Nowe mapy

• 25 Odpowiedzi
  • 6451 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
Nowe mapy
« dnia: Październik 12, 2007, 21:08:27 »
Witam wszystkich.
W Warszawie odbywają się targi GEA'2007 na których jednym z wystawców jest Geosytems. Kolega który uczestniczy w tagach poszedł na stoisko i dowiedział się, że już nowe (aktualne) mapy zostały przekazane do AutoMapy, zawierają kilka niedawno oddanych obwodnic. Ciekawe kiedy doczekamy się wydania zmodyfikowanej wersji z aktualnymi mapami?
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
Odp: Nowe mapy
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2007, 21:14:23 »
Witam pewnie przed wakacjami - nie mylić z feriami a tak poważnie to może przed świętami!
Tak czy inaczej dobra wiadomość !
Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2007, 21:49:54 »
Super, mam nadzieję, że znalezione przez nas babole zostały poprawione...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2007, 21:57:14 »
Kiedy? Na pewno najpóźniej w grudniu,
w końcu muszą się wywiązać ze swojej części umowy,
a w tym roku były dopiero 2 aktualizacje map.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2007, 22:31:44 »
Bardzo dobra wiadomość hmmm liczę po cichu ze nie zapomnieli o Kaszubach.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2007, 22:52:20 »
Bardzo dobra wiadomość hmmm liczę po cichu ze nie zapomnieli o Kaszubach.
I o kierunkowości zgłoszonej przeze mnie ul. Balonowej... na wiosnę zresztą :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 13, 2007, 07:23:16 »
Wydaje się, że dla producenta map do softu nawigacyjnego jednym z podstawowych obowiązków jest monitorowanie stanu nowych, istotnych inwestycji drogowych. Dotychczas było to zadanie dość trudne, bo informacje miały charakter niemal tajny, były trudnodostępne. Od czasu decyzji o przedterminowych wyborach i awanturze z Euro 2012 (zdążymy - nie zdążymy), każdy podmiot zaangażowany w tę dziedzinę publikuje aż nadmiar danych oraz planów/harmonogramów/terminarzy/etc. I Rząd, i GDDKiA, i urzędy wojewódzkie oraz powiatowe, i gminy o znaczeniu tranzytowym.

Klasycznym przykładem kiksa AutoMapy w tym względzie jest dla mnie obwodnica Garwolina. AMv4 udostępniono w sierpniu, kiedy inwestycja ta była prawie gotowa. Jej otwarcie (obwodnicy) opóźnione było ze względów proceduralnych (urzędniczych), może poniekąd i wyborczych (pięciu ministrów dokonało uroczystego przecięcia wstęgi).
Niemniej, przebieg obwodnicy i pierwotny termin jej otwarcia powinny być AM doskonale znane, droga ta powinna się znaleźć w mapie v4. Tyle, że zablokowana. W taki sposób zablokowana, by średnio pojętny user mógł ją sobie odblokować sam, kiedy Min. Polaczek pojawi się z nożyczkami w Garwolinie. AM powinna stosowną informację o zdjęciu blokady (i inne tego rodzaju newsy) opublikować w swoim serwisie www oraz na MIPLO i rozesłać również newsletterem do zarejestrowanych subskrybentów. Miałaby dodatkową reklamę i pokazałaby jak dba o aktualność swoich produktów i ich użytkowników.

Jakiż to problem posciągać te plany i harmonogramy inwestycji drogowych, wyłuskać istotne, a potem monitorować ich stan zaawansowania? Wszystko o aktualnym stanie jest gazetach. Wystarczy zamówić za 500 złotych miesięcznie w wyspecjalizowanej instytucji monitoring prasy ze słowami kluczowymi. Nie trzeba prenumerować dziesiątków gazet - od Echa Szczecina do Echa Przemyśla.

A jak już się to zrobi, to na dwa miesiące przed oddaniem przejechać nowymi odcinkami, choćby motorynką, zapisać ślad GPS, także i na węzłach łączących z siecią dotychczasową, wstawić do mapy i zablokować. Juzery już se odblokują same. Jak tylko zobaczą w telewizorze jakiegoś p. Gosiewskiego z nożyczkami.

Zaręczam, że skutek marketingowy takiej procedury byłby porażający (in plus). To oczywista oczywistość.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2007, 11:59:03 »
Niemniej, przebieg obwodnicy i pierwotny termin jej otwarcia powinny być AM doskonale znane, droga ta powinna się znaleźć w mapie v4. Tyle, że zablokowana. W taki sposób zablokowana, by średnio pojętny user mógł ją sobie odblokować sam, kiedy Min. Polaczek pojawi się z nożyczkami w Garwolinie. AM powinna stosowną informację o zdjęciu blokady (i inne tego rodzaju newsy) opublikować w swoim serwisie www oraz na MIPLO i rozesłać również newsletterem do zarejestrowanych subskrybentów. Miałaby dodatkową reklamę i pokazałaby jak dba o aktualność swoich produktów i ich użytkowników.
Masz rację w 100%. Dodanie takiej funkcjonalności w Miplo nie byłoby chyba zbyt trudne, aby przy synchrnizacji POI od razu "odblokowywać" oddane odcinki drogi.
Nie trzeba prenumerować dziesiątków gazet - od Echa Szczecina do Echa Przemyśla.
Nie ma "Echa Szczecina". :P My mamy Kurier Szczeciński albo Głos Szczeciński    B)

*

Offline Kociak

• 32
    • Rodowód rodziny Koteras, Pawelec, Grabarek
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2007, 10:09:19 »
Nie ma "Echa Szczecina". :P My mamy Kurier Szczeciński albo Głos Szczeciński    B)

Witam, widzę, że jesteś ze Szczecina, mam tam zaprzyjaźnioną firmę i prośbę do Ciebie.
Nagrałbyś ślad ul. Widuchowskiej i przesłał do AM, aby ją opublikowali.

Pozdrawiam i dziękuję.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 19, 2007, 14:45:19 »
A ja to trochę o starej mapie tzn obecnej:
Do Warszawiaków (znających troche Mokotów).... spróbujcie wyznaczyć trasę z Wołoskiej (tuż przed skrzyżowaniem z Racławicką jadąc od centrum) do skrzyzowania Wołoska/Racławicka ..... ciekaw jestem co uzyskaliście  :O
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2007, 14:51:48 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline daro.s

• 278
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 19, 2007, 16:59:49 »
Witam
Mapa wyznacza OK.
Do którego skrzyżowania wyznaczałeś, Wołowska z Racławicką ma dwa różne skrzyżowania.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 19, 2007, 17:51:41 »
Witam, widzę, że jesteś ze Szczecina, mam tam zaprzyjaźnioną firmę i prośbę do Ciebie.
Nagrałbyś ślad ul. Widuchowskiej i przesłał do AM, aby ją opublikowali.

To nawet stosunkowo blisko miejsca gdzie mieszkam. Postaram się w chwili wolnego i "ześladować" tę ulicę.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 21, 2007, 01:02:43 »
mi ostatnio przy wyznaczaniu trasy: Cieszyn - Krk zapytalo czy zgadzam sie na przeprawe promowa :>

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 21, 2007, 01:46:53 »
Witam
Mapa wyznacza OK.
Do którego skrzyżowania wyznaczałeś, Wołowska z Racławicką ma dwa różne skrzyżowania.
Niestety nie... na wołoskiej tuż za skrzyżowaniem z Racławicką (tym dużym) na mapie jest postawiona strzałka oznaczająca jakoby Wołoska była jednokierunkowa co powoduje, że nie wyznaczy prostej drogi Wołoską w kierunku Galerii Mokotów :mad:
ISTQB Certified Tester

*

Offline daro.s

• 278
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 21, 2007, 07:46:52 »
Witam
Masz rację, ten odcinek jest zaznaczony jako jednokierunkowy  :O, gdy wcześniej sprawdzałem zasugerowałem się kierunkiem "(tuż przed skrzyżowaniem z Racławicką jadąc od centrum) " Do centrum prowadzi OK.

