Jako, że miałem "trochę" problemów z updatem AM z 5.1 do 5.3 na Nokii 500 skontaktowalem się z supportem AM (ktory notabene muszę przyznać odpowiada bardzo szybko na zapytania) i otrzymałem od nich następującą instrukcję postępowania:
Instalacja AutoMapy z uzyciem czytnika kart pamieci.
Przygotowanie: (niezbędne elementy)
1. Komputer z dostępem do sieci (konieczne do wykonania rejestracji licencji)
2. Numer licencji (wygrawerowany na karcie SD lub na karcie zdrapce).
3. CZYTNIK kart pamięci podłączony do PC (najszybsze są zewnętrzne czytniki USB)
4. INSTALATOR (Polska lub Europe w zaleznosci od posiadanej licencji) nowej wersji AutoMapy 5.3 do pobrania ze strony
http://www.AutoMapa.pl -> „Do pobrania” -> Wersja aktualna”
5. Urzadzenie nawigacyjne
6. KARTA pamięci, na której ma być zainstalowana AutoMapa.
Instalacja AutoMapy w wersji 5.3
1.Włożyć KARTĘ do CZYTNIKA i sformatować ją.
2.Na komputerze PC uruchomić INSTALATOR AutoMapy:
a) Na ekranie wyboru języka kliknąć Dalej.
b) Na ekranie z treścią umowy licencyjnej zaakceptować warunki i kliknąć Dalej.
c) Na kolejnym ekranie z uwagami kliknąć OK.
d) Na ekranie „Wybór urządzenia” wybrać „Czytnik kart” i kliknąć Dalej.
e) Na ekranie ”Wybierz system” należy zaznaczyć system operacyjny, ktory znajduje sie w urzadzeniu.
f) Na ekranie „Wybór składników instalacji” zaznaczyć komponenty do instalacji i wybrac Dalej. W przypadku Nokii 500 prosimy o zaznaczenie dodatku Nokia 500 Autostart i o nie wybieranie dodatkow przeznaczonych dla innych urzadzen.
g) Na ekranie „Wybór map” zaznaczyć mapę i kliknąć Dalej.
h) Na ekranie „Numery licencji map” zaznaczyć instaluj, rejestruj oraz podać dane użytkownika (numer licencji, e-mail, nazwe użytkownika),
i) Program powinien w tym momencie wykonać instalacje programu oraz mapy.
3.Po wykonanej instlacji zgodnie z komunikatem, który pojawi sie w instalatorze przełozyć KARTĘ z CZYTNIKA do urzadzenia nawigacyjnego i uruchomić na nim AutoMapę.
4.Potwierdzić „OK” komunikat startowy oraz komunikat
„Mapa jest uszkodza lub nie jest poprawnie zarejestrowana”.
5.Zamknąć AutoMapę za pomocą Menu -> Koniec.
6.Włożyć KARTĘ ponownie do CZYTNIKA i potwierdzić komunikat generowany przez instalator.
7.Należy wybrac odpowiednia opcje przyporzadkowania rejestracji (karta SD lub urzadzenie przenosne)
8.AutoMapa została zarejestrowana i jest gotowa do użycia
Od siebie dodam, że postępując zgodnie z powyższą instrukcją udało mi się zaktualizować AM z 5.1 do 5.3 i obecnie wszystko dziala. Jednak wymagało to dodatkowcy kroków....
Mianowicie, trzeba jeszcze zarejestrować AM; inaczej w moim przynajmniem przypadku otrzymywalem komunikat o bledzie mapy. Aby zarejestrowac AM, trzeba ponownie odpalic program instalujący, wlozyc kartę do czytnika, nie formatowac jej tym razem

i postępowac zgodnie z ww puntkami i dojść do puntku, gdzie podaje się nr licencji, email, imie i nazwisko. Tam są dwa "ptaszki" do odhaczenia; jeden instalacja a drugi rejestracja. Trzeba odhaczyc instalcję tak aby dalej nastąpila tylko rejestracja. Program rejestruje AM i po wlożeniu karty do NOkii AM 5.3 w koncu dziala. Nie powiem aby bylo to proste - na pewno moja zona dla ktorej to kupilem prędzej rozdeptala by NOkię wraz z kartą niżby siedziala i glowila się nad tymi niuansami. Teraz pozostalej mi "tylko" wgrac poi z Miplo. Pozdrawiam i niech AM będzie z Wami