Nagłe komunikaty - jesteś poza trasą - wyznaczam nową

• 14 Odpowiedzi
  • 4038 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rafk

• *
  • 81
  • Sprzęt: Navroad NR560
« dnia: Kwiecień 13, 2006, 17:42:29 »
komunikaty te pojawiają się w nieoczekiwanych momentach np. jadąc trasą E7 ze Skarżyska do Radomia lub z Radomia do Warszawy (zawsze na wysokości Tarczyna). Nie wiem w czym jest problem, czy jest to chwilowy brak zasięgu (chociaz teren jest otwarty) czy jest to problem z Automapą. Dodam, że nie ma oczywiscie mowy o zjechaniu z wyznaczonej trasy bo to droga krajowa E7. Często jeżdżę z Radomia do Warszawy i zawsze na wysokości Tarczyna dzieją się takie czary. Po chwili wyznaczona jest nowa oczywiście taka sama trasa i wszystko jest dalej dobrze. W kierunku z Warszawy do Radomia nic się natomiast nie dzieje. Ostatnio jechałem od Skarżyska Kamienej do Radomia i komunikat taki miałem chyba 5 - 7 razy po czym wszystko wróciło do normy. Posiadam urządzenie Palmax Holux GSPMile 60 i Automaoę 3.9.3. Czy ktos miał podobny problem i zna jego przyczyny???

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2006, 19:36:11 »
Posiadam ten sam sprzęt i mi również takie rzeczy się zdarzają. Myślę, że mapa jest nie do końca dopracowana... pewnie w AM masz zaznaczoną opcję "przyciągaj do siatki dróg" i dlatego na ekranie tego nie widać ale jak byś to odznaczył to pewnie w tym miejscu jechałbyś obok drogi :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Re: Nagłe komunikaty - jesteś poza trasą - wyznaczam nową
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2006, 19:54:46 »
Cytat: "rafk"
Czy ktos miał podobny problem i zna jego przyczyny???

1. Wyłącz w opcjach ten komunikat, a przestanie Ci to przeszkadzać.
2. Nagraj ślad /nawet kilka razy/ w tamtym miejscu,  porównaj
    z przebiegiem drogi na mapie i wyciagnij wnioski.
3. Wyślij do supportu wraz z komentarzem, a będą realne szanse,
    że po następnej aktualizacji  map problem w tym miejscu zniknie.
4. Nie powtarzaj tego samego posta w kilku miejscach,
    bo zamiast odpowiedzi dostaniesz OPR ;-)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rafk

• *
  • 81
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2006, 18:34:04 »
sory, ale nie po to płaciłem za automapę, żeby teraz jeździć jak dureń z Radomia do Warszawy kilka razy tylko po to żeby poprawiać błędy. Myślę, że autorzy automapy po takich informacjach (chyba czytają to forum) powinni wyruszyć w trasę, a ja jako klient powinienem ściągnąc poprawkę. Chyba nawet biorą za to pieniążki.... Jeśli w moim rozumowaniu jest coś nie tak, to zacznę pochwalać piractwo... Mając pirata nie bedę miał do nikogo pretensji, a za to zostanie mi kilka złotych w kieszeni.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2006, 19:25:56 »
komunikaty te pojawiają się w nieoczekiwanych momentach np. jadąc trasą E7 ze Skarżyska do Radomia

Potwierdzam - wczoraj jechałem tą trasą i przed Radomiem Jadźka te same głupoty opowiadała. Podobne błędy zauważyłem następnie na trasie Lublin-Białystok w środkowym odcinku trasy. Co ciekawe mapa pokazuje że wszystko jest OK (zgodnie z prawdą) tylko ta Jadźka...

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2006, 20:42:54 »
Cytat: "nocny_m"
Czy ktos miał podobny problem i zna jego przyczyny???

