Oceńmy 5.0.5 czyli loża szyderców :)

• 94 Odpowiedzi
  • 20698 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SMS

• 32
Oceńmy 5.0.5 czyli loża szyderców :)
« dnia: Kwiecień 04, 2008, 23:58:20 »
Jak już trochę luda zassało i zainstalowało AM 5.0.5 przyszedł chyba czas podzielić się uwagami. Sam zrobiłem to 2 godziny temu i mam już jakieś obserwacje ;)
To może zacznę, najpierw od plusów:

+ skórka "panorama" - dla mnie miodzio, mam tak umieszczone wszystko w samochodzie, że najwygodniej mi jak kabel zasilania z mojego n560 wychodzi w prawo. Jednocześnie w poprzednich wersjach pilot w wersji "dużej" zajmował IMHO za dużo miejsca "przed samochodem", a w minimalnej był za mały. Ta skórka trafiła idealnie w mój gust :)

+ możliwość zmiany własnego "samochodu". Może to trochę "bajer" ale fajny.

+ chodzi jakby szybciej, ale to uczucie dość subiektywne, więc nie ciągnę tego dalej ;)

A teraz minusy:

- Po kiego grzyba mi ikony po lewej stronie dotyczące telefonu (którego nie mam), przełącznika wskazań odległości koniec/via (którego nigdy nie używam i raczej nie będę) i przełącznika 2D/3D/budynki którego też nie będę używał - wystarczyło mi ustawienie w menu widoku jak w 4.5.3. Da się te ikony usunąć, zostawiając ikonę dźwięku która bywa czasem potrzebna oraz prawą stronę (zoom)?

- brak pola zaznaczania - przesuwania mapy. Kurde, człowiek musi się nieźle rysikiem namachać, żeby znaleźć coś bez adresu...

- BRAK DOKUMENTACJI dotyczącej użytkowania programu w tej wersji. Nie licząc jedynie rozpiski jednego screena kompletny brak informacji "pisanej" co do czego. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe.

A teraz czekam na dopiski reszty populacji ;)
SMS

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Oceńmy 5.0.5 czyli loża szyderców :)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:03:58 »
A to ciekawe  :ohreally: myślałem że ta słuchawka jest tylko u tych co mają moduł telefoniczny :shock:
w moim p550 słuchawka nie występuje   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Dżeju

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:04:24 »
1. Brak podziałki w 2D  :mad: Zgłaszane od początku testów i jak grochem o ścianę  :mad:
2. Brak Pilota mini
3. Pasek postępu w kre.... miejscu, zamiast tak jak to było idealnie w 4.5
4. Za dużo stałych ikon na ekranie

Reszta na plus  :mrgreen:

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:05:23 »
- brak szukania po kodzie pocztowym
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline SMS

• 32
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:09:00 »
A to ciekawe  :ohreally: myślałem że ta słuchawka jest tylko u tych co mają moduł telefoniczny :shock:
w moim p550 słuchawka nie występuje   B)

Nie mam modułu GSM, a diablica się pojawiła ;) Sam nie wiem dlaczego... Można ją jakoś "killim"? (chyba że mam moduł ukryty i sam o nim nie wiem ;) )

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:27:46 »
chyba że mam moduł ukryty i sam o nim nie wiem ;) )
Sprawdź, czy masz sitko w dolnej części PDA... :E

A nawiasem - przydałaby się opcja telefonu w wersji TPC/PC przy zainstalowanym Skype or compatible.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:29:27 »
Spróbuj zmienić w pliku am.settings wpis
MaintainPhoneCalls=1
na
MaintainPhoneCalls=0
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:38:12 »
Czytając Wasze posty mam wrażenie jakbym był w pracy.... Z ramienia IT kieruję dużym projektem XXX w XXX. Któregoś pięknego dnia, bez wszystkich niezbędnych testów biznes dał green light na wdrożenie Systemu na produkcję. Efekt? Mamy teraz wersję beta na produkcji na której codziennie dokonywane są testy i różne modyfikacje, poprawki i zmiany.   :E
Co tam zdanie IT, ważne, że Zarząd jest zadowolony  :E

ps
Nie pytajcie co to za projekt, gdzie pracuję, itp.   :-X
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline SMS

• 32
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:42:19 »
chyba że mam moduł ukryty i sam o nim nie wiem ;) )
Sprawdź, czy masz sitko w dolnej części PDA... :E

A nawiasem - przydałaby się opcja telefonu w wersji TPC/PC przy zainstalowanym Skype or compatible.

