Piketaż w nawigatorze

• 20 Odpowiedzi
  • 9090 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
Piketaż w nawigatorze
« dnia: Kwiecień 04, 2009, 16:15:53 »
Nowa AM 5.5.0 ma pikietaż w nawigatorze i to fajne, ja mam problem, bo na moim Asusiku, zaczyna brakować już miejsca.

Znaczy brakuje mi jednego okienka.

Czy można takowe okna zbudować i "oderwać" od pilota, np. żeby pikietaż, lub prędkość były odobnym okinkiem, gdzieś w rogu ?
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: Piketaż w nawigatorze
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2009, 16:47:50 »
Nie pamiętam czy na A636 była dostępna skórka Panorama, jeśli tak to chyba ma więcej pól (w trybie poziomym).

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2009, 17:23:30 »
Nowa AM 5.5.0 ma pikietaż w nawigatorze i to fajne, ja mam problem, bo na moim Asusiku, zaczyna brakować już miejsca.

Czy można takowe okna zbudować i "oderwać" od pilota, np. żeby pikietaż, lub prędkość były odobnym okinkiem, gdzieś w rogu ?

ZMiplo sciagnij sobie skórki do pilota produkcji Darka Foto i po sprawie, zrobił z wieloma 'okienkami"

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2009, 04:42:19 »
Nie pamiętam czy na A636 była dostępna skórka Panorama, jeśli tak to chyba ma więcej pól (w trybie poziomym).

Mi się w panorami ejuż nie mieszczą :/
Napisane: Kwiecień 04, 2009, 19:56:15

ZMiplo sciagnij sobie skórki do pilota produkcji Darka Foto i po sprawie, zrobił z wieloma 'okienkami"

Sprawdzę, dzieki
Napisane: 04-04-2009, 19:56:35
Am odpowiedziała:
Witamy,
nie ma takiej mozliwosci.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen 
AutoMapa
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Dżeju

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2009, 11:53:36 »
... Znaczy brakuje mi jednego okienka. Czy można takowe okna zbudować i "oderwać" od pilota, np. żeby pikietaż, lub prędkość były osobnym okienkiem, gdzieś w rogu ?

Wszystko można, ale trzeba dokładnie przestudiować przyklejone wątki dotyczące modyfikacji AM i zamiany grafik. Poniżej "oderwane" okno pikietażu i umieszczone na mapie.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2009, 16:04:01 »
... Znaczy brakuje mi jednego okienka. Czy można takowe okna zbudować i "oderwać" od pilota, np. żeby pikietaż, lub prędkość były osobnym okienkiem, gdzieś w rogu ?

Wszystko można, ale trzeba dokładnie przestudiować przyklejone wątki dotyczące modyfikacji AM i zamiany grafik. Poniżej "oderwane" okno pikietażu i umieszczone na mapie.

Mógłbyś podać co , jak zmodyfikować aby to okno umieścić w tym lub innym miejscu?
piona

*

Dżeju

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2009, 18:18:20 »
W skrócie: w pliku AutoMapa.skin.prg w sekcji NV zwiększasz wysokość Pilota, a następnie jeden z bloków: NV::Ainfo przesuwasz w miejsce, które nam pasuje. Zmiany generalnie w wierszach - sRect.

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:02:32 »
W skrócie: w pliku AutoMapa.skin.prg w sekcji NV zwiększasz wysokość Pilota, a następnie jeden z bloków: NV::Ainfo przesuwasz w miejsce, które nam pasuje. Zmiany generalnie w wierszach - sRect.

A możesz dokładniej jak dla laika? Potrzebuję pikietażu w prawym dolnym rogu ekranu, poza pilotem.
Jak ustawiać pozycję, jak zmieniać kolor?
Napisz coś więcej.
piona

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:09:46 »
Wszystko można, ale trzeba dokładnie przestudiować przyklejone wątki dotyczące modyfikacji AM i zamiany grafik.
:S
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Dżeju

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:19:22 »
:S >>> to ma oznaczać, że nie podałem przepisu ??? 

