Obniżenie wymagań

• 39 Odpowiedzi
  • 10131 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Odp: Obniżenie wymagań
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:34:54 »
..... Programy odbieraja tylko dane z portu COM, o o reszcie decyduje firmware GPS-u....

I tak i nie  :-| Teoretycznie masz rację ale przypomnij sobie jak było jakiś czas temu (bodaj że w AM4xx) jak narzekaliśmy że AM długo łapie fixa  i ile było podobnych dyskusji że to zależy tylko od chipsetu i.. przyszła nowa wersja AM i nagle się okazało że fix łapany jest błyskawicznie :ok:

a dlaczego z AM 6.0.0 nawigowanie zaczyna sie jakies 10-krotnie  :shock: szybciej niz przy poprzednich wersjach ? Fakt potwierdzony za kazdym razem, kiedy uzywam nowa AM  :ok: (oczywiscie na tym samym urzadzeniu co wczesniej)

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:59:58 »
..... Programy odbieraja tylko dane z portu COM, o o reszcie decyduje firmware GPS-u....

I tak i nie  :-| Teoretycznie masz rację ale przypomnij sobie jak było jakiś czas temu (bodaj że w AM4xx) jak narzekaliśmy że AM długo łapie fixa  i ile było podobnych dyskusji że to zależy tylko od chipsetu i.. przyszła nowa wersja AM i nagle się okazało że fix łapany jest błyskawicznie :ok:

a dlaczego z AM 6.0.0 nawigowanie zaczyna sie jakies 10-krotnie  :shock: szybciej niz przy poprzednich wersjach ? Fakt potwierdzony za kazdym razem, kiedy uzywam nowa AM  :ok: (oczywiscie na tym samym urzadzeniu co wczesniej)

Nie wiem ale w garbate aniolki jak i magie  nie wierze :) wiem jak to dziala i o to sie opieram od strony technicznej... Zreszta w AM 6.0 niczego takiego nie zuwazylem, a na szybkosc zlapania fix-a ma wplyw wiecej czynnikow niz sama interpretacja tego co AM otrzymuje z GPS-u...

AM dostaje linijke tekstu od GPS z informacja ze GPS zlapal FIX i ma to pokazac...

Tak jak wpomnialem proponuje sie zainteresowac i poczytac o protokole NMEA i wiele watpliwosci zniknie, bo tak to zblizamy sie do spraw typu czarna magia czy wrozenie z fusow...

Caly problem moze lezec w GPS-e ze po przeslaniu infa o FIX-e nie przesyla odrazu informacji o pozycji itd. czyli jakies lagi lub nie do konca zgodnosc z NMEA...

Zreszta to mozna stwierdzic po tych linijkach tekstu co leca w informaci o GPS :) tam ladnie widac jak na dloni co przesyla GPS do AM :)

Nie moge znalezc postu na forum (wyszukiwarka dziala jak by jej nie bylo), gdzie pisalem co te linijki znacza... to by troche wyjasnilo...

Zreszta jak taki problem wystepuje bardziej przydatny byl by tutaj log z tego co AM dostaje od GPS-u wlasnie zapisany w NMEA... wtedy mozna cos powiedziec na ten temat...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 22:13:53 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 20, 2009, 00:20:49 »
a dlaczego z AM 6.0.0 nawigowanie zaczyna sie jakies 10-krotnie  :shock: szybciej niz przy poprzednich wersjach?
Używam od AM3.8 i jakoś istotnych różnic nie zauważyłem.

Tak jak wpomnialem proponuje sie zainteresowac i poczytac o protokole NMEA i wiele watpliwosci zniknie,
bo tak to zblizamy sie do spraw typu czarna magia czy wrozenie z fusow...
Nie moge znalezc postu na forum (wyszukiwarka dziala jak by jej nie bylo), gdzie pisalem co te linijki znacza...
Postu nie widzę, ale mogę przypomnieć linka, którego też już kiedyś podawałem:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=SM-08-LAB-WIKI#Opis_standardu_NMEA
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 20, 2009, 10:50:22 »
a dlaczego z AM 6.0.0 nawigowanie zaczyna sie jakies 10-krotnie  :shock: szybciej niz przy poprzednich wersjach ?

Jesteś pewien? Mierzyłeś czasy łapania fixa? Bo ja czegoś takiego nie zauważyłem.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 20, 2009, 11:44:44 »
a dlaczego z AM 6.0.0 nawigowanie zaczyna sie jakies 10-krotnie  :shock: szybciej niz przy poprzednich wersjach ?

Jesteś pewien? Mierzyłeś czasy łapania fixa? Bo ja czegoś takiego nie zauważyłem.

dziesiatki razy uruchamialem urzadzenie z AM i wiem doskonale ile musialem przejechac, dokad dojezdzalem, zanim AM rozpoczynala nawigowanie. Warunki sa wiec w pelni powtarzalne, sprzet ten sam, program w nowej wersji, metodyka uruchamiania ta sama. I jest lepiej, wyraznie krocej...Kluczowe jest wyswietlenie w AM paskow na zielono. Zawsze pojawial sie jeden zolty, potem kolejne, potem najwiecej czasu zajmowalo przejscie do odpowiedniej liczby paskow zielonych. Teraz po kilkunastu sekundach (auto jedzie) wskakuje 7-9 zielonych paskow i AM zaczyna nawigowac  :mysli:
Popatrze w dane przesylane z odbiornika, ale obawiam sie, ze to nic nie da. NMEA jest prosty, nie ma tu specjalnej polityki, wykorzystanie komunikatow slanych przez odbiornik tez specjalnych zabiegow nie wymaga ze strony AM. No ale zobaczymy....

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 20, 2009, 12:44:41 »
Po automatycznych ustawieniach MapaMapTop, Mio2008, iGo-8 ustawia port 7 szybkość 57600.
W AutoMapie zaleca się 4800 ewentualnie 9600, po ręcznym ustawieniu 57600 nic się nie zmienia, na wszystkich prędkościach jest tak samo.
Czy wybór prędkości ma jakieś znaczenie (wątpie) czy jest to kolejne okienko w możliwością wyboru tylko po to aby było tego dużo.

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:00:36 »
Spróbuj wyłączyć traffica i synchronizację w czasie nawigacji. Mój były daimont1 szukał, szukał, międlił i nie mógł podjąć decyzji. Jak wyłączyłem, to mu przeszło.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:05:31 »
Warunki sa wiec w pelni powtarzalne, sprzet ten sam, program w nowej wersji, metodyka uruchamiania ta sama.

To w swojej metodyce pomijasz jednak to co jest bardziej istotne czyli polozenie satelit na niebie, odbicia fal radiowych, wplyw jonosfery i sterte innych spraw ktore maja wplyw na to jak szybko zlapie fix-a oraz wplywajacych na dokladnosc pozycjonowania...

Do tego powinienes jak juz pomiary robic stoperem bo czas dojechania do pewnego miejsca jest raczej kiepska odnosnia i sposobem na pomiar czasu.

Tak jak stwierdzilem AM nie ma wplywu bo nie moze miec na szybkosc zlapania FIX-a co najwyzej moze wprowadzic delay w pokazaniu tego ze GPS zlapal FIX-a, jednak czegos takiego sobiscie nie zuwazam... Do tego to co mowie oparte jest o wiedze jak to dziala, a nawet dodam ze disassemblowalem i analizowalem kod AM (co prawda starsza wersje) i wiem sporo wiecej o tym sofcie niz ci sie wydaje...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2009, 22:10:22 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:27:17 »
Warunki sa wiec w pelni powtarzalne, sprzet ten sam, program w nowej wersji, metodyka uruchamiania ta sama.

To w swojej metodyce pomijasz jednak to co jest bardziej istotne czyli polozenie satelit na niebie, odbicia fal radiowych, wplyw jonosfery i sterte innych spraw ktore maja wplyw na to jak szybko zlapie fix-a oraz wplywajacych na dokladnosc pozycjonowania...

