Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi

• 558 Odpowiedzi
  • 88478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi
« Odpowiedź #510 dnia: Wrzesień 24, 2007, 09:28:03 »
Tak, u mnie jest to samo.

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #511 dnia: Wrzesień 24, 2007, 09:38:27 »
Zgłaszam propozycję, aby dodawane przez Użytkowników nowe dźwięki i nowe ikony - nie podlegały weryfikacji przez moderatorów. 

A ja bym proponował aby moderatorzy którzy zatwierdzają ikonki bardziej się przyłożyli do swoich obowiązków.

I tu pytanie, jak są traktowane prawa autorskie do ikonek, dźwięków itp?
Niestety zdarzają się przypadki wstawiania ikonek, które już są dodane w Miplo, przez kogoś innego jako swoich.

Powiecie pewnie, że przesadzam i że każdy mógł stworzyć podobna ikonkę, lub ściągnąć ją z internetu. Ale tak nie jest. Zrobiłem parę ikonek dla kat. szkoły. Nie było to zbyt trudne, ale trochę pracy musiałem na to poświęcić (ikonki były od podstaw stworzone przeze mnie i mam na to dowody). Ikonki zostały zaakceptowane i są "oficjalnymi"  ikonkami (dzięki Qbik). Jakież było moje zdziwienie kiedy ujrzałam moją ikonkę dodana przez kogoś innego jako swoją :O !

Z tego co wiem nawet tak małe dzieło jak ikonka obejmuje prawo autorskie, a to co się obecnie wyprawia w miplo jest karygodne i nie chodzi mi tu tylko o moje ikonki, bo na tym mi specjalnie nie zależy (ja już w końcu dostałem swoje miplo mile), ale o setki ikonek (ściągniętych z internetu) nielegalnie dodanych do miplo jako własne.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 09:41:21 wysłana przez Ogon »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #512 dnia: Wrzesień 24, 2007, 10:26:37 »
A próbowałeś kiedykolwiek ustalić prawa autorskie do ikonek, które już dawno stały się swego rodzaju public domains'ami?
Np do takiej:

Kto jest autorem?
Jak uzyskać do niej prawa/zgodę?
Czy trzeba ten wzór wyrysować samemu, czy wystarczy przetworzyć dowolny plik graficzny, występujący w sieci w tysięcznych odmianach?

Pewnie, że jeśli jest to unikalny wzór, pomysł graficzny, to jego kopiowanie może stanowić naruszenie praw autorskich.

Ale co np. z logo firm, które są używane jako ikonki? Zwracać się do prawników tych firm, by uzyskiwać zgodę na posługiwanie się zastrzeżonym znakiem? Przecież to dla nich darmowa promocja. Lecz prawo stanowi inaczej...

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #513 dnia: Wrzesień 24, 2007, 10:39:01 »
A próbowałeś kiedykolwiek ustalić prawa autorskie do ikonek, które już dawno stały się swego rodzaju public domains'ami?
Np do takiej:

Kto jest autorem?
Jak uzyskać do niej prawa/zgodę?
Czy trzeba ten wzór wyrysować samemu, czy wystarczy przetworzyć dowolny plik graficzny, występujący w sieci w tysięcznych odmianach?
Pewnie, że jeśli jest to unikalny wzór, pomysł graficzny, to jego kopiowanie może stanowić naruszenie praw autorskich.

Ale co np. z logo firm, które są używane jako ikonki? Zwracać się do prawników tych firm, by uzyskiwać zgodę na posługiwanie się zastrzeżonym znakiem? Przecież to dla nich darmowa promocja. Lecz prawo stanowi inaczej...

Mi właśnie chodzi, o kopiowanie piksel w piksel czyjejś pracy - na co często autor nie wyraża zgody bez wcześniejszego powiadomienia go.

