Pamięć na dane mapy zablokowana na poziomie 2MB

• 8 Odpowiedzi
  • 1482 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline moon77

• 14
  • Sprzęt:hx4700, hx2750, BT-338, BT-Q818
Pamięć na dane mapy zablokowana na poziomie 2MB
« dnia: Wrzesień 20, 2007, 15:10:06 »
Mam hx4700 i Globalsata BT338.  AM 4.0 zainstalowałem na karcie SD 2MB i wszystko było OK (poza oczywiście wielokrotnie zgłaszanymi na forum uwagami). Po zainstalowaniu AM 4.1 RC1 zauważyłem ,że pamięć na dane mapy mam na sztywno ustawioną na poziomie 2MB (pasek w zakładce "ustawienia- inne" jest szary z napisem 2.0MB, brak suwaka). Miałem nadzieję, że po zainstalowaniu finalnego produktu (AM4.1) sytuacja sie zmieni. Niestety tak sie nie stało. Kontakt z AM supportem, zaowocował propozycją wykasowania programu, sformatowania karty i ponownej instalacji. Tak też zrobiłem, a nawet więcej , gdyż wykonałem hard restart. Nie pomogło. Powtórzyłem operację kilkukrotnie, instalując AM jako jedyny program na PDA i za każdym razem ten sam efekt -pamięć na dane mapy - 2MB. Ponownie opisałem całą sytuację i wysłałem maila do supportu - 4 dni milczą.
Czy ktoś spotkał sie z takim problemem? Jak można sobie z tym poradzić? Może w pliku konfiguracyjnym należy coś zmienić?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Pamięć na dane mapy zablokowana na poziomie 2MB
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2007, 15:44:05 »
Sugeruję Hard reset... musiało się cos nie tak wgrać. Doświadczenie niektórych osób pokazuje, że przy wgrywaniu nowej wersji najlepiej odinsdtalować uzywając instalatora tej starej a dopiero potem instalację tej nowej. Instalując nową bezpośrednio na starą czasaem jest dobrze a czasem  "różnie"......

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2007, 16:08:29 »
Odpowiedż jest banalna, masz za mało wolnej pamieci operacyjnej w swoim hx.
żeby pasek 'odzyskał kolor' musisz mieć powyżej 24MB wolnej pamięci typu 'Program'.
Żaden hard reset nie jest tu potrzebny.

Poza tym u siebie nie widzę żadnej konieczności przydzielania więcej niż 2MB na pamięć mapy,
AM działa przy tym buforze całkiem swobodnie.
Minimum pamieci jakiej AM potrzebuje do przyzwoitej pracy to 16MB (przed uruchomieniem AM)
przy tak małej ilości pamięci jej braki odczujesz jednak przy wyznaczaniu długich tras (kilkaset km i więcej).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline moon77

• 14
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2007, 16:38:16 »
Odpowiedż jest banalna, masz za mało wolnej pamieci operacyjnej w swoim hx.
żeby pasek 'odzyskał kolor' musisz mieć powyżej 24MB wolnej pamięci typu 'Program'.
Żaden hard reset nie jest tu potrzebny.

Poza tym u siebie nie widzę żadnej konieczności przydzielania więcej niż 2MB na pamięć mapy,
AM działa przy tym buforze całkiem swobodnie.
Minimum pamieci jakiej AM potrzebuje do przyzwoitej pracy to 16MB (przed uruchomieniem AM)
przy tak małej ilości pamięci jej braki odczujesz jednak przy wyznaczaniu długich tras (kilkaset km i więcej).
Przed uruchomieniem AM, na ekranie Today mam wyświetlone wolne 25MB pamięci.Po uruchomienu AM, bez wczytania trasy, pamięć wolna zmniejsza sie do 13MB. Mogę ją dodatkowo zwiększyć, ale nie zmienia to zupełnie faktu, iż pamięć na dane mapy pozostaje nadal 2MB, bez możliwości regulacji. Może coś mi sie zapisało przy instalacji w pliku konfiguracyjnym AM i niezależnie od wielkości wolnej pamięci w hx mam bufor tylko 2MB.  Gdzie jest zapisywana w AM nformacja o wielkości tego bufora ? Przeglądałem pliki i znalazłem tylko cache dla poi.
Pozdrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2007, 19:36:30 »
Zapomniałem dodać, że te 24MB dotyczy PDA z QVGA, po uruchomieniu AM pozostaje jeszcze 15MB.
Ty masz VGA i z tego co podajesz wynika, że uruchomiemie AM/VGA zajmuje jakieś 3MB więcej niż AM/QVGA.
Czyli Ty musisz mieć wolnych conajmniej 27MB albo jeszcze trochę więcej.

Nie masz co przeglądać, tylko zwolnij część pamięci, a pasek się sam odblokuje.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline moon77

• 14
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2007, 21:56:41 »
Zapomniałem dodać, że te 24MB dotyczy PDA z QVGA, po uruchomieniu AM pozostaje jeszcze 15MB.
Ty masz VGA i z tego co podajesz wynika, że uruchomiemie AM/VGA zajmuje jakieś 3MB więcej niż AM/QVGA.
Czyli Ty musisz mieć wolnych conajmniej 27MB albo jeszcze trochę więcej.

Nie masz co przeglądać, tylko zwolnij część pamięci, a pasek się sam odblokuje.
W zasadzie miałeś rację. Piszę "w zasadzie" gdyż żadne zwalnianie pamięci, zmiany przydziału "storage -programm" nie dawały efektu. W pliku gm.settings znalazłem zapis: MapBufferMemory2=6546451, a mimo to pasek w zakładce Ustawienia-Inne był zablokowany i pokazywal wartość 2MB. Wpisałem "z palca" MapBufferMemory2=2500000, i przed uruchomieniem AM przypisałem maksymalnie możliwą pamięć na program. Pomogło. Pasek "odżył" i niezależnie od wielkości wolnej pamięci daje sie regulować, zmienia sie jedynie max. możliwa wartość.
W każdym razie, dzięki za wskazanie kierunku poszukiwań. Straciłbym czas na kolejny "hard reset" i instalację.
Pozdrawiam.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2007, 22:10:31 »
Straciłbym czas na kolejny "hard reset" i instalację.
Pozdrawiam.
Wcale nie... Marek ma rację... gdybyś miał tyle wolnego miejsca w momencie instalacji to byłoby ok a jak zwalniałeś pamięć po instalacji to dlatego nadal był on martwy...
ISTQB Certified Tester

*

Offline moon77

• 14
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2007, 22:25:23 »
Straciłbym czas na kolejny "hard reset" i instalację.
Pozdrawiam.
Wcale nie... Marek ma rację... gdybyś miał tyle wolnego miejsca w momencie instalacji to byłoby ok a jak zwalniałeś pamięć po instalacji to dlatego nadal był on martwy...
Instalację robiłem po "hard reset" bez zainstalowanych innych programów więc nie sądzę ,żeby pamięć była zbyt mała. Poza tym jezeli nawet tak było , to instalacja powinna zakończyć sie albo niepowodzeniem albo odpowiednim komunikatem.
Odpowiadając Markowi, zasygnalizowałem , iż zasugerowane przez niego zwalnianianie pamięci przed uruchomieniem AM nie dawało efektu. Zablokował sie "wpis" do pliku konfiguracyjnego i dopiero jego ręczna edycja spowodowała, że bufor "odżył". Ale tak jak wspomniałem diagnoza była trafna i dzięki temu udało się temat zamknąć. Wyslę info do supportu - do dziś nie udzielili mi żadnej informacji.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2007, 22:33:17 »
Wyslę info do supportu - do dziś nie udzielili mi żadnej informacji.
Support to nie Błękitna Linia - zgłosiłeś to i pewnie przyjęli zgłoszenie i albo Twoje zgłoszenie czeka w kolejce na zbadanie albo juz analizują.... a gdyby u nich to nie występowało to by do Ciebie napisali. Sam ze 2x miałem taka sytuację, że u mnie był pewien objaw a u nich nie i dzięki temu udało się znaleźć błąd u mnie a nie było błędu w programie - tak to już bywa, że nikt nie jest nieomylny.
ISTQB Certified Tester