Niezamierzone omijanie przez AM punktów "przez"

• 11 Odpowiedzi
  • 1438 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gps_am

• *
  • 80
Niezamierzone omijanie przez AM punktów "przez"
« dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:16:01 »
Zaobserwowałem to już w wersji 4.5 ale okoliczności nie pozwoliły się temu bliżej przyjrzeć, a ptem zapomniałem. Teraz zjawisko zostało ponownie zaobserwowane.
Chodzi o to, że jeśli trasa do punktu "przez" w jakiejś części pokrywa się z trasą za punktem, to AM stwierdza, że ... punkt został osiągnięty.
Wczoraj AM skasowała mi w ten sposób 3 punkty i 8 km trasy przez nie.
Zjawisko to występuje w dość specyficznych warunkach, ale mogących się przytrafić w każdej chwili. Jeśli jedziemy drogą "normalnie", czyli wg prowadzenie, to wszystko działa poprawnie. Jeśli jednak na odcinku "wspólnym" zboczymy z trasy - np. objazd remontowanego odcinka lub inny wjazd na skrzyżowanie (ominięcie korka) to AM przy rekalkulacji "zapomina" o ustawionych "przez".
W sumie przytrafiło mi się to 3 razy i nie miałem okazji dokładnie przyjrzeć się okolicznościom w jakich to nastąpiło (kiedy to nastąpiło).

Czy ktoś zaobserwował podobny problem?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Niezamierzone omijanie przez AM punktów "przez"
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:58:01 »
Tak zdaje się działa ten algorytm. Zapobiega on uporczywemu nawracaniu do punktu "przez" w przypadku, gdy nie osiągnęliśmy go (dokładnego punktu). Niemniej pewnie można by coś zrobić aby poprawić działanie tego ficzeru.

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:10:58 »
Tak zdaje się działa ten algorytm. Zapobiega on uporczywemu nawracaniu do punktu "przez" w przypadku, gdy nie osiągnęliśmy go (dokładnego punktu). Niemniej pewnie można by coś zrobić aby poprawić działanie tego ficzeru.

Tak na szybko: w momencie, gdy zjeżdżamy z trasy wyskakuje pytanie "czy nawigować do pkt. "przez" " i dwa duże przyciski: "tak" i "nie"
Naciskasz "tak" - jesteś kierowany do pkt. "przez", naciskasz "nie" - jesteś kierowany do następnego pkt. "przez" lub do celu, jeżeli więcej pkt. "przez" nie ma.
Opcja, że przez 10 km nawigacja usilnie starała się zaprowadzić mnie do pkt. "przez" też mi się niepodobała, chyba nawet bardziej, jak wersja obecna.
NavRoad NR430 BT

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:29:15 »
Tak zdaje się działa ten algorytm. Zapobiega on uporczywemu nawracaniu do punktu "przez" w przypadku, gdy nie osiągnęliśmy go (dokładnego punktu).
Rozumiem, gdyby to dotyczyło np. 50 metrowej strefy wokół punktu. Pominięcie punktu, do którego było ok. 2 km to spora przesada.
Poza tym, zawsze i dość prosto mozemy wykasować punkt "przez" z listy.
To co opisałem przytrafiło mi się w nieznanym (w sensie drogowym) dużym mieście, przy sporym ruchu, gdzie nie sposób było wpatrywać się w "jadźkę". Zorientowałem się w sytuacji, po przebiciu się już przez centrum. Niestety kolejność odwiedzanych punktów miała duże znaczenie, więc trzeba było zrobić kółko.

Tak na szybko: w momencie, gdy zjeżdżamy z trasy wyskakuje pytanie "czy nawigować do pkt. "przez" " i dwa duże przyciski: "tak" i "nie".

U mnie nic nie wyskakuje. Może to kwestia ustawień?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:40:51 »
Rozumiem, gdyby to dotyczyło np. 50 metrowej strefy wokół punktu. Pominięcie punktu, do którego było ok. 2 km to spora przesada.

Dlatego pisałem, ze muszą nad tym jeszcze popracować. Zresztą 50m to IMHO dużo za mało.

Poza tym, zawsze i dość prosto mozemy wykasować punkt "przez" z listy.

To można było zawsze. Dlatego, żeby tego nie robić zrobiono automat.

To był pomysł na zmianę  :E

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:52:07 »

Ustawienia mam zrobione takie, by to co dzieje się w czasie jazdy jak najmniej mnie absorbowało. Czyli żadnych zbędnych pytań. Chyba się jednak nie da.
Czy ta opcja to "automatyczne korygowanie trasy"?

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:55:49 »
[/quote]

No właśnie, może się nieprecyzyjnie wyraziłem poprzednio.
Takie pytanie zbytnio nie absorbuje, kwestia wielkości przycisków, żeby nie celować przez 5 min. :wink:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2008, 11:58:46 wysłana przez MarcinM. »
NavRoad NR430 BT