Myślę, że rozwiązaniem (przynajmniej częściowym) tego problemu byłoby podawanie źródła (autora) ikonki. Myślę, że to załatwiło by wiele spraw związanych z prawami autorskimi.
Tymczasem obecnie dodając ikonkę niejako podpisujemy sie pod nią jako jej autor.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 10:40:37 wysłana przez Ogon »

*

• 6498
« Odpowiedź #514 dnia: Wrzesień 24, 2007, 10:48:42 »
Myślę, że rozwiązaniem (przynajmniej częściowym) tego problemu byłoby podawanie źródła (autora) ikonki. Myślę, że to załatwiło by wiele spraw związanych z prawami autorskimi.
Tymczasem obecnie dodając ikonkę niejako podpisujemy sie pod nią jako jej autor.

Bo, ani w mobilne.net, ani w MIPLO nie było i nie ma takiego mechanizmu, miejsca na podobny zapis.
Dodając ikonkę, jako zalogowany użytkownik, z automatu jesteś przypisany do niej jako autor.
Nawet jeśli nazwałbyś plik .bmp nazwą "Ikonka_ściągnięta_z_serwisu_debeściarskie_gify_com_Special_Thanks_to_Thomas_Varcaby.bmp", to i tak nazwa zostanie automatycznie zmieniona na np. 2345.bmp, zaś w Icons będzie figurować jako "Kołki w płocie.bmp", bo jest ikonką kategorii "Kołki w płocie".
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 10:50:16 wysłana przez Moi »

« Odpowiedź #515 dnia: Wrzesień 24, 2007, 11:19:37 »
Tak, u mnie jest to samo.

U mnie to samo - mapa jest wyśrodkowana gdzieś na Austrii - wystarczy myszką znaleźć Polskę - ale powinni to poprawić bo to bug

Do tego w Obornikach Śląskich jest taki punkt, że jak wpisuję POI (tutaj akurat liceum) to nie zostaje stworzony - próbowałem kilkukrotnie i nic

Do tego czasami zdarza się (przy różnych miastach), że wpisuje dany punkt a tu komunikat coś w style - dany punkt jest poza terytorium Polski czy coś takiego - dopiero wylogowanie i ponowne wklepanie rozwiązuje problem
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 11:21:51 wysłana przez lukas63 »

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #516 dnia: Wrzesień 24, 2007, 11:22:25 »

Bo, ani w mobilne.net, ani w MIPLO nie było i nie ma takiego mechanizmu, miejsca na podobny zapis.
Dodając ikonkę, jako zalogowany użytkownik, z automatu jesteś przypisany do niej jako autor.
Nawet jeśli nazwałbyś plik .bmp nazwą "Ikonka_ściągnięta_z_serwisu_debeściarskie_gify_com_Special_Thanks_to_Thomas_Varcaby.bmp", to i tak nazwa zostanie automatycznie zmieniona na np. 2345.bmp, zaś w Icons będzie figurować jako "Kołki w płocie.bmp", bo jest ikonką kategorii "Kołki w płocie".

No to może najwyższy czas dodać taki mechanizm. Nie mówie tu oczywiscie o automapie, gdzie jest tylko i wyłącznie plik graficzny, ale o samym serwisie Miplo, gdzie spokojnie w opisie ikonki mogłaby się znaleźć pozycja "autor" lub "źródło".

