Pierwszy raz z AutoMapą - wrażenia

• 28 Odpowiedzi
  • 7075 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
  • Sprzęt: SGS 3
« dnia: Marzec 16, 2005, 20:15:26 »
Cześć,
no więc tak, postanowiłem być twardy i jeździć jak pani każe. Po główniejszych drogach i poza ścisłym centrum było prawie ok. Wyznaczanie trasy spoko, komunikaty głosowe nieraz trochę spóźnione (wyczytałem gdzieś, że ich wyprzedzenie zależy od rodzaju drogi - moim zdaniem powinno zależeć od prędkości), nieraz mylące (np. na dużym skrzyżowaniu - pl. Dominikański- drogi pod kątem prostym, mam jechać w lewo, a słyszę komunikat "lekko w lewo" - no bez jaj, fakt, jedzie się łukiem przez całe wielkie skrzyżowanie, ale skręcam w lewo, a nie lekko w lewo). Raz musiałem skożystać z funkcji objazdu i AM wyprowadziła mnie na jakąś polną drogę (że takie wiochy są na terenie Wrocławia to nie wiedziałem :) ) i ledwo udało mi się z niej wyjechać, ze dwa razy byłem bliski zakopania się w śniegu. Zaraz wyciąłem ją z mapy :)

Z wyżej wymienionych powodów nie da się jeździć po mieście nie zerkając od czasu do czasu na mapę. Będzie problem, bo liczyłem na to ze względu, że głównie będę jej używał nawigacji na motocyklu. Mam nadzieję, że w trasie będzie lepiej.

Ścisłe centrum miasta i stare miasto - tu porażka na całej linii, ze względu na to, że AM posiada jakieś przestarzałe dane na temat zakazów i nakazów na ulicach jeśli w ogóle. Także jak zjechałem z wyznaczonej trasy, koniecznie chciała mnie zawrócić i jechać okrężną drogą (opcja autokorekty włączona).
Podobnie prowadziła mnie do celu drogą gdzie był zakaz wjazdu (jednokierunkowa) a tam gdzie się dało wjechać, to omijała.
Przydała by się taka funkcjonalność, by można było określać kierunek drogi i zapisywać to w swojej mapie, podobnie jak zablokowane odcinki. Nie powinno to chyba być trudne, dodać opcję kierunek do blokowanego odcinka? Wtedy na bierząco można by korygować sobie mapę. A i clubowicze mogliby udostępniać swoje popawione mapy na forum - wtedy jadąc do nieznanego miasta mielibyśmy aktualne dane na temat zakazów, objazdów, dróg jednokierunkowych.

Heh, to tyle, ciekawe jak będzie za miastem.

Jarecki

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 16, 2005, 20:26:00 »
jak to juz ktos kiedys napisal... systemy nawigacyjne maja pomagac w kierowaniu autem/motocyklem a nie zastepowac w kierowaniu i mysleniu - zlota mysl

widzialem zdjecie w prasie niemieckiej jak facet wjechal do stawu bo... system nawigacyjny mu powiedzial ze ma jechac prosto :D a droga skrecala lukiem w lewo...

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2005, 20:33:35 »
lipciopda..... oł jeeeee...... brawo......
miło sie pośmiać przed kolacją ......

hehe

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2005, 20:34:43 »
nie wiem jak jest np z tom tomem ale destinator ma taka rzypadlosc, ze jadac droga (europa zachodnia lub stany) czesto mozna wjechac w miejsce gdzie przecinaja sie 3-4 nitki drogi roznych autostrad, gdzie jedna idzie nad druga... mozecie sobie wyobrazic co sie dzieje jak system nagle glupieje i mowi, ze jade po drodze, ktora jest 10 metrow pode mna (nawiasem mowiac powinien byc jakis algorytm, ktory sprawdza jaka droga sie jechalo i logicznym jest, ze nie moglo sie nagle przeskoczyc na droge pod nami)

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2005, 21:12:44 »
lipciopda,
co do ostatniego twojego wniosku, to sie nie zgadzam, bo moze sie tak zdarzyc, ze sie na tej drodze znajdzie :) .... i wowczas nawigacja pomoze mu kontynuowac podroz... o ile oczywiscie antena podczas uderzenia nie odpadnie
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2005, 21:15:08 »
no i ze oponki nie pekna.. :P

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 16, 2005, 23:09:24 »
Witam wszystkich,
Poniewaz mam powazne problemy z Automapa i podobna konfiguracja sprzetowa jak autor watku (Asus co prawda A716, ale BT-100) mam pytanie?
Jaka masz wersje Automapy i ile planow zainstalowanych?
Dzieki z gory
AG
AGollum

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2005, 23:27:17 »
Wczoraj przemierzyłem drogę z Poznania do Katowic. Porażka. Na wyjeździe od strony Wrocław Wschód na A4, totalny zwis mapy. Drugi raz w tym samym miejscu.
Po restarcie to samo.
Dziś jeździłem po Krakowie. O co chodzi??
Jadę przez rondo, na mapie widzę skręt w lewo, 3ci wyjazd, a AM na rondzie w lewo 2 wyjazd. Tak przez dwa ronda.
To samo miało miejsce w Katowicach jadąc ulicą Mikołowska, w ulicę Gliwicką przez rondo Wolności. AM gada: na rondzie w lewo 2 wyjazd.

AM ma pomagać a nie wprowadzać w błąd.
Teraz widzę, że coraz więcej map jest błędnych, a raczej niepoprawionych.
Na początku trasy próbowałem nagrywać kawałki zanim jakiś bezsensowny ruch AM każe mi zrobić. Ale przy dziesiątym babolu olałem sprawe.
Po za tym nie ma wielu starych POI
Moja ocena w skali 1-10, to 4
W końcu trafiałem do celu, ale musiałem się nieźle nakręcić.
Do jasnych ciasnych, to nie użytkownik ma zgłaszać błędy, aby AM je poprawiało. Za co biorą kasę za licencję. Powinni za każdy znaleziony błąd obniżać o 1PLN koszt wznowienia licencji.
Wtedy w pół roku mieli by w pełni zaktualizowane wszystkie plany miast.
Naprawdę miałem ochotę wysłać poprawki do AM, ale przy tej ilości nie mam sił ani ochoty. To nic nie da. Tu potrzeba nowych map, aktualnych. Rece opadają.

Tymczasem czekam na aktualizację, tylko niech jej nie robią, jeśli nie wniesie nic nowego w mapach. (hotele, stacje benzynowe, kina, centrum handlowe)
Nie ma pełnej numeracji na ulicach. Chodzi o obiekty, które stoją już kilka lat. Co oznaczają, więc aktualizacje map?
Ciekaw jestem jak się będzie sprawował TT5,

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 16, 2005, 23:51:05 »
Cytat: corona
Wczoraj przemierzyłem drogę z Poznania do Katowic. Porażka. Na wyjeździe od strony Wrocław Wschód na A4, totalny zwis mapy. Drugi raz w tym samym miejscu.
Po restarcie to samo.

U mnie ciagle (doslownie) zwisy przy zainstalowaniu wszystkich map z wersji XL. Jesli zainstaluje tylko Polske i mape GOP to jest w miare dobrze. Po doinstalowaniu kilku map (nawet nie wszystkich ) program wiesza sie regularnie (tzn. prawie w 100% przypadkow). Probowalem juz chyba wszystkiego (oczywiscie stale jestem w kontakcie z serwisem) - mapy przenioslem z SD na CF, instalowalem w roznych katalogach, czyscilem system hard resetem itp. Nic nie pomaga.
Wiesza sie sama AM i uniemozliwia dostep do innych aplikacji, ale w tym samym czasie mozna np. kopiowac pliki z peceta do palmtopa i smiga az milo.
Instalowalem rowniez zgodnie z sugestiami forumowiczow program tworzacy wirtualne porty bluetooth i nic.
Moze ktos ma jeszcze jakies sugestie bo juz powoli trace sily. Program rzeczywiscie jest mi potrzebny, poza tym cena nie jest az tak niska, zeby ja wyrzucic (szczegolnie, ze nie bardzo jest konkurencja).
Pozdrawiam wszystkich
AG
AGollum

