Peiying i obcięte komnikaty głosowe AM

• 21 Odpowiedzi
  • 5370 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline aro_d

• 44
Peiying i obcięte komnikaty głosowe AM
« dnia: Wrzesień 17, 2010, 21:29:54 »
Witam

Posiadam oryginalną automapę 6.6 PL. Zakupiłem niedawno radio samochodowe Peiying PY 9930 http://www.peiying.pl/content_pl/py9930  z wbudowanym Windows CE 5.0. Po uruchomieniu nawigacji w trybie z radiem grającym w tle początki komunikatów są obcinane ponieważ system musi najpierw wyciszyć radio. stąd słyszę np "metrów w lewo" zamiast "za sto metrów w lewo" itp. Gdy wyłączę radio grające w tle komunikaty idą poprawnie.

Serwis twierdzi że należy ustawić opóźnienie przed wygłoszeniem komunikatu. Gdzie w plikach konfiguracyjnych automapy znajdę taką opcję

Z góry dziękuję za pomoc.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Gdzie ustawić opóźnienie komunikatów nawigacji??
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 17, 2010, 21:38:46 »
Skoro serwis powiedział A, to czemu nie powie B?
Jeśli twierdzi, ze trzeba ustawić, to niech też wskaże miejsce gdzie się to ustawia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2010, 23:38:57 »
aro_d
Ja na PDA (WM6) często słucham sobie w tle swojej muzyczki z WMPlayera. Nie ma z tym żadnych problemów. Wyciszenie muzyczki następuje jednocześnie z pojawieniem się komunikatu i nic nie jest obcinane.
Więc w Twoim przypadku, to raczej wina sprzętu (ew. systemu), a nie AM.

*

Offline aro_d

• 44
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2010, 09:11:56 »
liczyłem na konkretną informację, ale widzę że koledzy wolą wchodzić w dyskusję co kto powinien zamiast podzielić się swoją wiedzą.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2010, 10:24:04 »
A zdajesz sobie sprawę że to, o co pytasz to wiedza wysokospecjalistyczna?
Ta wiedza użytkownikom AM nawet bardzo zaawansowanym nie jest do niczego potrzebna,
bo ich ten problem nie dotyczy, chyba że akurat też mają takiego Peiyinga.
A ile promili użytkowników AM ma właśnie taki sprzęt?
Wymnóż te promile razy kilka procent użytkowników, który wiedzą więcej niż pisze w instrukcji
pomnóż to jeszcze przez te nikłe procenty udzielających się na forum,
to wyjdzie Ci optymistyczna szansa na uzyskanie odpowiedzi w tak nietypowym problemie.
Możesz więc czekać, aż ta szansa się zrealizuje, albo dopytać tych co sugerowali, że wiedzą
co trzeba zrobić (serwis), albo spytać tych co powinni wiedzieć, czy to w ogóle da się zrobić (support).

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2010, 10:27:56 »
Żeby udzielić konkretnej informacji, to trzeba mieć takie samo radio, napotkać taki sam problem i go rozwiązać.

Skoro helpdesk AM podał co należy poprawić nie mówiąc jak to zrobić to na 95% przyczyna jest po stronie sprzętu (sugeruje to druga odpowiedź).

Przeczytaj podręcznik użytkownika sprzętu lub zadaj pytanie na forum jemu poświęconemu.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

pliers

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2010, 14:37:53 »
nie mam takiego radio ani takiego problemu, ale kolego współczuję Ci jak zostałeś potraktowany przez innych forumowiczów. Jasne, proste pytanie: gdzie zmienić opóźnienie komunikatów (jeśli w ogóle jest taka możliwość) a tu się jakaś chora dyskusja tworzy. Mam wrażenie że są użytkownicy którzy bez względu na to czy znają odpowiedź czy nie, muszą zostawić swój "ślad" w każdym wątku.

ja Ci polecam zapytać supportu AM, bo rozumiem że wcześniej pytałeś serwisu od swojego radio.