Pzd

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 21, 2007, 09:43:32 »
Piotrze, zgłaszałeś? Bo to poważny błąd.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 21, 2007, 10:23:13 »
Piotrze, zgłaszałeś? Bo to poważny błąd.
Zgłosiłem w piątek napisawszy, że to "POWAŻNY BŁĄD" i opatrzyłem to z 10 wykrzyknikami - w ciągu godziny odpowiedzieli, że wysłaki gdzie trzeba.
Mi tez ktoś to pokazał bo zwykle chcąc ominąć wąskie gardło wołoska/woronicza z racawickiej przed skrzyżowaniem skręcam w Balonową i jadę skrótem przez to osiedle domków.....
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2007, 12:48:24 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 21, 2007, 10:26:57 »
@Piotrze może też dodaj to jako POI do miplo w zablokowanych odcinkach bo tam chyba tez są anty-blokady czy jakoś tak najlepiej niech się na ten temat wypowie igaB bo chyba on tą kategorię moderuje
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 21, 2007, 11:57:58 »
mi ostatnio przy wyznaczaniu trasy: Cieszyn - Krk zapytalo czy zgadzam sie na przeprawe promowa :>

Nie wiem jak wyznaczałeś trasę (tzn. może szybka) ale można przeprawić się promem przez Wisłę bo ostatnio znajomy tak jechał  :D Poczytaj na tym forum: http://www.komunikacja.krakow.pl/forum/index.php?showtopic=1198
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 21, 2007, 12:50:07 »
@Piotrze może też dodaj to jako POI do miplo w zablokowanych odcinkach bo tam chyba tez są anty-blokady czy jakoś tak najlepiej niech się na ten temat wypowie igaB bo chyba on tą kategorię moderuje
Tylko, że to miejsce nie jest zablokowane więc nie wiadomo jak do tego podejść... wysłałem im zgłoszenie z wielkim "rabanem" ... może i by ktoś z Was wysłał podobne?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 21, 2007, 12:56:54 »
Raczej nie szybka, tylko krótka, tą AM prowadzi przez gminę Czernichów gdzie jest czynny prom,
właśnie ten, o którym mowa w linku, który przytoczyłeś, prom jest dokładnie tu:
http://www.miplo.pl/point.php?p=6080
A że niektórym wydaje się to śmieszne ... no cóź  :)

ps.
a z początku myślałem że daro.s wybierał się na wyspe Krk  :E
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline daro.s

• 278
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 21, 2007, 13:11:31 »
nocnyMarek zanim zaczniesz myśleć to postaraj się uważnie przeczytać, do Krakowa (Krk jest dość zrozumiałym skrótem) wybierał się lygi.
Pzd

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 21, 2007, 14:57:43 »
Nie wiem jak wyznaczałeś trasę (tzn. może szybka) ale można przeprawić się promem przez Wisłę bo ostatnio znajomy tak jechał  :D Poczytaj na tym forum: http://www.komunikacja.krakow.pl/forum/index.php?showtopic=1198

ojaaaa

Dzieki za info - w tamtej czesci kraju jestem baardzo sporadycznie a ten prom mnie juz rozbroil ;)
No ale skoro jest zwracam honor i chyle czoła ;)

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 21, 2007, 19:03:01 »
Cóż, Kraków ma prawie 750 tys. mieszkańców i tylko 9 mostów, z czego 3 powstały w ostatnich 10 latach. Stąd i promy (dalej od centrum).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 21, 2007, 19:16:18 »
nocnyMarek zanim zaczniesz myśleć to postaraj się uważnie przeczytać, do Krakowa (Krk jest dość zrozumiałym skrótem) wybierał się lygi.
Pzd
O ile wiem to Krk jest w Chorwacji.....  :O
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 21, 2007, 19:27:14 »
Nie wiem tylko czy wydanie uaktualnienia do AM nie zostanie opóxnione przez jej ostatnie skrakowanie. W końcu autorzy muszą dodać nowy system zabezpieczajacy, a to jest dosyc czasochłonne (noo chyba ze byli przygotowani na taką ewentualność - a IMHO byli - i taki system czekał cierpliwie na swoją kolej).