FAT16 czy FAT32 a rejestracja + inne przemyślenia

• 9 Odpowiedzi
  • 3219 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FAT16 czy FAT32 a rejestracja + inne przemyślenia
« dnia: Grudzień 28, 2007, 10:45:52 »
Witam,
Kilka pytań bo przeanalizowałem forum i jakoś brak mi jednoznacznych odpowiedzi.
AM uzywam na Etenie X600 z kartą 6GB sdhc. W sumie nie narzekam na szybkosc tego zestawu ale
AM ma u mnie rożne zachowania (a nie bawi mnie ciągły zalecany przez support HR bo coś się wywaliło)
ginięcie lektora znikanie znaków czy brak informacji o POI a za chwile przy jeżdzie w tą samą strone
sygnalizacja głosowa jest... ale to temat na inną dyskusję... a teraz pytania...

1) Czy ma jakieś znaczenie dla szybkości czy karta na której jest AM jest na FAT16 czy FAT32 (w chwili obecnej mam FAT32)?
2) Czy gdybym zmienił system plików na karcie (rejestracja była na kartę SD) będzie to miało wpływ na rejestrację?

A tak ogólnie panom z AM polecam spojrzeć na to co zrobili nasi południowi sąsiedzi (navroadmap) bo ja szczerze na aktualizacji AU do 4.5 (4.5.2) ZAWIODŁEM SIĘ. Exe urósł jeszcze raz tyle w stosunku do 4.1.2 a funkcjonalność po za 3D (która moim zdaniem została dodana na siłę) za wiele się nie zmieniła.
Po za tym support i ciągle zalecanie do HR przez niego jak coś nie działa - jeśli w ten sposób chce się zachęcić do legalnego nabywania AU to jest to jeszcze większa pomyłka niż aktualizacja do 4.5!!! I dostęp do miplo tego nie zmieni. Czasami nachodzą mnie myśli po co wywaliłem kasę aby stać się legalnym userem AM skoro piraci także mają mało kiedy aktualizację map (może gdyby choć raz mc dawali aktualizacje...), support w postaci for dyskusyjnych i radami w stylu HR także jest...
Chyba dołek psychiczny... (nie spowodowany przez AM ;) )
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 14:29:54 wysłana przez Wolfeen »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: FAT16 czy FAT32 a rejestracja + inne przemyślenia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2007, 13:31:17 »
Czy aby nie przenosisz ogólnie znanych kłopotów Etenów z SDHC na AutoMapę? Nie tylko AM ma problem na Etenach z dostępem do karty. Mam nadzieję, że zainstalowałeś odpowiednie patche/dll'e?
Na 6BG nie da się (AFAIR) użyć FAT16.
Zmiana systemu plików nie powinna wpływać na rejestrację AM przypisaną do karty.
Ile masz nakładek, wtyczek i rezydentnych programów? Jeśli dużo, to czemu się dziwisz supportowi AM, że proponuje HR? A jeśli po HR i reinstalacji AM zaczyna ona mieć problemy dopiero po przywróceniu backupu, to dlaczego ma to być wina AM, a nie innego stuffu?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2007, 14:22:46 »
Czy aby nie przenosisz ogólnie znanych kłopotów Etenów z SDHC na AutoMapę? Nie tylko AM ma problem na Etenach z dostępem do karty. Mam nadzieję, że zainstalowałeś odpowiednie patche/dll'e?

Może coś szerzej o tych 'ogólnie znanych kłopotach Etenów'?

I może odrazu odpowiesz dlaczego na tym samym urządzeniu i na tej samej karcie Tom z Mapą Western+Central (coś koło 1,7GB) działa bez problemu?!

IMO rodzaj karty raczej nie ma tu zadnego znaczenia bo nie sądzę aby raz dźwięk zadziałał a raz nie po kilku minutach. Bez wyłączenia AU.

Eten bez aplikacji firmowych i innych ma naprawde wystaczajaca ilosc pamieci ram i rom (wolnej) i z kartą sdhc dziala OK. Tylko dziwnym trafem akurat na AM. (Btw: wspominalem, ze karte defragmentuje po instalacji aby polepszyc jej prace, bez tego zreszta tez dziala.
(wiem wiem moze jest i w zlym guscie zle napisac cos o superpolskim produkcie ale moim zdaniem przyrost objetosci w 4.5.2 o 100% należy zawdzieczac w 5% budynkom 3D a w 90% zbezpieczeniom przed kolejnym zlamaniem i 5% costam jeszcze).
Wiec zalecenie HR jako panaceum na wszystko jest nie na miejscu (btw: czytajac to forum HR zawsze jest polecany przez support jakby nic innego sie nie liczylo).

No to sytuacja ktora tchnela mnie do napisania postu:
Eten X600 goly bez aplikacji Etenowych tylko WM6. Zadnych dodatkowych programow. Tylko driver dla sdhc.
Instalacja AM 4.5.2 na karcie. I czkawka glosowa taka, że raz dzwiek w POI jest, drugi raz jadac caly czas na tej samej AM w tym samym kierunku (POI po tej samej stronie itd). Glosu juz nie ma. W ustawieniach Test glosu. Nie ma go. Przy wyjsciu z AM glos sie pojawia. Taki sam zestaw ale z TT i W+C Europe nie ma, żadnych absolutnie problemów. Dla testu przejaz ta sama trasą z tym samym POI (radar) glos jest  i dziala bezproblemowo (postanowilem sytuacje odtworzyć bo skonczyly mi sie pomysly i zaczolem podejrzewac sily nieczyste i inne takie bioprady etc. w miejscu przez ktore jechalem). Wiec sorry na co mam zwalic wine jak nie na AM?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 14:31:14 wysłana przez Wolfeen »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2007, 14:26:35 »
Ile masz POI na AM (nie AU, bo AU to robią wilki do księżyca  :E). Zaraz, zaraz Wolfeen...  :evil:

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2007, 14:29:08 »
Jeeeez nie wiem skad mi sie wzielo to AU (przeprawilem na AM bo debilnie to wygladalo). Sorry.

A co do POI to mam: fotoradary, fotoradary przenosne, suszarki, radiowozy do tego podczepione dzwieki.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 14:31:42 wysłana przez Wolfeen »

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2007, 14:57:00 »
Wolfeen,

Wrzuć do forumowej wyszukiwarki "SDHC" i poszukaj w dziale ETEN.
iGO też miało podobne problemy na ETENach.
Zainstaluj AM, POI, ikony i dźwięki w pamięci ETENa, mapę na karcie. Na pustym (po HR + SDHC patch) PDA.
Jeśli nie będzie działać prawidłowo, to ja jestem chiński biskup.

Tu nie chodzi o czyjekolwiek (re)sentymenty do AM, tylko o jakieś pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.
Mam zainstalowaną AM na trzech różnych PDA. Wersja AM 4.5 zapierdziela na każdym z nich, jak królik na enerdżajzerach. Tylko na żadnym nie ma na todayu wtyczek z pogodą w Pcimiu, rozkładem jazdy tramwajów, czasem w 70 losowo wybranych miastach świata, wyszukiwarką połączeń lotniczych AIR India, wskaźnikiem baterii, fazami księżyca, szęśćdziesięcioma hackami i tweakami oraz tapety z babą z gołymi cyckami, ważącą 7MB. Jest tam tylko to, co jest niezbędne.
I wszystko hula jak burza. I nigdzie nie muszę dzwonić, by usłyszeć "zrób se pan hardreset".

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2007, 16:36:27 »
Witam mnie doradzili zrobić format w systemie FAT,ale ja mam kartę SD.
Wszystko działa super  :ok:
Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2007, 17:44:46 »
Moi - iGo mialo problem z z sdhc z tego co czytalem pamietam...
A co do reszty to ja nie wiem - to, że parę razy w życiu miałem z a j e b i s t e g o pecha - nie oznacza że przenosi się to także na zestawienie AM + PDA. To co opisałeś zrobiłem - problem powraca losowo (więc nie wiem czy już mam pisać per 'chiński biskup' ;) )
Na systemie prawie gołym (prawie bo tylko patch sdhc był) - więc sądzę, że system w tej fazie jak pisałem był jeszcze 'golszy' niż Twój i z tym co Tobie 'niezbędne'. I też niechciałbym dzwonić aby słyszeć o HR bo na to sam mogę wpaść a nie płacić pare setek...
I powtórzę w AM nie działa (lub działa losowo) dźwięk w innych softach wszystko działa i na gołym Etenie i innymi duperelami ale zawsze bez 'tapety z babą z gołymi cyckami, ważącą 7MB' bo na to mi szkoda miejsca - AM prawie tyle zajmuje!!!

Two post to jak SOA 1: "u mnie działa" i nie jest ani twórcze ani pomocne...

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 28, 2007, 20:44:23 »
A może opisałbyś swoje problemy z AM (również) w dziale ETEN? Może to jest problem z wersją ROM? Może z dll'ami? Może z patchem SDHC? Są dziesiątki wątków o tych problemach na eten-users.eu, na xda-developers.com i innych portalach. Nikt tu pewnie nie dojdzie co może być w Twoim przypadku. Diagnoza, że winna jest tylko AutoMapa jest co najmniej takim samym uproszczeniem, jak moje SOA#1.
Ty najlepiej wiesz, czy flashowałeś ROM, czy instalowałeś patche i jakie, czy nadpisywałeś dll'e, jakie masz nakładki, etc., etc. Pewnie 99% czytelników tego wątku nie widziało Glofisha na oczy. Jest mała szansa, że pozostały 1% jest tą grupą, która zna ETENy na pamięć i potrafi pomóc. W odpowiednim dziale szansa ta zwiększa się niepomiernie.

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2007, 22:35:32 »
Problem z czytaniem AM z karty mam na x500 na karcie 2GB (i padniety gps i zawieszanie sie sprzetu). Zarowno na fat jak i fat32. Po sylwestrze to scierwo leci na serwis i sprzedaje. Wiadomo czemu eten jest tyle tanszy od htc - bo dziala dobrze max pol roku. Wracam do htc - tym razem kaiser.