Nowe funkcje Automapy

• 11 Odpowiedzi
  • 3297 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Nowe funkcje Automapy
« dnia: Styczeń 23, 2008, 13:11:36 »
"W tym roku zamierzamy wzbogacić AutoMapę o sześć nowych, użytecznych funkcjonalności. Przykładowo w naszym produkcie już teraz istnieje możliwość dynamicznego aktualizowania bazy tzw. punktów POI czy informacji o sytuacji na drogach - także podczas jazdy samochodem. Niezbędny jest oczywiście odpowiedni sprzęt - PDA z obsługą transmisji danych"
 - mówi Łukasz Kunicki, Trade Marketing Manager AutoMapy.

http://www.idg.pl/news/137530/252.html

Co Wy na to?

/przyciąłem tytuł i cytat, żeby się ewentualna dyskusja nie zdublowała z wątkiem o TMC,
zamknąłem wątek zbyt pochopnie, nie zauważywszy, że post jest nie tylko o TMC.  :oops:  nM/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2008, 23:14:49 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Nowe funkcje Automapy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 23, 2008, 23:21:18 »
6 nowych pożytecznych funkcji  :ohreally:
Obstawiacie typy?

-może jednak TMC?
w końcu w EU to żadna nowość, a u nas nawet AP z pseudomapą EU ma TMC ...

-wielopoziomowe skrzyżowania 3D?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2008, 23:37:32 »
W to TMC jakoś mi się nie chce wierzyć chyba że w formie dla beta testerów ;)

skrzyżowania czemu nie, może wreszcie kilometraż  dla użytkowników CB =)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2008, 01:24:30 »
Trochę denerwuje mnie a  trochę śmieszy naiwność niektórych i wiara, że AM w którejś tam wersji wprowadzi TMC i będzie to użyuteczne u nas... może i wprowadzią ale wykorzystać to będzie można jedynie za granicą gdzie jest zbudowany cały system i sieć bo budowę systemu w Polsce można by przyrównać do budowy sieci GSM. To przedsięwzięcie na miarę takich graczy ja GDDKiA, Polskie Radio, TP,... etc a nie małej firemki bo koszty systemu to dziesiątki milionów euro.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2008, 01:26:43 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2008, 01:47:23 »
To GDDKiA jest tą małą firemką? :O
Bo jakoś nie widzę tu nikogo, kto by sądził, że to AM stworzy od podstaw system nadawania komunikatów TMC.
A póki AM EU nie będzie obsługiwać TMC, nie będzie w Europie pierwszoligową navi.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2008, 01:59:14 »
To GDDKiA jest tą małą firemką? :O
Nie zrozumiałeś mnie - tylko  "duzi gracze" (a właśnie takim jest GDDKiA) są w stanie organizacyjnie i finansowo sprostać budowie systemu w Polsce a nie firma o takiej skali jak "Automapa". Owszem AM może być partnerem takiego "Projektu" ale nie pierwszorzędnym.
Bo jakoś nie widzę tu nikogo, kto by sądził, że to AM stworzy od podstaw system nadawania komunikatów TMC.
No niestety w wielu wypowiedziach tego forum widać taką nadzieję..
A póki AM EU nie będzie obsługiwać TMC, nie będzie w Europie pierwszoligową navi.
100% zgody.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2008, 02:03:23 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2008, 09:26:33 »
W tym samym artykule w ramce po lewej stronie jest napisane:

"Wkrótce również w Polsce będą dostępne usługi TMC (Traffic Message Channel). Prowadzimy już wstępne rozmowy z kilkoma stacjami radiowymi, które poprzez sygnał RDS nadawałyby informacje o ruchu drogowym odbierane przez urządzenia do nawigacji. Start usługi jest planowany na koniec 2008 r. lub na początku przyszłego roku" - mówi Artur Mrugasiewicz z biura prasowego Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad."

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2008, 09:34:33 »
ok niech wprowadzają, ale co nam po tym jak u nas dróg jak na lekarstwo :(

np w Wawie od jakiegoś czasu stoisz wszędzie i o każdej porze :|
informowanie o korkach przyda się będzie cały czas mówił o tym, że zator lub korek za chwilę =)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2008, 09:36:38 »
a może AM wprowadzi, oprócz tego co podał nocnyMarek :

• asystenta pasa ruchu
  • drogowskazy, coś jak  real view

tylko pytanie brzmi, czy mają te dane zaszyte w mapach, tak jak TA i Navteq
----------------------------
the born to be wild

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2008, 10:14:11 »
Mam nadzieję, że będzie możliwość nanoszenia samemu zmian na mapę (coś takiego chyba ma TT?). Jak brakuje np. ronda to zapisujesz ślad i masz go od razu na mapie albo wprowadzasz nazwę ulicy, nr domu itd.  :) Marzenie ??
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2008, 10:22:42 »
Ok to poczekamy do wakacji i zobaczymy =) które z naszych przewidywań się sprawdzą ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2008, 10:42:04 »
W tym samym artykule w ramce po lewej stronie jest napisane:

"Wkrótce również w Polsce będą dostępne usługi TMC (Traffic Message Channel). Prowadzimy już wstępne rozmowy z kilkoma stacjami radiowymi, które poprzez sygnał RDS nadawałyby informacje o ruchu drogowym odbierane przez urządzenia do nawigacji. Start usługi jest planowany na koniec 2008 r. lub na początku przyszłego roku" - mówi Artur Mrugasiewicz z biura prasowego Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad."
Tylko kto zbuduje sieć czujników na drogach... Bo niby skąd te "stacje radiowe" mają brać informacje o stanie ruchu... z sms-ów ???  :E
Poza tym ta informacja, którą widzimy na wyswietlaczu radia samochodowego to zupełnie co innego niż to co nadawane jest poprzez TMC. 90% "Stacji radiowych" nie są właścicielami nadajników i sieci dystrybucji sygnału (pomiędzy nimi)  bo to należy do spóki Emitel  i nie wiem jak mają skonstruowane umowy i czy nawet wolno im będzie wprowadzać inne sygnału poza tym co jest wyświetlane na wyświetlaczu...
Nie twierdzę, że nie jest to możliwe ale wiara w to, że jakaś tam stacja oddolnie uruchomi system w Polsce jest naiwnością bo po pierwsze jest to kosztowna "impreza" wymagająca nakładów wielu milionów euro a do tego jest to bardzo złożony proces organizacyjny.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester