Od początku lansuję tezę, że baza POI to nie jest książka telefoniczna, ani przewodnik turystyczny.
W kategoriach które moderuję nie dopuszczam do nadmiernych opisów.
Wycinam wszystkie kody pocztowe, emaile, faxy, dodatkowe telefony (dopuszczam 2 stacjonarny i komórkę),
wywalam opisy 'czynne w godzinach:' pozostawiając same dni i godziny, uznając że jeśli w opisie są
podane godziny bądź dni i godziny to oczywistym jest, że to godziny otwarcia,
nazwy dni tygodnia skracam do pn, wt, śr, czw, pt, sb, ndz
nie pozwalam na opisy 'czynne całą dobę' - 24h jest wystarczająco zrozumiałe
nie pozwalam na opisy typu 'w soboty nieczynne' - jeśli nie ma godzin otwarcia w tym dniu
to nie trudno odgadnąć że wtedy jest nieczynne.
Czasem nawet wbrew regulaminowi - np nie używam skrótu "ul."
ulicę konsekwentnie wpisuję zawsze w pierwszej pozycji opisu,
bo "ul." to tylko zbędne kilobajty nic nie wnoszącej informacji.
Nazwę ulicy zwykle skracam do nazwiska, wywalając z nazwy imiona tytuły czy przydomki,
a jeśli są nazwy własne użtwam skrótów (np. ZHP a nie Związku Harcerstwa Polskiego)
Uważam, że głupotą jest pisać w opisie np kategorii ING, banki i bankomaty:
'bankomat i oddział banku', zwłaszcza jeśli w opisie widaćże bankomat jest całodobowy
a dodatkowo są podane godziny urzędowania
Krótko mówiąc, w opisach zawieram tylko maksymalnie krótkie istotne informacje
i dostaję białej gorączki gdy widzę np. w kat straż pożarna w nazwie OSP,
a w opisie 'Ochotnicza Straż Pożarna w Złotopolicach Mniejszych'.
Uważam że bardzo dobrze, że Piotr ten temat poruszył, bo 'leży mi na sercu' już od dawna.
Kwestia opisów jest też potencjalnym (i nie tylko potencjalnym) polem konfliktów między moderatorami,
dla przykładu zobaczcie opisy w Silesia City Center w Katowicach - we wszystkich POI z SCC
stosuję konsekwentnie ten sam szablon opisu, niektórzy modreatorzy wolą 'inny standard'
i zmieniają opisy na inne, ja znów 'równam do szablonu' i tak czasem twają zabawy w 'kotka i myszkę'
Mam nadzieję, że ten wątek nabierze 'słusznych rozmiarów' i po żarliwych sporach
pozwoli wypracować wspólne stanowisko w tej MZ zaniedbanej kwestii.