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #517 dnia: Wrzesień 24, 2007, 11:24:17 »
A ja mam pytanie do moderatorów lokalnych jak sobie radzą z:
1.   Wiadukty.
W moim rejonie dzieci na wyścigi zaczęły oznaczać w ten sposób wszystkie skrzyżowania wielopoziomowe, ślimaki i przejazdy nad torami kolejowymi, które i tak biegną w wykopie. Oczywiście taki wiadukt nie ma ograniczeń nośności i wysokości. Biorąc pod uwagę że duża ich część idzie w całkiem zakrytych ulicami tunelach, istnieje prawdopodobieństwo że jakiś oszołom zdobędzie plany przebiegu tych podziemnych torów i ikoną [WIADUKTY] pozamalowywuje wszystkie ulice biegnące nad nimi. Jak sobie z tym radzicie? Czy uaktywniacie dzieciakom wszystko jak leci, czy tylko te miejsca, które są atrakcyjnymi miejscami dla samobójców. Ja właśnie pozostałbym przy tym ostatnim i uaktywniał dodatkowo tylko te nowe których nie ma jeszcze na fabrycznej AM a są nowymi miejscami gdzie możemy przekroczyć tory.
2.   Mosty nad rzeką XXXXX (kilka kategorii)
Biorąc pod uwagę że nie są to jakieś wartościowe POI wprowadzone z autopsji, tylko głupawe podkolorowanie fabrycznej Automapy  w miejscach gdzie brązowa kreska przecina się z kreska niebieską (skrzyżowanie drogi lądowej z droga wodną) zasługują na natychmiastowe pokasowanie. Jeśli Pozostawimy to tak jak jest to znajdzie się kolejny sprytny inaczej, który ponanosi na wszystkie skrzyżowania przy których nie ma jeszcze ikony [Sygnalizacja Świetlna] swoja nowa z opisem [Skrzyżowanie bez sygnalizacji świetlnej]. Czyli też wykona pracę bez wychodzenia z domu, a w rankingu dogoni sobie nawet Andiego, który umieszczając sklep w stawie wspaniale udowodnił że nigdy w danych okolicach nawet nie bywał. Ja proponuję pozostawić opisywaną kategorię dla nowych nienaniesionych jeszcze w AM mostów oraz tych tymczasowych (postawionych przez wojsko) przepraw. CAŁA RESZTA DO KOSZA

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #518 dnia: Wrzesień 24, 2007, 12:04:10 »
[...]
A ja bym proponował aby moderatorzy którzy zatwierdzają ikonki bardziej się przyłożyli do swoich obowiązków.
[...]
Kolego... To nie są obowiązki... Nikt im z to nie płaci... A żyć trzeba, zatem inni moderatorzy (podejrzewam, że podobnie jak ja) logują się na miplo.pl w tzw. wolnym czasie...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #519 dnia: Wrzesień 24, 2007, 12:22:27 »
Czy ktos tez ma problem w panelu administratorskim - po kliknieciu na pozycje do poprawienia laduje sie puste okienko. Sprawdzalem na innym kompie, ff i ie.

zgłosiłem im to, bo miałem podobnie
Przed chwila spr i juz działa
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #520 dnia: Wrzesień 24, 2007, 12:36:04 »
[...]
[...]
Kolego... To nie są obowiązki... Nikt im z to nie płaci... A żyć trzeba, zatem inni moderatorzy (podejrzewam, że podobnie jak ja) logują się na miplo.pl w tzw. wolnym czasie...

też jestem moderatorem, i też robie to w wolnych chwilach, co nie znaczy, że robie to byle jak (nie zatwierdzamy przecież wszystkich punktów jak leci bez chocby najmniejszego sprawdzenia). Jesli nikomu sie nie chce sprawdzac ikonek to może rzeczywiście ikonki i dźwięki w ogole nie powinny byc zatwierdzane przez moderatorów.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #521 dnia: Wrzesień 24, 2007, 13:00:38 »
@Ogon chyba wiem o które ikonki CI chodzi, dodane są przez moderatora lokalnego, który jest pewnie ich autorem. O ile dobrze kojarzę to np dwie spośród nich wzorowane były na twoich, ale ty je dodałeś dopiero dzisiaj, a on wczoraj :|
Mimo wszystko twoje są jako default dla kategorii więc... ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline Ogon

• 15
« Odpowiedź #522 dnia: Wrzesień 24, 2007, 13:12:05 »
@Ogon chyba wiem o które ikonki CI chodzi, dodane są przez moderatora lokalnego, który jest pewnie ich autorem. O ile dobrze kojarzę to np dwie spośród nich wzorowane były na twoich, ale ty je dodałeś dopiero dzisiaj, a on wczoraj :|
Mimo wszystko twoje są jako default dla kategorii więc... ;)

Owszem dwie z trzech ikonek są jego autorstwa (przerobione moje ikonki, ale to jak najbardziej popieram), natomiast ikonka "pozostałe - szkoły niesklasyfikowane w innych kategoriach" jest bezczelnie skopiowana. Tym gorzej jeśli takie rzeczy robią moderatorzy.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #523 dnia: Wrzesień 24, 2007, 13:15:24 »
1.   Wiadukty.
[ciach]

Pomimo, że (póki co) nie jestem moderatorem lokalnym, to akurat w tych przypadkach Powhatan'a zdecydowanie popieram. Tych kategorii (i świateł również - po co to komu?!?) nie pobieram i pobierać nie będę, bo sens dla mnie żaden mieć zaznaczony most w miejscu przebiegu drogi przez rzekę (jak nie mostem to czym, brodem?!) albo zapaćkaną mapkę sygnalizatorami świetlnymi, bo nnego zastosowania nie widzę. Jest sporo POI, które przydają się, pomimo, że nie muszą być wyświetlane (np. skrzynki pocztowe, sklepy, urzędy), ale wprowadzanie sygnalizatorów, wysepek itp, to chyba tylko w celu nabicia sobie licznika miplomili...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #524 dnia: Wrzesień 24, 2007, 13:18:07 »
1.   Wiadukty.
[ciach]

Pomimo, że (póki co) nie jestem moderatorem lokalnym, to akurat w tych przypadkach Powhatan'a zdecydowanie popieram. Tych kategorii (i świateł również - po co to komu?!?) nie pobieram i pobierać nie będę, bo sens dla mnie żaden mieć zaznaczony most w miejscu przebiegu drogi przez rzekę (jak nie mostem to czym, brodem?!) albo zapaćkaną mapkę sygnalizatorami świetlnymi, bo nnego zastosowania nie widzę. Jest sporo POI, które przydają się, pomimo, że nie muszą być wyświetlane (np. skrzynki pocztowe, sklepy, urzędy), ale wprowadzanie sygnalizatorów, wysepek itp, to chyba tylko w celu nabicia sobie licznika miplomili...
Tez popieram w 100% tą opinię....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #525 dnia: Wrzesień 24, 2007, 13:40:13 »
Tez popieram w 100% tą opinię....
Poparcia ludzi normalnych, to ja jestem pewny,
ale poważnie pytam innych moderatorów, co robią z tymi wiaduktami i mostami,
czyli śmieciem powstawianym na mapie bez wychodzenia z domu.
Te wysepki i sygnalizatory świetlne to ludzie wstawiaja tam
gdzie je widzieli i z tym przestałem juz walczyć
gdy ograniczają się do oznakowania skrzyżowania,
a nie każdego sygnalizatora osobno.

Na tą chwile apeluje
Kasujcie lub zgłaszajcie do skasowania cały ten wstawiany dla rankingu* fajans.

*)bez wychodzenia z domu a na podstawie widoku mapy.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #526 dnia: Wrzesień 24, 2007, 13:47:30 »
Są skrzyżowania na których są 4 ikonki sygnalizacji.... to chore.......
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #527 dnia: Wrzesień 24, 2007, 13:49:50 »
Ja ich po prostu nie zatwierdzam, do supportu zgłosiłem, że moim zdaniem takie kategorie
w ogóle nie powinny istnieć, a jeśli już muszą (marketing - liczy sie ilość POI, bo to robi wrażenie ...)
to powinny mieć zdecydowanie obniżoną 'wartość rankingową'.

Przymierzam się również do napisania supportowi, że ikon takich kategorii w ogóle nic chcę widzieć
w panelu moderatorskim, bo one tylko utrudniają moderowanie bardziej sensownymi kategoriami.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 13:53:38 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #528 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:03:11 »
[...]
ale wprowadzanie sygnalizatorów, wysepek itp, to chyba tylko w celu nabicia sobie licznika miplomili...

sygnalizatory mi nie przeszkadzają jak nie ma ich kilu w jednym miejscu, przecież nie trzeba ich subskrybować ;)

ale za to wysepki moim zdaniem to dobra rzecz, jak jadę w nieznanym terenie za tirem i widze na AM, że za chwilę wysepka to nawet się nie wychylam żeby sprawdzić czy coś jedzie z przeciwka

Są skrzyżowania na których są 4 ikonki sygnalizacji.... to chore.......

