Nowy MiploSync oraz MiploLoc

• 77 Odpowiedzi
  • 16109 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowy MiploSync oraz MiploLoc
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 20, 2008, 21:54:58 »
to znaczy ? co mam skopiować ? trochę łopatologicznie proszę  :) pozdrawiam

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 20, 2008, 21:58:26 »
*.poi oraz *.poipts. Tak mi się wydaje po przeczytaniu opisów właścicieli Nokii 330. Sam nie mam tych problemów...

« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 21, 2008, 13:41:57 »
dostałem odpowiedź z AM

Dnia 21-01-2008 o godz. 12:49 AutoMapa Support napisał(a):
> Informujemy ze blad ten zostal juz rozpoznany i naprawiony w nowej wersji.
> Polega na blednej obsludze plikow, ktore maja w nazwie ciag: POI (pisany
> duzymi literami).
>
> Na teraz (do czasu aktualizacji) prosimy, aby zmienic nazwe pliku na taka,
> ktora NIE ma w sobie ciagu duzych znakow np.: POI tylko na: poi
Napisane: Styczeń 21, 2008, 13:34:19
MiploSync i Nokia 330, sposób który zadziałał u mnie.
Używam pliku o nazwie POI znajdującego się na karcie pamięci (dysk I:) w katalogu AutomapaEU
1. Podłączyć Nokię do PC i skonfigurować MiploSync tak jak to podali na stronie, lokalizując plik z danymi I:\AutomapaEU\POI
2. Usunąć wszystkie pliki POI.* które MiploSync utworzy  (prawdopodobnie tylko jeden plik o nazwie I:\AutomapaEU\POI.poipts) i odłączyć Nokię od PC
3. Uruchomić AutoMapę, wejść w ustawienia -> POI Użytkownika i z menu wybrać utwórz nowy plik
4. Utworzyć plik o takiej samej nazwie i zlokalizowany tak samo jak podane w konfiguracji MiploSync.  (Automapa powinna utworzyć dwa pliki: POI.poi oraz POI.poipts co można później sprawdzić z poziomu PC)
5. Zamknąć Automapę, podłączyć Nokię do PC i przeprowadzić synchronizację poprzez MiploSync. Po synchronizacji powinny powstać dwa pliki *.old (poi.poi.old i poi.poipts.old) i dwa pliki z danymi (duży POI.poipts i niewielki poi.poi)
I tyle dobrych wiadomości, a teraz problem nad którym utknąłem. Po wejściu do automapy w ustawienia -> POI użytkownika widać listę zsynchronizowanych punktów, ale nie potrafię zmusić AutoMapy żeby te punkty wyświetlała (nawet po zaznaczeniu, że ma wyświetlać wszystkie POI i wbudowane i użytkownika punkty nie są wyświetlane). Jeśli ktoś ma pomysł byłbym wdzięczny. Podejżewam, że być może kwestia rozbija się o kategorie punktów w AutoMapie, ale dalsze próby odkładam do wieczora bo Nokia się rozładowała  :mrgreen:

EDIT:
Żeby już było w jednym poście wszystko. Aby po synchronizacji plikówprzez MiploSync były one widziane w AutoMapie trzeba albo w AutoMapie ręcznie dodać kategorie punktów (Menu -> POI Wyświetlanie -> Opcje -> Dodaj kategorię), których nazwy można sprawdzić a MiloSyncu, albo wykonać dodanie punktów z pliku (Menu -> Ustawienia -> POI Użytkownika -> Plik -> Dodaj z pliku...) co spowoduje automatyczne dodanie niezbędnych kategorii

dostałem odpowiedź z AM

Dnia 21-01-2008 o godz. 12:49 AutoMapa Support napisał(a):
> Informujemy ze blad ten zostal juz rozpoznany i naprawiony w nowej wersji.
> Polega na blednej obsludze plikow, ktore maja w nazwie ciag: POI (pisany
> duzymi literami).
>
> Na teraz (do czasu aktualizacji) prosimy, aby zmienic nazwe pliku na taka,
> ktora NIE ma w sobie ciagu duzych znakow np.: POI tylko na: poi

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 21, 2008, 13:50:08 »
Ale zadziałało, czy nie?

« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 21, 2008, 20:46:57 »
... niestety nie działa ...

niestety, zmieniłem wielkość liter w pliku (korzystając z czytnika USB),
na karcie w czytniku jest małymi .poi a jak umieściłem w Nokii 330 i
wklepałem komendę wczytaj z pliku to nadal pokazuje duże litery .POI , i
niestety nie można wgrać ... :(

nadal problem nie rozwiązany ,,,,

dalej czekam na odpowiedź z AM support ...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 21, 2008, 21:27:09 »
To zainstaluj na Nokii Total Commandera i zmień nazwę z jego pomocą.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 22, 2008, 10:28:07 »
a mogę to zrobić z pozycji karty i czytnika USB , bez Nokii ...?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 22, 2008, 12:04:32 »
Nie wiem czy możesz, sam piszesz, że to nic nie dało,
a Total Commander (wersja CE jest free) przyda Ci się zapewne jeszcze nie raz.

« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 23, 2008, 11:52:59 »
Znalazłem rozwiązanie...

trzeba wejść do systemu windows auto mapy. Jak to zrobić: wchodzimy w "set up" urządzenia Nokia 330, potem "About" i klikamy  kilka razy szybko w literkę "A" w słowie "About" znajdującą się u gry nad SN urządzenia. Potem naciskamy znaczek pulpitu (druga ikona na dole od prawej strony), -> potem wybieramy "my device" i "storage card" -> i wybieramy "Auto Mapa EU". Wchodzimy teraz do katalogu w ktorym wgrany jest plik POI z miplo.pl. W tym katalogu musimy zmienić wszystkie nazwy plikow ktore są pisane dużymi literami na małe litery. czyli zaznaczamy plik , wybieramy z menu "VIEW" -> zaznaczamy "options..." i odhaczamy w advanced settings "hide file extensions". i naciskamy "ok". Teraz możemy zmienić na małe litery całą nazwę i rozszerzenie pliku. Rozwijamy klawiaturę (pierwszy prawy przycisk  na dole ekranu > klikamy na keyboard > Zaznaczamy plik , zaznaczamy "file " w menu > "rename" i zmieniamy nazwęna małe litery i rozszerzenie (pamiętajcie o kropce przed rozszerzeniem i GOTOWE (nazwa musi być taka sama jak poprzednio tylko pisana małymi literami). Wyłączamy urządzenie , wchodzimy do auto mapy > ustawienia > POI uzytkownika > plik > wczytaj plik > wybieramy plik z poi i ROZPOCZYNA SIĘ PROCES DODAWANIA POI. 

Niestety, zmiana wielkości liter w pliku bez urządzenia Nokia 330 nie działa. w czytniku na PC na karcie sąmałe , ale Nokia widzi duże zatem powyższy proces trzeba przećwiczyć :)

Jak daliście radę wgrać POI z miplo używając tego co powyżej to dajcie znać :)  Powinno na 99.99% działać !!!!

pozdrawiam
tomasz

*

Offline janekp

• 11
  • Sprzęt: TT GO 400
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 23, 2008, 23:28:33 »
Jak zmienisz nazwę pliku korzystając z czytnika i użyjesz jakiejś dużej litery np. zamiast moje.poi napiszesz Moje.poi to Nokia pokaże nazwę tak jak PC. Niestety plik dalej się nie wczytuje. Coś tu nie do końca jest jasne. Twój oryginalny sposób ze zmianą literek w nazwie bezpośrednio na Nokii działa bez pudła.

Pozdrawiam,
Janek

« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 24, 2008, 10:46:04 »
czyli jednym słowem działa !!! :) ciszę się

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 26, 2008, 18:09:42 »
a mogę to zrobić z pozycji karty i czytnika USB , bez Nokii ...?
Może mi ktoś powiedzieć co właściwie widzicie w Total Comaderze. Pytam bo nietórzy uważją go za "dietę cud" a dla mnie to dodatkowy eksplorator, zresztą niepotrzebny skoro jest systemowy a do tego zabiera miejsce???
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 26, 2008, 18:59:00 »
klienta FTP ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 26, 2008, 21:52:00 »
Może mi ktoś powiedzieć co właściwie widzicie w Total Comaderze. Pytam bo nietórzy uważją go za "dietę cud" a dla mnie to dodatkowy eksplorator, zresztą niepotrzebny skoro jest systemowy a do tego zabiera miejsce???

Na "dużym" Windowsie też korzystasz z Ekploratora? Jeśli tak, to wszystko jasne. :S

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 27, 2008, 22:09:09 »

Twierdzisz, że pod File Explorerem można robić coś więcej niż przeglądać katalogi?
Jak tym badziewiem (w 2003SE) cokolwiek skopiować, usunąć, zmienić nazwę pliku czy katalogu,
nie wspominając już o edycji np. pliku konfiguracyjnego AM?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 27, 2008, 22:38:37 »
I malutki ficzerek - edycja rejestru.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 28, 2008, 16:18:05 »

Jak tym badziewiem (w 2003SE) cokolwiek skopiować...
O jakim badziewiu i o jakim WM2003SE mówisz...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 28, 2008, 18:21:52 »
O żadnym innym TC niż wersja dla PDA w tym wątku nie było mowy, więc może Ty powiesz jaki TC miałeś na myśli?