MIPLO - nowi moderatorzy kategorii

• 40 Odpowiedzi
  • 6196 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
MIPLO - nowi moderatorzy kategorii
« dnia: Sierpień 08, 2007, 10:38:43 »
Być może więcej osób jest w sytuacji podobnej do mojej, a sprawa pewnie wymaga szybkiego rozwiązania.
Jestem inicjatorem/autorem/moderatorem wielu kategorii (czy sensownych - pomińmy) na poi.mobilne.net.
Jestem również autorem wielu punktów (uwaga j.w.) w wielu kategoriach innych moderatorów.
Od jakiegoś roku nie jestem w stanie poświęcić choćby minimalnie przywoitego czasu na prace moderatorskie. Być może z mojego powodu wiele punktów i całych kategorii "wisi" na MIPLO, bo nie ma ich kto zatwierdzić, zweryfikować, etc.

Informuję więc wszystkich zainteresowanych, że chętnie zrzeknę się swoich (potencjalnych) uprawnień w MIPLO na korzyść osób, które mają ochotę i podstawowe umiejętności na poświęcenie odrobiny czasu dla dobra publicznego. Umiejętności naprawdę są potrzebne niewielkie. I czas także nie zatrważający. Każdy da radę, potrzebne tylko chęci i trochę logicznego myślenia.
Proponuję, by wysyłać maile z ofertami moderowania do Adminów MIPLO, nie oglądając się czy ktoś był wcześniej moderatorem kategorii, czy nie. Jeżeli w rozpatrywanej kategorii nie było aktywności moderatorskiej w długim okresie, Admini powinni wysłać mail do dotychczasowego moda,  z zapytaniem, czy nie potrzebuje wsparcia (żeby się, broń Boże, nie obraził, a takich jest legion).

W przeciwnym razie grozi nam zastój lub ręczne szydełkowanie punktów przez Załogę MIPLO. Oba warianty są do pupy.

Uważam również, że dla każdej kategorii powinno być kilku moderatorów. Roszczenie sobie moderatorskiego monopolu tylko dlatego, że wymyśliło się kategorię, jest IMHO brakiem odpowiedzialności. Szczególnie w sytuacji, kiedy nie starcza czasu ani ochoty na pracę.
Dodam tylko, że bardzo szanuję pracę wielu osób, które samotnie tworzą/tworzyły bardzo obszerne kategorie, nie doczekawszy się pewnie pół słowa szacunku. Tak było (jest?) np. z aptekami, leśniczówkami, etc. Rozumiem pozycję psychologiczną takich osób, samotnie zmagających się z materią jak romantyczny bohater, którym nikt nie pomaga, zaś uwagi są tylko w stylu - "Gdzieś ty Miszczu to wstawił? Ten punkt 50 cm dalej!" Sam bywałem wielokrotnie w podobnej sytuacji i szlag mnie trafiał, że dupkowi nie przyszło do głowy wprowadzić samemu ten punkt wcześniej. Ale tak to miało działać - lepiej było wprowadzić punkt z błędem 100m, niż nie wprowadzać go wcale. Jak obiekt już w bazie zaistniał, dupek się obudził. Jeżeli punktu nie było wcale - spali wszyscy, a baza miała 7 tysięcy pozycji.
W szczególności nie sugeruję, że moderatorzy Aptek i Leśniczówek nie chcą podzielić się uprawnieniami, jak również nie zmierzam do tego, że za zgłaszanie poprawek zostaje się automatycznie dupkiem. Chcę tylko powiedzieć, że niezrozumiały jest dla mnie fakt aktywności poprawkowej, przy kompletnym braku aktywności punktotwórczej.

Nie zamierzam nikogo urazić, ani nie uprawiam żadnych wycieczek osobistych. Nawet nie mam konkretnych sytuacji na myśli. Chcę tylko pokazać reguły, formalne i nieformalne, które działają lub mogą działać nienajlepiej. Blokując rozwój serwisu, na którym wszystkim zainteresowanym zależy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 10:46:46 wysłana przez Moi »

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
Odp: MIPLO - nowi moderatorzy kategorii
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:20:18 »
Mógłbyś napisać, jakie kategorie Twojego autorstwa masz na myśli? Ułatwiłoby to potencjalnym zainteresowanym wybór. ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:28:19 »
Uważam również, że dla każdej kategorii powinno być kilku moderatorów.
Już tak jest, bo powstała kategoria moderatorów rejonowych (od wszystkich POI na swoim terenie)

