Nowa wersja AM po cichu ?3.8.2.2

• 39 Odpowiedzi
  • 7591 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xpablo

• 1294
« dnia: Czerwiec 26, 2005, 12:30:58 »
Hmm dziś zauważyliśmy nową wersję Automapy. Screnshot pod adresem http://xpablo.webpark.pl/screen002.png
Niestety nie wiemy jakie sa wprowadzone zmiany
Podziekowania dla tyggera za screenshota :D

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2005, 12:45:18 »
Bardzo dziekuje za podziekowania :)
Musze powiedziec, ze bylem bardzo zdziwiony po wlozeniu plyty do napedu i zaraz odwiedzilem strone AM ale tam dalej jest 3.8.1.1 .
Plyte posiadam od paru dni !!!

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2005, 13:36:04 »
Ale plik AutoMapaPPC_3.8.exe różni się od tego, który ja miałem pobrany pod datą 30.03.2005.
Wcześniejszy miał 4.757 kB, dzisiejszy ma 4.916 kB.
Zainstalowałem ten nowy.
Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że nie było ikonki w menu Szukaj/POI - "Ukryj znalezione POI".
Ponadto, mam wrażenie, że nie było objazdu w menu Trasa (i w menu głównym).
Ale może tych opcji nie używałem i na siłę doszukuję się jakichkolwiek zmian...?

Aha, w menu o programie nadal pokazuje się v. 3.8.1.1.

[Dodano: 2005-06-26 14:29:27]
Dodam jeszcze, że plik Miasta&Polska_50k także się różni o 10 kB.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2005, 15:46:18 »
Bo od dłuższego czasu było cicho o automapie. i chyba nam wszystkim taka cisza się nie podoba.  A miała być mapa europy, ech...

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2005, 16:07:54 »
No przecież producent otrzymując od klientów pieniążki i obiecując im wsparcie, stara się solidnie wywiązać z obietnic :-P
<ROTFL>

A dla przykładu - cały duży rozjazd w Wojkowicach Kościelnych na gierkówce (od Siewierza w stronę Będzina) ma już chyba ponad pół roku, w momencie wychodzenia map 3m miał z kwartał. Pewnie go dodadzą, jak trzeba będzie pierwszy raz nawierzchnię na nim wymieniać... Po co komu taki drobiazg, że trasa Warszawa-Bielsko/Cieszyn/Kraków przez autostradę/Brno jest raczej dosyć istotna...

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2005, 16:30:54 »
Śmiem twierdzić, że dla PL AutoMapa jest najlepszym softem do autonawigacji, więc póki co jej pozycja nie jest zagrożona.

GPMapa, mimo że absolutnie porównywalna, to ma interfejs do którego trudno przywyknąć i go zaakceptować. No, i ten kosztowny osprzęt... (CSE w kontekście Polski nie ma dużego znaczenia).

Bliźniacza(?) MapaMap też raczej rynkowym przełomem nie będzie, choć stanowi już bardzo ciekawą alternatywę, także cenową.

TomTom ma już dość dobre mapy, ale nadal dzieli je wielki dystans od szczegółowości AM i GPM, zaś update map bywa zdecydowanie zbyt rzadko i zwykle w chwili jego opublikowania już jest nieaktualny.
Niemniej, jeśli ktoś mieszka np. w Warszawie, po Polsce podróżuje niewiele, często wyjeżdża na Zachód, to może to już być program "z wyboru".

Z tego co słyszę/czytam MN|5 Navigona ma mapy PL znacznie gorsze od TomToma i mówienie o nim jako autonawigacji po Polsce jest nieporozumieniem.

Zapowiadany Navigo nadal skrzętnie ukrywa swoją ciążę i mimo zwiastowania narodzin bohatera rynkowego, termin porodu wciąż nie jest znany.

Cartall też nie awizuje niczego, co mogłoby zostać gwiazdą polskiego GPS-u.

Zatem, jeśli Navigo nie przedstawi jakiejś zadziwiająco dobrej propozycji, to zostanie nam tylko czekać na odpowiedź, czy AutoMapa słusznie ma aspiracje globalne i ma szansę stać się programem na podróże po całej Europie.

To tylko moje zdanie. Chętnie wysłucham opinii przeciwnych.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2005, 17:59:33 »
OFF TOPIC
Czy może mi ktoś pomóc w temacie nawigacji GPS w TIRze?
Chodzi głównie o wysokość wiaduktów/tunelów w europie.
Czy TomTom nadaje się?

Napisałem na forum
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=17936
ale brak odzewu.

Rav

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2005, 18:37:19 »
Takie informacje ma tylko GPMapa 3,0 chociaż na Twoim Acerze jej nie odpalisz....
Pozatym mamy ciche informacje że AM donosi ciążę z mapami europy :D jeszcze w przyszłym mies.. Ciekawe czy się sprawdzą..

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2005, 22:26:08 »
Cytat: xpablo
Niestety nie wiemy jakie sa wprowadzone zmiany
z informacji na innym watku wynika, ze dziala wreszcie bez problemu na acerach - np. na n50 nie powoduje zawieszania PDA w momencie wlaczenia GPS

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=17768&od=20#100981

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 26, 2005, 22:41:23 »
Takie informacje ma tylko GPMapa 3,0 chociaż na Twoim Acerze jej nie odpalisz...
Jesteś pewien, że GPMapa zawiera takie informacje? Wyznaczyłem parę tras przez wiadukty 3,5m (z poi.mobilne.net) i na opcji "Trasa dla ciężarowych" przeszły. A chyba nie powinny?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2005, 23:49:50 »
Cytat: Moi
Jesteś pewien, że GPMapa zawiera takie informacje?
Jestem pewnien. Chociaż nie pokazuje wysokości wiaduktu to sprawdzana na odniorniku StreetPilot c320 zaznacza gdzie jest wiadukt (a przy wybraniu opcji cięzarówka lub autobus "stara" sie je omijac). W pon musze zrobic ponowne zdjęcia i nieduzy test (3 godz po wawie) pojawi  się na w naszym serwisie. Jeśli będziesz w wawie zapraszam na prv na 99% bede mógł zrobic Ci jazde testową. Serdecznie zapraszam. A juz na 100% możesz się przejechać z GPMapa i odbiornikiem StreetPilot 2610.

*

• 6498
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 27, 2005, 00:22:59 »
Ja wyznaczyłem trasy na MapSource i na nRoute (na iPAQ nie mam cierpliwości).
Wziąłem dwa wiadukty 3,5m. Oba we Wrocławiu - jeden na Kruczej (N 51°05'39.25'' E 16°59'43.99''), drugi na Trzebnickiej (N 51°07'32.25'' E 17°02'09.27'').
Obie w opcji samochód ciężarowy.
Obie ze startem w odległości ok. 1 km przed wiaduktem i końcem ok. 1 km za. Obie trasy zostały przeprowadzone pod wiaduktami.

Albo więc GPMapa ma oflagowane jakoś te wiadukty, ale może wykorzystać je tylko soft z np. firmware 2610, albo te dwa wiadukty akurat nie są zaznaczone, albo masz dodatkową mapę/plik z zakazanymi obszarami lub waypointami ze strefami, or so...

Zresztą, nie widzę w ogóle takiej kategorii POI w rodzinie "garminowatych".

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 27, 2005, 02:01:31 »
ja widze tu jeszcze jedną opcje ;) może wyliczył że szybciej będzie przeładować TIRa do drugiego po drugiej stronie wiaduktu niż nadkładać te 50KM - wiem co mówie w koncu studiuje transport (logistyka) na PW  B) hehehe
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

• 6498
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 27, 2005, 08:20:48 »
Może być też tak, że są błędne wpisy w bazie mobilne.net, ale wziąłem Wrocław m.in. dlatego, że punkty wpisywały tam co najmniej dwie osoby.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 27, 2005, 08:50:35 »
W Warszawie nadal AM nie widzi wiaduktu w ciągu Al. Jerozolimskich w kierunku na Pruszków, każe jechać przez rondo Zesłańców Syberyjskich.
Bez względu na ustawienia trybu wyboru trasy i dróg jak się z Natolina/Ursynowa wytycza trasę do Rawy Maz. to każe ze 20x wracać do Śródmieścia, żeby pojechać Grójecką do Janek, zamiast wytyczyć trasę przez Piaseczno/Magdalenkę do Nadarzyna i dalej (ostatni raz zawraca w prawo aż do Raszyna na skrzyżowaniu drogi Magdalenka/Nadarzyn z trasą na Radom/Kielce ok 4 km od Nadarzyna)
Nie ma nowego zjazdu na autostradę do Krakowa z szosy katowickiej, kieruje po staremu przed zjazdem w prawo (zakręt do przodu w lewo) zamiast do tyłu w prawo.

No i jeszcze wiele, wiele innych, ale dopiero je wyłapuję i uczę się oznaczać.

A swoją drogą może wprowadzić gdzieś (POI.Mobilne lub któryś z wątków PDAC) kopię listy zgłaszanych błędów, żeby nie dublować zgłoszeń i nie wprowadzać szumu informacyjnego??!!??
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 27, 2005, 10:09:31 »
Z mojego punktu widzenia jak dostaną kilka takich samych zgłoszeń od różnych osób to już nie muszą sami weryfikować albo zajmą się takim zgłoszeniem w pierwszej kolejności bo dla wielu jest uciążliwe.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 27, 2005, 11:03:28 »
Pozatym mamy ciche informacje że AM donosi ciążę z mapami europy :D jeszcze w przyszłym mies.. Ciekawe czy się sprawdzą..