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2005, 00:14:00 »
Cytat: corona
Po restarcie to samo.
W ubiegłym tygodniu jechałem z Leszna do Niemodlina przez Wrocław a więc tą samą trasą.
Od początku używam AM 2.2  przestarzałej i tak często wyśmiewanej (zaznaczam, że w pełni legalnej). W czasie przejazdu przez Wrocław nie zwracałem uwagi na AM ponieważ znam to miasto dość dobrze i pomimo ustawicznych niespodzianek remontowych wiem jak się tam poruszać. Nie miałem najmniejszych problemów z odczytem położenia a tym bardziej zawieszania się mapy. Wszystko pracowało płynnie i bez zastrzeżeń. Nie piszę tutaj tego po to aby wychwalać zalety dinozaura jakim bez wątpienia jest wersja 2.2 ale noszę się z zamiarem kupna najnowszej wersji AM i to co tutaj piszecie troszeczkę mnie zaskakuje. I przyznaję, że nie dziwię się waszej irytacji. W końcu cena mapy nie jest mała i tego typu niedoróbki nie powinny mieć miejsca.

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2005, 08:42:16 »
Cytat: McAron
. Nie piszę tutaj tego po to aby wychwalać zalety dinozaura jakim bez wątpienia jest wersja 2.2 ale noszę się z zamiarem kupna najnowszej wersji AM i to co tutaj piszecie troszeczkę mnie zaskakuje. I przyznaję, że nie dziwię się waszej irytacji. W końcu cena mapy nie jest mała i tego typu niedoróbki nie powinny mieć miejsca.

Poczekaj może do maja na TT5 i jego na pierwsze testy TT5
Przez sam Wrocław nie miałem problemu przejazdu z AM, (a nie znam tego miasta).
Problem wyskoczył przy wjeździe na autostrade zjazdem Wrocaw Wschód. Dziwne jest to że błąd (buczenie z głosnika i zwis AM) nastąpił dokładnie, dokładnie w tym samym miejscu gdzie wydarzyło się to już raz wcześniej.
Poprzednim razem nie pisałem o tym bo myslałem że to problem z Ipaq'iem. teraz wiem że nie.

Są miejsca gdzie AM się sprawdza w 100%. Ja narazie chyba nie mam szczęścia, z drugiej strony za wydane 900PLN oczekuję perfekcyjnego programu. Za ta cenę miałbym całą europę w TT, a nie tylko szkielet podstawowych ulic i kilka miast.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2005, 08:43:55 »
Wydaje mi się,że są to wrażenia osobnicze i są związane z resztą softu jaki jest zainstalowany. Uzywam AM od roku w wersji Xl zawsze w najnowszych wersjach i w tej chwili jest wg. mnie dopracowana. Zwróćcie uwagę przy zwisiach, czy na waszych PDA inne aplikacje chodzą płynnie - z reguły jest tak,ze cześć aplikacji nawzajem się nie tolerują. Po 3-4 miesiącach fascynacji warto zrobić hard reset i zainstalować tylko te, któe są tego warte (czy takie których używacie na bieżąco) Zgadzam się,że czasami Automama robi psikus i kiedyś niezłego miałem stracha jadac duktami leśnymi i drogami wyłozonymi trelinką prowadzącymi do PGR :) - ale sam wybrałem opcje "najkrótsza"

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2005, 09:26:43 »
Przyjedź do 3miasta z "ałtomałpą" i wtedy przeżyjesz szok... źle oznaczone nakazy jazdy (zmiany są od lat), polne drogi oznaczone jako przejezdne, błędne nazwy ulic - w tym np. wjazdowych do Gdańska (Trakt Św. Wojciecha oznaczony jako Okopowa) itp.  perełki. W zasadzie przydaje się tylko do znalezienia jakiejś ulicy (ale i to nie zawsze). Jak gdzieś jadę to normalnie mnie .... trafia. Szczerze żałuję, że rok temu nie było GPmapy 3.0 i Garmina 10 - a teraz zbyt wiele bym stracił na zamianie ;( Jedyna szansa w tym, że przestraszą się konkurencji i zamiast angażować siły w Europę zrobią dobrze to co spier... A jak narazie jestem skazany na bubel za kupę kasy, rozumiem błędy - ale nie sytuację gdy cała mapa - jest jednym wielkim błędem (3miasto). Dla jasności mam XL i np. w Katowicach mi pomogła, ale też zatroszczyła się o niezatarte wrażenia, podczas zwiedzania dziwnych osiedlowych uliczek...

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2005, 10:28:32 »
Odbiór jakości mapy może być jednak bardzo różny, byłem w Trójmieście może ze trzy razy w zyciu, miasta nie znam całkowicie i AM bardzo się przydała...
Oczywiście próbowała mnie wpuścić gdzieś pod prąd, ale dzięki niej stosunkowo łatwo trafiałem tam gdziem miałem trafić ;)

A co do jazdy po bezdrożach - jedna z wcześniejszych wersji AM miała problemy z rozróżnianiem tras szybkich od krótkich i tak mnie poprowadziła "na skróty"...

[pic=http://republika.pl/jaccool/Trasa.JPG]

Próbowałem się dostać w stronę Gniezna ale z jakiegoś powodu minąłem prawidłowy zjazd z autostrady.
AM wyznaczyła natychmiast nową trasę no i dzięki temu dostarczyła nowych doświadczeń w przedzieraniu się niskopodwoziowym samochodem nocami po polnych drogach ;)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2005, 10:58:50 »
Powiem tak: przejechałem z AutoMapą całą Polskę. Nie byłem tylko w Białymstoku. Nie mam żadnej mapy papierowej w samochodzie. W zeszłym roku przebyłem ponad 100.000 km (taka praca), w tym z AM grubo ponad 50.000.

Nie zdarzyło mi się, żeby AutoMapa nie doprowadziła mnie do celu. Owszem, bywało że prowadziła mnie "dziwnie", sugerowała (wielokrotnie) wjazd w jednokierunkową pod prąd, manewr na zakazie skrętu w lewo, etc., etc.

Bywałem również wielokrotnie w opisywanych tu Trójmieście, Katowicach, Wrocławiu. I dojechałem, przejechałem (jeśli był to tranzyt - BTW czy doczekamy kiedyś obwodnic Wrocławia?), trafiłem mimo wspomnianych wyżej niedoskonałości programu. Pewnie można było częstokroć przebyć planowaną trasę szybciej, wygodniej, czy krócej. Lecz do tego trzeba byłoby znać objeżdżany teren. A dla mnie w większości była to terra incognita.

Nie pamiętam kiedy zawiesił mi się palmtop w trakcie użytkowania AutoMapy, pamiętam zaś konieczność softresetu TomToma w Berlinie.
HP 5550 używam wyłącznie do nawigacji i nie mam tam zainstalowanego ŻADNEGO softu, prócz ActiveSync'a i Pocket Controllera.

