Nowy rozdział w synchronizacji POI - miplosync 1.8

• 322 Odpowiedzi
  • 84958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowy rozdział w synchronizacji POI - miplosync 1.8
« Odpowiedź #210 dnia: Czerwiec 04, 2010, 18:56:53 »
opcja - "nie wysyłaj moich propozycji POI" oczywiście odptaszona :))) zgodnie z logiką. Czy w samej AM nie ma opcji zwiazanych z konfiguracja miplosync.? Czy jeszcze jest jakaś rzecz, która musi być spełniona może w samym miplo.pl (koncie użytkownika)?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #211 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:08:32 »
A w jakiej kategorii zglaszales zmiany, nie jest tez zablokowana?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #212 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:13:01 »
Sporty wodne/nurkowanie itp

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #213 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:19:07 »
Coś koledzy piszą, że nie zawsze nowe Miplo przyjmuje punkty. Ja muszę powiedzieć, jeszcze nie próbowałem.

Właśnie spróbowałem - mnie działa.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #214 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:29:26 »
Coś koledzy piszą, że nie zawsze nowe Miplo przyjmuje punkty. Ja muszę powiedzieć, jeszcze nie próbowałem.

Właśnie spróbowałem - mnie działa.

Ok, ja trochę namieszałem. Akurat jedne z pierwszych zmian jakie chciałem wprowadzić przez AM okazało się że są w kat. zablokowanych. Szkoda tylko że w AM nie da się jakoś zablokować tej edycji skoro i tak dana zmiana nie będzie przesłana na miplo.pl.
Więc reasumując - wygląda że zmiany/dodawanie punktów u mnie działa  :ok:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #215 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:34:33 »
A jak to jest z zablokowanymi odcinkami? Tez są przesyłane do Miplo? Zablokowałem taki:
N 49 58'52.82"
E 19 39'46.83"
Wczoraj poprowadziło mnie tu, a tu ........ prom zatopiony  :O
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline bolongo

• 43
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1 (AM 6.6.1 beta2)
« Odpowiedź #216 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:40:25 »
Witam
Po aktualizacji do AM 6.5 i Miplo 1.8 niby wszystko ok, ale nie pokazuje mi wszystkich POI np. fotoradaru Straży Miejskiej na Czerniakowskiej http://www.miplo.pl/index.php?s=warszawa%2C+czerniakowska&c=246#9sn3XCp1. Znowu na Wawelskiej pokazuje OK.
Nie wiem jak z innymi POI ale na Czerniakowskiej często jestem i dlatego to zauważyłem.
Czy ktoś ma podobne?

Pozdrawiam
Pedro

« Odpowiedź #217 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:42:54 »
Przecież, to niemożliwie, że u jednych działa, a u innych nie. Czy wiecie w jakim pliku zapisywane sa Poi użytkowników przed wysłaniem? Może powinieniem usunąc ten plik. W AM, są te punkty widoczne jak zrobie ON /OFF, to znaczy, że gdzieś zostały zapisane.

*

Offline antes55

• 29
  • Sprzęt: NAVROAD Vivo S6
« Odpowiedź #218 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:49:12 »
Po aktualizacji do AM 6.5 i Miplo 1.8 niby wszystko ok, ale nie pokazuje mi wszystkich POI np. fotoradaru Straży Miejskiej na Czerniakowskiej http://www.miplo.pl/index.php?s=warszawa%

Mnie również ... nie tylko nie korzysta z ikon MIPLO ale równiez i moich dźwięków... niw wspomnę już że brak pewnych POI, które w poprzedniej wersji jeszcze były wyświetlane  :(

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #219 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:52:33 »
Suport AM kazał mi wykasować plik w katalogu miplosync, którego tam nie ma  :worried:
Wykasowałem podobny, nic to nie dało.

Sformatowałem kartę i zainstalowałem najnowszą AM od nowa - i kupa, dalej miplo chce najnowszą AM  :O

Nie mam pojęcia czemu tak jest...
Może pomoże instalacja wersji AM 6.5.0a, która pojawiła się na serwerze :O

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #220 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:56:29 »
A jak to jest z zablokowanymi odcinkami?
Nijak, synchronizowane są POI, a nie odcinki, zamiast blokować odcinek dodaj POI.

