Nowa wersja Targeo.pl (beta)

• 19 Odpowiedzi
  • 8365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
Nowa wersja Targeo.pl (beta)
« dnia: Lipiec 21, 2010, 21:21:20 »
Zapraszamy do przetestowania najnowszej wersji Targeo. Zawiera ona wiele zmian, z których najważniejsze to:

• Przebudowany interfejs użytkownika - moduły mapy można teraz wygodnie przełączać za pomocą czytelnych zakładek, można też prawie całkowicie je schować i korzystać z pełnoekranowego widoku mapy
  • moduł "Miejsca" umożliwia przeglądanie interesujących miejsc, które są pogrupowane w kategoriach, a wyniki można oglądać zarówno na mapie jak i w postaci listy obiektów
  • w module "Szukaj" dodaliśmy możliwość wyszukiwania miejsc wg ich nazwy, opisu oraz miejscowości, np. jeżeli wpiszesz "pizza" to Targeo znajdzie dla Ciebie pizzerie w aktualnym widoku mapy, a jeżeli wpiszesz "pizza Wrocław", to znalezione zostaną pizzerie we Wrocławiu
  • dodaliśmy moduł "Moje mapy", dzięki któremu możesz teraz szybko stworzyć np. mapkę dojazdu na spotkanie, stworzyć swój zestaw interesujących miejsc, narysować własny szlak spacerowy, czy też zaimportować ślad GPS z AutoMapy - i podzielić się tak utworzoną mapką ze znajomymi, np: Jak dojechać na spotkanie?
  • dodaliśmy trójwymiarowe bryły budynków - teraz zawczasu możesz zorientować się w okolicy, w którą się wybierasz

http://mapa.targeo.pl/?vn=2
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Touch Pro, Samsung S3mini, Xperia Z3
Odp: Nowa wersja Targeo.pl (beta)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 22, 2010, 11:41:08 »
Ale te MIEJSCA to strasznie ubogie są - brak bardzo wielu kategorii. Widać, że to testowa strona.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2010, 14:08:10 »
Wszystko fajnie i cudnie, ale jak chciałem im napisać sugestię, żeby zoomowanie rolką myszki działało tak jak na Google Maps
bo tak według mnie jest bardziej intuicyjnie (albo, żeby była możliwość wyboru) to wyskoczył komunikat że wystąpił błąd i nie można
wysłać komentarza. Poirytowałem się, bo komentarz był ładnie napisany i drugi raz już nie chciało mi się pisać od nowa.
I niby skąd będą mieli feedback od użytkowników, no skąd?;)

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2010, 14:43:14 »
Czy ktoś z moderatorów POI w miplo zauważył problemy z wczytywaniem mapy przy edycji lub aktywacji POI? Powstaje szare tło zamiast mapy, poprostu kwadraty mapy się nie wczytują.
Mam tak conajmniej od tygodnia i teraz pomyślałem, że może to jakiś związek z pracami przy nowym targeo. Chciałbym wykuczyć przypadek jednostkowy u mnie.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 22, 2010, 19:28:38 »
Wszystko fajnie i cudnie, ale jak chciałem im napisać sugestię, żeby zoomowanie rolką myszki działało tak jak na Google Maps
bo tak według mnie jest bardziej intuicyjnie
Nie tylko Google Maps ma "na odwrót", ale także np. Navteq i Ovi.Maps, ale Polacy nie gęsi i swój język mają :wink:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2010, 20:58:58 »
Aqurat uważam, że kręcąc kółkiem od siebie w celu zmniejszenia i do siebie w celu zwiększenia jest chyba najbardziej intuicyjne  :ohreally:

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 22, 2010, 21:17:11 »
Aqurat uważam, że kręcąc kółkiem od siebie w celu zmniejszenia i do siebie w celu zwiększenia jest chyba najbardziej intuicyjne  :ohreally:

Jak tak patrze na to wszystko to przypomina mi sie taki wspanialy programik jeszcze z czasow malego Atari (lata 80-te). Ot siedzimy z kumplem i kopiujemy gre. Wgrywala sie do nowego kopiera ktory kumpel zalatwil z godzine czasu (magnetofon)... W koncu program pyta sie:

[Czyscic Bufor (T/N) ?]
Wciskamy N
[Bufor wyczyszczony]

i tutaj nasz szczesliwy wyraz twarzy  :E no to kopiujemy znowu... ale innym programem... Ot to taki moj pierwowzor programu ktory i tak dziala jak chcial autor, a nie uzytkownik...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2010, 21:20:20 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 22, 2010, 21:34:43 »
Czy ktoś z moderatorów POI w miplo zauważył problemy z wczytywaniem mapy przy edycji lub aktywacji POI? Powstaje szare tło zamiast mapy, poprostu kwadraty mapy się nie wczytują.
Mam tak conajmniej od tygodnia i teraz pomyślałem, że może to jakiś związek z pracami przy nowym targeo. Chciałbym wykuczyć przypadek jednostkowy u mnie.

Brak problemów z mapami w opisywanym okresie.
Ewentualne zmiany nie są testowane / wdrażane na wersji publicznej serwisu.

PPepe

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 22, 2010, 21:55:39 »
W zeszłym tygodniu zaobserwowałem znaczące nasilenie się tych objawów.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Miami

• 356
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2010, 22:33:11 »
Brak problemów z mapami w opisywanym okresie.
Ewentualne zmiany nie są testowane / wdrażane na wersji publicznej serwisu.

PPepe
W zeszłym tygodniu zaobserwowałem znaczące nasilenie się tych objawów.

Jako że są dwie skrajne odpowiedzi, przedstawiam w załącznikach jak to wygląda u mnie teraz tj. o godzinie 22:15
Problem raczej jest poważny i nie dotyczy już tylko moderatorów, ale wszystkich użytkowników przeglądających miplo. Patrz załącznik miplo1. Pozostałe załączniki dotyczą moderatorów, tu miplo2, miplo3.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2010, 22:36:20 wysłana przez Miami »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2010, 22:53:47 »
U mnie działa.
Łącze się obecnie "w terenie" przez ERA GSM zamiennie z Orange z prędkością HSDPA.
Przeglądarka F.Fox wersja 3.6.7.

Może spróbuj wyczyścić pamięć podręczną.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 10:11:27 wysłana przez ppepe »

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2010, 23:52:23 »
U mnie działa.
Łącze się obecnie "w terenie" przez ERA GSM zamiennie z Orange z prędkością HSDPA.
Przeglądarka F.Fox wersja 3.6.7.
Może spróbuj wyczyścić pamięć podręczną.
no... że u Ciebie działa to jest małe pocieszenie dla tych którzy próbują kontrybuować  do miplo.... (reklama eragsm & Orange zbędna imho)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2010, 23:58:07 wysłana przez jagga68 »

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 23, 2010, 00:10:15 »
Potwierdzam, czasami za drugim lub trzecim podejściem działa ale w większości wypadków nie można wczytać mapy.
Targeo w tym samym czasie działa bez zarzutu.
Problem występuje np. w tej chwili: widzę punkty POI ale brak mapy.

*

Offline Miami

• 356
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 23, 2010, 00:53:53 »
Skoro u PPepe działa a u innych często nie działa, to proponuje wyłapać jakie mamy konfiguracje.
I tak ostatnio zmieniło się u mnie jedynie zainstalowanie nowszej wersji java oraz flash.
Obecnie u mnie jest:
Windows XP Professional SP3 + 80 łatek (haha)
Internet Explorer 8.0.6001.18702
java 6.0 Update 21
Macromedia Flash Player 10,1,53,64

Domyślam się, że java może mieć znaczenie, starszego instaltora java nie mam na spróbowanie
a gdybym nawet "uszukał" to teraz nie bardzo mam zamiar rozwalać 3 dniowy świeżutki system.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 23, 2010, 01:06:50 »
W mniej nowomodny sposób (kontrybuować   :ohreally:) odpowiem:

- to nie była reklama a opis środowiska pracy. A nawet zapomniałem napisać, że pracuje na Windows Vista - i to również nie jest reklama.
- mi mapy chodzą zarówno na F.Fox jak i na: G. Chrome, IE oraz Safari w tej chwili;
- mapy chodzą mi na przeglądarce w HD2

Wszelkie zmiany w ramach serwisu nie są wprowadzane, jak już zresztą napisałem, na wersji publicznej serwera.

Miami, sprawdź na innej przeglądarce. Może coś w ustawieniach IE blokuje możliwość wczytana mapy.

PPepe

*

Offline Miami

• 356
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 23, 2010, 01:55:45 »
Miami, sprawdź na innej przeglądarce. Może coś w ustawieniach IE blokuje możliwość wczytana mapy.

PPepe

Nic nie dłubałem przy IE. Tylko dziwnie to jest, bo raz niby blokuje a raz nie. 80% prób wczytania mapy kończy się błędem. Mogę to nazwać "źle zepsute". I tak jest najgorzej, bo lepiej jak 100% działa albo 100% nie działa.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 23, 2010, 12:03:31 »
Ja też potwierdzam, że w kwestii wyświetlania mapy jest znacznie gorzej niż było,
zwłaszcza przy otwartych kilku oknach jednocześnie. Przy jednym mapa się pojawi albo nie,
czasem pomoże kilka odświeżeń strony, ale otworzyć kilka stron jednocześnie obecnie nie sposób
mapa otworzy się maksymalnie na pierwszych dwóch, czasem trzech (przy sporej dozie szczęścia),
na kolejnych nie ma już szans, pomoże tylko zamknięcie okien gdzie mapa się otwarła.
Wcześniej ten problem prawie nie istniał.

*

Offline Miami

• 356
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 23, 2010, 13:02:36 »
Wygląda jakby problem był z wydajnością serwera.
Gdy wczoraj w środku nocy około godziny 2:00 przeglądałem POI problem z mapą był mniejszy, mniej wiecej 70% ok, 30% źle. Co do javy nadal brak powiązań.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 23, 2010, 15:47:42 »
Zgłosiłem rano ok. 10 problemy do Administracji Miplo.
Przed kilkunastoma minutami otrzymałem informację z Supportu Miplo.

Faktycznie występował problem z wczytywaniem się mapy w Miplo.
Problem został już rozwiązany przez dostawce mapy Targeo.

Pozdrawiam wszystkich.
PPepe

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 10, 2010, 11:24:47 »
bo tak według mnie jest bardziej intuicyjnie
Nie tylko Google Maps ma "na odwrót", ale także np. Navteq i Ovi.Maps, ale Polacy nie gęsi i swój język mają :wink:
Może zmienili bo w tej chwili i w GM i na Targeo 2.0 rolka do siebie oddala mapę. Czy tak jest lepiej można dyskutować ale NA PEWNO powinni dostosować to wybranej konwencji układ "suwaka" zoomu na mapie bo teraz jest odwrotnie niż w GM i - przynajmniej dla mnie - niezgodnie z intuicyjnym przeniesieniem ruchu myszy. Zawsze ruch rolki "do siebie" kojarzył mi się z ruchem (na ekranie) "w dół". A suwak "w dół" ma plus i zbliża mapę.