Pozostałych kilkadziesiąt tysięcy km w zeszłym roku przebyłem autem bazując na nawigacji TomToma, PocketKIMa (Czechy/Słowacja) i Visicom Ukraina.
Ostatni program pominę dyskretnym milczeniem, ale jeśli uważacie, że dwa pozostałe to ideały, to się srodze mylicie. I równie srodze się zawiedziecie uruchamiając upragnionego TomToma w wersji 5 PL z mapami Polski. Jest wykluczone, żeby program ten (mapy) nie zawierał błędów i uwzględniał wszystkie nowe rozwiązania komunikacyjne w Polsce oraz nowopostawione znaki zakazu/nakazu itd.

Nawigacja samochodowa może nas wspierać w podróży, ale jest jak MediaMarkt w krytykowanej ostatniej reklamie - nie dla wszystkich.

Gdybym ja oceniał AutoMapę budując opinię na przemieszczaniu się po moich rodzinnych Kielcach, to pewnie dawno powybijałbym kamieniami szyby w biurach Aquratu i GeoSystem. Ale w Kielcach, to ja mogę szkolić taksówkarzy z topografii miasta. AM nigdy takiej wiedzy o Kielcach nie posiądzie, chyba że po ponadczterdziestu latach obecności w nich (jak ja).

Zwracam zatem uwagę, że AutoMapa to nie jest autopilot, zwalniający z konieczności obserwowania drogi ani z obowiązku myślenia. Takie programy nie istnieją...

*

Offline cichy

• **
  • 119
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 17, 2005, 11:49:06 »
Moi napisz coś więcej o PocketKIMie, jak się sprawuje podczas jazdy? Ja tylko testowałem na sucho. A wracając AM to rzeczywiście w ostatniej wersji wywalili masę fabrycznych poi.

*

Offline Maku

• **
  • 187
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 17, 2005, 12:12:24 »
Moi nie irytowałbym się gdyby chodziło o ulice jednkierunkowe, braki POI, to wszystko jestem w stanie zrozumieć. Rozumiem aż za dobrze, czym jest soft nawigacyjny i GPS - moja zabawa z GPS zaczeła się 8/9 lat temu od śmiesznego (no dzisiejsze normy) Magellana. Jednak doprawdy nie jestem w stanie pojąć jak w 4 (bodajże) wersjach mogą być kardynalne, naprawdę istotne błędy!!! notabene wcześniej zgłaszane! Jak można na podstawie zdjęcia lotniczego (hehe) zobaczyć asfalt na trawie, czy leśnym dukcie!!! Całe szczęście, że jeszcze mnie wpuszczają do MediaMarkt :D W czasie testów różnych GPS miałem przyjemność jeździć z GPMapą 3.0 - też są błędy, ale uwierz ich skala jest naprawdę aceptowalna. Ja po prostu chcę, żeby AM była zrobiona przynajmniej tak jak GPmapa. Dzisiaj odbieram do testów PDAclub właśnie Garmina 10 zrobię parę zrzutów ekranu - sam zobaczysz o czym mowa...

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 17, 2005, 13:50:44 »
Cytat: agollum
Dzieki z gory

Mam najnowszą wersję 3.7.0.2 Zainstalowane wszystkie mapy na karcie SD 1GB, program też na karcie.

Z kolei moje pytanie do forumowiczów. Często mi się zdarza, że zapisany ślad gps jest  uszkodzony, tzn AM nie chce go odczytać. Zapisuję je na z kolei na CF. Czy to może być przyczyną, że na karcie?
Co do zawieszania się AM, to jeszcze się nie zdarzyło, chociaż nieraz na to wyglądało, bo strasznie długo wyszukiwała mi ulice np. Wrocławia.
Ja będę się upierał przy swoim pomyśle dodawania kierunku podczas blokowania odcinka-objazdu. Co o tym myślucie?

Jarecki

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 17, 2005, 15:54:40 »
Jesli chodzi o slady, to umnie czesto sie zdarza, niezaleznie od zrodla CF, FlashDisk, RAM, ze AM nie czyta sladow, ktore maja powyzej 10 mega.

Program sie nie zawiesza ale sladu nie pokazuje ani nie odtwarza. Z mniejszymi plikami nie ma problemow. Kiedys wyslalem slad 14 mega do AM ale odpisali ze u nich zostal odczytany.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 17, 2005, 16:51:50 »
Cytat: jarecki_b12
Cytat: agollum
Dzieki z gory

Mam najnowszą wersję 3.7.0.2 Zainstalowane wszystkie mapy na karcie SD 1GB, program też na karcie.

Co do zawieszania się AM, to jeszcze się nie zdarzyło, chociaż nieraz na to wyglądało, bo strasznie długo wyszukiwała mi ulice np. Wrocławia.
Jarecki

Dlugo to znaczy ile? Kilkadziesiat sekund, kilka minut? Bo ja przy zwisach czekalem nawet kilkakrotnie przez 5-10 minut, zeby miec spokojne sumienie i niestety program nie ozyl... Mapy mialem zainstalowane na SD, potem przeinstalowalem na CF, program rowniez w roznych miejscach. Po kilkunastu hard resetach juz mi rece i nogi opadaja ;)
Pozdrawiam
AGollum

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 17, 2005, 17:43:25 »
Z AutoMapą mam do czynienia praktycznie od pojawienia się wersji 3.0, czyli ponad roku.
Używam jej na 2 iPAQ'ach 2210 z 3 różnymi rodzajami odbiorników GPS:
a) Socket BT oraz SysOnChip BT (zamiennie) + CF 256 MB Sandisk
b) TomTom (Leadtek) na kablu + CF 1 GB Kingston + TomTom v. 3.0

Poza błędami w mapach i znanym problemem z utratą łączności z odbiornikiem BT (przy wyłączeniu Pocketa bez uprzedniego zakończenia pracy AM) innych problemów nie mam, może dlatego, że na Pocketach AM i TT to jedyne dodatkowe oprogramowanie, nie zawarte w ROM-ie, a z funkcji zapisu śladu praktycznie nie korzystam.

*

• 6498
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 17, 2005, 21:35:03 »
Cytat: Maku
Moi nie irytowałbym się gdyby chodziło o ulice jednkierunkowe, braki POI, to wszystko jestem w stanie zrozumieć. Rozumiem aż za dobrze, czym jest soft nawigacyjny i GPS - moja zabawa z GPS zaczeła się 8/9 lat temu od śmiesznego (no dzisiejsze normy) Magellana.

Jest zasadnicza różnica pomiędzy softem do śledzenia trasy przy użyciu GPS (to prawie jak wędrówka z kompasem), a softem do autonawigacji, gdzie przemieszczanie się z prędkością około 200 km/h nie bywa niczym nadzwyczajnym.
Ja nigdy nie byłem zainteresowany Garminami/Magellanami, bo turystyka piesza jest dla mnie atrakcyjna wprost proporcjonalnie do odległości celu od najbliższego parkingu.
Za to autonawigacją fascynuję się / próbuję / używam od ładnych paru lat (będzie z siedem).

Jednak doprawdy nie jestem w stanie pojąć jak w 4 (bodajże) wersjach mogą być kardynalne, naprawdę istotne błędy!!! notabene wcześniej zgłaszane! Jak można na podstawie zdjęcia lotniczego (hehe) zobaczyć asfalt na trawie, czy leśnym dukcie!!!

Oczywiście, że można zobaczyć - drogę utwardzoną, Bo dalej kategoryzacja już nie jest sprawą prostą, łatwą w implementacji w mapach nawigacyjnych. Trudno określić precyzyjnie która droga jest, a która już nie powinna być uznana za przejezdną. Zaręczam Ci, że jazda niektórymi ulicami, teoretycznie asfaltowymi, jest tożsama z uprawianiem sportu ekstremalnego.
A na marginesie, gdybyś mógł zamieścić gdzieś screeny owych kardynalnych błędów AM i pokazać obok zrzut tożsamych ujęć z GPMapy w tej samej skali. Byłoby to ciekawe. A ja ciągle nie mogę zdecydować się na inwestycję w GPM, a to może by mnie przekonało.

Całe szczęście, że jeszcze mnie wpuszczają do MediaMarkt :D

Nie tylko AutoMapie zdarzają się uchybienia w pracy... ;)

W czasie testów różnych GPS miałem przyjemność jeździć z GPMapą 3.0 - też są błędy, ale uwierz ich skala jest naprawdę aceptowalna. Ja po prostu chcę, żeby AM była zrobiona przynajmniej tak jak GPmapa.

Ale Ty oceniasz AutoMapę niemal wyłącznie na podstawie Trójmiasta, które - byc może - jest wybitnie skopane przez jej twórców. Choć ja nie miałem problemów w trakcie kilkukrotnych wizyt w 3M. Trudno mi ocenić prawidłowość wyznaczanych tras, ważne że były skuteczne.

Dzisiaj odbieram do testów PDAclub właśnie Garmina 10 zrobię parę zrzutów ekranu - sam zobaczysz o czym mowa...

Tylko, proszę, zrób jednoczesne porównanie z AM, jak wspomniałem w akapicie powyżej.

Ja naprawdę nie jestem fanatykiem jednego programu. Problem w tym, że próba przekonania się do GPMapy kosztuje zbyt drogo, jak na możliwość doznania zawodu.

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 17, 2005, 21:43:26 »
Dlugo to znaczy ile? Kilkadziesiat sekund, kilka minut? Bo ja przy zwisach czekalem nawet kilkakrotnie przez 5-10 minut, zeby miec spokojne sumienie i niestety program nie ozyl...
Tzn. koło5min., ale kółeczko :) się kręciło.

Co do zapisanych śladów, to jeszcze jedna uwaga. Nieraz, właściwie za każdym razem, jak odtwarzam ślad, to po kilkunastu sek. przerywa się i koniec. Można tylko oglądać ślad :(

Jest jakiś inny soft do przeglądania śladów z AM?

Jarecki

*

Offline Maku

• **
  • 187
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 17, 2005, 21:57:05 »
Myślę, że pomysł porównania AM i GPmapy to całkiem niezły pomysł na artykuł, postaram się go zrealizować, muszę tylko opracować w miarę obiektywne mierniki i cechy aplikacji i map, które będą podlegać ocenie. Moi ja naprawdę mogę się podpisać pod tym co napisałaś i praktycznie uznać to za własny tekst. Faktycznie większość podróży odbywam po 3mieście, ale raz na dwa lata jadę do Francji (TomTom, Destinator) TomToma odpalałem jeszcze na M505 połączonym kabelkiem  z Garminem Venture :) i parę razy w roku po Polsce (Katowice, Szczecin, Warszawa, Mazury) - to dużo mniej niż Ty. Jednak pewne doświadczenie posiadam, podkreślam jeszcze raz - wiem że nie istnieją programy doskonałe, podobnie jak mapy. Do pieszych i rowerowych wycieczek skanuję mapy topograficzne (10) - są prawie idealne. Jednak podkreślę to jeszcze raz, nie jestem w stanie pojąć obecności sygnalizowanych wcześniej błędów w kolejnych edycjach. A tak na marginesie kiedy idziemy do MediaMarkt - bo Ciebie chyba też tam wpuszczają? ;)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 17, 2005, 22:23:10 »
Maku zaloz odpowiedni temat w dziale Automapa i popros o nadysylanie pomyslow na porownanie aplikacji. Niech ludzie nadsylaja miejsca (wspolrzedne) w ktorych wysypuje sie AM (bledy na mapach) by porownac to z AM itd. W ten sposob jest szansa ze programy te zostana dokladnie porownane.

