. Dlatego dziś już nie zgłaszam i mam to totalnie w .... . Przykre to, ale ja jestem klientem, a dobra firma szanuje swoich klientów. Jak nie mogą  od razu odpisać, to niech do tej formułki dopiszą, że odpowiemy w ciągu trzech dni roboczych i po problemie.

*

pliers

« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 10, 2010, 14:23:34 »
a tak z ciekawości...jakiej informacji zwrotnej się spodziewałeś oprócz formułki: "Dziękujemy za zgłoszenie, zostało przekazane do działu opracowania map" ??

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 10, 2010, 15:19:28 »
A ja już w ogóle nie zgłaszam, bo nie otrzymywałem żadnej informacji zwrotnej, poza standardową formułką. Dlatego dziś już nie zgłaszam i mam to totalnie w .... . Przykre to, ale ja jestem klientem, a dobra firma szanuje swoich klientów. Jak nie mogą  od razu odpisać, to niech do tej formułki dopiszą, że odpowiemy w ciągu trzech dni roboczych i po problemie.
Ale czego się spodziewasz, kwiatów? :D
Mnie wystarczy, że dostałem rok abo -- z tym, że zgłaszałem (teraz już mniej) sporo, a i uważam że dobrze udokumentowane :).
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 10, 2010, 17:59:56 »
a tak z ciekawości...jakiej informacji zwrotnej się spodziewałeś oprócz formułki: "Dziękujemy za zgłoszenie, zostało przekazane do działu opracowania map" ??

ja miałem na myśli nie tylko błędy mapy, ale również pomysły. Uważam, że na jakiś pomysł powinna być jakakolwiek odpowiedź, nawet jeżeli mają go gdzieś. A tak na marginesie to nie wiem, czy dobrze robicie broniąc producenta, że nie reaguje na różnego rodzaju emaile. Demoralizujcie ich dalej, bo za mało są  utwierdzeni w przekonaniu, że są the best in Poland  :-|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2010, 18:01:32 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 10, 2010, 19:05:35 »
Na błędy mapy mogliby odpowiadać "dziękujemy, błąd poprawiony" gdy go faktycznie poprawią na mapach. Nie jest to trudne, jakiś system ticketowy i automatyczne wysyłanie maila. Nawet jak po pół roku go dostaniesz, to będzie fajnie, że twoje zgłoszenie coś dało.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

pliers

« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 10, 2010, 21:34:55 »
maiłoby to sens jak daną poprawkę dodałby tylko jeden użytkownik , co jeśli poprawili sami z siebie albo zgłosiło 20 użytkowników?? każdemu podziękowania??? Chyba się w d...ch poprzewracało..sorry.

Apel do Aqurat:

wydajcie jak najszybciej jakąś betę czy coś bo już się takimi pierdołami forum zapełnia... :-)

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 10, 2010, 22:07:27 »
Aqurat nie musi nikomu za nic dziekowac, nawet po wydaniu oficjalnej wersji nigdy nie dostalem slowa podziekowania, ze moje uwagi przyczynily sie np do poprawy funkcjonowania programu. A swoja droga, to niezle nas wytresowali, bo przedmowca nie prosi o pelnowartosciowy produkt, tylko prosi o bete, czyli o wersje ktora  ma szanse byc lepsza wersja ale niesie tez zagrozenia, o czym z reszta producent otwarcie informuje. Dlatego ja prosze o nowsza pelnowartosciowa wersje juz wytestowana przez betatesterow,bo za to place. Czy moja prosba swiadczy o tym, ze jestem stukniety, bo sie juz troche pogubilem ?  :ok:  :grin:

*

pliers

« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 10, 2010, 22:16:23 »
prosząc o przetestowaną wersję jesteś stuknięty :-) Szkoda się rozwijać w kolejnym wątku o jakości programu i coraz to nowszych błędach których nigdy wcześniej nie było a tu nagle bum :-)

Ja już każdą wersję nazywam betą stąd źle mnie zrozumiałeś.

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 10, 2010, 22:22:14 »
masz racje Pliers, niezrozumielismy sie  :ok:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 10, 2010, 23:02:50 »
maiłoby to sens jak daną poprawkę dodałby tylko jeden użytkownik , co jeśli poprawili sami z siebie albo zgłosiło 20 użytkowników?? każdemu podziękowania??? Chyba się w d...ch poprzewracało..sorry.

Ale wiesz, że jeden czy 20 użytkowników, to oni i tak przekazują te poprawki do działu map?

No to po prostu zgłaszają ticketa "ulica Rąbowa jest jednokierunkowa" 20 razy od 20 różnych ludzi, dział map sobie to spina w jednego (20 kliknięć na oko) i potem po naniesieniu poprawki system wysyła 20 maili "dziękujemy za zgłoszenie błędu <<ulica Rąbowa jest jednokierunkowa>>, właśnie poprawiliśmy go na mapie".

Sądzicie, że oni wszystko ręcznie robią?

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 10, 2010, 23:23:21 »
Tez jestem za takim systemem, ale o co my prosimy? Od 2003 roku molestowalem support o zrobienie bugzilli, zeby chociaz przez siec mozna bylo zglaszac bledy, dopisywac komentarze czy potwierdzac zgloszone, ze wystepuja rowniez na innym urzadzeniu. I d.... dostalismy 3D szesciany i jakies inne wianki i cuda na kiju.
A jesli chodzi o komunikacje to tez juz przestalem im zglaszac. Kilkakrotnie mnie nagradzali (choc nie o to mi chodzilo) natomiast przy takiej aktywnosci za potwierdzone zgloszenia mogliby chociaz kod rabatowy na subskrypcje dac TOP 50 albo cos tam. A tak maja za darmo beta testerow, ktorych maja w nosie. Wola pisac wersje na iPhone, ale ta wersje to beda musieli testowac sami. Ja w nia nie wchodze.