1. Wyłącz w opcjach ten komunikat, a przestanie Ci to przeszkadzać.
[....]
4. Nie powtarzaj tego samego posta w kilku miejscach,
    bo zamiast odpowiedzi dostaniesz OPR ;-)

Zrobiłem tak jakieś 2 wersje temu z analogicznym problem na wysokości Mszczonowa, na trasie K-ce - W-wa. Dzisiaj jechałem z najnowszym softem 3.9.5 i mapami "s" na pokładzie, i błąd się dalej powtarza.
Pozostawiam bez komentarza

pozdrawiam
Jarecki

*

Offline Luc__

• *
  • 55
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2006, 12:14:19 »
Ostatnio jechałem od Skarżyska Kamienej do Radomia i komunikat taki miałem chyba 5 - 7 razy po czym wszystko wróciło do normy.

Potwierdzam. U mnie takie samo (nie)działanie AM w tym samym miejscu.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 18, 2006, 12:26:24 »
Najdziwniejsze jest to, że to zdarza się (raczej: jest stałym zjawiskiem) w kierunku Skarżysko->Radom. Odwrotnie - nie.
Chyba nikt tego nie zgłaszał AutoMapie - ja przejrzałem właśnie swoje zgłoszenia i tego nie ma. A może ktoś już sygnalizował?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2006, 12:41:34 »
Cytat: "Moi"
Najdziwniejsze jest to, że to zdarza się (raczej: jest stałym zjawiskiem) w kierunku Skarżysko->Radom. Odwrotnie - nie.

Temu się akurat nie dziwię. Widać w jedną stronę rozbieżność śladu z mapą, mieści się jeszcze w granicach tolerancji AM, a w drugą
już tę granicę przekracza. Jedzie się innym pasem ruchu, a dodatkowo bywa,
że ślad tej samej drogi (dokładnie tego samego pasa ruchu)
w drugą stronę, wychodzi ładne kilka metrów obok.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jarek_wt

• 27
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 18, 2006, 14:47:56 »
Cytat: "Moi"
Chyba nikt tego nie zgłaszał AutoMapie - ja przejrzałem właśnie swoje zgłoszenia i tego nie ma. A może ktoś już sygnalizował?

Ja zgłaszałem.
Dokładnie takie samo zjawisko wystepuje podczas jazdy ulicą Puławska od Piaseczna do Warszawy, w odwrotną stronę jest wszytsko OK.
Nawet posłałem zapis śladu, z trzech różnych odbioników ( bo na początku usiłowali mi wmówić że mój odbiornik jest "zły" ). I mimo że zgłaszenie było blisko rok temu, to nadal w tym temacie się nic nie dzieje.

pozdrawiam
Jarecki

*

Offline rafk

• *
  • 81
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 20, 2006, 17:14:56 »
potwierdzam, że miałem to samo jadąc Puławską w stronę Piaseczna i w Piasecznie skręt w prawo na Magdalenkę. Skoro Automapa olewa błędy w tak ruchliwych miejscach to chyba czas olać Automapę. Oj chyba zainstaluję sobie "taką wersję", która nic nie kosztuje a działa tak samo....

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 21, 2006, 11:13:08 »
Panowie spokojnie to nie wina AM. Korzysta ona z podstawy jaką są mapy papierowe . Sam byłem zdziwiony gdy AM chciała mnie przepuścić przez Arbuzową w Wa-wie :lol: ,ale na planach "tradycyjnych" Arbuzowa wygląda jak uczciwa ulica z asfaltem i chodnikami  :? . Drogi na wysokości Tarczyna były w ostatnich latach przebudowywane - poszerzono , dodano sygnalizację więc wg starych namiarów wygląda że jedzie się "pod prąd". Po trzecie jeszcze dokładność odbiorników GPS, tolerancja jest rzędu do kilkudziesięciu metrów w zależności od klasy odbiornika.
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 21, 2006, 13:57:26 »
Rozumiem te bugi w okolicach "prowincjonalnego" Skarżyska ale żeby takie numery były na A4 między Krakowem a Katowicami...?
Sprawdziłem kilka razy - na tym samym odcinku w okolicach Jaworzna są identyczne komunikaty AM. Trochę to dziwne że zdarza się to na głównych drgach a na 2-go/3-cio rzędnych już nie ale z drugiej strony trzeba przyznać że są to zjawiska sporadyczne - ja póki co znalazłem 3 takie miejsca w Polsce