*

• 6498
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 17, 2005, 22:41:03 »
A tak na marginesie kiedy idziemy do MediaMarkt - bo Ciebie chyba też tam wpuszczają? ;)
Mnie wyganiają już z podjazdu na parking. ;(

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 17, 2005, 23:03:46 »
Cytat: Moi
Zwracam zatem uwagę, że AutoMapa to nie jest autopilot, zwalniający z konieczności obserwowania drogi ani z obowiązku myślenia. Takie programy nie istnieją...
Trudno nie przyznać Ci racji.

*

Offline Maku

• **
  • 187
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 17, 2005, 23:21:41 »
Zwłaszcza, że takie info jest wyświetlane przez praktycznie każdy program do nawigacji na starcie ;) Producenci softu wiedzą, że może on wpaść w ręce np. amerykanów :D

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 18, 2005, 11:33:02 »
Myślę, że pomysł porównania AM i GPmapy to całkiem niezły pomysł na artykuł, postaram się go zrealizować, muszę tylko opracować w miarę obiektywne mierniki i cechy aplikacji i map, które będą podlegać ocenie.

Takie porównania już są, kilka razy na tym forum już na ten temat pisałem. Pominąwszy zasadniczą różnicę, czyli że AutoMapa to program + mapa, a GPMapa to tylko mapa, a jej wygląd, niektóre funkcje oraz sposób i wygoda obsługi w dużym stopniu zależą od urządzenia na którym jest uruchomiona (IMHO najbardziej sensowne porównanie będzie na iQue M5, w dalszej kolejności na Pockecie + GPS 10 Deluxe, na końcu na Pockecie + cf Que 1620), jest kilka punktów dla których można pokusić się o porównanie:

1) dokładność map - IMHO to może być dość obiektywne porównanie
- szczególowość dróg i skrzyżowań
- aktualność sytuacji drogowej
- ilość dróg gruntowych opisanych jako gruntowe
- ilość dróg gruntowych nieopisanych jako gruntowe ;)
- ilość POI

2) łatwość i komfort obslugi - to już dość subiektyne odczucia
- porównać sposób korzystania z najczęściej używanych funkcji znajdowania celu i wyznaczania trasy
- zmierzyć czas potrzebny na wykonanie takiej operacji przez początkującego i zaawansowanego użytkownika
- porównać czas wytyczania tras i ich przebieg

3) precyzję i "akuratność" nawigacji głosowej

4) czytelność i sposób prezentacji informacji o aktualnej pozycji i najbliższym manewrze - bardzo subiektywny punkt

Kilka razy cytowałemuż te linki:
http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=117
http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=67&postdays=0&postorder=asc&start=30

BTW
1) GPMapa aktualnie nie wspiera funkcji unikania dróg gruntowych, mimo iż takie opcje są w odbiornikach Garmina

dotyczy dłuższych tras:
2) GPMapa ma duży problem z planowaniem tras "nie z punktu GPS", czyli będąc  w Warszawie mamy problem z zaplanowaniem trasy Szczecin-Przemyśl
3) GPMapa bardzo często trasę tzw. szybką wyznacza w taki sposób, że jest ona "wolniejsza" od tzw. trasy krótkiej
4) Ta sama trasa "tam" i "z powrotem" potrafi się różnić o (sto)kilkadziesiąt kilometrów i kilka godzin prognozowanego czasu jazdy !

AutoMapę +iPAQ 2210  mam od roku, GPMapę + Garmin GPSMap 76CS od 4 miesięcy, woziłem je obie w samochodzie dla lepszego porównania:
[pic=http://autogps.webpark.pl/index_pliki/image001.jpg]

A w sumie w normalnej eksploatacji, czyli gdzieś jestem i chcę gdzieś dojechać - oba produkty są bardzo zbliżone, mimo że w kategorii POI GPMapa wygrywa (choć Rawco robi wiele by tę stratę AM zniwelować!), na dziś dla mnie AM jest ogólnie ciut lepsza!