Miplo Traffic a roaming

• 22 Odpowiedzi
  • 4923 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
Miplo Traffic a roaming
« dnia: Grudzień 16, 2009, 11:20:56 »
Witam
Podróżując ostatnio przy naszej południowej granicy w momencie braku sygnału włączył mi się roaming. W tym czasie miałem włączoną AM 6.0
Cały problem polegał na tym iż w AM nie ma blokady roamingowej, a dane poszły poprzez operatora czeskiego  :(. Oczywiście kiedy dotarłem do domu sprawdziłem jaka jest różnica
w opłatach - okazało się że dłuższą metę audiotele przy tym to jest pikuś, a dokładnie mówiąc Pan pikuś  :O.
Według mnie powinna być taka opcja, która by uniemożliwiała pobieranie danych w roamingu, przecież nawet w nowym sofcie HTC jest taka opcja która pozwala lub nie na wysyłanie i pobieranie danych
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
Odp: Miplo Traffic a roaming
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:34:40 »
Jest taka opcja, ale bazuje ona na Twoim położeniu a nie na operatorze. Jeżeli jesteś cały czas na terytorium Polski to AM uznaje, że z roamingu nie korzystasz. Inaczej sprawa wygląda kiedy przekroczysz granicę, AM ostrzeże Cię o podwyższonych opłatach za wysyłanie danych w roamingu.
Ostrzeżenie takie można też uzyskać poprzez uruchomienie AM w miejscu gdzie nie uda jej się złapać fixa. Wtedy nie będzie wiedziała gdzie jesteś i też dostaniesz takie ostrzeżenie na wszelki wypadek.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:39:57 »
Jest taka opcja, ale bazuje ona na Twoim położeniu a nie na operatorze. Jeżeli jesteś cały czas na terytorium Polski to AM uznaje, że z roamingu nie korzystasz. Inaczej sprawa wygląda kiedy przekroczysz granicę, AM ostrzeże Cię o podwyższonych opłatach za wysyłanie danych w roamingu.
Ostrzeżenie takie można też uzyskać poprzez uruchomienie AM w miejscu gdzie nie uda jej się złapać fixa. Wtedy nie będzie wiedziała gdzie jesteś i też dostaniesz takie ostrzeżenie na wszelki wypadek.

ok. pomijając fakt położenia - informuje, ale dane nadal zostają wysyłane i dlatego uważam że powinna być opcja np "pobieraj dane w roamingu" i wtedy nie było by problemu, że jeśli jeszcze będąc w kraju nalicza horrendalne opłaty za roaming
a przecież zrobienie czegoś takiego nie powinno stanowić problemu dla twórców AM - dane operatora zapisane są na karcie SIM i jeżeli są inne wtedy automatycznie zatrzymuje pobieranie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 11:42:18 wysłana przez rep007 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:51:54 »
Nie zabardzo to sobie wyobrażam w jaki inny sposób AM miałaby sprawdzać czy dane idą przez roaming.
Poza tym czy nie jest tak, że ten komunikat nie tylko ostrzega ale i pozwala wyłączyć wysyłanie danych?

Inna sprawa, że jeśli obawiasz się kosztów roamingowych, to powinieneś w telefonie wyłączyć
automatyczny wybór operatora, żeby nie być narażonym na takie niespodzianki.
Przecież na koszty naraziłoby Cię każde odebrane w tym czasie połączenie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2009, 12:05:54 »
AM nie musi sprawdzać czy dane idą przez roaming - wystarczy że pojawi się inny operator niż ten z karty SIM i w tym momencie wysyłanie danych powinno być wstrzymane.
nie maiłem okazji przetestować jak by to działało po przekroczeniu granicy i czy jest możliwość wyłącznie - na to powinien wypowiedzieć się ktoś kto miał z tym do czynienia
a jeśli chodzi o połacznia to w tym momencie już tylko ja decyduję czy mam odebrać czy nie (ale to robię świadomie znając stawki i ceny), automatyczny wybór operatora - w momencie jeśli masz uruchomiony roaming to nie ma znaczenia ponieważ i tak wybrany zostanie pierwszy z listy operatorów jacy są na twojej liście
zresztą nocnyMarku nie jesteś osobą która zajmuje się zapewne tylko samymi pocketami - na pewno masz do czynienia z oprogramowaniem. taka dogodność nie jest żadną nowością - pojawiła się już dosyć dawno. sam miałem okazję przetestować jak to działa - i nie było z tym jakich kolwiek problemów - program informował mnie o tym iż jestem poza swoją siecią i blokował pobieranie danych
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 12:15:06 wysłana przez rep007 »

