Niedoróbki i babole w AM5

• 49 Odpowiedzi
  • 22491 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Niedoróbki i babole w AM5
« dnia: Kwiecień 05, 2008, 17:14:33 »
Ten wątek chciałbym przeznaczyć na zebranie niedoróbek i błędów w programie.
Nie nowe propozycje i pomysły, a wyłącznie funkcje działające źle, niezgodnie z oczekiwaniem
i wychwycone błędy programu. Wątek na jakiś czas przykleję i uprzedzam,
że będę z niego usuwał wszystkie posty niezgodne stricte z tematem.

W tym wątku nie oceniamy co sie podoba, a co nie, nie zadajemy pytań jak robić to czy tamto
ani nie piszemy o tym czego nie ma, a być powinno ...

(wyjątek uczyniłem dla braku podziałki na mapie, z powodów opisanych niżej)

Na początek zestaw tych o których pamiętam:

* Nieprawidłowo działa wyświetlanie POI 'Od skali'
po zaznaczeniu widoczności do skali 18km POI są widoczne do skali ok. 1,8km,
po ustawieniu  widoczności do skali 400m, są widoczne do skali ok. 40m,
czyli faktyczna skala widoczności POI jest ~10x mniejsza do zadanej

W dodatku nie ma jak tego ocenić, bo nie ma widocznej podziałki skali na mapie,
żeby ją oszacować musiałem dopasowywać obszar mapy na AM4.5 i tam sprawdzić skalę.
Na skutej braku podziałki na mapie w prawie bezsensowne jest podawanie w ustawieniach interfejsu
na suwakach regulacji skal konkretnych wartości skali - bo i tak nie ma punktu odniesienia.

* Kolejną funkcja która 'cierpi' z powodu braku widocznej podziałki jest 'Inteligentne przez'.
Z moich doświadczeń wynika, że inteligencja funkcji 'przez' włącza się gdzieś przy skali mapy >5km.
(I znów, żeby tę granicę jako tako określić, potrzebowałem 2 PDA jeden z AM4.5, drugi z AM5)
Niestety przy przeglądaniu mapy w skali mapy zbliżonej do 5km nie sposób przewidzieć,
czy funkcja zadziała już 'inteligentnie' czy jeszcze 'zwyczajnie'.
W dodatku użytkownik nie widząc podziałki nie na świadomości w jakiej skali przegląda mapę,
w skutek czego działanie tej funkcji staje się dla niego niejednoznaczne i nieprzewidywalne.

* Ta sama funkcja 'Nowy punkt POI/ulubiony' wywołana z poziomu ekranu 'Twoje menu'
wywołuje inny interfejs okna, niż wywołana z poziomu menu kontekstowego
(w nawigacji).
To ewidentna niedoróbka, a sama zmiana organizacji okna jest zmianą na gorsze.
Stary interfejs okien 'Nowy punkt POI/ulubiony' jest MZ lepszy, ponieważ:
-nie zasłania całego ekranu, choć ikony są wystarczająco duże
-wyglada tak samo w pionowym i poziomym trybie pracy
-nie zawierają zbędnych pustych pól

* Nie do końca prawidłowo działa funkcja Prowadź do\Punkt GPS
nieprawidłowość polega na tym, że program niewłaściwie interpretuje współrzędne wpisane
przez użytkownika po przecinku, jeśli nie wpisze zgodnie z szablonem wszystkich zer po przecinku
tzn. wpis N 51,555 nie równa się 51,55500000 tylko 51,00000555
W sumie to drobiazg, bo przy ręcznym wpisaniu współrzędnych te zera już są w szablonie,
ale przy wklejaniu współrzędnych skopiowanych z innego źródła, zwłaszcza w formacie dd,dddddddd
można się 'nieco' zdziwić, w powyższym przykładzie różnica w położeniu wynosi ponad 60km.

/tematy już nieaktualne - poprawione w wersji 5.0.7 skasowałem/
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2008, 14:52:27 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Odp: Niedoróbki i babole w AM5 /wątek moderowany/
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:31:56 »
potrafi zawisnąć po ustaleniu fixa GPS
potrafi zamrozic ekran (dziala wszystko, czyli pilot prowadzi dalej, ale rysik mozna wlozyc sobie ... no do miejsca gdzie sie trzyma rysiki) pomaga wylaczenie i wlaczenie pda/pna (nie mylic z resetem, po prostu normalnie przyciskiem wlaczenia)
totalne nieporozumienie jesli idzie o pasek postepu w trasie - szerokosc piksela czy dwoch po lewej stronie to najglupsze miejsce na teo typu informacje jakie mogli znalezc. w poprzedniej wersji bylo IDEALNIE.

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:09:27 »
Po 2 dniach ustawiania i testowania AM5 przydarzył mi się dziwny błąd - otóż po odłączeniu sprzętu od laptopa (połączenie w trybie urządzenia pamięci masowej), przy pozostawionej wczytanej trasie (wcześniej demo), po ponownym włączeniu AM pojawił mi się ostatnio widziany fragment trasy, ale w postaci, jak na zrzucie poniżej... SR nie pomógł, kasowanie Data i Settings nic nie pomogło, dopiero ponowna instalacja AM na przywróconych z kopii Data i Settings zadziałała. Aha - nie stosuję katalogu 2577 na karcie.

Ten czerwony punkt to kursor  :D

*

Offline Krzysiu77

• 34
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2008, 00:46:58 »
Dla mnie niedoróbką jest plugin today z automapy którego nie da się wybrać za pomocą joysticka tylko trzeba klikać na ekran  :mad:, druga uwaga, klikam w ikonę głośnika żeby wyłączyć dźwięk, a jak chodzę po menu to jest klikanie  :mad: po trzecie mam taki sam efekt jak kolega Sum z tym że jak urządzenie przejdzie w stan uśpienia i po wybudzeniu już nie wraca pełne menu (graficznie).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 01:04:22 wysłana przez Krzysiu77 »

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2008, 08:14:07 »
druga uwaga, klikam w ikonę głośnika żeby wyłączyć dźwięk, a jak chodzę po menu to jest klikanie...

Witam nie wiem jaki masz sprzęt ,ale co do klikania to ja w swoim wchodzę w start/ustawienia/dzisiaj, klikam na dźwięki,powiadomienia...  i tam zostawiłem wszystkie kwadraciki puste oprócz "Programy" i tym sposobem nie mam klikania  :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 08:18:15 wysłana przez andrep »

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2008, 08:38:08 »
Na Asusie 730W z WM2003SE po chwilowej utracie fix'a (np. w tunelu - nawet krótkim) już nie jest w stanie go odzyskać. Konieczne jest wyłączenie/włączenie AM. Potwierdzam problem ze znikaniem ustawienia "Pomijaj drogi o klasie...".

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2008, 20:03:04 »
Czytając wypowiedzi i oceny użytkowników nowej AM5, dochodzę do wniosku, że błędem AM jest brak jakiejkolwiek instrukcji dla nowej wersji. Przeciętny użytkownik gubi się w nowym interfejsie i funkcjonalności AM. Stąd pojawiają się pytania wynikające z braku tych informacji i często zakończone negatywną oceną AM5. Betatesterzy i aktywni użytkownicy AM ‘rozgryźli’ program dogłębnie, ale zwykły użytkownik nie chce robić doktoratu z obsługi AM. Stąd na forum pojawia się dużo nowych użytkowników, którzy szukają pomocy, jakiej nie udostępnił producent. Wydaje mi się, że do każdej nowej wersji AM powinna być dołączona instrukcja typu ‘Quick Start’, dosłownie na dwu stronach parę zrzutów ekranu i opis przycisków i funkcjonalności nowej wersji. Co z tego, że była ankieta, był opis proponowanego interfejsu. Nie każdy wypełniał ankietę i dotarł do wyglądu nowej AM. Nie wiem dokładnie kiedy pojawił się na stronie AM ‘krótki opis interfejsu’ chyba trochę za późno, zresztą nie każdy użytkownik zadaje sobie trud by śledzić stronę AM. Dlatego taki krótki opis powinien zawierać się w pliku nowelizacji AM.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 08, 2008, 23:30:18 »
Ten wątek chciałbym przeznaczyć na zebranie niedoróbek i błędów w programie.

Skoro zbieramy niedoróbki do kupy, to rzecz jasna:

- pionowy a nie poziomy pasek postępu
- brak możliwości zablokowania okienek pilota przed zmianą funkcji przypadkowym kliknięciem
- zbyteczna "zielona słuchawka" - chyba że uruchomi od razu tryb głośnomówiący (już wiem że to możliwe)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2008, 23:34:40 wysłana przez emisiu »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2008, 17:05:54 »
W AM5 nie działa funkcja ostrzegaj o POI od prędkości..........
Pomimo ustawienia od 30 km/h stojąc w korku co kilka/kilkanaście sekund komunikat sie powtarza.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2008, 22:28:56 »
Strasznie mnie wkurza słaba czytelność listy konfigurowania własnego menu (funkcja Przyciski") - ta maleńka czcionka, a już w "trybie nocnym" to bez lupy nie podchodź.  :(

*

Offline Antonio

• *
  • 86
  • Sprzęt: GC 5066 & NavRoad AURO S6
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2008, 14:33:30 »
 W mio 168 niemożność zarejestrowania map przez instalatora.

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2008, 21:01:27 »
w mda compact III, AM po zakonczeniu pracy, nie włacza ponownie opcji wylaczenia  pda, gdy zasilany z baterii.

a poza tym poniewaz akurat jezdze po Niemczech i Holandii...
1/ ogolnie bez wiekszych zastrzezen. Jest stabilnie i bez nadmiernej ilosci bledow.
2/ polapac sie w tym interfejsie - ikonkach i ikoneczkach, to jest kambodza - a w koncu uzywam Am od samego początku...

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 11, 2008, 10:10:35 »
Dla mnie niedoróbką jest:
- Pasek postępu, w 4,5 był idealny po co było go zmieniać po 300km w trasie dopiero zauważyłem że jest wogóle
- Niepłynność grafiki, tzn mozna zauważyć że ekran przesówa się jakby skokami (sprawdzone na dwóch mio i asusie)
- Ikona "własnego menu" zasłania mi pasek na dole z nazwami, później jadąc czytam np Warszawa, Pi / Poznań, Gło i zasłania dalej, MOJA PROPOZYCJA TO: Zróbcie przewijany pasek na dole albo inczej wygospodarujcie miejsce
- wedłóg mnie słaba aktualizacja map.....

ogólnie wydaje mi się że am5 wyszła za szybko chyba tylko po to żeby gonić konkurencje numerowo, a szkoda....
zawodowy kierowca...

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2008, 20:09:10 »
z dobrych starych rzeczy to była jeszcze skala mapy  :wink:

*

Offline yarocz

• **
  • 137
    • http://www.mobilni.cba.pl
  • Sprzęt: HP 114,HOLUX 240,Goclever:T76 GPS TV i Phone 500
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 21, 2008, 20:24:05 »
Na moim HP 114 AM czasami się samoczynnie wyłącza po wyznaczeniu trasy. :S
Raz udało mi się uzyskać nawigację bez żadnego wskaźnika ( brak strzałki lub jak kto woli autka  ). :worried:
Wersja 5.0.5 i 5.0.7
Wyszło mi to tylko 1 raz i nie potrafię tego powtórzyć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 21:20:56 wysłana przez yarocz »

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
klawisze głośności w iPAQu h5550
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 21, 2008, 22:43:03 »
Niestety mimo zgłoszenia tego problemu do supportu już przy okazji wersji 4.x w dalszym ciągu na moim iPAQu h5550 AutoMapa (teraz 5.0.7.561) bezsensownie utożsamia klawisze głośności (z boku) z Up i Down przycisku centralnego (pięciofunkcyjnego), nadając obu parom domyślnie funkcję Zoom In/Out. Wyjątkowo denerwujące - akurat zmiana głośności przydaje się dość często i dobrze by było móc to robić "w ciemno", bez odrywania wzroku od drogi i trafiania w suwak na ekranie (zwłaszcza na naszych wspaniałych gładkich szosach i ulicach). W AM 3.x było "normalnie", boczne klawisze zachowywały swoje systemowe działanie (zmiana głośności). Niestety w wersjach 4 i 5 to ich "sklonowanie" odbywa się gdzieś głęboko, bo na liście przycisków w menu przypisywania im róznych funkcji w AM w ogóle nie występują (są tam tylko przyciski Up/Down z guzika centralnego).
pozdrowienia, Michał

*

Offline jaz99

• *
  • 50
  • Sprzęt: HX4700/Asus P750
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 23, 2008, 15:26:29 »
Używam od niedawna automapy 5.0.5/5.0.7 i najbardziej denerwują mnie następujące problemy:

* w widoku 2D wskaźnik pozycji jest tuż przy brzegu ekranu, co dość często powoduje, że nie widać trasy przy ostrych zakrętach. Miałem okazję postresować się z tego powodu w mieście, w którym byłem pierwszy raz w życiu.
* automapa ignoruje prawa fizyki, na ślepo wierząc wskazaniom GPS-a. A przecież nagłe przeskoki o kilkanaście metrów są niemożliwe.... ;)
* już ktoś gdzieś to wspominał: automapa ignoruje istnienie standardowych przycisków WM5 i 6 (lewy i pracy), które się marnują...
* do szewskiej pasji doprowadza mnie zmiana punktu startowego trasy przez automapę po utracie pozycji GPS. Jeśli już ktoś przyzwyczaił się do paska postępu trasy, to wjazd między wieżowce może spowodować przestawienie punktu początkowego trasy i cały pasek nagle traci sens.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: klawisze głośności w iPAQu h5550
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 29, 2008, 10:15:39 »
Niestety mimo zgłoszenia tego problemu do supportu już przy okazji wersji 4.x w dalszym ciągu na moim iPAQu h5550 AutoMapa (teraz 5.0.7.561) bezsensownie utożsamia klawisze głośności (z boku) z Up i Down przycisku centralnego (pięciofunkcyjnego), 

Niestety w wersjach 4 i 5 to ich "sklonowanie" odbywa się gdzieś głęboko, bo na liście przycisków w menu przypisywania im róznych funkcji w AM w ogóle nie występują (są tam tylko przyciski Up/Down z guzika centralnego).

Spróbuj przypisać funkcje do tych klawiszy w następujący sposób:
1) Wybierz funkcję do przypisania
2) Nie wybieraj żadnego przycisku w oknie, kursora etc. tylko zamknij to okno wyboru
3) Naciśnij klawisz do którego chcesz przypisać funkcję

Mi to pomogło na SoftKeye w moim SPVM3100
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 29, 2008, 12:20:46 »
Brak możliwości wyłączenia wybranych komunikatów (w skrajnym przypadku sa trzy komunikaty
o tym by skręcić np. w prawo). Mnie wystarczyłby jeden komunikat, z regulacją czasu przed manewrem,
a nie trzy... Gdy stoi się na zakręcie i np. przepuszcza auta z naprzeciwka, AM potrafi parę razy
powtórzyć co trzeba zrobić... Bardzo to jest irytujące. Przed zakrętami gdy skręca się w przeciwnym
kierunku często dość komicznie to wygląda - powinno IMO być poprzedzone komunikatem
"Za zakrętem w prawo/lewo skręć w prawo/lewo" - tak nie jest zawsze, chociaż są miejsca na
mapie że takie komunikaty są emitowane. Ale nierzadko jest to tak lekki zakręt że prawie go nie
ma i ja zastanawiam się o jakie "lekko w prawo" chodzi  :O

Poza tym, moim zdaniem - w KAŻDYM z wariantów trasy, jeśli w globalnych opcjach jest zaznaczone
pomijanie dróg lokalnych miejskich i gorszych, to powinny być pomijane. Obecnie nie są i AM notorycznie
prowadzi w opcji 'Krótkiej' przez drogi osiedlowe z garbami i 20 km/h... Słowem - nie ma rzeczy doskonałych,
ale możnaby wprowadzić więcej parametrów które można ustawić przy wyborze drogi, oraz by one
działały... Ileż mogę wstawiać tych blokad  :|
--
twinsen

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2008, 22:28:34 »
Mnie brakuje funkcji (od początku AM), żeby gdzieś się wyświetlało (może po naciśnięciu jakiegoś klawisza, albo napis włączany/wyłączany lub zapowiedź co jakiś czas) dokąd aktualnie prowadzi mapa. Wyobraźcie sobie, że wieziecie szefa na ważne spotkanie z hotelu do Centrali w nieznanym mieście. Ustawiliście mapę, gdzieś prowadzi, zagapiliście się, albo szef chciał coś zobaczyć, jedziecie trochę inaczej. AM przelicza i nie korci Was sprawdzić dokąd aktualnie prowadzi? (Przecież po balandze coś mogliśmy pomylić w ustawieniach trasy).  Mnie się zdarzyło kilka razy, że AM po zjechaniu z drogi odwróciła sobie trasę i zaczęła prowadzić z powrotem. Nic o tym nie wiedziałem i kompromitacja. Wiem, że mogłem sprawdzić w info o trasie, ale kto to robi podczas jazdy. Jest odległość od celu, niech będzie dostępne wyświetlanie nazwy celu nawet co jakiś ustawiany czas (może nawet audio). Dla mnie jest to niedoróbka juz od kilku wersji. Zgłaszałem to do AM. Ale w nawale ważniejszych spraw tego nie uwzględniono. Nie mam pretensji, ale lepiej by mi sie jeździło z AM, gdyby to poprawiono. (proszę moderatora, jeśli to nie pasuje do tego tematu, o przeniesienie gdzieś indziej, ale żeby całkiem tego nie kasować)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2008, 22:54:25 wysłana przez annras »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 30, 2008, 23:40:09 »
Też się kilka razy w trasie zastanawiałem gdzie właściwie jadę ... :E
Jest na to szybki sposób - puknij w strzałke manewru w pilocie podczas nawigacji, zobaczysz całą trasę w oddaleniu - sprawdzisz czy jest to prawidłowy cel podróży.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 05, 2008, 08:19:16 »
zauważyłem że po zainstalowaniu AM 5.0.7 (561) , jak pracuje się na baterii,
to AM po pewnym czasie po prostu, ot tak sama z siebie, wyłącza mi mojego
palmtopa ! (Acer n321 wm5.0). Muszę więc nacisnąć przycisk Włącz.
Dziwne, bo wcześniej tego nie było.
Instalowałem wszystko od początku, czyli najpierw było odinstalowanie
automapy, potem format SD, i dopiero instalacja 5-tki.
p.s. mam zmieniony
autostart1.run   na   autostart0.run , ale tu chyba nie ma związku.

poza tym jak mantrę będę powtarzał że prawdziwą dysfunkcją jest obkręcanie mapy north up przy przeskoku skali od bodaj 5 km. W celach nawigacyjnych, a temu przecież służy automapa mapa ma być Z O R I E N T O W A N A !. track up !
zabrakło podziałki skali mapy. 

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 05, 2008, 21:37:09 »
Brakuje mi opcji pośrednich 600 i 700 metrów w ustawieniach komunikatów ostrzegawczych dla  [Oddalonych w przód max. o:].
Sądzę, że dla najpopularniejszych kategorii [Radary....] 500 m niekiedy może być zbyt mało na płynne, spokojne wyhamowanie bez wzbudzania niepokoju jadących za nami, a 1000 m - zbyt dużo.

Wydaje mi się, że w poprzednich wersjach opcje 600 i 700 m były. A może mi się śniło ? Sprawdzić już nie mogę, bo przeszedłem na 5.07. Może ktoś odpowie - sen to był, czy jawa ?

Przyłączam się do krytyki pionowego paska postępu. Dla mnie to - totalne nieporozumienie, łagodnie mówiąc.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 06, 2008, 22:00:44 »
Brakuje mi opcji pośrednich 600 i 700 metrów w ustawieniach komunikatów ostrzegawczych dla  [Oddalonych w przód max. o:].
Sądzę, że dla najpopularniejszych kategorii [Radary....] 500 m niekiedy może być zbyt mało na płynne, spokojne wyhamowanie bez wzbudzania niepokoju jadących za nami, a 1000 m - zbyt dużo.

