Jak rozumiem to całe Miplo to zestaw najbardziej aktualnych (ok. 400 tys.) punktów POI
pogrupowanych w kategorie, ale przecież to samo jest w wbudowane w Automapę, więc
o co chodzi? O aktualność tylko? Czy na Miplo są inne POI niż te wbudowane w Automapę?
To są te same punkty, które sąwbudowane w AM, za wyjątkiem pojawiających się od ostatniej aktualizacji mapy oraz tych, które mają edytowane opisy lub położenie na Miplo. IMHO obecnie jest sens subskrybować tylko kategorie, których aktualność jest istotna (np fotoradary, bo brak ostrzeżenia o nowym, może drogo kosztować).
Na stronie Miplo piszą tak:
"Zalecamy aby program instalować bezpośrednio na urządzeniu, na którym jest zainstalowana AutoMapa. W przypadku braku możliwości instalacji MiploSync na urządzeniu proszę zainstalować MiploSync na komputerze PC."
Hm, ale czemu tak zalecają?
Bo tak najłatwiej synchronizować. Nie trzeba przekładać karty do czytnika kart lub kopiować plików między urządzeniem a PC i z powrotem.
Jeśli ja mam Larka i Automapę przypisaną do karty pamięci to gdzie mam
zainstalować MiploSync? Na Larku czy na notebooku?
Na Larku. O ile Twój Lark na to pozwoli. Mój 35.1 (pierwsza edycja!) na to pozwalał, ale z innymi może być różnie.
Jak już zainstaluję to lepiej utworzyć nowy plik czy po prostu korzystać
z wbudowanego w automapę default.amp ?
Według mnie to lepiej utworzyć nowy plik, żeby się nie mylić z jego stosowaniem (np kilka plików default.amp w różnych katalogach itp), aczkolwiek działanie synchronizacji pliku default.amp jest identyczne, jak innych.
PS A tak w ogóle - jak chcę sobie zrobić backup danych z Automapy na karcie (chodzi np. o moje Ulubione POI) to co zgrywać z karty do kopii zapasowej?
Najlepiej zrobić kopię całej karty, w przypadku awarii systemu plików można łatwo przywrócić wszystko od nowa, mało tego jeszcze pozbyć się fragmentacji karty.
A jeśli nie całość, to skopiować zawartość katalogu Settings Files - bo tam są ustawienia.
Jeżeli chodzi tylko o POI, to pliki "twójplikPOI.amp", "twójplikPOI.ampdata", "twójplikPOI.ampdesc" oraz może "twójplikUlubionych.fav".