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2009, 14:18:00 »

Właśnie w wersji 6 AM ani nie ostrzega ani nie ostrzega, ani nie rozłącza :/
Zgłaszałem podczas beta testów w finalnej nadal trzyma połączenie mimo przekroczenia granicy
Testowałem w Słubicach
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2009, 15:10:48 »
automatyczny wybór operatora - w momencie jeśli masz uruchomiony roaming to nie ma znaczenia ponieważ i tak wybrany zostanie pierwszy z listy operatorów jacy są na twojej liście

W niuansach telefonicznych nie mam szczególnego rozeznania, ale to wiem na pewno.
Mój telefon przy ręcznym wyborze operatora trzyma się wskaznej sieci, póki zupełnie nie straci zasięgu,
potem melduje brak zasięgu, a do obcej sieci się nie zaloguje bez mojego zezwolenia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2009, 16:03:55 »
nocnyMarku uważam, że troszkę zboczyliśmy z tematu - ustawienia roamingowe do połączeń są zupełnie inną sprawą.
zasadą roamingu jest to iż chcemy mieć możliwość rozmowy np. z bliskimi, a wysyłanie danych będąc poza granicami naszego kraju to już zupełnie inna bajka
w Polsce ma to sens, ponieważ na 100% produktów AM aż 95% działa w obszarze naszych granic, zaś 5% będzie chodziło poza polską i jeżeli te 5%
i dlatego uważam iż taka opcja powinna być - bo raczej nikt nie lubi jak ma coś narzucone z góry i musi jeszcze za to dodatkowo płacić i to jeszcze dość słono

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2009, 19:28:01 »
A czy to w ogóle nie powinno być coś do ustawienia po stronie telefonu i karty SIM a nie AM ??? Dodam, że np. taki obśmiewany iPhone ma taką opcję w swoich ustawieniach (Roaming danych) która pozwala na kontrolę czy chcemy mieć możliwość przesyłania danych gdy jesteśmy w roamingu - nie ma to wpływu na możliwość prowadzenia rozmów.
Oczekiwanie, że AM będzie się włamywać do modułu GSM każdego telefonu (a przecież tu chyba nie ma standardu) i dowiadywać z jakiego operatora korzystamy jest chyba mocno na wyrost.

Co do samych rozmów to oczywiście musimy mieć tą opcję włączoną u operatora a po drugie można wyłączyć automatyczny wybór operatora (to już chyba w każdym telefonie) tyle że jeżeli nie wybierzemy zagranicznego to nie możemy dzwonić ani przesyłać danych a jak wybierzemy to i możemy dzwonić a dane będą się przesyłać i nabijać licznik co przy wołających o pomstę do nieba stawkach za transmisję danych w roamingu faktycznie może narazić na duże koszty.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 19:32:40 wysłana przez klosz007 »

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2009, 19:30:01 »
A czy to w ogóle nie powinno być coś do ustawienia po stronie telefonu i karty SIM a nie AM ???

Skoro łączy się AM, to powinno to być w AM. Takie jest moje zdanie.
piona

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 16, 2009, 19:34:52 »
W ten sposób musiał byś mieć taką opcję w każdym programie który ma transmisję danych. Należy to załatwić w jednym miejscu a nie każdy program na własną rękę.

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2009, 19:50:44 »
W ten sposób musiał byś mieć taką opcję w każdym programie który ma transmisję danych. Należy to załatwić w jednym miejscu a nie każdy program na własną rękę.

nie wiem z iloma programami, które pobierają bądź wysyłają dane miałeś do czynienia, ale większość posiada taką opcję i jak widać nie jest to coś nie wykonalnego, a jeżeli
twórcy AM by uważali że czegoś takiego się nie da zrobić to chociaż w momencie jak wyjeżdżasz poza naszą granicę powinna ukazać się informacja i ikonka która by była wtedy na stałe aż do powrotu z możliwością włączenia i wyłączenia - chyba prostsze rozwiązanie

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 16, 2009, 19:59:45 »
Wydawało mi się, że dyskutujemy o tym żeby blokować przesyłanie danych w momencie gdy jesteśmy w roamingu (i żeby AM to sama wykrywała i blokowala) a nie w ogóle je blokować. Czytaj ze wątek zrozumieniem, proszę.
Miałem na prawdę do czynienia z wieloma programami ale taką opcje widziałem tylko w ustawieniach systemowych iPhone'a... Może Ty widziałeś gdzieś jeszcze ?

Jeżeli chcesz wyłączyć transmisję danych w ogóle to wystarczy choćby wyedytować punkt dostępu tak, żeby nie działał a na pewno znajdzie się jeszcze parę wygodniejszych sposobów.

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 16, 2009, 20:57:29 »
najpewniejszym na dzień dzisiejszy sposobem to jest wyjść w ustawienia i wyłączyć miplo traffic - mógłby ktoś powiedzieć i po kłopocie
ale nie o to chyba chodzi  - to ma działać automatycznie, a co do softu to np. w manilli 2.5 w każdej aplikacji jest taka opcja aby nie pobierać danych w roamingu i to akurat nie wymyślili nasi programiści, tylko ludzie z krajów bogatszych, a skoro oni to wprowadzili to znaczy iż dla nich to też nie jest najtańsze

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:02:22 »
No to w takim razie jest jakiś sposób na to, żeby dowiedzieć się z poziomu aplikacji z usług jakiego operatora korzystamy. Wydawałoby się, ze najłatwiej zrobić taką blokadę na poziomie modułu GSM (ale czy któryś telefon z WM ma coś takiego ?). Nie wiem czy z poziomu aplikacji nie jest to jakiś mocno kombinowany sposób.

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 17, 2009, 14:05:11 »
Hej,

Ekspertem nie jestem, ale wg mnie to nie powinno miec AM problemu z uzyskaniem takich informacji z jakiego operatora korzystamy aktualnie.
Przeciez jak aplikacja wysyla jakies dane to robi to przez modem GSM.

Zwykle od modemu mozemy sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy, i np wysylajac mu zapytanie AT+CREG? dostajemy informacje czy jestesmy zalogowani w sieci macierzystej czy w roamingu.
Pomysl jak najbardziej wart przedstawienia do AM, zeby pozwolic uzytkownikowi decydowac czy w roamingu ma korzystac z transmisji danych.

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 17, 2009, 19:26:04 »
Hej,

Ekspertem nie jestem, ale wg mnie to nie powinno miec AM problemu z uzyskaniem takich informacji z jakiego operatora korzystamy aktualnie.
Przeciez jak aplikacja wysyla jakies dane to robi to przez modem GSM.

Zwykle od modemu mozemy sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy, i np wysylajac mu zapytanie AT+CREG? dostajemy informacje czy jestesmy zalogowani w sieci macierzystej czy w roamingu.
Pomysl jak najbardziej wart przedstawienia do AM, zeby pozwolic uzytkownikowi decydowac czy w roamingu ma korzystac z transmisji danych.

dokładnie o coś takiego mi chodzi i dlatego przedstawiłem swój pomysł do twórców AM

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 17, 2009, 21:57:31 »
nie wiem z iloma programami, które pobierają bądź wysyłają dane miałeś do czynienia, ale większość posiada taką opcję

Podaj trzy nazwy takich programów.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 18, 2009, 13:23:18 »
manila ma... a dokładniej pogodynka :)

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 21, 2009, 12:07:07 »
ActiveSync w PDA z WM ma funkcję uzależniającą ściąganie danych (harmonogram) od roamingu.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 21, 2009, 12:53:50 »
manila ma... a dokładniej pogodynka :)

No dobra, mamy jeden program. Zresztą w smartofonach może i da się to zrealizować. Ale nie widzę tego w PDA z telefonem podłączonym przez BT.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 21, 2009, 15:31:59 »
Wg mnie wystarczy ustawić w telefonie ręczny wybór sieci zamiast wyboru automatycznego i po problemie.
Zarządzanie roamingiem zawsze leży po stronie usera - to on decyduje czy chce ponosić takie opłaty.

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 21, 2009, 19:14:14 »
Wg mnie wystarczy ustawić w telefonie ręczny wybór sieci zamiast wyboru automatycznego i po problemie.
Zarządzanie roamingiem zawsze leży po stronie usera - to on decyduje czy chce ponosić takie opłaty.

zgadza się - tylko kto mógł wcześniej wiedzieć iż AM dopiero przekroczeniu granicy nie pobiera danych (wg twórców jaką otrzymałem)

"AutoMapa nie wznawia poleczenia GPRS tylko w przypadku gdy przekroczymy granice Polski, nie ma ona wpływu na roaming w kraju." - taką odpowiedz otrzymałem od supportu AM