Nowy MiploSync oraz MiploLoc

• 77 Odpowiedzi
  • 16098 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
Odp: Nowy MiploSync oraz MiploLoc
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 20, 2007, 22:38:29 »
doppio: powodzenia... mi po 4h walki sily opadly...

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 20, 2007, 22:40:15 »
U mnie po zainstalowaniu nowej wersji przy próbie synchronizacji pojawia się stały komunikat " Błąd dekopresji" pomimo wszystkich działań czyszczących pozostałości po starej wersji. Mieliście podobny przypadek?

*

Offline doppio

• 30
  • Sprzęt: NOKIA330 + AM5.3EU
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 20, 2007, 22:42:42 »
u mnie krok do przodu bo miplosync mi plik zsychronizowany zrobil... ale po wczytaniu go przez AM brak punkow POI. Pisalem do suportu, to chcieli ode mnie ten plik... czuje sie jakby to byla wczesna alpha.. nawet nie beta miplosynca.

... no - to jesteśmy w tym samym punkcie - ściąga, plik ma 127k a punkty się nie importują
Pzdr
Jarek

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 20, 2007, 22:59:03 »
A ja mam po zmianie wersji uruchamianie aplikacji AM w nieskończoność. Autorzy sugerują aby utworzyć nowy plik. OK. Niech tylko powiedzą jak do niego zaimportować własne punktu ze starego pliku.  Po kilku godzinach walki mam już dosyć. Przy każdej zmianie wersji jakaś kaszana.  Po prostu dramat. Produkt nawet nie zasługuje na wersję Alfa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2007, 23:10:55 wysłana przez grzegorz01 »

*

Offline doppio

• 30
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 20, 2007, 23:01:12 »
doppio: powodzenia... mi po 4h walki sily opadly...

:D ja jeszcze walczę, ale rzeczywiście - kaszana!!! strasznie niedopracowane narzędzie
Pzdr
Jarek

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 21, 2007, 10:29:42 »
wczoraj przed aktualizacja miplosync (tą cichą po 17) zauważyłem, że jak synchronizuje za pomocą wifi bezpośrednio z AM to po wyjściu mam komunikat błąd dostępu do pliku
Przed aktualizacją dodatkowo ulegał zniszczeniu plik z POI
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 21, 2007, 20:01:22 »
Zrobiłem dzisiaj instrukcję aktualnej wersji MiploSync w pdf i im wysłałem. Powiedzieli, że jak tylko będą mieli chwilkę to wrzuca to do ściągnięcia.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline shoovar

• *
  • 62
  • Sprzęt: HTC DHD, Nokia 5800, GoClever 5066FMBT, AM EU
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 22, 2007, 15:09:08 »
MiploSync i Nokia 330, sposób który zadziałał u mnie.
Używam pliku o nazwie POI znajdującego się na karcie pamięci (dysk I:) w katalogu AutomapaEU
1. Podłączyć Nokię do PC i skonfigurować MiploSync tak jak to podali na stronie, lokalizując plik z danymi I:\AutomapaEU\POI
2. Usunąć wszystkie pliki POI.* które MiploSync utworzy  (prawdopodobnie tylko jeden plik o nazwie I:\AutomapaEU\POI.poipts) i odłączyć Nokię od PC
3. Uruchomić AutoMapę, wejść w ustawienia -> POI Użytkownika i z menu wybrać utwórz nowy plik
4. Utworzyć plik o takiej samej nazwie i zlokalizowany tak samo jak podane w konfiguracji MiploSync.  (Automapa powinna utworzyć dwa pliki: POI.poi oraz POI.poipts co można później sprawdzić z poziomu PC)
5. Zamknąć Automapę, podłączyć Nokię do PC i przeprowadzić synchronizację poprzez MiploSync. Po synchronizacji powinny powstać dwa pliki *.old (poi.poi.old i poi.poipts.old) i dwa pliki z danymi (duży POI.poipts i niewielki poi.poi)
I tyle dobrych wiadomości, a teraz problem nad którym utknąłem. Po wejściu do automapy w ustawienia -> POI użytkownika widać listę zsynchronizowanych punktów, ale nie potrafię zmusić AutoMapy żeby te punkty wyświetlała (nawet po zaznaczeniu, że ma wyświetlać wszystkie POI i wbudowane i użytkownika punkty nie są wyświetlane). Jeśli ktoś ma pomysł byłbym wdzięczny. Podejżewam, że być może kwestia rozbija się o kategorie punktów w AutoMapie, ale dalsze próby odkładam do wieczora bo Nokia się rozładowała  :mrgreen:

EDIT:
Żeby już było w jednym poście wszystko. Aby po synchronizacji plikówprzez MiploSync były one widziane w AutoMapie trzeba albo w AutoMapie ręcznie dodać kategorie punktów (Menu -> POI Wyświetlanie -> Opcje -> Dodaj kategorię), których nazwy można sprawdzić a MiloSyncu, albo wykonać dodanie punktów z pliku (Menu -> Ustawienia -> POI Użytkownika -> Plik -> Dodaj z pliku...) co spowoduje automatyczne dodanie niezbędnych kategorii
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2007, 18:19:16 wysłana przez shoovar »

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 22, 2007, 15:58:47 »
podobny zabieg otrzymalem uzywajac UAMedytora: mialem plik speedcamea ktory dziala... w uamedytorze do tego pliku gralem moje POI i niby wszystko ok... AM je znajduje .... ale juz na mapie ich nie widac.... masakra... ktos niezle spapral robote.... coz... prezent pod choinke ;) co by nie bylo za wesolo. Ja jutro jade w trase i nie mam POI :(.. tzn mam ale ich nie widac :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 22, 2007, 17:48:24 »
podobny zabieg otrzymalem uzywajac UAMedytora: mialem plik speedcamea ktory dziala... w uamedytorze do tego pliku gralem moje POI i niby wszystko ok... AM je znajduje .... ale juz na mapie ich nie widac.... masakra... ktos niezle spapral robote.... coz... prezent pod choinke ;) co by nie bylo za wesolo. Ja jutro jade w trase i nie mam POI :(.. tzn mam ale ich nie widac :)

Próbowałeś zrobić "Dodaj z pliku"?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 22, 2007, 17:56:54 »
A czy ktokolwiek na Nokii 330 widzi wyświetlone POI w AM 4.5? Jakiekolwiek (wbudowane, MIPLO)?

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 22, 2007, 20:05:54 »
A czy ktokolwiek na Nokii 330 widzi wyświetlone POI w AM 4.5? Jakiekolwiek (wbudowane, MIPLO)?

Moi: A czy ktokolwiek uzywana wbudowanych POI? :).. .A powaznie... wlasnie spradzilem APTEKI (wbudowane) i je widac... problem jednak dotyczy tylko punktow z miplo.

*

• 6498
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 22, 2007, 21:03:35 »
Kiedy przeprowadzałem się do Warszawy i szukałem szkół dla dzieci, to wbudowane POI z AM oddały mi nieocenioną przysługę. Szkoły w Wawie były (i pewnie są) zrobione bardzo dobrze. Teraz i w MIPLO chyba nie jest z tym źle, ale w tamtym czasie było biednie.

A, wracając do sprawy, jeśli komukolwiek wyświetlają się na N 330 POI z MIPLO, to trzeba byłoby zanalizować przyczyny. Jeśli nikomu, to d...pa. Należałoby uznać, że coś schrzaniono i bombardować AM.

*

Offline shoovar

• *
  • 62
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 22, 2007, 21:24:25 »
POI z Miplo wyświetlają się w Noki 330 z Najnowszą AutoMapą prawidłowo. Właśnie skończyłem instalację nowej AutoMapy i zaciągnąłem POI stacji benzynowych ORELN, BP, SHEL, NESTE i STATOIL, radarów, fotoradarów, punktów kontroli i bankomatów BZWB i MBANKU. Jak zmusić miplo do prawidłowego synchronizowania POI w Nokii pisałem kilka postów wyżej, teraz podaję informację co zrobić żeby z wczytane POI były wyświetlane. Trzeba Albo ręcznie dopisać właściwą kategorię (Menu -> POI Wyświetlanie -> Opcje -> Dodaj kategorię) co nie jest łatwe, bo trzeba wiedzieć jak dokładnie Miplo nazywa kategorie (np Stacje ORLEN to "ORLEN, Stacje paliw", inne stacje paliw analogicznie) albo trzeba punkty dodać z pliku (Menu -> Ustawienia -> POI Użytkownika -> Plik -> Dodaj z pliku...) wtedy AutoMapa sama doda właściwe kategorie. Szkoda trochę, że MiploSync nie uzupełnia odpowiedniego pliku o nowe kategorie w trakcie synchronizacji

Mały edit: Wszystko wskazuje na to, że nazwy kategorii są identyczne z nazwami w MiploSync, więc pozostaje tylko ręczne wklepanie kategorii i wszystko będize działać. Oczywiście druga opisywana przeze mnie metoda też działa, i przy dużej ilości kategorii POI napewno jest wygodniejsza, ale powoduje dopisanie punktów do AutoMapy i tracimy funkcjonalność polegającą na tym, że po usunięciu punktu z pliku przestaje on być wyswietlany
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2007, 18:21:58 wysłana przez shoovar »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 22, 2007, 21:28:58 »
albo trzeba punkty dodać z pliku (Menu -> Ustawienia -> POI Użytkownika -> Plik -> Dodaj z pliku...) wtedy AutoMapa sama doda właściwe kategorie.

Czyli dobrze myślałem  :proud:

*

Offline shoovar

• *
  • 62
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 22, 2007, 21:32:25 »
Czyli dobrze myślałem

Dobrze. Tylko nie wiem jak automapa zachowa się później przy aktualizacjach. To znaczy czy będzie modyfikowała dodane punkty, dlatego na razie ręcznie dopisuję sobie kategorie i kożystam z wczytanego pliku

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 22, 2007, 23:27:33 »
shoovar: po calym dniu walki udalo sie.... jestes WIELKI... pierwszy etap u mnie nie wychodzil... ale uzyskalem plik przez UAMeditora i potem stworzylem nowy plik i dodalem przerobiony w UAMeditorze... wiem ze to zamotane... ale udalo sie...ufff :)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 27, 2007, 15:24:37 »
shoovar dzięki za przepis. Na innym pna też zadziałało... w końcu.
Are you shpongled?

*

Offline doppio

• 30
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 27, 2007, 16:25:19 »
W końcu i mnie się udało. Ale tak na marginesie to niecodzienne zjawisko, aby z oprogramowaniem trzeba było walczyć, żeby w końcu spełniało swoją funkcję. Jak już pisałem wcześniej - nieprofesjonalne podejście twórców Miplosynca.

Pzdr
Jarek

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 27, 2007, 21:32:14 »
U was też miplo nie potrafi nadpisać poprzedniej synchronizacji? Wywala się w błędem dostępu do pliku. Muszę ręcznie kasować pliki i dopiero dociąga nowe w miejsce starych. Chodzi o wersje na pc z bezpośrednim zapisem na kartę.
Are you shpongled?

*

Offline doppio

• 30
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 27, 2007, 21:37:08 »
U was też miplo nie potrafi nadpisać poprzedniej synchronizacji? Wywala się w błędem dostępu do pliku. Muszę ręcznie kasować pliki i dopiero dociąga nowe w miejsce starych. Chodzi o wersje na pc z bezpośrednim zapisem na kartę.

ku mojemu zdziwieniu u mnie prawidłowo nadpisuje poprzedni plik. Spróbuj może z zamkniętą AM - ja zawsze robię w ten sposób - może to jest metoda?
Pzdr
Jarek

*

• 6498
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 27, 2007, 21:51:20 »
Ziele,
a jaki system na PC? Pytam raczej z ciekawości, bo ja z Vistą mam podobny problem kilka razy w tygodniu. Ciągle mi czegoś nie wolno, a jestem na PC i w systemie jedynym szefem szefów wszystkich administratorów.
Wypieprzyłem nawet firewalle i antyvirusy, bo nie mogłem literalnie nic. Stron xxx nie odwiedzam, a pocztę załatwia mi serwer z antyspamem i antyvirem.
Wymyśliłem tylko tyle, że kupiłem książkę o Win Vista. Na razie leży...

*

Dżeju

« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 27, 2007, 22:18:43 »
... Wypieprzyłem nawet firewalle i antyvirusy, bo nie mogłem literalnie nic. Stron xxx nie odwiedzam, a pocztę załatwia mi serwer z antyspamem i antyvirem.
Wymyśliłem tylko tyle, że kupiłem książkę o Win Vista. Na razie leży...

Dlatego też, Vistę oddałem dziecku po tygodniu, wracając do poczciwego XP i na XP żadnych takich cudów nie ma, jak pisze kolega Ziele (plik z MIPLO bezośrednio zapisuje na karcie).

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 28, 2007, 19:50:10 »
System to xp pro eng z sp2. Zapis poi na kartę z pna przez czytnik działa o ile wczesniej skasuje stare poi. Na moim dellu już to nie działa mimo że robie identycznie jak z pna. Na obu ta sama wersja am. Wywala się z komunikatem brak dostępu do pliku. Kurna tylko którego?
Are you shpongled?

« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 18, 2008, 13:12:09 »
może konwersja plikow .poi na .uam pomoże , wtedy zaimportować plik poi o rozszerzeniu .uam w Nokii 330 i będzie ok ? co o tym sądzicie ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 19, 2008, 13:17:19 »
Hint: "Dodaj z pliku"

« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 19, 2008, 21:29:55 »
niestety nie dziala ...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 20, 2008, 15:23:48 »
Ale co? Nie ma takiej opcji? Jest wyszarzona? Czy nie widzi pliku? A może po prostu nie dodaje? Napisz.

« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 20, 2008, 16:12:09 »
opcja działa, wgrały się dźwięki i ikonki do punktow poi , ale nie punkty poi ....

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 20, 2008, 21:02:06 »
Wcześniej skopiuj na PCta i z powrotem.