n560 + 128MB +automapa -> czy ktoś testował?

• 9 Odpowiedzi
  • 2460 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
n560 + 128MB +automapa -> czy ktoś testował?
« dnia: Październik 01, 2008, 21:01:40 »
Witam kolegów,

Śledzę wątek na forum w dziale F-S nt. dolutowania dodatkowej pamięci do n560.  Po takim zabiegu mamy n560-tkę z 128MB RAM. Czy automapa obsłuży te dodatkowe 64MB? Czy AM będzie z nich korzystać czy też AM jest tak zoptymalizowana pod n560 że wykorzysta tylko firmowye 64 MB? Ma ktoś z Was jakieś "doświadczenia" w tym temacie? Bo rozumiem że AM na 128MB powinna działać znacznie lepiej niz na 64MB bo jeśli nie to szkoda kasy i zachodu na taki zabieg...

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
Odp: n560 + 128MB +automapa -> czy ktoś testował?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2008, 23:23:11 »
Masz taki sprzęt jak ja i jak widzę, też jak ja nie czujesz się mocny w temacie, o którym piszesz, więc moja rada, to daj sobie spokój z kombinacjami typu ruski WM6, Marchevka czy podkręcanie pamięci. Zapewniam cię, że AM świetnie sobie radzi na tym sprzęcie i nie ma potrzeby stosowania jakiś protez.
Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2008, 00:02:49 »
Masz taki sprzęt jak ja i jak widzę, też jak ja nie czujesz się mocny w temacie, o którym piszesz, więc moja rada, to daj sobie spokój z kombinacjami typu ruski WM6, Marchevka czy podkręcanie pamięci. Zapewniam cię, że AM świetnie sobie radzi na tym sprzęcie i nie ma potrzeby stosowania jakiś protez.
Pozdrawiam
Ale nic nie pisał o ruskim WM6... :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2008, 00:46:09 »
QMPEL nie mam zamiaru podkręcac pamięci ani procka ( o moich dośwadczeniach z podkecaniem pisałem na forum dawno temu). WM6 wrzuciełm sobie z pól roku temu i chodzi znakomicie z SDHC. Nie wiem dlaczego miałbym sobie dać spokój skoro za parę zł mogę rozbudować sprzęt. Moje pytanie było banalnie proste. Przeformułuję je: czy dołożenie dodatkowych 64MB do looxa n560 pomoże automapie w czymkolwiek czy tez nie wpłynie wcale na zachowanie programu? O wynikach innych testów (innych programow) na 128MB juz wiem. Chodzi mi tylko o AM.

PS. Skąd te "protezy"? Do notebooka tez nie dołożysz ramu, bo to "proteza" ?  Bo zamiast "wcisnąć" trzeba "wlutować"? Albo nie montuj turbiny w SDi bo 65 koni chodzi znakomicie...  Ja nie widze problemu.

Puniek, ano właśnie  :grin:

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2008, 02:06:11 »
PUNIEK, twoja spostrzegawczość jest powalająca, z łapaniem sensu to już gorzej. Nie twierdzę, że debart ma ruski WM6. To przykłady protez. Ja natomiast nie załapałem, że debart nie jest nowicjuszem i moje rady może sobie w buty wsadzić

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2008, 07:07:17 »
PUNIEK, twoja spostrzegawczość jest powalająca, z łapaniem sensu to już gorzej. Nie twierdzę, że debart ma ruski WM6. To przykłady protez. Ja natomiast nie załapałem, że debart nie jest nowicjuszem i moje rady może sobie w buty wsadzić
Spokojnie..... ja generalnie się z Tobą zgadzam za wyjątkiem tego, że zmieniony system np. ruski rom to proteza i prowizorka... dla mnie prowizorka to jak sterczą kabelki a na nich pamięć (jak w tym pomyśle) ale nie inny system....
Ja np w poprzednim palmtopie IPAQ 2750 miałem wgrany właśnie ruski WM 6.0, który chodził stabilniej niż oryginalny WM 5.0 od HP, który codziennie po ładowaniu dawał się uruchamiać z soft-resetu. Chodził na tyle stabilnie, że musiała go uznać AM gdy ja jako jedyny na wiosnę miałem problem ze stabilnością... i co...?.. i okazało się, że znaleźli głęboko ukryty błąd!
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 07:19:50 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2008, 11:04:45 »
Bo rozumiem że AM na 128MB powinna działać znacznie lepiej niz na 64MB bo jeśli nie to szkoda kasy i zachodu na taki zabieg...

To zależy na ile masz zapchane te 64MB, jeśli masz problemy z utrzymaniem wolnych ~25MB
to faktycznie dołożenie RAMu pomoże, jeżeli zwykle masz do dyspozycji >25MB to sądzę że raczej
nie zauważysz zbytniej różnicy. Zwłaszcza jeżeli liczyłbyś np. na większą płynność grafiki,
AM na PC z 2GB RAMu i Core2Duo wygląda podobnie jak na PPC.
Wg moich testów AM potrzebuje 16MB żeby jako tako działać, powyżej 20MB działa już dość sprawnie,
a gdy ma powyżej 25 to już nie zauważam różnicy czy to 25 czy 32MB (więcej miejsca u siebie nie wycisnę też mam 64MB).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2008, 12:27:03 »
NocnyMarku wielkie dzięki za rzeczową odpowiedź  :ok: . To jest to o co mi chodziło  :grin: Teraz musze się zastanowić czy wlutowywać kości bo n560 w 70% słuzy mi do nawigacji. Reszta to "pierdóły".

*

Dżeju

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 02, 2008, 20:33:41 »
Przez prawie rok używałem do nawigacji FS N560 z WM6 ( tzw. ruski ROM  :E ), według mnie nie ma żadnej racjonalnej potrzeby zwiększania pamięci dla potrzeb AM - szkoda mieszać w bebechach - chyba, że chcesz załadować wszystkie POI z MIPLO  :evil:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 02, 2008, 21:30:47 »
chyba, że chcesz załadować wszystkie POI z MIPLO  :evil:
To i tak nic nie da bo wielkośc bufora na POI jest programowo ograniczona w AM
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 21:32:30 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester