Może ktośmi wytłumaczy dlaczego jak się odpala AM to odpala się też ActiveSync

• 20 Odpowiedzi
  • 3887 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
Bo nijak nie potrafię znaleźć tej zależności  :|
Napisane: 08-05-2008, 08:39:00
Bo po wyłączeniu AM zostaje uruchomiony w pamięci ActiveSync który pozbawia mnie tak mi potrzebnego do życia smartfona Ramu i jeszcze co chwila się próbuje łączyć z PC korzystając z zasobów energetycznych baterii
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Nie jestem pewien czy to z powodu AM - raczej bardzie prawdopodobne jest że ze wzgledu na bug WM - zastosuj metodę "fake server"
potrzebna zgoda

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Bo po wyłączeniu AM zostaje uruchomiony w pamięci ActiveSync który pozbawia mnie tak mi potrzebnego do życia smartfona Ramu i jeszcze co chwila się próbuje łączyć z PC korzystając z zasobów energetycznych baterii
Absurd... activesync nie włącza urządzenia....
Poza activesync zużywa szczątkową ilośc RAM-u... przed chwilą sprawdziłem ilość RAM przy:
- activesync wyłączony - 96MB
- activesync włączony   - 96MB
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Puniek  niestety u mnie też AS zabiera sporo RAM-u i do tego po odłączeniu od kompa nie wraca całość zużytego przez AS RAM-u !!!
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2008, 10:34:08 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
ktoś gdzieś kiedyś pisał, że przy włączonej w AM opcji aktualizacji czasu za pomocą GPS  włącza się AS nie sprawdzałem czy w aktualnych wersjach tak się dzieje ale w 5.05 tak się działo
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Nie wiem jak w WM5 ale w WM2003 Wyłączenie AS nie zwalnia wszystkich zużytych zasobów
a potrafi zużyć 0.5-1.5MB pamięci.
Ale AS nie ma nic wspólnego z AM i przyczyn jego właczania naley raczej szukać gdzie indziej.

Cytat: Qbik
ktoś gdzieś kiedyś pisał, że przy włączonej w AM opcji aktualizacji czasu za pomocą GPS  włącza się AS nie sprawdzałem czy w aktualnych wersjach tak się dzieje ale w 5.05 tak się działo

Mam zawsze tę opcję włączoną i nigdy, w żadnej wersji nie miałem takiego objawu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Cytat: Qbik
ktoś gdzieś kiedyś pisał, że przy włączonej w AM opcji aktualizacji czasu za pomocą GPS  włącza się AS nie sprawdzałem czy w aktualnych wersjach tak się dzieje ale w 5.05 tak się działo

Mam zawsze tę opcję włączoną i nigdy, w żadnej wersji nie miałem takiego objawu.
tez zawsze miałem włączoną ale w czasie beta testów 5 zauważyłem że w tle zaczyna mi działać AS więc wyłączyłem i od tamtej pory mam spokój (nie pamiętam co było przed AM 5 - jakoś nie zwracałem na to uwagi)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Puniek niestety u mnie też AS zabiera sporo RAM-u i do tego po odłączeniu od kompa nie wraca całość zużytego przez AS RAM-u !!!
To, że nie wraca RAM po otwarciu programów po soft-resecie to inn sprawa bo albo otwiera sobie jeszcze jakieś procesy po użyciu programów, których nie widzimy albo licznik w Windows Mobile jest "kulawy". To, że nie wraca nie dotyczy tylko activesynca ale innych aplikacji, których użyje się po softresecie...
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2008, 10:51:32 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline oldzie

• 397
Nie jestem pewien czy to z powodu AM - raczej bardzie prawdopodobne jest że ze wzgledu na bug WM - zastosuj metodę "fake server"

Nie, ewidentnie uruchomienie ActiveSynca jest powiązane z AM. Metodę "Fake Server" to mam zastosowaną.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl

Nie, ewidentnie uruchomienie ActiveSynca jest powiązane z AM. Metodę "Fake Server" to mam zastosowaną.

a spr to co pisałem wcześniej wyłącz aktualizację czasu przez GPS w ustawieniach GPSu w AM

*

Offline oldzie

• 397

a spr to co pisałem wcześniej wyłącz aktualizację czasu przez GPS w ustawieniach GPSu w AM

sprawdzę, ale to trochę potrwa ...