Wydaje mi się, że w poprzednich wersjach opcje 600 i 700 m były. A może mi się śniło ? Sprawdzić już nie mogę, bo przeszedłem na 5.07. Może ktoś odpowie - sen to był, czy jawa ?

Przyłączam się do krytyki pionowego paska postępu. Dla mnie to - totalne nieporozumienie, łagodnie mówiąc.

Było w AM3.x... ale mam podobne zdanie jak Ty, że brakuje tu tej opcji.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 09, 2008, 01:35:39 »
A u mnie na Loox n560 jest tak, co 20-30 minut znikają wszystkie cyfry z pilota (tak na 1-2 sekundy). Zamiast wartości (prędkość, czas, pozostało itp) pojawiają sie wszędzie na pilocie trzy kreski (- - -), co dziwne, również w okienku z manewrem  :O Po 1-2 sekundach wszystkie wartości pojawiaja się tak jak ma być. W tym czasie AM nie gubi fixa, co ciekawe.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 09, 2008, 07:32:02 »
A u mnie na Loox n560 jest tak, co 20-30 minut znikają wszystkie cyfry z pilota (tak na 1-2 sekundy). Zamiast wartości (prędkość, czas, pozostało itp) pojawiają sie wszędzie na pilocie trzy kreski (- - -), co dziwne, również w okienku z manewrem  :O Po 1-2 sekundach wszystkie wartości pojawiaja się tak jak ma być. W tym czasie AM nie gubi fixa, co ciekawe.

Potwierdzam objaw. Dodam że pojawia się komunikat "Rozglądam się". A czas jest bardziej losowy. Zdarzyło mi się że komunikat był kilka razy pod rząd 2-3 sekundy, 2-3 sekundy przerwy itd.
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 09, 2008, 12:56:02 »
To właśnie jest objaw wypadnięcia z trasy, który opisywałem już na forum. Jeśli wyłączymy opcję korekty trasy,
pozbędziemy się komunikatów o początku trasy i odległości, jeśli włączymy - będziemy tego słuchać za każdym
razem jak wypadnie. Fixa nie gubi, tylko czasem widocznie źle interpretuje dane z GPS... Niezależnie od tego,
czy ustawimy by kompensował błędy małe czy średnie czy duże. Także - zakładając że mapa jest OK, to jest to
chyba babol.
--
twinsen

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 09, 2008, 14:10:50 »
Wyłączenie korekty trasy to wylanie dziecka z kąpielą, lepiej będzie zwyczajnie
wyłaczyć komunikat informujący o odległości do celu po wyznaczeniu trasy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 15, 2008, 15:29:43 »
Niedoróbką wg mnie jest - brak obsługi przezroczystości w ikonkach kategorii.

Pliki konwertowane są do formatu BMP bez obsługi tej funkcji. Powinny być dopuszczane również inne formaty np. PNG, które obsługują przezroczystość.

Prawdopodobnie wielu z nas doświadczyło sytuacji, w której kwadraciki ikon zbyt dużej ilości POI ustawionych do wyświetlania, przysłoniły mu całą mapę. Dopuszczenie przezroczystości pozwoliłoby zredukować w/w problem, podnosząc jednocześnie ogólne odczucia estetyczne w pracy z programem (bez względu na to, co ten termin dla każdego z nas znaczy).

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 15, 2008, 15:42:12 »
Niedoróbką wg mnie jest - brak obsługi przezroczystości w ikonkach kategorii.
Prawdopodobnie wielu z nas doświadczyło sytuacji, w której kwadraciki ikon zbyt dużej ilości POI ustawionych do wyświetlania, przysłoniły mu całą mapę. Dopuszczenie przezroczystości pozwoliłoby zredukować w/w problem, podnosząc jednocześnie ogólne odczucia estetyczne w pracy z programem (bez względu na to, co ten termin dla każdego z nas znaczy).

ten problem dobrze załatwia przypisanie do klawisza sprzętowego : wył/zal wyświetlania poi ( pyk są ikonki , pyk nie ma  :ok:  )
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)