nawigacja do określonej ulicy w małych miejscowościach

• 7 Odpowiedzi
  • 2348 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
nawigacja do określonej ulicy w małych miejscowościach
« dnia: Wrzesień 07, 2007, 14:13:00 »
Dzisiaj potrzebowałem dojechać na ul północną w Zalesiu dolnym woj mazowieckie i korzystając z opcji prowadź do mogłem wybrać tylko Zalesie dolne. Na mapie są nazwy ulic ale nie ma jak do nich nawigować chyba że znajdę ją fizycznie, kliknę i włączę nawigowanie do punktu, tylko jak nie wiem gdzie jest dana ulica to trochę komplikuje sprawę.
Ok wrócę do pytania.
 Jak lub czemu nie można nawigować do ulic w małych miejscowościach skoro są one opisane na mapie?
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: nawigacja do określonej ulicy w małych miejscowościach
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 07, 2007, 14:21:30 »
Hmmm, może to jakiś bug, ale AM traktuje te ulice jako ulice Piaseczna a nie Zalesia,
prowadzi pod dom (np. Modrzewiowa 2) ale ulicę musisz wskazać w Piasecznie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2007, 14:31:26 »
Jak lub czemu nie można nawigować do ulic w małych miejscowościach skoro są one opisane na mapie?

nocnyMarek ma rację - to bug na mapie. Już takie coś chyba ze dwa - trzy razy znalazłem, nawet w dużym mieście (Gorzów Wlkp.). Najprawdopodobniej błędny/niekompletny indeks. Takie felerki zgłaszam do supportu, na ogół poprawiają dość szybko.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2007, 16:36:54 »
ok poszło
thx
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2007, 19:24:05 »

nocnyMarek ma rację - to bug na mapie. Już takie coś chyba ze dwa - trzy razy znalazłem, nawet w dużym mieście (Gorzów Wlkp.). Najprawdopodobniej błędny/niekompletny indeks. Takie felerki zgłaszam do supportu, na ogół poprawiają dość szybko.
To nie jest bug na mapie . Już od dość dawna Zalesie dolne jest częścią Piaseczna tak jak Ursynów jest częścią Warszawy chociaż był kiedyś oddzielną wioską i tak jak nie znajdziecie w AM ul. Rosoła na Ursynowie tylko w Warszawie tak nie ma ul. Północnej w Zalesiu D. a jest w Piasecznie .  Tylko z skąd ma o tym wiedzieć przyjezdny skoro nawet mieszkańcy mówią że mieszkają w Zalesiu a nie w Piasecznie. Ta sama sytuacja w pobliskim Konstancinie-J. który w 1973 wchłonął pobliskie wiochy ( Mirków ,Jeziorna,Obort,Skolimow,Czarnów ,Chylice L.  i jeszcze parę innych) i tak by można mnożyć podobne przypadki
Moim zdaniem brak tu możliwości szukania ulic bez określenia miasta ( w pobliżu lub w pobliżu punktu)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 07, 2007, 19:48:57 »
hmm no ok, ale to może nie jest zbyt skomplikowanym żeby dodać możliwość wyszukiwania nawet jak się zamiast Piaseczno w mieście wybierze Zalesie
Napisane: Wrzesień 07, 2007, 19:36:20
zaproponowałem to rozwiązanie AM mam nadzieje ze to dodadzą, bo jak ktoś nie wie takich rzeczy to nie dojedzie pod drzwi ;)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:36:15 »
hmm no ok, ale to może nie jest zbyt skomplikowanym żeby dodać możliwość wyszukiwania nawet jak się zamiast Piaseczno w mieście wybierze Zalesie
Napisane: Wrzesień 07, 2007, 19:36:20
zaproponowałem to rozwiązanie AM mam nadzieje ze to dodadzą, bo jak ktoś nie wie takich rzeczy to nie dojedzie pod drzwi ;)
Nie jest dla mnie bo ja jestem prawie tamtejszy, znam te okolice i jak ktoś mnie zapyta o Północną w Zalesiu to od razu wiem ze trzeba wpisać Piaseczno (to tak jak z tym pisarzem piszemy Prus czytamy Głowacki :E ) ale jak przyjedzie ktoś z np. Lublina albo co gorsza z Hamburga to tak będzie zemścił na tą AM że aż prezesa" Aqurat" będą uszy szczypały  :grin: :grin:

edit :
sorki zacząłem odpisywać zanim do końca załapałem co proponujesz.
 tak jak piszesz było by lepiej niż jest ale nie do końca dobrze .Twoje rozwiązanie załatwia sprawę gdy wpiszesz zamiast miasta nazwę dzielnicy . a co gdy znasz miej więcej miejsce  i nazwę ulicy a nie wiesz o którą miejscowość chodzi ? może brzmi to trochę niewiarygodnie ale zapewniam cię że mam tak bardzo często (taka specyfika pracy)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 21:48:58 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:44:20 »
dlatego zaproponowałem rozwiązanie żeby można było wybierać ulice jak ustawię miasto jako Zalesie Dolne, a nie tak jak teraz  :-| Często bywam w tamtych okolicach ale o takim rozwiązaniu nie pomyślałem, stąd moje zdziwienie

Dostałem info, że dziękują za sugestię i przekazali do odpowiedniego działu ;)
czyli trochę zmienili odp hehe