*

Offline jarek_wt

• 27
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2006, 14:35:22 »
Cytat: "Tomko"
Panowie spokojnie to nie wina AM. Korzysta ona z podstawy jaką są mapy papierowe . Sam byłem zdziwiony gdy AM chciała mnie przepuścić przez Arbuzową w Wa-wie :lol: ,ale na planach "tradycyjnych" Arbuzowa wygląda jak uczciwa ulica z asfaltem i chodnikami  :? . Drogi na wysokości Tarczyna były w ostatnich latach przebudowywane - poszerzono , dodano sygnalizację więc wg starych namiarów wygląda że jedzie się "pod prąd". Po trzecie jeszcze dokładność odbiorników GPS, tolerancja jest rzędu do kilkudziesięciu metrów w zależności od klasy odbiornika.

Jakoś nie trafia mi to do przekonania.
Nie mam zbytnich pretensji że "Automapa" np. na Ursynowie wpuszcza  mnie w ulice gdzie powinie stać znak "droga tylko dla rowerów"  :)  lub że moim rodzinnym mieście ( Tarnowskie Góry ) pewne skrzyżowanie ( wraz ze zmianą organizacji ruchu ) zostało przebudowane na rondo bez mała ze 2 lata temu, co jak dotąd nie znalazło się w Automapie - takie jest życie  :?

Natomiast problemy z Puławską, która jakby nie było :
a) jest jedna z głownch arterii w Warszawie
b) nie była ostatnio przebudowywana w sensie poszerzania/przesuwania, itp
c) jakby to nie było jej jedna "nitka" jest szersza niż niejedna droga krajowa
są wg. mnie karygodne.
Co do dokładności, to dlaczego ten "spadek dokładności" występuje jedynie na Puławskiej, w jednym kierunku, za to w trzech różnych odbionikach ?
Dlaczego np. trasa Piaseczno - Tarnowskie Góry, wg. wskazań Automapy jest pokonywana bez jednego głupawego komunikatu, mimo że jedzie się przez lasy, drogami które są kręte oraz węższe ( na odcinku Koziegłowy - Tarnowskie Góry )  niż pojedyńcza nitka wspomnianiej Puławskiej ? I jakoś w tym wypadku dokładność odbiornika okazuje się wystarczająca.
To że producent Automapy bazuje na jakiś mapach firm trzecich, nie za wiele mnie obchodzi - w końcu program+mapy jako całość kupuję od jednego producenta, więc z mojego punktu konsumenckiego widzenia on również odpowiada za całość. Natomiast jak nie potrafią na swoim dostawcy wymusić aktualizacji map - to już ich problem.

pozdrawiam
Jarecki

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 21, 2006, 15:21:04 »
Ponadto dużo ludzi zgłasza błędy a mimo to nie wszystkie są poprawiane. Wystarczy popatrzeć ile błędów jest zgłoszonych na poi.mobilne.net
Na pewno dużo zostało zgłoszonych bezpośrednio do producenta. Sam dość dużo już zgłosiłem, niektóre poprawili ale innych nie. dodali też źle pewne ulice o których im pisałem że ich brakuje, oraz pisałem żeby uważnie sprawdzili okolicę bo część ulic z tego rejonu z papierowego planu nie jest przejezdnych lub są to dziurawe drogi osiedlowe nie do normalnej nawigacji i powinny być chociaż zaznaczone cienką linią. I podałem im dokłądnie co i jak ale drogi pojawiły się normalnej grubości i program przez nie wyznacza trasę chociaż nie są przejezdne.