PDA Mio P360 i AM6 Problem wagi ciezkiej

• 7 Odpowiedzi
  • 3243 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lukaseq1

• 19
PDA Mio P360 i AM6 Problem wagi ciezkiej
« dnia: Grudzień 21, 2009, 20:25:51 »
Witam posiadam palmtopa mio p 360 i wgralem AM 6 mam wlaczona opcje na ciezarowe no i zaczyna sie problem, AM czesto przy przeliczaniu trasy zwisa, pomaga tylko soft reset, dzisiaj wylaczylem ta opcje na ciezarowe i nic takiego sie nie dzialo. czy ktos wie co sie dzieje? a moze moj palmtop siada? potrafi wyskoczyc jeszcze komunikat ze brak pamieci

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
Odp: PDA Mio P360 i AM6 Problem wagi ciezkiej
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2009, 22:21:00 »
Może podaj jakieś przykłady tras przy których "zwisa" - będzie łatwiej zweryfikować.

*

Offline lukaseq1

• 19
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 21, 2009, 23:04:54 »
Może podaj jakieś przykłady tras przy których "zwisa" - będzie łatwiej zweryfikować.
np: dzisiaj jechalem do Żor z Gliwic wyznaczam sobie trase z opcja na ciezarowe: AM kaze mi skrecac ale ja jade swoja droga ktora dobrze znam po czym zaczyna przeliczac i dojdzie do 99% i zwis. Odchaczylem opcje na ciezarowe i bylo caly dzien ok. Wgralem narazie AM 5.53 i zobacze co ona jutro bedzie wyprawiala. pozdrawiam

*

Offline jawor.jp

• 6
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2009, 10:24:27 »
Mam Mio P560 AM6 z opcją na ciężarowe i nic takiego się nie dzieje, zwis zdarza się sporadycznie :)
Podejrzewam że to kwestia ustawień lub zbyt wielu zainstalowanych programów na padzie.Zwis u mnie jest przeważnie w sytuacji gdy wyznaczę punkt docelowy nie mieszczący się w klasyfikacji dróg :mrgreen:

*

Offline lukaseq1

• 19
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 22, 2009, 22:21:14 »
to ja nie wiem co sie umnie dzieje. Od wczoraj mam wgrana AM 5.53 niby wszystko ok ale dzisiaj rano mi wyskoczyl komunikat ze za malo pamieci i mam pozamykac jakies programy. nie dawno moj PDA mial hard reset, zostala wgrana ylko nakladka polska na wm. Moze ktos cos podpowie co moze byc nie tak ?

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2009, 12:20:30 »
Witam
Używam MIO P560 ale to jest praktycznie MIO P360 z dodanym WIFI i BT, poza tym uaktualniam AM na P360 siostry. Moim zdaniem powinieneś zrobić następujące czynności:
1 sprawdź ilość miejsca w pamięci głównej (może w tle odpalają się jakieś dodatkowe programy, lub są poinstalowane jakieś pliki od dodatkowych programów)
2 zrób hard reset i jeżeli nie używasz urządzenia do innych celów jak nawigacja to proponuję zrezygnuj z polskiej nakładki na WM (pożera sporo pamięci)
3 jeżeli AM masz zainstalowaną na karcie pamięci to zgraj jej zawartość do jakiegoś PC, zrób format karty i ponownie wrzuć na nią to co zrzuciłeś na PC
4. nie wiem w jaki sposób wyłączasz urządzenie, ja z racji tego że posiadam MIO z początków produkcji (mające problem z samowybudzaniem) stosuję następującą metodę: wyłączam przyciskiem na górze obudowy po czym przesuwam na off wyłącznik na spodzie urządzenia. Takie rozwiązanie ma dwie zalety: po pierwsze w ten sposób wywoływany jest soft reset czyszczący pamięć główną z plików tymczasowych, po drugie bateria w urządzeniu wyłączonym w ten sposób trzyma bardzo długo (mi zdarzyło się włączać MIO bez podłączonego zasilania po miesiącu)
5 to już raczej przypuszczenia ale może tkwi w tym jakiś haczyk, zauważyłem że na moim urządzeniu z kartą SDHC 8GB nawet przy bardzo długich trasach wszystko działa bardzo ładnie (włączony traffic, synchronizacja tylko przez PC), urządzenie kolegi ze zwykłą kartą SD 4GB przy identycznych ustawieniach AM potrafi czasami zawisnąć podczas wyznaczania trasy (mowa jest o bardzo długich i raczej czysto teoretycznych trasach np. Helsinki - Palermo) , chociaż nie jest to jakaś norma i ta sama trasa w odstępie kilku minut raz zawisa a za chwilę jest wyznaczana bez problemu. Zastanawiam się czy prędkość transferu danych z karty do urządzenia nie ma tu jakiegoś wpływu, ale o tym musiałby się wypowiedzieć ktoś z większą znajomością tematu.

*

Offline lukaseq1

• 19
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2009, 21:40:56 »
Dziekuje za wyczerpujaca porade. mam jezcze pytanko, jak macie ustawiona pamiec na dane mapy i na poi ? na dane mapy mialem ustawione na 10mb i zmienilem na 8,5 tak jak jest w standardzie i jak narazie problem znikl

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2009, 21:54:42 »
mam jezcze pytanko, jak macie ustawiona pamiec na dane mapy i na poi ?
pamięć na dane mapy 12 MB
pamięć na punkty użytkownika 2 MB (ok. 35.000 POI)