Nazwy rzek

• 21 Odpowiedzi
  • 11197 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
Nazwy rzek
« dnia: Lipiec 08, 2013, 12:36:22 »
Co jakiś czas wraca temat braku nazw rzek w Automapie. Kilkakrotnie zapytywałem u źródeł , lecz zawsze odpowiedź ta sama - małe zainteresowanie tematem.
Nie jestem informatykiem i wiem że moje pytanie jest bardzo naiwne, ale czy nie można byłoby "jakoś" dodać nazw rzek we własnym zakresie tak by wyświetlały się one gdy np. najedzie się na dany ciek kursorem ?  Albo np. zrobić to ikonką - to już jest łatwiejsze.  Tylko ze względu na długość rzek  jak "zmusić" ją by "chodziła" za zmieniającą się skalą ?
A może na Forum znajdzie się ktoś kto będzie umiał to zrobić ?
A poza tym - czy komuś prócz wyżej podpisanego  nazwy rzek są potrzebne ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Nazwy rzek
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2013, 14:00:38 »
Co jakiś czas wraca temat braku nazw rzek w Automapie...
Raczej tylko Ty wracasz do tematu, ostatnią dyskusję na temat rzek i jezior znalazłem w 2008 roku,
potem w 2011 jeszcze Twój post z życzeniem, żeby się pojawiły, więc ciśnienie chyba faktycznie nie ma ...
Osobiście nie mam nic przeciw, ale nie wyobrażam sobie by to dało się zrobić inaczej niż z poziomu twórcy programu. Nazwy rzek znajdziesz w POI w kategorii Most.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2013, 14:43:55 »
Szkoda że nie ma ciśnienia na zaszycie nazw rzek w AM. Czyli nie ma na to szans.
Ale dzięki za podpowiedź że taka kategoria jak Most (na danej rzece) istnieje. Lepszy rydz niż nic. "Most" na moje oko pokrywa  ~~30 % rzek.
Rowerując (zawsze z AM) , często jest się w polach lub lasach i jak tam coś płynie to nie wiadomo co to jest.
A może odezwie się jakiś Forumowicz który rozwiązał sobie ten problem ? Ja, jak chcę się zorientować co to za ciek to odpalam równolegle iQue z City Navigatorem 2009 i tam czasami nazwy rzek są. Ale to jest chrome rozwiązanie bo gdzie Garminowi do AM jeśli idzie o szczegółowość map ...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2013, 16:29:32 »
odpalam równolegle iQue z City Navigatorem 2009 i ...
A nie lepszy byłby UMP? Zwłaszcza na rower.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2013, 19:30:29 »
Pewnie nM mnie pogoni. Ja do nawigacji turystycznej używam KaMap + odpowiednie mapy.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2013, 20:59:00 »
Faktycznie nazwy rzek w nawigacji samochodowej (przynajmniej z nazwy) nie są priorytetowe. O wiele ważniejsze są mielizny w razie nawigacji w bród.

Latem dla spragnionych punkty czerpania wody.

Życie z AM jest piękne.

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2013, 16:57:44 »
Już wgrałem UMP (do iQue na HTC hd2 wchodzi mi tylko plik "próbny"). Nazwy rzek są tam widoczne. Zwraca uwagę większa siatka dróg leśnych. Ale tylko miejscami. Wszystkich rzek też nie ma. Np. brak jest takiej ważnej rzeczki jak Marózka w Szwaderkach albo Koniuszanki. No ale jest wiele innych. UMP wygląda na jakąś taką niedorobioną. Ale zawsze to lepsze niż CityNavigator 2009 czy OpenStreet
KaMap - jeszcze nie wypróbowałem, ale 25 - 30 zł za niewielki w sumie obszar mapy to dość sporo.
Dowiedziałem się że podobno na Androida ściąga się mapy z Geoportalu. Do nawigacji jest to średnie ale jako uzupełnienie AM (by zorientować się w szczegółach)  byłoby zapewne b.dobre.
p.s
co do mielizn:
za te mielizny AM należy się  medal. Bardzo przydały się na Śniardwach, podobnie zresztą jak oznaczenie kamieni.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2013, 17:22:52 »
UMP wygląda na jakąś taką niedorobioną. Ale zawsze to lepsze niż CityNavigator 2009 czy OpenStreet
Niedorobiona graficznie czy rzeczowo?
Jeśli graficznie to może trzeba zminić plik 'typ' (o szczegóły dopytaj na Garniaku),
jeśli rzeczowo, to chętnie przyjmą Twoje ślady i uzupełnią braki w ciągu kilku dni.
UMP podobnie jak OSM jest projektem społecznościowym, stąd spora niejednorodność w pokryciu,
Z tym że UMP jest prpjektem polskim i jest sporo starszy niż polski OSM stąd zwykle jest bogatszy.
Ale też bywają tereny znacznie dokładniej opracowane w OSM niż w UMP.