Nie ma jednego prostego takiego !  Tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94823.msg951864#new dokładnie jest wyjaśnione i nie tylko przez ze mnie, że to nie takie proste, ale podane są szczegółowe zasady. W tym przypadku nie da sie podać, że należy zmienić zapis AAAAA w pliku XXXX na zapis BBBBB. Jest to przerobienie całościowe skórki za wyjątkiem grafik. Nie ma co się zżymać, tylko wystarczy poczytać  :) 

Tym bardziej, że post wyżej podałem ogólne rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 22:21:09 wysłana przez Dżeju »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:36:52 »
To ma oznaczać, że kolega piona mógłby się zastosować do Twojego przepisy i przeczytać wątki, a nie "może i tam jest napisane, ale ja nie umiem, nie chce mi sie, ty mi napisz dokladnie co mam zrobic"
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Dżeju

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:38:44 »
To się rozumiemy  :)

*

Offline gajucha

• 17
  • Sprzęt: MIO 180
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2009, 13:33:34 »
Ten piketaż w nawigatorze jest moim zdaniem zbędny (a przy najmniej na razie).  Zbyt wiele dróg (niższej ważności) w AM nie "obsługuje" piketażu, i co zostaje puste okienko? Dodam, że jako CB-radiowiec używam piketażu. Być może kiedyś będzie można odłączyć elementy od nawigatora, beż wad wspominanych wyżej. Ja pozmniejszałem sobie okienka w AM Panorama, przesunąłem menu i mam 6 parametrów w nawigatorze.
U mnie wyglada to tak:

(QVGA 3,5" 240x320, 65536 kolorów)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 13:40:00 wysłana przez gajucha »

*

Dżeju

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:06:18 »
Ten piketaż w nawigatorze jest moim zdaniem zbędny (a przy najmniej na razie).  Zbyt wiele dróg (niższej ważności) w AM nie "obsługuje" piketażu, i co zostaje puste okienko? ... Być może kiedyś będzie można odłączyć elementy od nawigatora, beż wad wspominanych wyżej. ...

W mim rozwiązaniu nie ma żadnych wad  :D  Jak nie ma pikietażu, to są trzy drobne kreseczki prawie niewidoczne na ekranie. Z pilotem tradycyjnym AM też można tak zrobić bez żadnych wad, ale to musi zrobić ktoś, kto takiego pilota używa - mi ostatnio brakuje czasu, choć może znajdę, to wrzucę w odpowiednim wątku gotowca. A dróg jedno i dwucyfrowych jest dość dużo i dla mnie to jeden z najbardziej przydatnych bajerów (szczególnie w zimie)  :ok:

*

Offline gajucha

• 17
  • Sprzęt: MIO 180
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:21:43 »
Przydatność piketażu nie podlega dyskusji (jeśli chodzi o unikanie misiaków, śmietniczek czy innych "wynalazków"), ten kto używa CB to wie.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2009, 15:53:21 »
Przydatność piketażu nie podlega dyskusji (jeśli chodzi o unikanie misiaków, śmietniczek czy innych "wynalazków"), ten kto używa CB to wie.

No tak... Czyli Twoim zdaniem jest to potrzebne "transportówkom" celem robienia wiochy na drodze i unikania konsekwencji z tym związanych  :E

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2009, 16:19:55 »
Pikietaż jest do włączenia przez użytkownika, jeśli ktoś nie używa nie włącza.
Dyskutowanie nad ustawialnymi rzeczami czy są potrzebne czy nie chyba mija się z celem, którego trudno się dopatrzeć.

*

Offline piona

• 358
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2009, 21:10:32 »
To ma oznaczać, że kolega piona mógłby się zastosować do Twojego przepisy i przeczytać wątki, a nie "może i tam jest napisane, ale ja nie umiem, nie chce mi sie, ty mi napisz dokladnie co mam zrobic"

Bierzesz pod uwagę, że nie każdy jest biegły w grzebaniu w kodach, czy tak sobie lubisz pokpić ? ?? Po prostu nie znam się na tym a wątek w dużej mierze przeczytałem. Nie mniej jednak wolałbym sam nie grzebać w tych plikach bo nic z tego dobrego nie wyjdzie.
Myślałem, że komuś przyda się taka opcja a nie jest to prośba  o "darmową pracę" wykonaną tylko i wyłącznie dla mnie.
piona
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 21:16:30 wysłana przez piona »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 09, 2009, 18:19:33 »
Jak nie umiesz grzebać to korzystaj z tego co Ci dał producent. I nie wykręcaj się innymi - każdy następny będzie chciał pola inaczej rozmieszczone, w innym kolorze albo w kółeczku. I od nowa.

*

Offline iwens

• 41
  • Sprzęt: Nokia 330
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 09, 2009, 20:09:25 »

Taka przeróbka, ale dla 320x240 na AM5.5

*

Dżeju

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 09, 2009, 20:12:36 »
No i tyż piknie  :ok: