Nie chciał bym tutaj być odebrany, że mam jedyny, właściwy i nieomylny sposób na korzystanie z Miplo, bo różni userzy mogą mieć różne priorytety. Napiszę więc, jak ja mam to ustawione.
Przede wszystkim podoba mi się to, że wreszcie (o czym wielokrotnie pisałem), punkty z kategorii często używanych przez tzw szarego człowieka, są wbudowane w AM i nawet gdy potrzeba skorzystania z nich pojawi się raz w życiu, można będzie łatwo znaleźć poszukiwany punkt. Do tej pory kategorie wbudowane w AM były praktycznie nieużywalne, bo albo były całkowicie nieaktualne, albo miały błędy, albo znalezienie czegokolwiek było praktycznie niemożliwe (np ze względu na brak jakichkolwiek opisów punktu). Nie sądziłem nawet, że uda się wpiąć w AM całe Miplo.
Zatem, ponieważ punkty POI są dostępne jako wbudowane, nie widzę sensu zaznaczania tej opcji:
"Synchronizuj pełną bazę POI (opcja dla użytkowników AutoMapa 6)"
Lepiej korzystać z synchronizacji przyrostowej, gdzie znajdą się tylko punkty dodane lub zmodyfikowane od ostatniego wydania map AM (zakładając, że przy każdej nowej mapie, ponownie będzie implementowany aktualny zestaw punktów POI z Miplo). Mniejsze jest wtedy prawdopodobieństwo uszkodzenia plików z POI na karcie pamięci i związane z tym posty, jaka to AM jest be.
Oczywiście należy wtedy dla kategorii, które chcemy mieć widoczne na mapie, zaznaczyć lewe okienko w opcjach wyświetlania POI.
Wot cała "filozofia".