Pasek postępu w pilocie

• 20 Odpowiedzi
  • 5650 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

MarkNavi

Pasek postępu w pilocie
« dnia: Czerwiec 10, 2010, 14:44:42 »
Koledzy forumowicze mam takie lajtowe pytanie. Czy możecie mi wyjaśnić do czego Wam się przydaje pasek postępu. Ja osobiście nie znam żadnej innej nawigacji, która taki pasek zrobiła, więc AM jest pionierem, tylko Leo why ????? Przecież to chyba zwykły gadżet, bajer bez żadnego praktycznego zastosowania (coś jak wysokość nad poziomem morza) . Czy dla "fanów" paska postępu ta przesuwająca się kreska jest bardziej czytelna niż odczyt, że do końca trasy pozostało przykładowo 254 km ? Proszę o jakieś argumenty, które spowodują, że z takiego paska faktycznie zacznę korzystać.

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
Odp: Pasek postępu w pilocie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2010, 15:14:10 »
Jest tak jak piszesz - zbędny bajer.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2014, 10:06:27 wysłana przez mobilex »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2010, 18:02:24 »
no dzieki i fajnie, ze większośc wypowiedzi "na temat" :P . Ale ta cisza w wątku już mi wyjaśniła wszystko, więc wątek można spokojnie wykasować :P :P :P

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2010, 18:22:51 »
Koledzy forumowicze mam takie lajtowe pytanie. Czy możecie mi wyjaśnić do czego Wam się przydaje pasek postępu.

Do błyskawicznej oceny na jakim etapie pokonywania trasy właśnie jestem. Dzięki niemu nie wpatruję się 'kilometrówkę", a pozostałą do przejechania ilość trasy jestem w stanie ocenić praktycznie zerkając tylko kątem oka. Spośród kilku innych bajerów ten akurat dla mnie osobiście jest i funkcjonalny i przydatny. Zmieniam sobie tylko kolorystykę tego paska bo ta fabryczna wyjątkowo mi nie pasuje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 18:44:30 wysłana przez emisiu »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2010, 18:29:31 »
Nieprawda, cisza wynika tylko z problemów z serwerem PDACLUBu  :P Napisałem odpowiedź, ale niestety wysłać na serwer już nie dało rady  :-|
Zatem napiszę jeszcze raz  :proud:
Co prawda korzystam z paska postępu rzadko, ale napisz mi, jak mam ocenić, w którym punkcie trasy jestem, gdy mam wyznaczony punkt końcowy, oraz kilka punktów pośrednich? Jak daleko jest do nich, jak się mają parametry tych punktów do punktu końcowego i początkowego?
IMHO pasek postępu jest elementem tak mało angażującym interfejs, zarówno pod względem wydajności, jak i jego powierzchni, że lepiej jak zostanie  :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 18:31:05 wysłana przez akubit »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2010, 18:53:48 »
okey. Ja nie napisałem, żeby go usuwać. Przecież każdy może go sobie odptaszkować w ustawieniach. Co do serwera pda clubu to faktycznie kuleje równo.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2010, 19:36:00 »
Pasek powstał na wyraźne życzenie  forumowiczów pdaclub - chceta to mata  :E

Do błyskawicznej oceny na jakim etapie pokonywania trasy właśnie jestem.......
Zgodził bym się z tym gdyby nie jedno małe ale....    Pasek resetuje się po przeliczeniu trasy  :S    wystarczy zjechać z trasy by trasa się przeliczyła i pasek startuje od "0"   :-|   a nawet i jadąc  po wyznaczonej trasie ta potrafi się przeliczyć sama z siebie (traffic albo błąd GPS)  i już nie wiadomo jaką część drogi przejechaliśmy  :P
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 10, 2010, 19:59:55 »
Czasami faktycznie rzucę okiem na pasek postępu, ale przydałoby się, żeby wrócił do trybu poziomego jak było w oryginalnej skórce nocnegoMarka, czy skąd tam AM to zerżnęła :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2010, 20:11:25 »
Pasek powstał na wyraźne życzenie  forumowiczów pdaclub - chceta to mata  :E

Do błyskawicznej oceny na jakim etapie pokonywania trasy właśnie jestem.......
Zgodził bym się z tym gdyby nie jedno małe ale....    Pasek resetuje się po przeliczeniu trasy  :S    wystarczy zjechać z trasy by trasa się przeliczyła i pasek startuje od "0"   :-|   a nawet i jadąc  po wyznaczonej trasie ta potrafi się przeliczyć sama z siebie (traffic albo błąd GPS)  i już nie wiadomo jaką część drogi przejechaliśmy  :P

Poważnie resetuje się po przeliczeniu trasy? I tak było od zawsze? Nie zauważyłem tego. Może jak trasa wczytywana jest z pliku, to wtedy pasek się nie restartuje, bo przeważnie w dłuższe trasy właśnie tak robię, że wcześniej planuję trasę, a potem wczytuje z pliku. Co do traffiku, to po ostatnich przygodach z przejazdem przez Bielsko ja z tego wynalazku rezygnuje. Nie dość, że wpakował mnie w samo centrum, to potem wymyślił taki objazd do Żywca, że mi wszystko opadło  :wink:
Na początku myślałem, że mi pozostały jakieś "punkty przez" z poprzedniej trasy i dlatego taka fikuśna wersja wyszła, ale w info o trasie pkt. przez nie było i dopiero po wyłączeniu traffika wszystko wróciło do normalności.

A tak wracając do sedna sprawy, to ja zerkam sobie czasami na pasek czy już "z górki", czy jeszcze do połowy trasy nie dojechałem. Nie jest to coś niezbędnego, ale w niczym nie przeszkadza i nie zajmuje wiele miejsca więc nie widzę problemu.
NavRoad NR430 BT

*

Offline lucpo1

• *
  • 76
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2010, 20:18:01 »
Korzystam bo można ocenić ile drogi pozostało. Problemem jest to, że po przeliczeniu trasy po otrzymaniu danych LiveDrive postęp na pasku biegnie od początku.

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 10, 2010, 20:21:05 »
Zmieniam sobie tylko kolorystykę tego paska bo ta fabryczna wyjątkowo mi nie pasuje.

A jak to robisz? przeszukałem forum ale jakoś nie trafiłem na podpowiedź :)

Już sobie poradziłem:) dzięki
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 20:39:15 wysłana przez Kajotte »

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 10, 2010, 22:33:11 »
Bajer zgoda, ale fajny. Jego przydatność, bardzo trafnie określił MarcinM w końcówce swojej wypowiedzi 3 posty wyżej.
Niech zostanie jak jest. Możliwość jego odptaszkowywania wprowadziłaby spory bałagan, ze względu na różnorodność skórek i rozwiązań stosowanych i opracowanych przez Użytkowników.

Jeśli bardzo Ci przeszkadza spróbuj ustawić jego kolory na kolor tła i zniknie Ci z oczu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2010, 22:41:28 »
 :ohreally:
Przecież on od początku jest 'wyłączalny'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

MarkNavi

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 10, 2010, 23:36:13 »
jetsf mi nie przeszkadza ten pasek, powiem wiecej ja mam go wlaczonego tylko zwyczajnie nie kumam idei tego gadzetu i tyle. No nic to byl tylko taki ogorkowy watek w oczekiwaniu na wersje 6.6 :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 11, 2010, 01:15:42 »
Kiedyś owszem, chciałem i zabiegałem o ten pasek, ale jak go przenieśli z poziomej pozycji
pod górną belką, to stracił dla mnie cały swój urok. Jakiś czas jeszcze przerabiałem skórki
by go mieć 'jak należy', aż w końcu znudziłem się tym ciągłym grzebaniem w plikach
i przestałem go używać, bo wersja pionowa zupełnie do mnie nie przemawia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 11, 2010, 02:06:10 »
Możliwość jego odptaszkowywania wprowadziłaby spory bałagan, ze względu na różnorodność skórek i rozwiązań stosowanych i opracowanych przez Użytkowników.
Jeśli chodzi o moje skórki, to wyłączenie paska nie spowoduje, żadnych skutków ubocznych.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 11, 2010, 11:06:22 »
a ja mam inny postulat , kto pamieta w 3.1 ver byl znaczniki przy czasie dojazdu bodaj ptaszek do gory , na dol i chyba kwadrat , oznaczaly one ze jadac dana predkoscia dojedziemy o planowanej godzinie i wystarczy utrzymac tempo albo jak byl na dol to ze trzeba docisnac zeby dojechac o planowanej godzinie bac jak do gory ze mozemy pofolgowac , zajefajne to bylo bo mozna bylo sobie idealnie wycyrklowac czas dojazdu . w TT bodaj podaje sie o ktorej chce sie dojechac i nam podaje ile jestesmy w plecy bac do przodu min jadac danym tempem i czegos takiego naprawde brakuje w AM a nie jakis fajerwerkow .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 11, 2010, 13:07:01 »
..... jak go przenieśli z poziomej pozycji pod górną belką, to stracił dla mnie cały swój urok. Jakiś czas jeszcze przerabiałem skórki by go mieć 'jak należy', aż w końcu znudziłem się tym ciągłym grzebaniem w plikach
i przestałem go używać, bo wersja pionowa zupełnie do mnie nie przemawia.

Mam identyczne zdanie, tylko już nie mam siły przerabiać na wersje poziomą i zostaję przy pionowej. Ale zupełnie nie mogę pojąć dlaczego tak upierają się nad wersją pionową, dlaczego nie biorą pod uwagę setek wypowiedzi w tym względzie które padły na tym forum. Widać ktoś uparł się dosłownie jak przysłowiowy osioł że pasek ma być w pionie i już.

Chyba trzeba zrobić jakąś sondę w tym temacie a wyniki przesłać do supportu.  :evil:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2010, 13:10:04 wysłana przez emisiu »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 11, 2010, 13:23:59 »
W pionie ,w poziomie czy na ukos  nieważne póki nie niesie użytecznej informacji :] Co mi daje wiedza o przejechanej drodze od ostatniej rekalkulacji  :-| .
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 11, 2010, 13:41:36 »
Ja na pasek postępu co jakiś czas spoglądam podczas jazdy, ale wolałbym w pilocie parametr zamienny o przejechanej trasie od startu.
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 11, 2010, 13:45:33 »
Znaczek góra dół to niezły pomysł żeby weszło z powrotem
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI