Witam
Używam MIO P560 ale to jest praktycznie MIO P360 z dodanym WIFI i BT, poza tym uaktualniam AM na P360 siostry. Moim zdaniem powinieneś zrobić następujące czynności:
1 sprawdź ilość miejsca w pamięci głównej (może w tle odpalają się jakieś dodatkowe programy, lub są poinstalowane jakieś pliki od dodatkowych programów)
2 zrób hard reset i jeżeli nie używasz urządzenia do innych celów jak nawigacja to proponuję zrezygnuj z polskiej nakładki na WM (pożera sporo pamięci)
3 jeżeli AM masz zainstalowaną na karcie pamięci to zgraj jej zawartość do jakiegoś PC, zrób format karty i ponownie wrzuć na nią to co zrzuciłeś na PC
4. nie wiem w jaki sposób wyłączasz urządzenie, ja z racji tego że posiadam MIO z początków produkcji (mające problem z samowybudzaniem) stosuję następującą metodę: wyłączam przyciskiem na górze obudowy po czym przesuwam na off wyłącznik na spodzie urządzenia. Takie rozwiązanie ma dwie zalety: po pierwsze w ten sposób wywoływany jest soft reset czyszczący pamięć główną z plików tymczasowych, po drugie bateria w urządzeniu wyłączonym w ten sposób trzyma bardzo długo (mi zdarzyło się włączać MIO bez podłączonego zasilania po miesiącu)
5 to już raczej przypuszczenia ale może tkwi w tym jakiś haczyk, zauważyłem że na moim urządzeniu z kartą SDHC 8GB nawet przy bardzo długich trasach wszystko działa bardzo ładnie (włączony traffic, synchronizacja tylko przez PC), urządzenie kolegi ze zwykłą kartą SD 4GB przy identycznych ustawieniach AM potrafi czasami zawisnąć podczas wyznaczania trasy (mowa jest o bardzo długich i raczej czysto teoretycznych trasach np. Helsinki - Palermo) , chociaż nie jest to jakaś norma i ta sama trasa w odstępie kilku minut raz zawisa a za chwilę jest wyznaczana bez problemu. Zastanawiam się czy prędkość transferu danych z karty do urządzenia nie ma tu jakiegoś wpływu, ale o tym musiałby się wypowiedzieć ktoś z większą znajomością tematu.