Do tego powinienes jak juz pomiary robic stoperem bo czas dojechania do pewnego miejsca jest raczej kiepska odnosnia i sposobem na pomiar czasu.

Tak jak stwierdzilem AM nie ma wplywu bo nie moze miec na szybkosc zlapania FIX-a co najwyzej moze wprowadzic delay w pokazaniu tego ze GPS zlapal FIX-a, jednak czegos takiego sobiscie nie zuwazam... Do tego to co mowie oparte jest o wiedze jak to dziala, a nawet dodam ze disassemblowalem i analizowalem kod AM (co prawda starsza wersje) i wiem sporo wiecej o tym sofcie niz ci sie wydaje...

- jezdze z AM kilka lat, polozenie satelit jest powtarzalne i subiektywnie zawsze bylo tak samo z rozpoczynaniem nawigowania. Miejsca sa te same, powtarzalny jestem do bolu
- odbicia fal radiowych, nie ma to znaczenia, w otoczeniu nic sie nie zmienilo, zadne nadajniki nie zostaly wylaczone
- wplyw jonosfery, no chyba, ze slonce nam robi niespodzianki ostatnio i rzad jeszcze o tym nie informuje  :O
- sterta innych spraw, prosze o rozwiniecie tematu.

Pomiary powinno robic sie stoperem, wtedy bylyby wiarygodne, a tak tylko bzdury plote.
Czas dojechania do wybranych miejsc jest calkowicie miarodajny. Co innego kiedy wyjezadzam z garazu kilkadziesiat metrow i mam aktywna nawigacje, co innego kiedy przejezdzam 1km i nawigacja nadal nie chce podjac prowadzenia. Roznice w predkosci poruszania sie mozna chyba pominac w takim przypadku  :mrgreen:

AM tylko wykorzystuje dane podsylane z odbiornika w formie znanych standardowych komend. Dziwne jest to dlaczego teraz (w wersji 6.0) zachowuje sie inaczej niz w wersjach starszych....Nie wydaje mi sie mozliwe, aby odbiornik nagle zaczal inaczej pracowac, zadnego nowego softu nie wgrywalem.
Odnosnie Twojej wiedzy nic mi sie nie wydaje, jestes tylko tym, co piszesz na forum.

Sprawa zapewne wyjasnilaby sie, gdybym zainstalowal i poobserwowal zachowanie starszej wersji AM. Tyle, ze jakos nie mam parcia do tej roboty i nie moge obiecac, ze to zrobie. Skoro cos dziala zdecydowanie lepiej, po co to psuc.
Zagadnienie jest bardzo ciekawe, tym bardziej, ze jak zauwazyles, nie ma tu polityki i takie zjawiska jak opisuje, nie powinny miec miejsca.
Proponuje zakonczyc temat i zwalic wszystko na moje przywidzenia, zadne konkrety chyba sie juz nie pojawia.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:48:02 »
Odbicia fal radiowych to tak trudny i zlozony temat ze nie mozna go ignorowac... Z jonosfera nie jest tak do konca ze nagle slonce musi jakos znaczaco wplywac, to sie caly czas zmienia i ma wplyw na warstwy D,E,F1, dodam tutaj jeszcze pogode czyli wplyw jaki maja chmury na tlumienie sygnalu

Wplyw innych czynnikow po co mam o tym pisac poczytaj jak dziala GPS, ja ci dodam np. ze temperatura ma wplyw np. na zegar w GPS i PLL tutaj tez wiele nie pomoze w pewnych wypadkach bo ma pewien delay. Mozna tak wymieniac bardzo dlugo...

Do tego czas zlapania fix-a nie jest za kazdym razem identyczny (przynajmniej ja to widze) wiec tutaj trudno znalezc punkt odniesienia, owszem mozna wyznaczyc jakas srednia metodami statystycznymi itd.