Oceńmy 5.0.5 czyli loża szyderców :)

• 94 Odpowiedzi
  • 20725 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Oceńmy 5.0.5 czyli loża szyderców :)
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 06, 2008, 23:52:43 »
Możesz to wyjaśnić nieco konkretniej? Może na jakimś przykładzie?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:04:24 »
nie wkleję screenów, bo nie bardzo mam jak.
Wstaw np. trasę:
Start Kaczorów (Bolków)
Legnica ul.Chojnowska
dragacz (Dolna Grupa)
Dłoń (Miejska Górka)
Dąbrówka Górna (Krapkowice)
Kłodzko Osiedle Fabryczne
Finisz Dzigorzew (Sieradz)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:44:33 »
Twierdzę, że jak wstawisz 11 punktów przez to AM nie zoptymalizuje Ci trasy.

Czyżby iGO optymalizowało? Coś przeoczyłem czy to prowokacja?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 07, 2008, 01:20:16 »
Chodzi o to, że ręcznie (screen 3) można uzyskać lepszy wynik niż programowo (scren 2) uzyskuje AM?
Wiem o tym, w AM jest optymalizacja uproszczona, z resztą nie nazywa się 'optymalizacja'
tylko 'ustaw po najbliższych' i pewnie właśnie tak działa.
(znajduje najbliższy 'przez' w linii prostej, ustawia go jako pierwszy, szuka kolejnego najbliższego itd.)
Pomieważ o tym wiem i mam możliwość ręcznej korekty, to razem dajemy sobie nieźle radę :)
A masz jakąś lepszą propozycję?

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 07, 2008, 14:28:28 »
Ogólne wrażenia pozytywne, ale niech ktoś mi powie, gdzie teraz można ściszyć lub podgłośnić Hołka bez wchodzenia w menu?

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 07, 2008, 14:41:33 »
Ogólne wrażenia pozytywne, ale niech ktoś mi powie, gdzie teraz można ściszyć lub podgłośnić Hołka bez wchodzenia w menu?

Przytrzymaj ikonę z głośnikiem-> pojawi się zamiast lupki suwak głośności.

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 07, 2008, 17:40:00 »
Dzięki, sam bym na to nie wpadł. To pójde za ciosem i spytam o jeszcze jedno. Czy ktoś kto ma ipaq 6515, 6915 albo inny kwadratowy ekran ma ikonę słuchawki przy włączonym pilocie?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:10:41 »
Chodzi o to, że ręcznie (screen 3) można uzyskać lepszy wynik niż programowo (scren 2) uzyskuje AM?
Wiem o tym, w AM jest optymalizacja uproszczona, z resztą nie nazywa się 'optymalizacja'
tylko 'ustaw po najbliższych' i pewnie właśnie tak działa.
(znajduje najbliższy 'przez' w linii prostej, ustawia go jako pierwszy, szuka kolejnego najbliższego itd.)
Pomieważ o tym wiem i mam możliwość ręcznej korekty, to razem dajemy sobie nieźle radę :)
A masz jakąś lepszą propozycję?

Stareńki Garminowski Que optymalizację wykonywał korzystając z odległości po drodze.

Nie wiem jak to jest teraz w Mobile XT i wyższych seriach Nuvi i Streetpilota.

Bo w Nuvi 2xx i 3xx można ustawić tylko 1 punkt przez, co zresztą faktycznie wystarcza, bo resztę załatwia właściwe ustawienie preferencji rodzajów dróg po których ma być wyznaczona trasa (a GPMapa jest równie dobrze skategoryzowana jak AutoMapa).