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2013, 18:50:14 »
Takie było moje pierwsze wrażenie. Nagle pojawia się "dziura" i szczegółowość mapy urywa się.
Ale nie ma co narzekać tylko cieszyć się że jest lepiej jak było. W końcu ta mapa jest darmowa.
Na pewno napiszę do UMP jak trafią się miejsca gdzie rzeka lub droga urywa się.
No i dziękuję za bardzo przydatne wskazówki.

*

Offline starstruck

• 261
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2013, 17:51:29 »
Już wgrałem UMP
Jeżeli wgrałeś mapę "samochodową" to wgraj "topo". Mapy są te same ale dodane są niektóre elementy przydatne w turystyce a to chyba cię interesuje.

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 11, 2013, 18:03:52 »
Wgrałem wersję TOPO ale warstwice zaciemniają nieco sieć dróg leśnych. Mój Que w końcu łyknął wersję NI. Niestety nie widzi mapy wgrywanych przez  Mapsourca (wersja 6.13.7). Właściwie do takich celów jak moje najlepiej  byłoby wgrywać mapy z Geoportalu ale to podobno działa tylko  Androidzie.

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 20, 2013, 09:54:06 »
UMP jest bardzo cenną inicjatywą grupy zapaleńców i ja już sobie "rozpracowałem" ich system na tyle że wgrywam najświeższe mapy (bezogonkowe) via MapSource. Sam nawet posłałem im jeden mój ślad i nazwę jednej rzeczki. Za 2 dni UMP już to naniosła ! Tylko że tą metodą to życia nie starczy ... by wszystkie cieki w samym tylko warmińsko-mazurskim uzupełnić ze śladów, nanieść i ponazywać.

Jednak wracam do Automapy za którą płacę (UMP jest darmowa). A skoro płacę to i zakładam że wymagam by rzeki zostały w końcu nazwane  bo to jest taki sam element nawigacyjny jak droga czy miejscowość. W końcu to sama Automapa reklamuje się jako nawigacja "nie tylko samochodowa".
Martwi mnie jednak bardzo słaby odzew Automapowiczów . Wygląda to tak jakby tylko mnie na rzekach zależało (no i może jeszcze ew. paru innym osobom).
Mój email w sprawie nazw rzek wysłany do supportu 2 tyg temu został widać olany - nawet nie doczekał sie odpowiedzi.
Może niech kto mnie oświeci i odpowie dlaczego przez 10 lat istnienia nie dodano nazw rzek ? Czy AM stanie się przez to "cięższa" , wolniejsza ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2013, 10:00:08 wysłana przez oksok1 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 20, 2013, 10:24:27 »
Cytat: oksok1
to jest taki sam element nawigacyjny jak droga czy miejscowość.
Nie jest taki sam, jak sobie wyobrażasz pracę programu po wydaniu polecenia: prowadź do ->Odra?

Cytat: oksok1
Może niech kto mnie oświeci i odpowie dlaczego przez 10 lat istnienia nie dodano nazw rzek ?
Pewnie prozaiczny, Geosystems nie posiada takich danych i ich nie kupi,
póki nie trafi się okazja by ten wydatek się w jakiś sposób zwrócił.
Kiedyś miałem okazję rozmawiać z kimś z Geosystems na temat możliwości wykorzystania
w AM danych z krajowuch zasobów geodezyjnych. Powiedział mi mniej więcej tak:
najpierw musiałoby się zmianić prawo i mentalność geodetów i urzędników,
którzy te bazy traktują jak swoje własne.

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 20, 2013, 10:31:19 »
no to źle się wyraziłem: nie "nawigacyjny" a orientacyjny. Nazwy jezior też są elementem orientacyjnym.

(uwaga: nieco zmodyfikowałem dalszą treść tego posta)

W końcu rzeki (i pomniejsze cieki)  są już przecież naniesione. Trzeba je tylko (w płatnej AM)  ponazywać. Z jeziorami było podobnie. W pierwotnych wersjach AM nazw jezior nie było a potem zostały naniesione.
To co Geosystem/AM miała by zrobić to "kupić" same tylko te nazwy. Zwróć uwagę że w swoich reklamach AM mówi:
"Ze szczególną starannością przygotowane zostały plany nawigacyjne wszystkich polskich miast. Wykonane na podstawie zdjęć lotniczych i satelitarnych, zapewniają dokładność odpowiadającą 1:5 000 dla map papierowych, czyli ok.1m w terenie.
Plany nawigacyjne, oprócz dokładnej siatki ulic, zawierają również szczegółowe informacje opisujące sytuację drogową: kategorie i kierunkowość ulic, oznaczenie dróg wielopasmowych, ronda, place z nazwami, podział na dzielnice, tereny zielone (parki, skwery), rzeki i cieki wodne oraz tereny przemysłowe."

albo tu:
Zawartość map nawigacyjnych (mapa 1306)
...rzeki i cieki wodne (kanały, etc.)    [km]  137 116 ale ani słowa o tym że nie mają one nazw ... a dla wodniaków (ale i nie tylko) rzeki bez nazw to tak jak ulice bez nazw. W terenie rzeka/ciek jest bardzo ważnym elementem orientacyjnym.

Uważam że dodanie nazw wód płynących zwróci się Automapie w postaci większej ilości sprzedawanych licencji.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2013, 12:15:02 wysłana przez oksok1 »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 21, 2013, 20:59:03 »
Uważam że dodanie nazw wód płynących zwróci się Automapie w postaci większej ilości sprzedawanych licencji.
:mrgreen:
Nie wiem co palisz ale poproszę na priva telefon do dealera...

Bez urazy ale chyba Cię poniosło...  :E
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 23, 2013, 11:10:45 »
czy ktoś z Was zna może jakieś inne nawigacje gdzie siatka wód płynących jest co najmniej tak bogato naniesiona jak w AM ale i ponazywana  ?
- nocnyMarek podrzucił b. ciekawą (i darmową) UMP.
-JD-MM podał KaMap

czy jest coś jeszcze np. np. iGo, Garmin ect ? (może być komercyjna)

ps. może się komu nada:
 (odbiegając od tematu: ja przy tej okazji trafiłem przypadkiem na OpenSeaMaps http://map.openseamap.org/map/?zoom=9&lat=54.6053&lon=18.13456&layers=BFTFFFTFFFF0TF gdzie są pokazane przesuwające się statki,jachty ect - podał to kiedyś jeden z Was przy okazji dyskusji na bodaj ten sam temat- nazywania rzek w AM)

*

Offline starstruck

• 261
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 23, 2013, 16:40:08 »
ochkarol
kolega ma rację. :D Po wprowadzeniu nazw rzek wszyscy użytkownicy Tomtoma, Garmina etc. natychmiast wykupią cały zapas licencji AQ. :grin:
oksok1
Ty chyba jeździsz amfibią. Jeżeli tak interesują cię pojazdy pływające to masz tu wersję bardziej oficjalną:
http://www.marinetraffic.com/ais/pl/default.aspx
Odnośnie twojego wątku
http://pdaclub.pl/forum/modyfikacje-am/szerokosc-rzek/
to wątpię czy ktoś się tym zajmował.
A co do nazw rzek to też korzystam. Mam włączoną kategorię mosty i wiem przez jaką rzekę przejeżdżam. Ale to raczej z turystycznej ciekawości bo do samej nawigacji to chyba niewiele jest potrzebne. :wink:

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 23, 2013, 18:53:25 »
kategoria mosty - to półśrodek, ale i tak jest to duży postęp choć, biorąc całą sieć  137 116 km wód płynących, załatwia temat w zaledwie tak na oko ~~20%
Z tego co mówisz wnoszę że w Tomtomie, Garminie - cieki też nie są nazwane. A czy gdzieś są ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 23, 2013, 19:14:15 »
Navteq jakieś nazwy rzek ma ...
a Garmin to nie producent map* tylko nawigacji i to w znacznej mierze turystycznej,
więc na turystycznych mapach do Garmina można oczekiwać, że nazwy rzek będą.

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 03, 2013, 08:15:04 »
Na nazwy rzek w Automapie nie ma co liczyć - (odpowiedź od Supportu nie pozostawia złudzeń).
Korzystam więc UMP. która jest na bieżąco aktualizowana.
wchodzę tu:
1) http://ump.waw.pl/wszystkie.html
2) wybieram "(A) Program instalacyjny (exe 1.0M z 04.01 22:22), przypominam: mapę zobaczysz w programie Mapsource"
3) w następnym kroku wybieram wersję "samochodową" czyli bezogonkową = bez polskich znaków - która instaluje się u mnie na laptopie w MapSource
4) z MapSource'a pobieram do HTC potrzebny region

i jak coś płynie to wiem jak się nazywa. Może komuś się przyda ...

*

Offline starstruck

• 261
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 03, 2013, 09:42:50 »
Zainteresowani na pewno trafią na Garniaka i to wiedzą. Lepiej byś zacytował Support dlaczego nie pozostawia...

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 03, 2013, 10:11:00 »
ok,
moje pytanie:
> - czy dodacie  nazwy wód płynących do AM i kiedy to nastąpi ?
> Sama sieć wodna jest w AM absolutnie zadowalająca. Brakuje nazw.

odp Automapy :
Witamy,
Przekazujemy Panska wiadomosc jako sugestie do odpowiednich osob. Nie mozemy jednak zagwarantowac, ze takie zmiany zostana wprowadzone ani tymbardziej podawac terminow.
Dziekujemy za wiadomosc.
[/i][/i]

ja straciłem nadzieję.