Ten wątek chciałbym przeznaczyć na zebranie niedoróbek i błędów w programie.
Nie nowe propozycje i pomysły, a wyłącznie funkcje działające źle, niezgodnie z oczekiwaniem
i wychwycone błędy programu. Wątek na jakiś czas przykleję i uprzedzam,
że będę z niego usuwał wszystkie posty niezgodne stricte z tematem.
W tym wątku nie oceniamy co sie podoba, a co nie, nie zadajemy pytań jak robić to czy tamto
ani nie piszemy o tym czego nie ma, a być powinno ...
(wyjątek uczyniłem dla braku podziałki na mapie, z powodów opisanych niżej)
Na początek zestaw tych o których pamiętam:
* Nieprawidłowo działa wyświetlanie POI 'Od skali',
po zaznaczeniu widoczności do skali 18km POI są widoczne do skali ok. 1,8km,
po ustawieniu widoczności do skali 400m, są widoczne do skali ok. 40m,
czyli faktyczna skala widoczności POI jest ~10x mniejsza do zadanej
W dodatku nie ma jak tego ocenić, bo nie ma widocznej podziałki skali na mapie,
żeby ją oszacować musiałem dopasowywać obszar mapy na AM4.5 i tam sprawdzić skalę.
Na skutej braku podziałki na mapie w prawie bezsensowne jest podawanie w ustawieniach interfejsu
na suwakach regulacji skal konkretnych wartości skali - bo i tak nie ma punktu odniesienia.
* Kolejną funkcja która 'cierpi' z powodu braku widocznej podziałki jest 'Inteligentne przez'.
Z moich doświadczeń wynika, że inteligencja funkcji 'przez' włącza się gdzieś przy skali mapy >5km.
(I znów, żeby tę granicę jako tako określić, potrzebowałem 2 PDA jeden z AM4.5, drugi z AM5)
Niestety przy przeglądaniu mapy w skali mapy zbliżonej do 5km nie sposób przewidzieć,
czy funkcja zadziała już 'inteligentnie' czy jeszcze 'zwyczajnie'.
W dodatku użytkownik nie widząc podziałki nie na świadomości w jakiej skali przegląda mapę,
w skutek czego działanie tej funkcji staje się dla niego niejednoznaczne i nieprzewidywalne.
* Ta sama funkcja 'Nowy punkt POI/ulubiony' wywołana z poziomu ekranu 'Twoje menu'
wywołuje inny interfejs okna, niż wywołana z poziomu menu kontekstowego (w nawigacji).
To ewidentna niedoróbka, a sama zmiana organizacji okna jest zmianą na gorsze.
Stary interfejs okien 'Nowy punkt POI/ulubiony' jest MZ lepszy, ponieważ:
-nie zasłania całego ekranu, choć ikony są wystarczająco duże
-wyglada tak samo w pionowym i poziomym trybie pracy
-nie zawierają zbędnych pustych pól
* Nie do końca prawidłowo działa funkcja Prowadź do\Punkt GPS
nieprawidłowość polega na tym, że program niewłaściwie interpretuje współrzędne wpisane
przez użytkownika po przecinku, jeśli nie wpisze zgodnie z szablonem wszystkich zer po przecinku
tzn. wpis N 51,555 nie równa się 51,55500000 tylko 51,00000555
W sumie to drobiazg, bo przy ręcznym wpisaniu współrzędnych te zera już są w szablonie,
ale przy wklejaniu współrzędnych skopiowanych z innego źródła, zwłaszcza w formacie dd,dddddddd
można się 'nieco' zdziwić, w powyższym przykładzie różnica w położeniu wynosi ponad 60km.
/tematy już nieaktualne - poprawione w wersji 5.0.7 skasowałem/