pozdrawiam i powodzenia

PS. jeśli się okaże że nie ma możliwości ustawienia takiego opóźnienia, zawsze będziesz mógł stworzyć swój zestaw dźwięków w którym np. komunikat "za" będzie poprzedzony odpowiednią pauzą. Jest to wydaje mi się mozolne zadanie...ale jak nie będzie wyjścia...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2010, 14:49:47 wysłana przez pliers »

*

Bilunia

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 18, 2010, 15:36:42 »
Mam wrażenie że są użytkownicy którzy bez względu na to czy znają odpowiedź czy nie, muszą zostawić swój "ślad" w każdym wątku.
To wystąpienie nie należy do zbyt grzecznych.
Jakich odpowiedzi oczekiwałeś ?
Jeżeli AM wspiera jego sprzęt, to zapewne mu pomoże. Z mojej strony otrzymał jedynie wskazówkę, że na "innym" sprzęcie ten problem nie występuje.
Wydaje mi się, że to powinno kolegę ukierunkować, gdzie szukać przyczyny.
Twoim zdaniem lepiej, gdyby wszyscy, którzy nie znają konkretnego rozwiązania milczeli ?
Moim skromnym zdaniem, dwie pierwsze odpowiedzi powinny koledze wskazać kierunek poszukiwań rozwiązania problemu. Może też czekać, że ktoś, kto ma identyczny sprzęt, podobny problem rozwiązał.
Ale pretensje ?

Dzwieki sie zacinaja w AM 6.6
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2010, 07:23:59 »
Zakupilem do Toyoty RAV4 system dedykowany Peiying PY932. http://www.peiying.pl/content_pl/py9932

Zakupilem takze Automape 6.6 na karcie SD. Musialem zgrac program na karte microSD bo takie obsluguje nawigacja. Wszystko dziala ok opucz dzwieku ktory sie strasznie zacina. Np. jak program chce powiedziec “Sto dwadziescia kilometrow do celu” to sie slyszy “..o dwadziescia… o celu”. W czym moze polegac problem? Wszystkie dzwieki sie tak zacinaja.

*

Offline Darkph

• 493
Odp: Dzwieki sie zacinaja w AM 6.6
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2010, 09:43:44 »
Wydaje mi się że to jest problem sprzętowy - moja automapa się nie zacina ...

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
Odp: Peiying i obcięte komnikaty głosowe AM
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 21, 2010, 12:42:32 »
Zastanawiałem się nad tym kombajnem. Może to problem procesora?
Paweł

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 21, 2010, 14:20:54 »
...Wszystko dziala ok opucz dzwieku ktory sie strasznie zacina. Np. jak program chce powiedziec “Sto dwadziescia kilometrow do celu” to sie slyszy “..o dwadziescia… o celu”. W czym moze polegac problem? Wszystkie dzwieki sie tak zacinaja.
Raczej brakuje wolnej pamięci. Jak masz w tym sprzcie jak to sprawdzić pozostałą wolną pamięć po uruchomieniu AM. Jak ci zostało wolnej pamięci 3-6 MB to już jest problem.
Możesz spróbować tak: Wejdz do

MENU/Ustawienia/Inne/
i zmiejsz przypisanie pamięci z tych które tam ci się ustawiły na 30% lub nawet 50% mniejsze.
Może to wyglądać tak:
Max. pamięć na dane mapy: z 10.0 MB na 7.0 MB
Max. pamięć na punkty użytkownika z 2.0 MB na 1.0 MB

Postaraj się uzyskać 10 MB wolnej pamięci po uruchomieniu AM to AM zacznie "gadać".
Przy okazji zalecam odinstalowanie pierdoł (o ile takie zainstalowaleś) i reset.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 21, 2010, 15:29:56 »
dzieki za info. Sprawdze ile zostalo moze faktycznie malo.

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 21, 2010, 15:40:18 »
Ja bym zostawił 10MB pamięci na mapy. Tak radzili w supporcie.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 21, 2010, 18:02:07 »
Ja bym zostawił 10MB pamięci na mapy. Tak radzili w supporcie.
A jak będzie chciał ustawić 20 MB, to odrazu drugie dodatkowe 64 MB musi sobie przykleić na gumie do żucia do obudowy.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline kukcio

• *
  • 59
  • Sprzęt: CarPC
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 21, 2010, 19:48:46 »
Witam.
Przyłączę się do tematu, ponieważ mam podobny problem.
Mam zainstalowaną AM TabletPC (win xp) i po włączeniu jej wyłącza mi dźwięk systemowy, słychać go tylko w tle komunikatów AM. Jest odwrotnie jak być powinno, wyłącza dźwięk po komunikacie, a z nim jest jak mam ustawione w opcjach "am obsługuje gł....), gdy to wyłączę to nie ma wcale. Możliwe że jest coś sknocone na te systemy, od wersji 3... nie miałem nigdy problemu do czasu zainstalowania 6.6.

*

Bilunia

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 21, 2010, 23:05:44 »
kukcio
Wyłącz w AM ptaszka przy "AutoMapa obsługuje głośność". Nic Ci nie zniknie, tylko ponownie ustaw suwak dostępnej głośności w XP (C-Media Mixer). Już tak pozostanie.
Co prawda nie rozwiązuje to kompleksowo Twojego problemu, ale może Ci ułatwić życie. Masz wybór.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2010, 23:10:09 wysłana przez Bilunia »

*

Offline kukcio

• *
  • 59
  • Sprzęt: CarPC
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 22, 2010, 22:16:55 »
Dziękuję za radę i proszę o jeszcze jedną, jak zmienić poziom głosu am w tym przypadku żeby nie darła się?

*

Bilunia

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 23, 2010, 03:25:33 »
Dziękuję za radę i proszę o jeszcze jedną, jak zmienić poziom głosu am w tym przypadku żeby nie darła się?
Dokładnie tak samo, jak ściszasz radio.
W urządzeniu masz chyba potencjometr siły głosu. A może się mylę ? :)
Jeżeli masz panel dotykowy (nie znam Twojego sprzetu), to przytrzymując chwilę głośniczek, skala mapy zmieni się na skalę głosu.
Jest też w AM coś takiego, jak przypisanie funkcji do przycisków sprzętowych.
Jak widzisz - móc, to chcieć :proud:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2010, 03:33:54 wysłana przez Bilunia »

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 24, 2010, 07:40:32 »
...Wszystko dziala ok opucz dzwieku ktory sie strasznie zacina. Np. jak program chce powiedziec “Sto dwadziescia kilometrow do celu” to sie slyszy “..o dwadziescia… o celu”. W czym moze polegac problem? Wszystkie dzwieki sie tak zacinaja.
Raczej brakuje wolnej pamięci. Jak masz w tym sprzcie jak to sprawdzić pozostałą wolną pamięć po uruchomieniu AM. Jak ci zostało wolnej pamięci 3-6 MB to już jest problem.
Możesz spróbować tak: Wejdz do

MENU/Ustawienia/Inne/
i zmiejsz przypisanie pamięci z tych które tam ci się ustawiły na 30% lub nawet 50% mniejsze.
Może to wyglądać tak:
Max. pamięć na dane mapy: z 10.0 MB na 7.0 MB
Max. pamięć na punkty użytkownika z 2.0 MB na 1.0 MB

Postaraj się uzyskać 10 MB wolnej pamięci po uruchomieniu AM to AM zacznie "gadać".
Przy okazji zalecam odinstalowanie pierdoł (o ile takie zainstalowaleś) i reset.

niestety nie wiele to dalo :( tylko lekka poprawa

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 24, 2010, 11:55:42 »
Myślę że problemem jednak jest tu  400MHz i tylko 64 MB RAMu. Interesowałem się tym sprzętem ale przeszukując fora motoryzacyjne utwierdziłem się w tym że ten sprzęt tylko ładnie wygląda. problemu Automapy nikt nie rozwiązał.
Paweł

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 24, 2010, 14:23:29 »
Mój GoClever też ma 400MHz i 64MB RAMu. Radzi sobie bez problemu.