Koniec tego OT  :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 18:14:30 wysłana przez bazi22 »
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:32:10 »
Witam,
Od dłuższego czasu jestem biernym czytelnikiem więc postanowiłem coś od siebie dorzucić (mój pierwszy raz)  :wink:
AM5 znacznie poprawiła prędkość działania, przeliczania tras. Wizualnie wg mnie jest lepsza niż poprzedniczka. Dziś przejechałem jakieś 150 km w Bieszczadach na drogach lokalnych i dokładność AM5 jest bardzo dobra. Właściwie to nawet drobne dróżki ma dobrze dopracowane. Na wekendzie przejechałem jakie 300 km i też nie miałem ani jednego problemu z trasą. Trochę jednak trzeba się pobawić aby dobrze to wszystko skonfigurować. Dobrze, że przynajniej są tacy, którzy pomogą i pasek postępu przełożą na normalne miejsce  :E
W AM5 zauważyłem, że znacznie wolniej palmtop łapie sygnał GPS, ale może to wina jakiś ustawień, muszę poszukać.
Jak dla mnie 3D może nie działać, jest to funkcja "bajer" z którego twórcy mogliby zrezygnować na rzecz dokładności map.
Ogólnei oceniam dobrze zmiany w nowej wersji.  :ok:
pozdrawiam
piona

*

Dżeju

« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 07, 2008, 19:36:57 »
Dzięki, sam bym na to nie wpadł. To pójde za ciosem i spytam o jeszcze jedno. Czy ktoś kto ma ipaq 6515, 6915 albo inny kwadratowy ekran ma ikonę słuchawki przy włączonym pilocie?

Przy włączonym pilocie nie ma słuchawki, bo im się ikona nie zmieściła  :mrgreen:

« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 09, 2008, 00:18:33 »
Dla mnie niedoróbką jest komputer.
Fajnie że wyświetla tyle informacji ale zajmuje cały ekran!
Często jeździłem z komputerem zamiast pilota i teraz co?

Czemu skórka panoramiczna nazywa się "AutoMapa" a zwykła skórka "AutoMapa Panorama"?

Menu Ustawienia\Interfejs\skala (cz.3) - mamy tu dwa paski do ustawienia skali automatycznego przybliżania lub oddalania mapy. Paski dla trybu 3D i... trybu 3D  :-? Posiadają zupełnie inny zakres skali.

Wciąż kiepska kolorystyka mapy - nazwy ulic i numeracja budynków mało czytelne (znikomy kontrast) - dobrze że można pogrzebać w plikach i np. zmienić kolor nazw ulic na żółty  :ok:  No ale nie każdy użytkownik to potrafi i nie każdemu się chce  :|

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 13, 2008, 10:28:33 »
Brakuje mi przycisku "Przesuń/Przybliż" - był na głównym ekranie w poprzednich wersjach; w wersji 5.0.5 bez tego ciężko jest znależć szybko punkt na mapie... Jest niby ta lupa na suwaku - ale to nie to :(

A moze gdzieś jest ukryty głębiej???

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 13, 2008, 11:05:36 »
no panowie dziś AM 5 chiała mnie prowadzić raz drogą której nie ma w realu  :D a drugi raz chodnikiem  :O
najciekawsze jest to że dość dawno temu zgłaszałem już do am że nie ma tam ulicy tylko jest chodnik  :-|
zawodowy kierowca...

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 13, 2008, 11:16:12 »
Brakuje mi przycisku "Przesuń/Przybliż" - był na głównym ekranie w poprzednich wersjach; w wersji 5.0.5 bez tego ciężko jest znależć szybko punkt na mapie... Jest niby ta lupa na suwaku - ale to nie to :(

Możesz przypisać do przycisków sprzetowych lub (mój wybór) przypisać do tego śmiesznego "kursora" na dole po prawej.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 13, 2008, 11:35:39 »
Cytat: p360
chiała mnie prowadzić raz drogą której nie ma w realu  :D a drugi raz chodnikiem  :O

Na szczęście w AM możesz zablokować te odcinki i drugi raz Cię tamtędy nie poprowadzi,
możesz też wrzucić POI (zablokowane odcinki) na miplo wtedy i inni na tym skorzystają.

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 13, 2008, 12:00:03 »

Możesz przypisać do przycisków sprzetowych lub (mój wybór) przypisać do tego śmiesznego "kursora" na dole po prawej.

Dzięki za pomoc - ten śmieszny kursor na dole akurat mi do tego pasuje :)

« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 13, 2008, 16:23:43 »
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum.
Kilka dni temu wgrałem AM5, okazało się, ze dokładność wskazania lokalizacji na mapie w rzeczywistą to odległośc nawet do 30 metrów. Np. w centrum Katowic może się to źle skończyć. Własnie w Katowicach Krzysiu H. marudził mi, ze jestem poza trasą, bo wg niego powinienem jechac po torowisku tramwajowym. Za kilka minut kazał mi zawrócic na czteropasmówce, w miejscu na pewno do tego nie wskazanym :/.
Z uwagi na niedokładnośc lokalizacji narazie wróciłem do wersji 4.5.

PS.
Mam MIO 360

*

Offline makhi

• **
  • 195
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 13, 2008, 17:42:39 »
ta niedokładność to kwestia ustawień.

« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 13, 2008, 18:14:34 »
Ustawienia mam tak jak inni tutaj opisywali. Chyba, że masz coś innego do zaproponowania?

*

Offline makhi

• **
  • 195
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 13, 2008, 18:20:49 »
dokładnie nie pamiętam  gdzie ten problem był opisany i rozwiązany bo u mnie wszystko działa poprawnie.Być może tu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94823.0

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 24, 2008, 10:58:12 »
Denerwuje mnie, że AM nie korzysta z klawiatury systemowej, gdzie można używać gestów
myszy, tylko ma zaprogramowaną swoją klawiaturę, zresztą brzydką (IMO).
Niedopracowany moduł komunikatów - stojąc na zakręcie, parokrotnie słyszę np. "Teraz w lewo,
potem w prawo". Nie ma ograniczenia liczby komunikatów związanych z manewrem, np. jeśli
wg wyliczeń programu pozycja GPS jest na granicy decyzji o wyemitowaniu komunikatu, ale
tenże był już emitowany np. 2-3 razy, to już nie emitujemy go więcej.
--
twinsen

« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 26, 2008, 16:13:36 »
A mi AM nie che wyznaczyć trasy z Wawy do Zwardonia. Nawet przy ustawieniach, że ma nie pomijać żadnych dróg i nic.. Jakby do Zwardonia droga nie dochodziła...
Pozdrawiam
franki
MIO P550 z Automapą
Nokia 5800

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 26, 2008, 20:39:08 »
A mi AM nie che wyznaczyć trasy z Wawy do Zwardonia. Nawet przy ustawieniach, że ma nie pomijać żadnych dróg i nic.. Jakby do Zwardonia droga nie dochodziła...
A u mnie bez problemu Optymalna z lekkim przesunięciem w stronę szybkiej w ustawieniach  Wawa - Zwardoń 398km/krótka-394km/szybka-400km
Napisane: 26-04-2008, 16:21:21
Szczerze to nie wiem co ci doradzić,ja jak mam jakiś problem z  AM to najpierw staram się dużo "grzebać" w różnych ustawieniach i  szukajka na forum - na ogół pomaga.A tak w ogóle to jaki masz sprzęt i mapę?

« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 26, 2008, 22:03:30 »
Przede wszystkim zainstaluj jeszcze raz mapę, mogło się coś wysypać w jakimś pliku mapy na Twojej karcie.
Gdyby to była kwestia błędu AM, to występowałby też u innych.

« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 27, 2008, 08:59:10 »
Szczerze to nie wiem co ci doradzić,ja jak mam jakiś problem z  AM to najpierw staram się dużo "grzebać" w różnych ustawieniach i  szukajka na forum - na ogół pomaga.A tak w ogóle to jaki masz sprzęt i mapę?