Sitka nie mam, ale może upgrade o durszlak :)

Spróbuj zmienić w pliku am.settings wpis
MaintainPhoneCalls=1
na
MaintainPhoneCalls=0

Niestety nie zadziałało...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:42:35 »
A tak w ogóle, to proponuję, by ten wątek był bardziej do oceny, niż do szczegółowego wskazywania
co nie działa/nie zostało poprawione, do tego chcę założyć osobny wątek (chyba że ktoś będzie szybszy B) )

ps.
Grim, teraz to całkiem małe piwo, gdzie byłeś jak ruszyła AM4.0?  :D

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2008, 01:00:04 »
(...)ps.
Grim, teraz to całkiem małe piwo, gdzie byłeś jak ruszyła AM4.0?  :D

Zaspałem   :E

nocnyMarek nie zawsze mam możliwość pisania na czasie - rośnie mi śliczne Córa, na razie ma dwa latka, ale jak widzi moje artefakty to nie ma siły: muszę Jej dać choćby potrzymać   :D   Poczekajcie, Ona Wam pokaże   :ok: Poza tym praca....  :sleepy:

Dobra nie  :| więcej. Czasami jak coś zauważę: bugi/uwagi/sugestie.... ktoś mnie uprzedzi i dxxxx blada, więc po co powielać wątki/odpowiedzi? Dla punktów na Forum? Mam ich tylko 800, a jestem z Wami od 2003 roku...

OK, kończę marudzić :arrow: Kingdzilek śpi dzisiaj trochę niespokojnie, była szczepiona   :'(
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2008, 02:53:53 »
albo jestem slepy (juz prawie 3 w nocy) albo nie ma tego - jak wylaczyc dzwiek klikniecia w ekran ?
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline mwilk

• 15
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2008, 08:40:52 »
Witam,

Może nie mogę znaleźć ale chyba nie ma ikony "Praca" w tym menu mam kilka białych "zaślepek" do przycisków. Może źle poszła instalacja?

Pozdrawiam

*

Offline spolak

• **
  • 111
    • http://www.icsr.agh.edu.pl/~polak/
  • Sprzęt: Asus 636N, SGN
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2008, 08:42:15 »
Witam,

Może nie mogę znaleźć ale chyba nie ma ikony "Praca" w tym menu mam kilka białych "zaślepek" do przycisków. Może źle poszła instalacja?

Pozdrawiam
Trzeba wyłączyć Menu Proste

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2008, 10:47:07 »
Dokładnie tak, najwyraźniej 'Menu Proste' jest dla niepracujących  :E

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2008, 11:24:55 »
Windows Mobile 5.0, a poźniej 6.0 jest już na rynku od paru dobrych lat, a w AutoMapie nadal nie ma możliwości przypisania jakichkolwiek funkcji do SoftKey'i.
A wręcz prosiło by się o możliwość przypisania przycisków "MENU" i "KURSOR" do prawego i lewego softkeya.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2008, 12:20:16 wysłana przez bazi22 »
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2008, 12:11:54 »

Nie mam modułu GSM, a diablica się pojawiła ;) Sam nie wiem dlaczego... Można ją jakoś "killim"? (chyba że mam moduł ukryty i sam o nim nie wiem ;) )
A ROM masz fabryczny?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 05, 2008, 13:02:50 »
Cytat: bazi22
A wręcz prosiło by się o możliwość przypisania przycisków "MENU" i "KURSOR" do prawego i lewego softkeya.

A co to są softkeye? Albo raczej gdzie one są?

*

Offline SMS

• 32
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 05, 2008, 13:20:18 »

A ROM masz fabryczny?

Nie. Mam N560.WM6.029_NEWPLOW (opisy dostępne na forum F-S). W żadnych opcjach nie widzę telefonu, ale może rzeczywiście coś w nim może siedzieć...
No coż... trudno... jakoś może będę żył z tą słuchawką ;)

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 05, 2008, 13:34:08 »

A co to są softkeye? Albo raczej gdzie one są?

Od WM 5 system pozwala przypisywać do dwóch klawiszy różne funkcje w zależności od uruchomionego programu. Klawisze te znajdują się z reguły pod ekranem a ich aktualne funkcje opisane na dolnym pasku.

Klawisze te nie są widoczne w systemów aplecie "Przyciski" (Buttons) gdzie można zmieniać funkcje przypisane pozostałym klawiszem. Standartowo funkcje przypisane do "Softkeyi" narzuca uruchomiony program.

No ale programiści AutoMapy o tym nie wiedzą  :lol:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 05, 2008, 13:50:43 »

A ROM masz fabryczny?

Nie. Mam N560.WM6.029_NEWPLOW (opisy dostępne na forum F-S). W żadnych opcjach nie widzę telefonu, ale może rzeczywiście coś w nim może siedzieć...
No właśnie... może ten ROM powstał w oparciu o pochodzący od sprzętu z telefonem. To może byc jedynie zaznaczenie jednego bitu gdzie jest "flaga", że to sprzęt z telefonem. Możesz opisać zjawisko tam skąd to pobrałeś i może autor tego ROM-u poprawi to.
Póki co możesz skorzystać z rady Marka.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 05, 2008, 14:34:14 »
Od WM 5 system pozwala przypisywać do dwóch klawiszy różne funkcje w zależności od uruchomionego programu. Klawisze te znajdują się z reguły pod ekranem a ich aktualne funkcje opisane na dolnym pasku.

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, nie są to 'prawdziwe softkeye' tylko takie 'programowalne hardkeye'.  Tak?
A próbowałeś może, czy staną się widoczne dla AM, jeśli nie przypiszesz im żadnej funkcji?

*

Offline SMS

• 32
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 05, 2008, 14:41:22 »

A ROM masz fabryczny?

No właśnie... może ten ROM powstał w oparciu o pochodzący od sprzętu z telefonem. To może byc jedynie zaznaczenie jednego bitu gdzie jest "flaga", że to sprzęt z telefonem. Możesz opisać zjawisko tam skąd to pobrałeś i może autor tego ROM-u poprawi to.
Póki co możesz skorzystać z rady Marka.

Pozdrawiam

Niestety porada Marka nie zadziałała - słuchawka nadal jest. Co do korespondencji z Autorem romu, to niestety nie mam klawiatury z cyrylicą i z rosyjskim u mnie "nie bałdzo", więc nic z tego. Ale nauczę się żyć z tą słuchawką, może nawet ją polubię :) (co nas nie zabije, to nas wzmocni ;) )
Serdeczne dzięki za pomoc.
SMS

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 05, 2008, 15:07:10 »

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, nie są to 'prawdziwe softkeye' tylko takie 'programowalne hardkeye'.  Tak?
A próbowałeś może, czy staną się widoczne dla AM, jeśli nie przypiszesz im żadnej funkcji?

Tak to są takie programawalne hardkeye, tylko to programowanie odbywa się automatycznie przez aktywny program

One nie mają na stałe przypisanej żadnej funkcji - i w tym cały ficzer - na ekranie Today mają u funkcje Kalendarz i Kontakty, po wejściu w jakikolwiek program mają już inne, przypisane przez ten program. Po powrocie na Today z powrotem wraca Kalenadarz i Kontakty, nawet gdy inne programy są działają tle.

Rozumiem że nie wykorzystywali tego w AM 3.9.x, dziwiło mnie że nie było tego w AM 4.x.x, brak takiej funckji w AM 5 po prostu mnie wkurza.
Jeśli nie chcą tego narzucać, to istnieje wiele programów, które pozwalają wybrać interfejs z Softkeyami lub bez.

Pozwolę sobie zacytować Jakuba z artykułu opisującego WM 5

Tak zwany Softkey 1 oraz Softkey 2 to wielofunkcyjne przyciski, które zmieniają swą rolę zależnie od aktualnie uruchomionego programu. Pomysł przeniesiony z okienek MS Smartphone, czy też zwykłych telefonów komórkowych, doskonale sprawdza się również w okienkach Pocket PC. Dzięki nim jesteśmy w stanie obsłużyć praktycznie większość najczęściej używanych funkcji, bez dotykania ekranu

I denerwuje mnie że bardzo przydatna IMHO funckja wbudowana w system od 3 lat nie jest wykorzystywana przez programistów Aqurat, mimo że kilkanaście razy im to zgłaszałem.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 05, 2008, 15:58:29 »
- brak szukania po kodzie pocztowym

To by była rewelacja, brakuje mi tez wyszukiwania ulicy z możliwością wyboru miasta - czyli w odwrotnej kolejności. Przydatne w dużych aglomeracjach które mają ulice na granicy miejscowości
Paweł

*

Offline jenek

• 27
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 05, 2008, 17:39:39 »
Mam Asuska A636 /400 MHz /64 RAM  /128ROM/ IPQ SD 4 GB x150/ WM 5.0./ po deinstalacji kompletnej AM4.5 która chodziła całkiem znośnie zainstalowałem AM5 - "JAKI MUŁ" - wejście i wyszukanie trasy trwa kilka minut. To teraz pewnie muszę wstawić do bryczki stacjonarny z czterordzeniówką (oczywiście RAM na Maxa)?????

Pozdro JENEK

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 05, 2008, 17:50:52 »
A u mnie nawet śmiga. Dziwi mnie to,ale nie mam większych powodów do narzekań,tyle,że nieraz wyznacza trasy nie tak jak poprzednio i jak ja chcę - tylko po swojemu. Ale tu sprawdza sie opcja trasy alternatywnej-z reguły już wyswietla taka jak mi pasuje. Wskaźnik pozycji GPS na mapie jest-moim zdaniem za mały.Jak na razie nic nie spowalnia. Może to zasługa przyzwoitego sprzętu,a może formatu karty i załadowaniu na czysty system.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline jenek

• 27
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 05, 2008, 18:08:05 »
Nie sądzę żeby w tym był problem tylko "Fachowcy" z AM z dużo wzięli sie za "BAJERY" a za mało za "KONKRETY". Mapa Rzeszowato jedna wielka "POMYŁKA". A jak czytam że AM5 jest możliwa do zainstalowania na CE czy WM2003 to chyba 1 kwietnia jeszcze sie nie skończył.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 05, 2008, 18:11:13 »
A jak czytam że AM5 jest możliwa do zainstalowania na CE czy WM2003 to chyba 1 kwietnia jeszcze sie nie skończył.
A możesz to uzasadnić?
ISTQB Certified Tester

*

Offline jenek

• 27
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 05, 2008, 18:24:04 »
To przyjedż do Rzeszowa to Cię wezmę w parę takich "ciekawych" miejsc. Np. zjazdów których nie ma w rzeczywistości i nigdy nie było.