Obniżenie wymagań

• 39 Odpowiedzi
  • 10143 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Obniżenie wymagań
« dnia: Grudzień 11, 2009, 20:25:43 »
Otóż chodzi mi o to, że automapa widzi 4 satelity, ale dalej szuka Sygnału GPS.
Natomiast kolega ma TomToma, łapie również tylko 4 satelity i hula.
Zauważyłem że automapa potrzebuje około 9 satelit, by działać poprawnie.
Więc moje pytanie takie czy jest możliwość by obniżyć wymaganie AM np. do 5 satelit?
Jest to możliwe?

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
Odp: Obniżenie wymagań
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:40:36 »
u mnie AM chodzi na 4

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:49:42 »
Więc moje pytanie takie czy jest możliwość by obniżyć wymaganie AM np. do 5 satelit?
Jest to możliwe?

nigdy z czyms takim sie nie spotkalem. Przy 3 satelitach moze byc problem (zgodnie z teoria), przy 4 zaczyna sie nawigacja. Tak AM zawsze dzialala u mnie.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:51:51 »
To ja już nie wiem.
widzi 4 satelity a i tak szuka sygnału GPS.
I tak nic nie znajdzie to wyskakuje że chce połączyć się z Internetem by pobrać pakiety danych< To chyba chodzi o Agps>
Nie aktualizowałem a-gps no ale i bez tego chodził.
A no właśnie, nie napisałem że wcześniej u mnie chodziła bez problemu AM.
Ale pożyczyłem Tośkę bratu na wakacje i mówił mi że coś nie łapie sygnału, i od tego czasu nie chodzi.
Pomóżcie co zrobić?

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:52:48 »
Nie umiem tego wyjaśnić, może ktoś zrobi to za mnie, ale to że wyświetla 9 pasków w kolorze żółtym nie oznacza że złapał sygnał z 9 satelit. Kolor zielony oznacza znalezione satelity. U mnie 4 zielone paski = nawigacja, 3 zielone = łapie i gubi sygnał.

*

Zachu

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:53:29 »
Może przedstaw sprzęt.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2009, 21:03:57 »
To ja już nie wiem.
widzi 4 satelity a i tak szuka sygnału GPS.
I tak nic nie znajdzie to wyskakuje że chce połączyć się z Internetem by pobrać pakiety danych< To chyba chodzi o Agps>
Nie aktualizowałem a-gps no ale i bez tego chodził.
A no właśnie, nie napisałem że wcześniej u mnie chodziła bez problemu AM.
Ale pożyczyłem Tośkę bratu na wakacje i mówił mi że coś nie łapie sygnału, i od tego czasu nie chodzi.
Pomóżcie co zrobić?

moze uscislijmy. W momencie kiedy masz 4 zielone paski, powinna zaczac nawigowac. Zolte nic nie daja.
Jezeli przy 4 zielonych nie nawiguje, cos jest nie tak ze sprzetem

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2009, 21:13:29 »

Czy to jest w tym samym miejscu, na tym samym urządzeniu (tym samym modelu) i w tym samym czasie?

Jest to możliwe?

Wg. mnie ciężko, ale może da się wyedytować coś w plikach ustawień.
Prawdopodobnie aplikacje bazują na wartości współczynnika błędu pozycjonowania (HDOP/VDOP - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dilution_of_precision, więcej tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Dilution_of_precision_%28GPS%29 ). Jeżeli jest zbyt wysoki, to odrzucają fix jako niewiarygodny, czekając na jego poprawę. Ten próg może też być różny dla różnych aplikacji (AM, TT).

Nie mam pewności, że tak jest. To tylko próba wyciągnięcia wniosku z opisanej sytuacji.

Ustawianie na konkretną liczbę satelitów jest niepotrzebne. Jeśli fix jest obarczony małym błędem, to wystarczą w zupełności 4 satelity. Choć z zasady, im więcej satelitów, tym mniejszy błąd.

Inną sprawą jest jakość samego sygnału z poszczególnych satelitów, np. stosunek sygnału do szumów, który to fakt może być przyczyną odrzucenia danego satelity w kalkulacjach.

No i najważniejsza chyba sprawa - czas od ostatniego fixa. Jeśli TT (odbiornik GPS) miał określoną pozycję niedawno (do kilku godzin), a AM tydzień temu, to także wpływa na różną szybkość uzyskiwania fixa.

Last but not least - może być w jakiś sposób uszkodzony odbiornik GPS, na którym jest AM (jeśli wcześniej było OK).

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2009, 21:32:04 »
Toshiba G810

Tyle że wyświetlają mi się żółte paski :-? :S

Ale dawniej, łapał fixa i to w 10-20 sec, w moim mieście a teraz w ogóle nie znajduje. 

A jest to możliwe, że nie aktualizowałem bazy A-gps?

*

Offline mas0n

• **
  • 110
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2009, 14:23:19 »
Toshiba G810

Tyle że wyświetlają mi się żółte paski :-? :S

Ale dawniej, łapał fixa i to w 10-20 sec, w moim mieście a teraz w ogóle nie znajduje.  

A jest to możliwe, że nie aktualizowałem bazy A-gps?

Jeśli żółte to znaczy że ma sygnał tej satelity ale... tak jakby jeszcze nie przetworzył sygnału. musisz poczekać aż będą zielone paski i będzie pięknie prowadzić.
A baza agps to tylko ma przyśpieszyć zimny start... chyba ;]
Ja w ogóle nie aktualizuje ale wszystko działa.
To w jakim tempie łapie fiksa to zależy również od tego jak często odpalasz nawi.
Zaktualizuj agps i poczekaj aż żółte paski zrobią sie zielone
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 14:32:54 wysłana przez mas0n »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2009, 15:01:17 »
Jeżeli poprawki A-GPS będą nieaktualne, to nic nie złapie, bo w nich są informacje o almanachu.

*

Zachu

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2009, 16:26:54 »
Jeżeli poprawki A-GPS będą nieaktualne, to nic nie złapie, bo w nich są informacje o almanachu.
To jak radzą sobie urządzenia bez A?
Raczej nie powinno to przeszkadzać w złapaniu fixa. Fakt, nie znam sprzętu ale chyba aż tak nie jest ograniczone, może się mylę?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 12, 2009, 17:05:55 »
Almanach w normalnych urzadzeniach jest ściągany przez chipset z satelitów. W A-GPS musi być dostarczany przez internet itp.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2009, 17:17:41 »
W A-GPS musi być dostarczany przez internet itp.

Jesteś tego pewien?
A nie jest przypadkiem tak, że nie musi tylko może, dzięki czemu nie musi aktualizować almanachu
wprost z satelit, co skutkuje znaczącym skróceniem czasu łapania fixa?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline mas0n

• **
  • 110
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2009, 21:38:23 »
Almanach w normalnych urzadzeniach jest ściągany przez chipset z satelitów. W A-GPS musi być dostarczany przez internet itp.
Oj chłopie :P to czemu aktualizując raz na kilkanaście dni (okres ważności 3 dni) zawsze łapie mi sygnał w max 2 minuty?
Jak nocnyMarek napisał. Może a nie musi.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 21:40:08 wysłana przez mas0n »

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 12, 2009, 21:56:28 »
AGPS wspomaga, ale nie musi byc wykorzystywany.

Jak dziala urzadzenie bez tego dodatku ? W AM 6.0 lapie u mnie pozycje w ciagu kilkunastu sekund. Mimo tego, ze nie mial zadnej zapamietanej (swieza instalacja AM) lub zapamietana znajdowala sie w innym miejscu w Polsce. Generalnie jestem w szoku - pokazuje sie jeden pasek zolty, po kilku sekundach nastepne, po nastepnych kilku wskakuje srednio 7-9 paskow zielonych......Nie wiem jak oni to zrobili, ale nowa AM na tych samych urzadzeniach lapie satelity tak, jakbym wymienil odbiorniki GPS na ultra czule  :O

Na starych AM (tez bez AGPS) w momencie, kiedy zlapal na zielono 4 satelity, zaczynal nawigacje. Ile czasu zajmowalo zlapanie 4 satelitow ? Na postoju gora kilka minut, bez wzgledu na miejsce w Polsce. W czasie jazdy roznie, nieraz po 20 minutach almanach nie byl kompletny

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 13, 2009, 08:31:39 »
Jesteś tego pewien?
A nie jest przypadkiem tak, że nie musi tylko może, dzięki czemu nie musi aktualizować almanachu
wprost z satelit, co skutkuje znaczącym skróceniem czasu łapania fixa?

Ok, dla niektórych może (UE–Based), a dla niektórych musi (UE–Assisted). Niestety nie mogę znaleźć takiej specyfikacji dla Toshiby, ale z głosów niektórych bardzo podnieconych  :ohreally:  kolegów wynika, że chyba w Toshibie jest UE-Based. Niemniej jednak może być tak, że ze względu na generalnie gorszą czułość odbiorników AGPS, nie są one w stanie ściągnąć pełnej depeszy w gorszych warunkach odbioru sygnału.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 13, 2009, 12:05:08 »
Coś mi się wydaje, że dzięki AGPS telefon wstepnie określa swoje położenie geograficzne (na podstawie lokalizacji BTSów) i dlatego łatwiej urządzeniu złapać "zimnego" fixa.
Ale mogę się mylić (po odzieżówce jestem)  :wink:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 13, 2009, 12:46:35 »
To, o czym piszesz, to E-GPS.

*

Offline mas0n

• **
  • 110
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:01:41 »
AGPS (inaczej Assisted GPS) - rodzaj systemu GPS wykorzystywany w telefonach komórkowych, w którym używa się serwerów operatora sieci do skrócenia czasu potrzebnego na pierwsze znalezienie położenia. Usługa ta musi być dostępna u operatora, w przeciwnym wypadku GPS będzie działał, ale dłużej będzie trwało pierwsze "połączenie z satelitami".
Odsyłam do Wiki ;]

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:17:39 »
Poczytaj, poczytaj, później podyskutujemy  :P
W szczególności o różnych implementacjach AGPS  :ok:

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 19, 2009, 17:28:14 »

Na starych AM (tez bez AGPS) w momencie, kiedy zlapal na zielono 4 satelity, zaczynal nawigacje.

U mnie dopiero jak jest status sygnału GPS 3D to nawiguje. Nic nie daje "na zielono 6 satelitów"

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 19, 2009, 19:25:06 »
Jak długo taki stan zwykle ci się utrzymuje?
Też jestem w stanie zrobić takiego screena (choć nie zawsze),
ale to jest taki 'stan nieustalony' trwający z reguły od ułamka sekundy do 2 (max.3) sekund.
Bardzo rzadko zdarza mi się, by trwał dłużej, może 2-3x na rok.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 19, 2009, 20:30:51 »
Ilość satelitów nie przesądza o możliwości wyliczenia pozycji 3D , istotny jest też układ satelitów na niebie. Miałem kiedyś taki przypadek : 7 satelitów na zielono i...Brak ustalonej pozycji   :O  wyłączyłem AM włączyłem VisualGPS CE  i patrzę a tu 3 satelity tuż nad horyzontem ( a chipset ma ustawione że korzysta z satelity gdy ten jest ponad 5 stopni nad horyzontem) a 4 prawie w zenicie i to w jednej linii jeden za drugim - taki układ powoduje bardzo duży błąd i w efekcie brak wyliczenia pozycji   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 19, 2009, 20:46:22 »
Panowie, nie przesadzajcie, ile razy statystycznie zdarza sie sytuacja, ze jest widocznych 4 lub wiecej satelitow i nie rozpoczyna sie nawigowanie ? Facet ma problem i tyle, zachowanie, ktore opisuje wystepuje u niego nagminnie i nie jest to normalne.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 19, 2009, 20:52:20 »
Do tego AutoMapa czy TomTom nie ma nic wspolnego z tym ile satelitow jest wymagane... Programy odbieraja tylko dane z portu COM, o o reszcie decyduje firmware GPS-u....

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:00:31 »
Niech ściągnie na początek poprawki A-GPS, a potem będzie można dyskutować. Myślę, że chipset GPSu nie mając poprawnego almanachu, nie może złapać fixa, mimo prawidłowego sygnału z 4 satelitów.
Ponieważ jednak ponad tydzień głosu nie daje, to pewnie problem się już rozwiązał.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:05:26 »
..... Programy odbieraja tylko dane z portu COM, o o reszcie decyduje firmware GPS-u....

I tak i nie  :-| Teoretycznie masz rację ale przypomnij sobie jak było jakiś czas temu (bodaj że w AM4xx) jak narzekaliśmy że AM długo łapie fixa  i ile było podobnych dyskusji że to zależy tylko od chipsetu i.. przyszła nowa wersja AM i nagle się okazało że fix łapany jest błyskawicznie :ok:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 21:07:16 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:14:29 »
..... Programy odbieraja tylko dane z portu COM, o o reszcie decyduje firmware GPS-u....

I tak i nie  :-| Teoretycznie masz rację ale przypomnij sobie jak było jakiś czas temu (bodaj że w AM4xx) jak narzekaliśmy że AM długo łapie fixa  i ile było podobnych dyskusji że to zależy tylko od chipsetu i.. przyszła nowa wersja AM i nagle się okazało że fix łapany jest błyskawicznie :ok:

to musial zle pracowac parser przez co zle analizowal skladnie NMEA... bo tam jest podawane info ze GPS zlapal fix-a ile widzi satelit i cala reszta. Sam protokolik nie jest skomplikowany i mozesz sobie popatrzyc (zerkajac w np. w konsole AM) jak to wyglada... na poczatek wystarczy znajomosc 2-3 komend (gdzies nawet na forum opisywalem co gdzie jest w tych komendach).

Po prostu program ma odebrac na porcie COM tekstowe dane i po porawnej analizie przedstawic je w zrozumialy dla uzytkownika sposob.

Sa jeszcze opcje wysylane do GPS ale glownie jest to ustalenie protokolu komunikacji (nie wszystkie odbiorniki uzywaja odrazu po wlaczeniu NMEA i trzeba to wymusic) i zalezy od firmware jak i chipsetu - wiec raczej mozna to pominac...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 21:19:45 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 19, 2009, 21:29:41 »
Jak długo taki stan zwykle ci się utrzymuje?
Też jestem w stanie zrobić takiego screena (choć nie zawsze),
ale to jest taki 'stan nieustalony' trwający z reguły od ułamka sekundy do 2 (max.3) sekund.
Bardzo rzadko zdarza mi się, by trwał dłużej, może 2-3x na rok.

Przez kilkanaście sekund.

Odpowiedź supportu "W liście datowanym 24 czerwca 2009 (13:10:04) napisano:
> W takim razie takie zachowanie sie programu jest rzeczywiscie dosc
> nietypowe, niestety jednak nie mamy pomyslu jak to poprawic. Blad wyglada na czysto kosmetyczny.
> Obecnie nie testujemy jeszcze programu na tym urzadzeniu, jest
> jednak szansa ze tak sie stanie, przyjrzymy sie sprawie.

> Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen  
> AutoMapa (mp)".

Nadal aktualne.