MIo p550 i AM 5.07
Pozdrawiam
franki
MIO P550 z Automapą
Nokia 5800

« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 29, 2008, 17:57:08 »
Ehh probowalem dema 5.0.5 i 5.0.7 - historie o tym ze AM5 bedzie dzialac na kazdym sprzecie z win ce 4.2 mozna wstawic miedzy bajki. Bynajmniej na moim Typhoon3600 go nie dziala (is not a valid win ce application).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 18:03:34 wysłana przez belialek »

*

Offline bartsam

• **
  • 249
    • http://sx1.pl
  • Sprzęt: htc hd2; htc kaiser; eten x500+; htc wildfire
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 30, 2008, 08:54:23 »
1. Ja nie mogę wyłączyć ekranu. Wyłączę i po kilku  sekundach sie włącza sam.

Mnie też to niezwykle denerwuje, że AM sama włącza się zaraz po wygaszeniu ekranu przyciskiem
lub wyłączeniu  urządzenia.

Może już ktoś opatentował sposób na to 'zarządzanie energią'?

(BTW: wyłączenie tej opcji w menu konfiguracyjnym powoduje tylko tyle, że OS zarządza energią..
..czyli daje się wyłączyć podświetlenie, ale AM też daje się, siłą rzeczy, nieporządanie wygasić w trakcie nawigacji)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2008, 09:46:21 wysłana przez bartsam »

*

Offline monteverde

• **
  • 245
  • Sprzęt: WP RS3 - LUMIA 640XL DS, WP AM Zawsze najnowsza :)
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 30, 2008, 11:43:10 »
Menu> Ustawienia > Inne > 3-cia zakładka > zarzadzanie energią i ekranem ma opis : zapobiega wyłączaniiu w trakcie nawigacji - trzeba zaptaszkować i wydaje sie że załatwia to Twój problem

*

Offline bartsam

• **
  • 249
    • http://sx1.pl
  • Sprzęt: htc hd2; htc kaiser; eten x500+; htc wildfire
« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 30, 2008, 19:34:59 »
Menu> Ustawienia > Inne > 3-cia zakładka > zarzadzanie energią i ekranem ma opis : zapobiega wyłączaniiu w trakcie nawigacji - trzeba zaptaszkować i wydaje sie że załatwia to Twój problem
Nooo... napisałem, że właśnie nie.
Nie wiem jak u Ciebie, ale gdy wyłączę tę opcję, to owszem, mogę przy załączonej AM wygasić ekran lub wyłączyć i wtedy się nie wybudza.
Ale ma to drugą stronę - wyłącza się w trakcie działania - po timeuot zadanym przez windows.

Inne pomysły?
Dodam, że w 4.1.2 działało wszystko poprawnie.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #89 dnia: Maj 03, 2008, 01:50:53 »
Nadal brak wyszukiwania po kodach...

W ostatnich dniach szukam samochodu na stronie mobile.de i od razu jak znajde cos ciekawego, to wprowadzam do AM i wyznaczam trase.
Adresy w Niemczech podawane sa przewaznie z kodem poczotwym (Postleitzahl, PLZ) + nazwa miasta, na przyklad 09477 Steinbach.

Naprawde uklonie sie przed tym, kto po wpisaniu Steinbach w wyszukiwaniu miast w Automapie bedzie wiedzial o ktore Steinbach chodzi, bo nie jest to duze miasto i nie jest jak w przypadku miast typu Berlin, Düsseldorf, Regensburg, Hannover, Hamburg czy inne  :mrgreen: :party: Karl Marx Stadt  :banan:  :mrgreen: ze jest jedno takie miasto w skali kraju :)

Rozumiem, ze moge korzystac z maps.google, ale przeciez skoro mam Automape i to z Automapa bede jechal po samochod czy po jakikolwiek inny towar/usluge, to wyszukiwanie po kodach mogloby byc przydatne...

Skoro AM otworzyla sie na zachodnie rynki wprowadzajac mapy zachodniej Europy, to wypadaloby pojsc z duchem czasu i rozszerzyc opcje wyszukiwania.

Pisalem do AM, ale bez odzewu...
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2008, 17:33:44 wysłana przez miomiki »