Akurat ostatnio pomagałem wyszukać te kwiatki i najwięcej tego było w Poznaniu i Bydgoszczy już nie powinno tego być jeśli są to - propozycja

Napisane: Wrzesień 24, 2007, 13:58:56
w panelu moderatorskim powinna być możliwość wyboru których kategorii nie chcemy na mapie oglądać
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 14:10:56 wysłana przez Qbik »

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #529 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:04:13 »
Przymierzam się również do napisania supportowi, że ikon takich kategorii w ogóle nic chcę widzieć
w panelu moderatorskim, bo one tylko utrudniają moderowanie bardziej sensownymi kategoriami.

Ja obecnie jestem w trakcie proszenia ich o jakieś ograniczenie
tego śmietnika (anormalnych kategorii), ale jak nie dadzą rady,
to napisz aby i mi cały ten fajans wygasili, bo utrudnia pracę.

Dodatkowo to trzeba będzie sie dogadać aby te pokasowane duble usunęli jakoś trwale,
bo u mnie na każdym markecie są trzy takie same ikonki, a w tym dwie maja czerwone obwódki.

No i tak właściwie to ja pytałem was nie o sygnalizatory i wysepki a MOSTY i WIADUKTY,poustawiane tylko na podstawie widoku mapy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 14:07:54 wysłana przez Powhatan »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #530 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:09:41 »
Zgadza się usunięte POI powinny być domyślnie niewidoczne.
Domyślam się, że z trwałym usunięciem będzie problem, bo taki usunięty usunięty POI :)
mógłby pojawić się na nowo z innego żródła ...
usunięte POI blokują powstanie ich dubli w tym samym miejscu. /tak sądzę/

Powhatan, już kiedyś pisałem, że w śmieciach grzebać nie zamierzam,
jeśli support zamierza jednak je gromadzić, to niech sobie sam uaktywnia, poprawia i sprząta.
Czyli jeśli koniecznie chce, to niech sobie grzebie sam. :evil:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 14:15:21 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #531 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:13:26 »
Ja napisałem aby trwale usunęli tylko POKASOWANE DUBLE, innych nie

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #532 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:15:14 »
co do usuniętych to w panelu moderatorskim z prawej na górze są ustawienia i tam można ustawić żeby nie pokazywał

a czy po usunięciu danego POI jego numer jest zwalniany? Bo jak nie to licznik POI w Miplo jest trochę zawyżony

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #533 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:20:15 »
Qbik dzięki, nie zauważyłem wcześniej  :S
Raczej nie, zauważ że każda aktywność w serwisie jest szczegółowo rejestrowana,
MZ ID pozostanie, podejrzewam że takie usunięcie mogłoby im sporo namieszać w bazie.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #534 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:41:40 »
Qbik dzięki, nie zauważyłem wcześniej  :S

Ja też dziękuję.
Mapka przejaśniała :D
To teraz jakbyście pokasowali jeszcze wszystkie durne mosty
(w moim rejonie był tylko jeden) i wiadukty,
czyli punkty postawiane z mapy a nie autopsji to byłoby super. :evil:

*

• 6498
« Odpowiedź #535 dnia: Wrzesień 24, 2007, 18:41:09 »
Coście się tak uczepili świateł drogowych? To jedna z popularniejszych kategorii. Subskrybuje ją 15% userów. 67. miejsce na ponad 750 pozycji. Nie chcę wymieniać jakie m.in. kategorie są na dużo dalszych lokatach rankingu.
Sygnalizację świetlną zamieszczają też niektórzy producenci map papierowych. Oni również robią to dla MIPLOmili? Pogięło Was...

Jednym jest ona potrzebna, innym zbyteczna. Podobnie jak wiele różnych kategorii. Jedni chodzą w niedzielę do kościoła, inni do agencji towarzyskiej, a jeszcze inni do klubów les&gay. Jedni szukają nocnych sklepów z gorzałą, inni klubów AA.

A baza POI jest dla wszystkich. Odrębna kategoria, to tylko miejsce na dysku MIPLO. Nie jest komuś potrzebna, nie subskrybuje. Dopóki innym jest przydatna - musi być. I koniec.
Oczywiście, można podjąć decyzję, że nie będzie się zatwierdzać niektórych kategorii. Bo się nie podobają. Bo userzy stawiają za dużo punktów. Bo zbyt łatwo się dodaje punkt i kasuje zbyt dużo MIPLOmili. Bo to niesprawiedliwe i nieprawe. Bo po co to komu. Bo ja jestem stworzony do zatwierdzania tylko punktów i kategorii o znaczeniu transgalaktycznym. A nie jakichś gównianych świateł.

