Nie wiem o co chodzi ale u mnie przejście na MiploSync 1.8 i AM 6.5 (posiadam licencję EU) to jest jakaś kompletna porażka. Pozwólcie, że napiszę jak to wygląda dokładniej.
Wczoraj (w środę) jechałem w trasę więc we wtorek wieczorem zsynchronizowałem sobie bazę Miplo, nie wiedząc jeszcze o zmianach jakie nastąpią za chwilę. Miałem jeszcze AM 6.2 i MS 1.7 coś tam. Po wyjechaniu w trasę wczoraj zauważyłem że w ogóle nie mam wyświetlonych (między innymi) żadnych fotoradarów i AM nie ostrzega mnie przed nimi. Moja konfiguracja to wyświetlanie i ostrzeganie tylko przed PIO wbudowanymi (czyli ptaszki w pierwszej kolumnie wyłączone a odpowiednie powybierane w drugiej i tak zawsze wszystko działało). Szybka ocena sytuacji i okazuje się, że plik zaczytany przez MS we wtorek wieczorem skurczył się po ostatniej synchronizacji z normalnych (dla moich kategorii) ok. 470KB do niecałych 100 (!!!). W tej sytuacji nie pozostało mi nic innego jak doraźnie włączyć wyświetlanie i ostrzeganie przed punktami wbudowanymi w AM 6.2 no i pozwoliło mi to jakoś dojechać i wrócić do domu
Po powrocie próbowałem sprawdzić o co chodzi i dostałem z MS komunikat, że konieczny jest upgrade MS. Widzę, że jest wersja 1.8, zainstalowałem. Od razu zauważyłem, że nie ma zakładki "Katalog". Próbowałem odnaleźć te ustawienia na
www.miplo.pl - też zniknęły. No nic. Synchronizuję POI przez MS. Teraz znowuż okazuje się, że zamiast ok. 10000 POI synchronizuje mi 16000 a plik .amp zamiast ok. 470KB ma zdaje się 600KB. Jeżeli wybiorę "synchronizuj wszystko na raz" to ilośc danych się zwiększa ale problemu poniżej nie rozwiązuje.
Niestety okazało się też, że jakbym nie kombinował z ustawieniami wyświetlania AM 6.2 (np. włączył wszystko co się da) to na całą Łódź mam wyświetlone może ze 100 punktów a w takiej sytuacji normalnie to cała Łódź byłaby równo pokryta punktami...
Zauważyłem, że równolegle ukazała się AM 6.5. Ściągnąłem. Zbackupowałem i postanowiłem wyrzucić wszystko z karty SD i zrobić od nowa. Zainstalowałem AM, MS. MS skonfigurowałem tak, żeby jak zwykle ściągało dane do (tym razem świeżego) pliku Automapa EU/POI/miplo.amp. Po zsynchronizowaniu (i znów coś około 16000 punktów) i zaczytaniu w AM 6.5 tego pliku, jak bym nie kombinował z ustawieniami i czego nie włączał w opcjach AM (włącznie z włączeniem "wszystkiego" w obu kolumnach) to na całej Łodzi wyświetla się tylko garstka punktów POI.
Domyślam się, że teraz MS synchronizuje tylko zmiany POI w stosunku do tego co jest wbudowane w mapy AM 6.5. To by uzasadniało dlaczego nagle ilość zaciąganych danych się tak zmniejszyła pomimo tego, że teraz synchronizowane są z automatu wszystkie kategorie. Tylko dlaczego nie są wyświetlane te punkty wbudowane w mapy od AM 6.5 ? (bo chyba w tym jest u mnie problem ?)
A już w ogóle nie mogę zrozumieć dlaczego Automapa takie duże zmiany w koncepcji działania wprowadza bez wcześniejszej akcji edukacyjnej, i to jeszcze przed samym długim weekendem ? Na miejscu normalnego użytkownika który nie ma czasu, sił albo wiedzy na eksperymenty pirzgnął bym ten cały ich soft w tej chwili za okno. Mi w potrzebie chwili pozostaje powrót do AM 6.2 i posługiwanie się punktami wbudowanymi.