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
A masz może w MiploLoc albo w MiploSync ustawione synchronizacje  jakieś ze AS sie może włączac, może tu leży problem?

*

Offline Andy_B

• 16
  • Sprzęt: Mio550
Potwierdzam "ten objaw" włączania się AS w czasie używania AM (MIO550), oczywiście fake server zastosowany. Tom Tom mi AS nie włącza.
Sprawdzę tą metodę z wyłączeniem auto-aktualizacji czasu w AM.
Pzdr.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S.Lem

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Gdzie ustawić w opcjach żeby mi się SAM AS po odłączeniu kabla USB rozłączał na moim PDA ??
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
AS tez wlacza mi sie przy AM. Zauwazylem tez przy testowaniu Miplo Loc gdzie lacze Mio550 via bluetooth  z motorola V6maxx lub Nokia E51,  ze wtedy AS rozlacza mi komunikacje Automapy z telefonem.
mam wrazenie, ze AS wlacza sie gdy podlaczam ladowarke samochodowa to Mio przez port USB.
Ostatnio wylaczylem w opcjach synchronizacje przez USB i chyba AS juz tak czesto nie "atakuje". Musze to przetestowac bo dopiero wczoraj zmienilem nastawy.

Przy okazji, wiecie jak podtrzymac dlugotrwala komunikacje przez bluetooth miedzy Mio550 a telefonami?
Generalnie aby dane byly przesylane do MiploLoc robie tak, ze wlaczam bluetooth, wlaczam automape nastepnie musze zainicjowac polaczenie przez uruchomienie przegladarki na Mio. Gdy sie uruchomi to automatycznie dane leca do MiploLoc ale po ok 15-20 min polaczenie jest przerywane. Wiec znowu wystarczy, ze odswieze strone na mio i znowu wszystko dziala. Ale dlaczego tak krotko?

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
mi czasem się się włącza wraz z AM a czasem nie  :O zależności nie znalazłem
zawodowy kierowca...

*

Offline dav000

• **
  • 243
  • Sprzęt: htc TP2
dokładnie jak ktos u góry pisał, odchacz aktualizację gps czasu

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
a ja nie mogę znaleść tej opcji, gdzi eona jest?
zawodowy kierowca...

*

Offline dav000

• **
  • 243
  • Sprzęt: htc TP2
menu/ustawienia/gps/druga zakladka : synchronizuj czas z gps

*

Offline mecenas1981

• 19
    • 2o6 club net
  • Sprzęt: mio 550 m
ktoś gdzieś kiedyś pisał, że przy włączonej w AM opcji aktualizacji czasu za pomocą GPS  włącza się AS nie sprawdzałem czy w aktualnych wersjach tak się dzieje ale w 5.05 tak się działo

to ja pisałem... tak samo jest w wersji 5.0.5 wystarczy w opcjach gps wyłaczyc i juz sie nie bedzie właczac AS...
Matiz '00 800ccm 47HP 115kkm
Mio 550m + 2x 2GB +1GB Kingston
"Acer Extensa 5660"15,4" T2330 (Pentium Dual Core) 1,5GB ram 160GB+ 80GB hdd, wifi, bt XPSP3
Dlink 524 Air+
Nokia 6310i + 2630

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
 :O to mi to wytłumaczcie jakie powiązanie jest że sie AS włącza gdy opcja synchronizacji czasu jest załączona bo nie widze logiki. Czy to bug AM?
pozdrówka