A to jest zwyczajne sprzeniewierzenie się roli moderatora. Zaraz inni przestaną zatwierdzać wysepki (bo i tak nikt nie mija ich z lewej), progi zwalniające (i tak są znaki, a poza tym ograniczenie), kioski Ruchu (bo to postkomunistyczna instytucja), skrzynki pocztowe (bo dziś się e-mailuje, a nie wysyła listy). Czy agencje towarzyskie, bo wolą zwalić gruchę, niż przestąpić próg takiego przybytku. Itd., itp. Stąd tylko krok do anarchii.

Albo ktoś podejmuje się roli moderatora, albo uważa że jest ponad to i będzie tylko kierownikiem. Smoluchy kuchenne i fornale niech sobie zatwierdzają jakieś-tam światła. Ja zatwierdzę tylko Sejm, siedzibę Episkopatu i Pałac Namiestnikowski.

*

Dżeju

« Odpowiedź #536 dnia: Wrzesień 24, 2007, 19:13:14 »
... Zaraz inni przestaną zatwierdzać wysepki (bo i tak nikt nie mija ich z lewej)

Kolego MOI, znam takich co mijają z lewej  :mad:   W 100 % zgadzam się z Twoją wypowiedzią - kto nie chce, nie pobiera - na takiej samej zasadzie, można powiedzieć: po co komu kategoria "kamole na mazurach" - przecież są na zwykłych mapach i są znaki kardynalne na wodzie  :-|   

*

• 6498
« Odpowiedź #537 dnia: Wrzesień 24, 2007, 19:21:56 »
... Zaraz inni przestaną zatwierdzać wysepki (bo i tak nikt nie mija ich z lewej)
Kolego MOI, znam takich co mijają z lewej  :mad:   W 100 % zgadzam się z Twoją wypowiedzią - kto nie chce, nie pobiera - na takiej samej zasadzie, można powiedzieć: po co komu kategoria "kamole na mazurach" - przecież są na zwykłych mapach i są znaki kardynalne na wodzie  :-|  

Bingo, kolego Dżeju:ok:
Skoro są na mapach, to po co nanosić do AM?  :worried:

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #538 dnia: Wrzesień 24, 2007, 19:38:03 »
zwalić gruchę,

I właściwie nic więcej na temat.
Ty mi tu światłami oczu nie mydlij. tylko ustosunkuj się do sprawy mostów nad rzeka x oraz wiaduktów, bo dzieciaki nawet ślimaki i inne wjazdy na estakady zaczęli tym oznaczać.

Jakie mosty i wiadukty maja być tym oznaczone???

*

• 6498
« Odpowiedź #539 dnia: Wrzesień 24, 2007, 20:39:37 »
Ty mi tu światłami oczu nie mydlij. tylko ustosunkuj się do sprawy mostów nad rzeka x oraz wiaduktów, bo dzieciaki nawet ślimaki i inne wjazdy na estakady zaczęli tym oznaczać.
Jakie mosty i wiadukty maja być tym oznaczone???
To ja się, Wodzu, pytam jak jest Twoja propozycja?
Ty znasz problem, masz go zdefiniowanego. Tobie jest łatwiej zaproponować rozwiązanie. Ja nie znam ani istoty zjawiska, ani jego skali.
Mogę tylko kombinować, że w pewnych miejscach na mapie AM nijak nie można rozpoznać, że coś biegnie górą, a coś dołem (prostopadle). I np. trzeba wytyczyć kilkusetmetrową (w prostej linii) trasę, by przekonać się, że tak faktycznie jest. I tam może być sens oznaczania wiaduktów. W przypadkach ewidentnych - nonsens.

A mosty nad rzeką? Są, jakby to powiedzieć, bardzo ewidentne...

"Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych, prawda, punktów, które stworzymy."

Ale, aby tak się stało, krytyka musi być konstruktywna.