Czy ktoś ma podobne?
Wszyscy, te punkty sie przeterminowały, przeczytaj watek, to sie dowiesz co to znaczy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #221 dnia: Czerwiec 04, 2010, 19:57:59 »
Po aktualizacji do AM 6.5 i Miplo 1.8 niby wszystko ok, ale nie pokazuje mi wszystkich POI np. fotoradaru Straży Miejskiej na Czerniakowskiej http://www.miplo.pl/index.php?s=warszawa%

Mnie również ... nie tylko nie korzysta z ikon MIPLO ale równiez i moich dźwięków... niw wspomnę już że brak pewnych POI, które w poprzedniej wersji jeszcze były wyświetlane  :(

Chodzi o ten punkt jak poniżej ??
U mnie wyświetla się bez problemu.

« Odpowiedź #222 dnia: Czerwiec 04, 2010, 20:04:41 »
jartro: chyba tylko z Twojej lokalizacji jest dostępna "a" ;)

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #223 dnia: Czerwiec 04, 2010, 20:05:38 »
jartro: chyba tylko z Twojej lokalizacji jest dostępna "a" ;)

Dziwne  :O :O
Z mojej też jest  :O :O

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #224 dnia: Czerwiec 04, 2010, 20:08:09 »
I tu właśnie, jmahorow,  grubo się mylisz ale ja też tak myślałem.  :-| Jeśli wejdziesz teraz na serwer to będziesz ściągał wersję a. Przynajmniej EU.  Nie jest ona tak oznaczona. Dopiero przy pobieraniu to zobaczysz na oznaczeniu pliku :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 20:20:10 wysłana przez jartro »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwiec 04, 2010, 20:12:56 »
Nijak, synchronizowane są POI, a nie odcinki, zamiast blokować odcinek dodaj POI.
Postawienie POI nie zablokuje odcinka nieprzejezdnego. Czy ktoś przegląda trasę kilkuset kilometrów patrząc na wszystkie POI na trasie?
Jak zgłaszamy zablokowany odcinek? Wysyłając namiary do supportu czy jest jakiś inny sposób?
Dariusz B.

« Odpowiedź #226 dnia: Czerwiec 04, 2010, 20:19:33 »
A widzisz :) Team AM, ma wobec tego coś do ukrycia, bo daty nie zmienili pliku z .opisu, a jedynie ściągany plik na to wskazuje.
Jaki ma nr ta AM? Czy też ściemnili i nie zmienili wersji na nowszą czy dalej się wyświetla ta z 6.5?

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #227 dnia: Czerwiec 04, 2010, 21:48:11 »
Fajne ikonki - może się podzielisz ... :grin:
Ikonki pobrałem z http://www.poiplaza.com/
Cześć ikonek dorobił djdavemix.
Link: http://www.przeklej.pl/plik/ikony-32x32-rar-0016tcbbo1dc
Hmmm, myślałem, że będzie to już zestaw z odpowiednimi cyferkami w nazwach przyporządkowanymi do automapy ...  :(
Dariusz B.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #228 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:20:53 »
Postawienie POI nie zablokuje odcinka nieprzejezdnego. Czy ktoś przegląda trasę kilkuset kilometrów patrząc na wszystkie POI na trasie?
Jak zgłaszamy zablokowany odcinek? Wysyłając namiary do supportu czy jest jakiś inny sposób?

Postawienie POI właśnie zablokuje (!!) odcinek.

Działa to tak:
Stawiamy nowy POI w odpowiedniej kategorii np. w przypadku robót drogowych blokujących ulicę permanentnie w kat. Zablokowany odcinek - grupy roboty drogowe; w przypadku zdarzeń dot. wypadków, powodzi w kategorii Wypadek, kolizja - zablokowany odcinek dla całkowitego zamknięcia drogi lub w kat. Wypadek, kolizja - Ruch wahadłowy.
Po wprowadzeniu POI do swojej AM przeprowadzamy synchronizację.
Punkt trafia do Miplo.
Na jego podstawie zostaje zablokowany odcinek drogi na której się znajduje w usłudze Miplotraffic.
Jeszcze w tej samej synchronizacji otrzymujemy zwrotnie plik blokad, który blokuje nam te drogi (tą drogę).

Warunkiem powyższego jest pobieranie usługi Miplotraffic wraz z odpowiednimi kategoriami.
Ja osobiście polecam następujące rozwiązanie (kategorie):

- zakaz ruchu,
- droga wewnętrzna,
- nieistniejąca droga;
- zablokowany odcinek w grupie roboty drogowe;

Powyższe dla wszystkich osób.

Dodatkowo dla osób, które pobierają POI oraz dokonują synchronizacji często - np. co 1/2 godziny

- Zablokowany odcinek w grupie wypadek, kolizja;
- Ruch wahadłowy w grupie wypadek, kolizja jeśli nie chcemy czekać na wahadłach.

Droga zablokowana przez punkt POI jaki utworzyliśmy będzie zablokowana nie tylko u nas po synchronizacji ale również u wszystkich innych, ale:
- do czasu aktywacji tylko dodatkowo u osób, które pobierają również POI nie poddane weryfikacji
- u wszystkich pobierających blokady na podstawie danej kategorii po aktywacji POI.

Są jeszcze inne rozwiązania dotyczące konfiguracji Miplotraffic.
Np. Kierowca ciężarówki może zablokować wszystkie drogi, które mają ograniczenia tonażowe.
Osoby uczulone na korki drogowe mogą je omijać blokując ulice na których się pojawiają i mamy w bazie zgłoszenie o tych korkach.

Należy jednak pamiętać, że zbyt dużo blokad może całkowicie zablokować możliwość wyznaczenia trasy.

AM daje również możliwość blokowania obszarów co jest przydatne gdy nie chcemy np. jadąc z koleżanką natknąć się na własnych teściów a możliwość ich "pojawienia się na drodze" jest szczególnie prawdopodobna na jakimś obszarze.

Pozdrawiam

PS. Jeszcze jedno zdanie na temat POI w kat. Wypadek, kolizja (zablokowany odcinek, ruch wahadłowy).
Punkty które pojawiają się na miplo a dotyczą np. wypadków są kasowane po 1-2 godzinach nie przez automat a przez mnie.
Czyli mam info o wypadku to POI wprowadzam i go kasuję.
Czasami POI są dłużej w bazie w tych kategoriach - np. w związku z powodzią.

Nie każdy wypadek czy inne zdarzenie na drodze wyłapię, ale te bardziej medialne (większe) często mają odbicie w bazie POI.
Każdy POI ma pełny opis oraz godzinę pojawienia się w bazie co daje możliwość ocenienia czy dane zdarzenie jest "świeże".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 22:29:16 wysłana przez ppepe »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #229 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:39:37 »
Dzięki za wyjaśnienie  :ok:
Dariusz B.

« Odpowiedź #230 dnia: Czerwiec 04, 2010, 23:18:26 »
AM 6.5 instalowałem dziś, po powrocie do domu okazało się się, że też posiada nr 6.5a :) Więc nakładka nic nie da :) Czekam na jakiś rozsądny komentarz, jak dalej będzie się problem powtarzał z brakiem aktualizacji POI, piszę list do supportu :)

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #231 dnia: Czerwiec 04, 2010, 23:44:10 »
Proponuję następujące rozwiązanie:

Sprawdzenie czy pliki w katalogu profilu np. Osobowy nie mają opcji archiwalne lub tylko do odczytu.
Jeśli tak - zmiana parametrów.
W AM wejście do Menu/POI/Zarządzanie kliknięcie na podmenu i wybór opcji OTWÓRZ.
Wskazanie pliku domyślnego, nawet jeśli plik jest już wskazany.
Poczekanie na wczytanie POI.
Kliknięcie na OK
Poczekanie na optymalizację pliku.
Próba synchronizacji.
Powinno działać.
Jak nie to telefon lub email do supportu. Raczej droga pocztowa jeśli jeszcze w tym tygodniu.

PPepe

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #232 dnia: Czerwiec 05, 2010, 00:59:11 »
A jak to jest z tymi blokadami które otrzymuje przy synchronizacji? Kto je zakłada i na jakiej podstawie?
Dariusz B.

*

pliers

« Odpowiedź #233 dnia: Czerwiec 05, 2010, 08:12:03 »

Postawienie POI właśnie zablokuje (!!) odcinek.

a ja mam inne doświadczenia. Ściągnąłem blokady, wgrałem do AM i mimo to wyznaczyło mi trasę przez drogę na której stoi punkt "Zablokowany odcinek" Chodzi konkretnie o (według mnie) bardzo ważną blokadę węzła Emilia na A2.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwiec 05, 2010, 08:59:46 »
....Ściągnąłem blokady, wgrałem do AM i mimo to wyznaczyło mi trasę przez drogę na której stoi punkt "Zablokowany odcinek" Chodzi konkretnie o (według mnie) bardzo ważną blokadę węzła Emilia na A2.

Więc coś musiał Pan zrobić nie tak jak trzeba.
Węzeł blokuje POI - http://www.miplo.eu/point.php?p=DG4g2F9z
Jeśli blokady były by prawidłowo synchronizowane to łącznik między DK1 a A2 powinien być zablokowany (niebieski).

Proszę sprawdzić najpierw na mapie - jest blokada?

Jeśli nie to proszę o:
- sprawdzenie czy po zalogowaniu na miplo na stronie konfiguracji blokad pobiera Pan tę kategorię;
- jeśli tak to proszę w AM sprawdzić czy są przesyłane blokady - MENU / TRASA / 2 karta / BLOKADY
Lista blokad powinna być pełna.
Jeśli nie jest to proszę o sprawdzenie czy synchronizuje Pan domyślny plik (w menu kontekstowym powinna być niedostępna opcja Wczytaj standardowy plik).
Jeśli nie to proszę o jego wczytanie i sprawdzenie listy blokad - są czy nie.
Jeśli nie to proszę o wypróbowanie "patentu" z tworzeniem nowego.
Podajemy w Menu kontekstowym polecenie NOWY. Wskazujemy katalog Automapa/Data files i tworzymy plik o nazwie default.
Rozszerzenie nada się samo.
Klikamy OK.
Wychodzimy z AM na "wszelki wypadek".
Przeprowadzamy synchronizację.
Wchodzimy do AM.
Czekamy na zakończenie optymalizacji plików.
Wchodzimy do Menu / Trasa/ Blokady i sprawdzamy co się pobrało (czy lista jest zapisana).
Jeśli nie to w przedostatnim kroku sprawdzamy czy pobrało się coś do pliku standardowego poprzez jego wczytanie.
Jeśli tak - super.
Jeśli nie - kontakt z Supportem AM lub Miplo.

A jak to jest z tymi blokadami które otrzymuje przy synchronizacji? Kto je zakłada i na jakiej podstawie?

Blokady zakłada program / automat.
Są tworzone indywidualnie "pod użytkownika" w zależności od konfiguracji jego konta w zakresie usługi Miplotraffic.
Są przesyłane indywidualnie.
Blokada powstaje poprzez zablokowanie ulicy/drogi na której umieszczona jest ikona POI pochodząca z kategorii, którą dana osoba wybrała jako blokującą w ustawieniach.
Czyli jeśli kierowca ciężarówki chce unikać wszelkich dróg o tonażu mniejszym lub równym np. 10 t to powinien dodać do Mipotraffic wszystkie kategorie mniejsze lub równie 10t oraz ewentualnie inne np. zablokowane odcinki i wypadki.
Po zapisaniu i przeprowadzeniu synchronizacji przesłane zostaną blokady do jego urządzenia.
W ten sposób nie będzie można wyznaczyć trasy takim odcinkiem.
Jest to przydatne np. w takich przypadkach jak naruszona konstrukcja mostu na drodze krajowej normalnie bez ograniczeń w wyniku powodzi powoduje pojawienie się ograniczenia, kiedy zarządca drogi zamyka most dla określonego tonażu.
Droga jest w teorii przejezdna (brak blokady z kategorii Zablokowany odcinek remont lub wypadek,kolizja) jednak jest ograniczenie tonażowe.
Oczywiście po wyznaczeniu trasy do firmy np. w małej miejscowości gdzie dojazd do niej jest od drogi z ograniczeniem tonażu program poinformuje o kłopocie z wyznaczeniem trasy pod wskazany adres poprzez poinformowanie o zablokowanych odcinkach. Użytkownik ma w takim przypadku możliwość podjęcia decyzji co do przebiegu trasy.