Jeśli się sprawdzą to i tak czuję że Europa w wydaniu AM będzie na podobnym poziomie co Polska w TT5 :(

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 27, 2005, 11:11:31 »
Cytat: radoskur
Jeśli się sprawdzą to i tak czuję że Europa w wydaniu AM będzie na podobnym poziomie co Polska w TT5 :(
Oj chyba nie masz racji. Z prostego powodu. Poza AM nikt tak naprawdę nie robił map Europy środkowej i wschodniej, bo nikogo to do tej pory nie interesowało. Więc dlatego AM jest tu pionierem i ma taką dokładność (pomimo błędów).
Natomiast szeroko rozumiana Europa Zachodnia ma od dawna dokładny zestaw map i problem polega tylko na tym z kim się zwiążą, bo jakoś nie chce mi sie wierzyć, że sami będą od nowa opracowywać mapy EZ.

*

• 6498
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 27, 2005, 12:36:23 »
Myślę, że gdyby połączyć mapy AutoMapy, PocketKIMa (Czechy i Słowacja), AeroMap (Węgry), Mireo (Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina), tu juz powstałby całkiem niezły soft "łatający" dość dużą białą plamę na mapie Centralnej Europy.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 27, 2005, 13:24:06 »
Myślę, że gdyby połączyć mapy AutoMapy, PocketKIMa (Czechy i Słowacja), AeroMap (Węgry), Mireo (Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina), tu juz powstałby całkiem niezły soft "łatający" dość dużą białą plamę na mapie Centralnej Europy.

Pomysł niezły, tylko komu go zaproponować?? Sam wiesz, że nie tak łatwo się dogadać z dystrybutorami czy też właścicielami praw do...

Choć może jest to pomysł na środkowoeuropejskie konsorcjum mapowe na skalę i znaczenie TT?!?!?

Robimy zrzutkę ;) ??

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 28, 2005, 09:14:18 »
Oczywiście, że niezły tylko pewnie cena nie zmieściła by się w granicy 1000zł (mam na myśli Pol + Europa).

@MaDuch - Cieszę się że jesteś optymistą, ale poczekajmy i zboczamy co z tego będzie :)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 28, 2005, 09:18:38 »
Optymistą muszę być, bo inaczej "idzie zgłupieć".

A zrzutkę to chciałem robić na założenie konsorcjum, nie na jedną mapę ;)

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 28, 2005, 11:14:44 »
Na strone Automapy jest już oficjalnie 3.8.2.2

*

• 6498
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 28, 2005, 11:35:44 »
Ale plik AutoMapaPPC_3.8.exe różni się od tego, który ja miałem pobrany pod datą 30.03.2005.
Wcześniejszy miał 4.757 kB, dzisiejszy ma 4.916 kB.
A dzisiejszy ma 10.495 kB!!!

[Dodano: 2005-06-28 11:43:52]
Ale żadnych zmian w menu nie widzę.

*

Offline aro_d

• 44
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 28, 2005, 19:28:50 »
a czy któryś z szanownych kolegów miałby tą akyualizację i mógł przesłać. Będe zobowiązany. Mam właśnie problem z Acerem a z wiadmocy powodów nie mogę pobrać aktualizacji :))

*

• 6498
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 28, 2005, 19:35:18 »
Z tych samych wiadomych powodów nie zainstalujesz AutoMapy, nawet zakładając, że ktoś ją prześle, a Ty że masz skrzynkę 10MB.

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 28, 2005, 19:57:11 »
Z wiadomych powodow - jedynym wiadomym powodem moze byc brak dostepu do internetu. Na reszte wiadomych powodow jest jedna rada - zainwestowac posiadane pieniazki.

Ewentualnie druga rada - "Jak sie nie ma miedzi, to sie w domu siedzi"

*

Offline aro_d

• 44
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 28, 2005, 20:03:49 »
ale ja tylko pytam, czy ktoś może podesłać....a jak się uda to się uda, a jak nie to nie....proszę jak ktoś ma to niech wyśle aro_d@tlen.pl

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 28, 2005, 20:08:30 »
Kazdy moze, tylko nie chce. Bo i niby czemu ? Skoro jedni wydali kase, to czemu Ty masz tego nie zrobic ? :)

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 28, 2005, 20:30:31 »
POLSKA MĘTALNOŚĆ ;)