nie działa nawigacja w wersji 3.8.2

• 12 Odpowiedzi
  • 2455 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kozi

• **
  • 220
« dnia: Sierpień 20, 2005, 19:21:35 »
Ipaq 3970, GPS po kabelku, do tej pory działało ok, po zainstalowaniu nowej wersji 3.8.2 nawigacja z GPSem praktycznie nie działa , przy wyznaczaniu trasy bez końca kręci się to kółeczko [znaczek oczekiwania w pocket pc] , jak się wejdzie do menu i wyjdzie widać, że trasa już wyznaczona ale nawigacja ciągle nie działa [albo np. ciągle powtarza "skręć ostro w lewo" kiedy jestem na trasie, czyli tak jakby próbowała zawrócić mnie na początek. Oczywiście zgodnie z prawem Murphego przekonałem się o tym na dwutygodniowqym wyjeździe wrrrrr. Śledzenie, bez wyznaczania trasy działa dobrze, wyznaczanie trasy bez podłączonego GPSa działa dobrze , po podłączeniu pozycja zamiera i koniec zabawy.

teraz zainstalowałem wersję 3.8.1 i działa dobrze

no więc ... ???

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2005, 08:07:48 »
3.8.2.2) Nowa wersja kompresji komunikatów dzwiękowych. Wersja ta zajmuje istotnie więcej miejsca w pamięci głównej lub na karcie pamięci ale znacznie zmniejsza obciążenie procesora - polecamy pobranie wersji 3.8.2.2 jedynie użytkownikom starszych modeli PocketPC oraz modeli PocketPC z wbudowanym telefonem GSM

Pewnie 3970 jest szybki - z jakiś wątków na forum wynikało, że nie jest gorszy od nowszych 2210 i.t.p.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2005, 08:17:19 »
Cytat: kozi
no więc ... ???
Sprawdź ile masz wolnej pamięci RAM.

*

Offline kozi

• **
  • 220
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2005, 10:31:17 »
na razie wróciłem do wersji 3.8.1 , wydaje się że to problem pojawia się przy podłaczonym GPSie, eksperymentowałem z ustawieniami GPSu i nic, po soft resecie też nie działa, to raczej nie pamięć bo wystarczało jej do pracy nawet z uruchomionym jakimś programem w tle, 3970 nie jest wolny  [może spróbuję 3.8.2.1 bo miałem chyba 3.8.2.2]

*

• 6498
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2005, 10:55:08 »
A - przepraszam, że spytam - po diabła Ci 3.8.2.x?
3.8.1.x przecież dobrze działa na 3970...

*

Offline kozi

• **
  • 220
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2005, 16:35:50 »
m. in powiadomienia głosowe o POI , no i warto mieć najnowszą wersję - przeważnie zawiera jakieś ulepszenia czy dodatki

*

• 6498
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2005, 18:09:39 »
Przecież identycznie to samo realizuje 3.8.1.x, zaś 3.8.2.x jest wersją specjalną (np. m.in. dla palmofonów i Acer N35), wyłącznie likwidującą problemy specyficznych modeli PDA. Nie zawiera nic nowego, operacyjnie, czego nie byłoby w 3.8.1.x

*

Offline kozi

• **
  • 220
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2005, 18:19:48 »
ze strony automapy:

DODANE
• (3.8.2.2) Automatyczne rozpoznawanie modelu Acer n50 i ominięcie problemu zawieszania tego modelu urządzenia przy blokowaniu automatycznego wygaszania ekranu podczas nawigacji.
• Ostrzeganie głosowe i wizualne o zbliżaniu się do wybranych kategorii obiektów POI lub Punktów Użytkownika - np. radaru, niebezpiecznego miejsca, stacji benzynowej. Użytkownik wybiera kategorie obiektu, rodzaj komunikatu oraz zakres wykrywania: odległość, kąt widzenia i prędkość minimalną. Może też użyć własnych plików z nagraniami komunikatów jeśli nazwie je identycznie jak nazwa kategorii POI/PU i umieści w katalogu AutoMapy lub podkatalogu Voices.
• (3.8.1.1) Nowa opcja w MENU | GPS: "Czytaj bezpośrednio z portu". Na większości modeli PocketPC znacznie przyspiesza ponowne nawiązywanie połączenia z GPS po wyłączeniu i włączeniu komputera. Na niektórych modelach PPC opcja może powodować częstsze zrywanie połączenia Bluetooth (wada sprzętowa).
• Integracja z programem AMPOISync umożliwiającym synchronizację własnych Punktów Użytkownika z bazą punktów w serwisie http://poi.mobilne.net.
• Opcja w ustawieniach GPS umożliwiająca blokowanie "wyskakiwania" okienka wyboru urządzenia Bluetooth.
• Opcja w ustawieniach GPS dająca wybór sposobu otwierania portu COM - umożliwia dopasowanie trybu pracy do typu urządzenia PocketPC.
• Okno prezentujące po rejestracji kody aktywacyjne poszczególnych map. Kody zostają dodatkowo zapisane w pliku "AutoMapa rrrr-mm-dd gg.mm.ss.txt: w katalogu \Windows na PC na wypadek potrzeby odnowienia rejestracji bez dostępu do sieci lub po zakończeniu okresu dostępu do aktualizacji.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2005, 20:16:23 »
To "babol" na stronie AM, komunikaty są już od pierwszej wersji 3.8.x.x

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2005, 22:18:49 »
Na www.automapa.com są dostępne następujące wersje:

AutoMapa PPC   3.8   3.8.2   10.2MB
AutoMapa PPC (tylko iPaq6515)   3.8   3.8.2   10.2MB
AutoMapa PPC   3.8   3.8.1   4.79MB

Ścieżka: Do Pobrania/Aktualizacja Programu

*

• 6498
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2005, 00:22:54 »
To nie downgrade (3.2->3.1), bo zmiany z 3.1 na 3.2 nie można nazwać upgradem.
3.2 jest wersją specjalną, wyłącznie dla palmtopów i smartfonów nie radzących sobie z wersją 3.1.
Po prostu - niepotrzebnie instalowałaś wersję 3.2, trzeba było 3.1. Prawdopodobnie jest błędna (nadal) informacja na stronach AutoMapy (było o tym kilka postów wyżej).

*

• 6498
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 02, 2005, 22:21:48 »
Cytat: Moi
Prawdopodobnie jest błędna (nadal) informacja na stronach AutoMapy
Już jest prawidłowa, łącznie z changelogiem.

Cytat: KAma
Tylko że ja kupilam w sklepie pudełko z programem, i na CD byla wersja 3.8.2.
Czy na CD była tylko ta wersja?

*

• 6498
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 02, 2005, 23:58:46 »
To sądzę, że AM powinna rozesłać maile do dealerów, by udzielali informacji uzupełniającej przy sprzedaży.
To oczywiste uchybienie ze strony AM (ten brak alternatywnych wersji instalacyjnych na dystrybuowanych CD i brak informacji o różnicach pomiędzy wersjami).