PPepe
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 09:02:17 wysłana przez ppepe »

« Odpowiedź #235 dnia: Czerwiec 05, 2010, 09:09:42 »
ppepe: Działa :))) THX :)))

Miałem wcześniej stworzony plik Poi.amp. Po aktualizacji AM do 6.5, chyba się automatycznie podmienił plik na jakiś standardowy (nie wiem czy tak w tej wersji powinno być? czy nowa wersja wprowadziła inną zasadę?) Druga opcja chciałbym używać profilu osobowy, ale po 1 wejściu profil był pusty i dopiero po przełączeniu na użytkownika dostępne były ulubione i inne ustawienia. Czy te ustawienia można przenieść do innego profilu? Czy jest to w jednym pliku? Gdzieś w postach czytałem ze wystarczy przenieść 1 plik default...tylko nie pamiętam rozszerzenia.

« Odpowiedź #236 dnia: Czerwiec 05, 2010, 09:12:00 »
U mnie sprawa wygląda tak. Ponieważ mam navroad360 więc w grę wchodzi aktualizacja tylko poprzez PC.
Żeby zaktualizować MiploTrafiic podpinam nawigację przez AS. Uruchamiam AMCENTER i informacja idzie w obie strony (ostatnie dane z Miplo mam z datą 20 maja a więc tak jak wszyscy).
Żeby zaktualizować POI muszę kartę włożyć do czytnika. W ustawieniach MiploSetup pokazuję plik default.amp w osobowy/data files i coś się ściąga. Plik się aktualizuje.

2010.06.05
-----------------------------------
08:35:54: START SYNCHRONIZACJI.
08:36:03: Usunięto punktów: 1211.
08:36:03: Do aktualizacji: 1106.
08:36:03: Do trwałego usunięcia: 105.
08:37:28: Punktów do pobrania: 1080.
08:37:38: Pobrano punktów: 1077.
08:37:38: Pominięto bez wymaganej ważności: 3.
08:37:43: KONIEC SYNCHRONIZACJI.

Natomiast nie wiem co z blokadami. Przykładem niech będzie całkowicie zamknięta ul. Lipska w Krakowie. Kiedy włączę wyświetlanie zablokowanych odcinków (remonty) to pojawia sie tam piękna ikonka "zakaz wjazdu". Ale Menu/Trasa/blokady nie pokazuje nic. Próbowałem zrobić plik blokad w głównym Data Files (nie w profilu) ale nie pomogło. W miplo.pl wszystko mam dobrze ustawione (tak jak na screenach z początku tego wątku, czyli zaptaszkowałem zamknięte/usunięte odcinki i kliknąłem zapisz).
Zrobiłem tak: menu/trasa/blokady/ wybrałem "importuj z" i wskazałem plik default.amp ten, który zaktualizował mi MiploSync. Chwilę to trwało, ale blokady się dodały i w mojej okolicy są tam, gdzie należy.

Czy to wszystko co napisałem to jest właściwy proces?
AM 6.5, Miplo 1.8.

*

pliers

« Odpowiedź #237 dnia: Czerwiec 05, 2010, 09:15:10 »
spróbuję raz jeszcze, choć z tego co pamiętam miałem sytuację taką że na 100% widziałem punkt POI w tym miejscu i na 100% przez niego była poprowadzona trasa.

Ale może o jeszcze jedno zapytam: załóżmy że synchronizuję plik inny niż domyślny (np. miplo.amp) dlatego że synchronizuję na PC i potem kopiuję plik do nawigacji. mam wybrać opcję Otwórz czy Dodaj z...?

Mam też zbiór własnych POI w pliku moje.amp. Jeśli chcę je dograć zakładam że muszę wybrać opcję Dodaj z.... Jeśli to zrobię to czy możliwa będzie dalsza synchronizacja pliku miplo.amp?

Czy w pliku miplo.amp są informacje o usuniętych punktach POI?

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #238 dnia: Czerwiec 05, 2010, 09:48:03 »
ppepe: Działa :))) THX :)))

Drobnostka.

Druga opcja chciałbym używać profilu osobowy, ale po 1 wejściu profil był pusty i dopiero po przełączeniu na użytkownika dostępne były ulubione i inne ustawienia. Czy te ustawienia można przenieść do innego profilu? Czy jest to w jednym pliku? Gdzieś w postach czytałem ze wystarczy przenieść 1 plik default...tylko nie pamiętam rozszerzenia.

Nie wiem - nie trzymam ulubionych na sprzęcie w formie - zapisz w ulubionych. Tworzę sobie POI w kategoriach przypisanych do usługi Miploshare (Rodzina, Klienci, Podróże itd.).
Daje mi to następujące możliwości:
a. nie martwię się żadnymi plikami i konsekwencjami uszkodzenia karty, zniszczenia / kradzieży urządzenia, instalacją nowej wersji;
b. mogę przesyłać te informacje do wybranych użytkowników miplo (czy to własnych subkont czy innych "niezależnych" od mojego głównego konta).

Uwaga do wszystkich, którzy za chwilę odpiszą np. "nie będę trzymał kontaktów biznesowych czy też lokalizacji działki szwagra nad morzem w miplo".
Mam swoje lata i zdaje sobie sprawę z tego gdzie trzymam informacje.
Jest to mój świadomy wybór. Tak samo jak korzystanie z kalendarza czy kontaktów w chmurze (google, live) tak samo ta usługa ma zwolenników i przeciwników.
Mi pasuje, ale nikogo nie będę namawiać. Tłumaczę się tylko ze swojej nie wiedzy co do ulubionych w AM.

U mnie sprawa wygląda tak. Ponieważ mam navroad360 więc w grę wchodzi aktualizacja tylko poprzez PC.
Żeby zaktualizować MiploTrafiic podpinam nawigację przez AS. Uruchamiam AMCENTER i informacja idzie w obie strony (ostatnie dane z Miplo mam z datą 20 maja a więc tak jak wszyscy).

AM Center nie ma nic wspólnego z blokadami tworzonymi na podstawie "życzenia" użytkownika w miplo przez stronę konfiguracji.
AM Center przesyła informacje na temat przepustowości itp.
Nie tworzy blokad.
Osoby pobierające blokady np. z kat. Zablokowany odcinek, remont mają zawsze najświeższe informacje co do blokad na podstawie POI w miplo. Np. od 10-20 minut (zależy kiedy się "wypiszę" pojawiła się nowa).

Żeby zaktualizować POI muszę kartę włożyć do czytnika. W ustawieniach MiploSetup pokazuję plik default.amp w osobowy/data files i coś się ściąga. Plik się aktualizuje.

2010.06.05
-----------------------------------
08:35:54: START SYNCHRONIZACJI.
08:36:03: Usunięto punktów: 1211.
08:36:03: Do aktualizacji: 1106.
08:36:03: Do trwałego usunięcia: 105.
08:37:28: Punktów do pobrania: 1080.
08:37:38: Pobrano punktów: 1077.
08:37:38: Pominięto bez wymaganej ważności: 3.
08:37:43: KONIEC SYNCHRONIZACJI.

Natomiast nie wiem co z blokadami. Przykładem niech będzie całkowicie zamknięta ul. Lipska w Krakowie. Kiedy włączę wyświetlanie zablokowanych odcinków (remonty) to pojawia sie tam piękna ikonka "zakaz wjazdu". Ale Menu/Trasa/blokady nie pokazuje nic. Próbowałem zrobić plik blokad w głównym Data Files (nie w profilu) ale nie pomogło. W miplo.pl wszystko mam dobrze ustawione (tak jak na screenach z początku tego wątku, czyli zaptaszkowałem zamknięte/usunięte odcinki i kliknąłem zapisz).
Zrobiłem tak: menu/trasa/blokady/ wybrałem "importuj z" i wskazałem plik default.amp ten, który zaktualizował mi MiploSync. Chwilę to trwało, ale blokady się dodały i w mojej okolicy są tam, gdzie należy.

Czy to wszystko co napisałem to jest właściwy proces?
AM 6.5, Miplo 1.8.

Tu również mam problem - nie znam tego sprzętu. Może wypowie się ktoś kto miał dostęp do takiego urządzenia.

Blokady siedzą w pliku default.sgm
Proszę się nie zrażać jeśli plik ma 0b.
Ważne, że jest.
"Towarzyszą" mu pliki aktualizowane o tej samej nazwie lecz innych rozszerzeniach (nie pamiętam teraz jakie - z jakimiś cyframi) - one są synchronizowane.

Łatwo sprawdzić czy plik się synchronizuje.
Doszła blokada w m. Andrespol ul. Zapolskiej (wjazd od Rokicińskiej DW713).
Czy po synchronizacji jest?

« Odpowiedź #239 dnia: Czerwiec 05, 2010, 10:04:24 »
Te dodatkowe pliki mają datę utworzenia z godziną aktualizacji. Więc niby OK, choć podanej przez Ciebie blokady nie mam.
Chwilowo jadę w trasę, będę to sprawdzał w tygodniu.