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2008, 12:09:01 »
'Zaliczenie' ominiętego punktu 'przez' następuje tylko wtedy, gdy wjedziesz  na odcinek trasy
za tym punktem i będziesz się poruszał w kierunku zgodnym z dalszą trasą
.
To dość rzadki przypadek, niemniej warto o tym wiedzieć.
Dlatego też walczyliśmy o możliwość nawigacji względem punktu 'przez' i podgląd tego punktu na panelu pilota.
W AM 4.5 sie to udało i mieliśmy ikonkę z numerem kolejnego punktu przez na pilocie,
teraz niestety tej identyfikacji już nie ma.
Tak się zastanawiam, czy nie byłoby dobrym pomysłem, żeby włączenie nawigacji wzgledem przez
powodowało obowiązek zaliczenia każdego takiego punktu, a przy nawigacji wzgledem końca było tak jak teraz,
czy może jednak lepiej byłoby, gdyby zawsze w takiej sytuacji pojawiał się komunikat ostrzegawczy typu:
Czy pominąć punkt trasy (tu nazwa punktu)?
wraz z ostrzeżeniem dźwiękowym lub nawet słownym?
Przy czym brak reakcji użytkownika w ciągu kilku sekund (wciścięcie 'NIE')
powinno być domyslnie traktowane jak odpowiedź 'TAK'.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2008, 12:25:36 »
'Zaliczenie' ominiętego punktu 'przez' następuje tylko wtedy, gdy wjedziesz  na odcinek trasy
.
Może nizbyt precyzyjnie opisałem problem, ale właśnie o to chodziło. Poruszanie się po tej samej drodze w przeciwnym kierunku nie powoduje takich błędów.

Tak się zastanawiam, czy nie byłoby dobrym pomysłem, żeby włączenie nawigacji wzgledem przez
powodowało obowiązek zaliczenia każdego takiego punktu, a przy nawigacji wzgledem końca było tak jak teraz,
czy może jednak lepiej byłoby, gdyby zawsze w takiej sytuacji pojawiał się komunikat ostrzegawczy typu:
Sądzę, że (być może) wystarczyłoby wprowadzić kryterium "bliskości" niezbędne do wykreślenia punktu "przez". Czasem punkty "przez" są ściśle identyfikowane adresem, a czasem wprowadza się je tylko po to, by wymusić przejazd konkretną trasą/ulicą. W drugim przypadku nie ma znaczenia czy "zaliczymy" punkt, czy miniemy go w jakiejś odległości, ważne, że jedziemy trasą jaką wymusiliśmy. W przypadku konkretnych adresów zwykle je chcemy jednak odwiedzić wprost.
Są też sytuacje i w centrach miast pojawia się tego coraz więcej, że mamy sieć ulic jednokierunkowych i dojazd i wyjazd po tym samym odcinku wcale nie jest czymś niezwykłym. Tymczasem AM5 wyraźnie sobie z tym nie radzi i jest to chyba duża "niedoróbka", bo dotyczy podstawowej funkcji - nawigacji do punktu.
Nie jestem też pewien, czy bład tem ma być niwelowany ingerencją użytkownika po pytaniu. W gęstej sieci ulic, ze światłami i przy dużym ruchu każda chwila oderwania wzroku od kierownicy powoduje konkretne zagrożenie lub stajemy się zawalidrogą.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2008, 12:27:55 wysłana przez gps_am »

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2008, 12:27:43 »
.
Dlatego też walczyliśmy o możliwość nawigacji względem punktu 'przez' i podgląd tego punktu na panelu pilota.
W AM 4.5 sie to udało i mieliśmy ikonkę z numerem kolejnego punktu przez na pilocie,
teraz niestety tej identyfikacji już nie ma.
wraz z ostrzeżeniem dźwiękowym lub nawet słownym?
Przy czym brak reakcji użytkownika w ciągu kilku sekund (wciścięcie 'NIE')
powinno być domyslnie traktowane jak odpowiedź 'TAK'.

Bardzo dobry pomysł i mnie się jak najbardziej podoba. Chyba się tego prościej i lepiej nie da rozwiązać.
Choćby jak inteligentna była nawigacja, to nie odgadnie do końca o co może chodzić kierowcy, dlatego są takie momenty, że to kierujący powinien "powiedzieć" nawigacji o co mu dokładnie chodzi.

Dla tych co nie lubią stukać w ekran w czasie jazdy, tutaj jak najbardziej na miejscu byłaby możliwość "sterowania" głosem. Tylko dwie możliwości "TAK" i "NIE". No ale może nie wymyślajmy za dużo :mrgreen:
NavRoad NR430 BT

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2008, 12:32:42 »
Bardzo dobry pomysł i mnie się jak najbardziej podoba. Chyba się tego prościej i lepiej nie da rozwiązać.
Choćby jak inteligentna była nawigacja, to nie odgadnie do końca o co może chodzić kierowcy, dlatego są takie momenty, że to kierujący powinien "powiedzieć" nawigacji o co mu dokładnie chodzi.
Używam też TomTom'a i czasem Garmina i w nich pominiecie punktu "via" wymaga woli kierowcy, w przeciwnym wypadku, niezależnie od ilości "kółek" jakei wokół punktu zrobimy, ale nie zbliżymy się do niego na zadaną odległość (nie wiem jaka jest przyjęta) to ciągle będziemy kierowani do tego punktu.
W TomTom'ie wykasowanie punktu to prosta czynność - kilka kliknięć w duze klawisze, w Garminie jest mniej więcej jak w AM z usunięciem punktu.

*

Offline zOOr

• *
  • 72
  • Sprzęt: Asus A636
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2008, 13:42:48 »
Przy stawianiu pkt powinna być opcja do "zaptaszkowania": prowadź dokładnie "przez"  bez względu na okoliczności.

Taka jest moja koncepcja.
Bo i mi się zdarzyło, że AM zlała punkt przelotowy :-(