Ale MZ wcześniej powinien powstać jasny regulamin/standard nazewnictwa i opisu POI,
nie pozwalający na zbyt swobodną interpretację i w dodatku taki, żeby superuserzy (załoga Miplo) też się do niego stosowali :evil:
np. w kwestii województwa w nazwie POI, które uznaję w zdecydowanej większości kategorii za zupełnie zbędne
i które konsekwentnie wytępiłem we wszystkich 'swoich' kategoriach.
Już widzę jak inny mod mi je uzupełnia, ja wycinam i tak w koło Macieju*  :grin:
(*już tak się swego czasu 'bawiłem' z Cat^em: on dopisywał woj. w moich POI w jego kategoriach, a ja kasowałem)
że nie wspomnę o mojej gorącej ochocie powycinania województwa z nazw POI zwłaszcza w takich sytuacjach:
Warszawa, mazowieckie
Katowice, śląskie
Siemianowice Śląskie, śląskie
...
gdyby istniały np. Piekary Śląskie, podlaske - byłbym w stanie to zrozumieć,
tak samo oczywistym jest dla mnie dodanie województwa np. dla wsi (miasteczka?) Warszawa, pomorskie
bo oczywistym jest, że bez tego może dochodzić tu do nieporozumień.

Podobnie jest w kwestii tępionego przeze mnie dodawania do opisu kodu pocztowego z powtórzoną nazwą miejscowości,
które z upodobaniem dopisują, (a raczej wklejają) niektórzy userzy, również moderatorzy.
następna będzie kwestia kolejności opisu (co pierwsze: nazwa własna, ulica czy telefon) itd.

Chyba odbiegłem nieco od Twojego głównego tematu, sorry :oops:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:32:46 »
Menu po lewej stronie mobilne.net - Katalog -> Wszystkie, kolumna Utworzył = Moi.
Dla lepszego przeglądu dobrze jest przestawić w profilu swojego konta na mobilne.net liczbę wyświetlanych pozycji np. na 100.
Ilość kategorii ok. 60.

Enjoy! :ok:

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:44:31 »
Jak się obrobię z pocztami, to chętnie bym wziął pod opiekę:
Sklepy Empik
Sklepy Vobis
Lekarze weterynarii
Sklepy zoologiczne

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:48:45 »
Marku,

Nie wiedziałem o moderatorach rejonowych. Bardzo dobry pomysł!

Też jestem za wywaleniem województw.

Ograniczona (3/4/5) liczba moderatorów jest w stanie porozumieć się co do zasad nomenklatury w kategorii. W przypadkach nierozstrzygniętych sporów - powinien decydować zespół MIPLO, z silną możliwością odwołania się do opinii userów na tutejszym Forum. Nikt nie jest nieomylny, ale Admini znają ewentualne ograniczenia systemowe dla nazewnictwa. Być może są też jakieś ustalenia (np. z reklamodawcami), których nie znamy, a które obligują MIPLO?

Co do zakresu informacji w notatce dodatkowej w opisie - pełna zgoda. Powinna to być minimalna ilość. Żadnych faksów, żadnych kodów pocztowych, etc. - po co to komu w drodze? To nie może być Panorama Firm. Z pewnością nie na pockecie.
I jeszcze kwestia formatu numerów telefonicznych. Coś sprawa ucichła, jakby AM nigdy nie zamierzała uruchamiać funkcji dzwonienia do POI...  :S
Napisane: Sierpień 08, 2007, 11:46:33
Toszcze,

Brać, wybierać, przebierać...  :D
Będzie mi bardzo miło. Tylko nie ja o tym decyduję, ślij maila do MIPLO-wców. Ja daję błogosławieństwo publicznie.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:57:44 »
Jak się obrobię z pocztami, to chętnie bym wziął pod opiekę:
Sklepy Empik
Sklepy Vobis
Lekarze weterynarii
Sklepy zoologiczne

No właśnie.... znalazłem błedne położenie na mapie sklepu Vobis w Warszawie na ul. Andersa. Zgłosiłem to i wprowadziłem punkt we właściwym miejscu ale niestety nie ma mi to kto tego potwierdzić  :( 
ISTQB Certified Tester

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:14:42 »
No właśnie.... znalazłem błedne położenie na mapie sklepu Vobis w Warszawie na ul. Andersa. Zgłosiłem to i wprowadziłem punkt we właściwym miejscu ale niestety nie ma mi to kto tego potwierdzić  :( 
I o tym jest właśnie ten wątek.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:16:29 »
Moi: wysłałem do supportu Miplo propozycję zmiany moderatora czterech wymienionych wcześniej kategorii. Byłoby chyba dobrze, gdybyś również takiego maila do nich wysłał (oczywiście w miarę wolnego czasu i - rzecz jasna - chęci).

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:26:12 »
Wysłałem maila o akceptacji dla ewentualnego przejęcia wszystkich kategorii, które w mobilne.net były przeze mnie moderowane.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:36:02 »
MOI zupełnie sięz tobą zgadzam

Sam byłem moderatorem np Fotoradary stacjonarne i poświęciłem temu kawał życia.

Znam również twoją robotę (szanowanie) i w zupełności ją popieram.

Moim zdaniem zagranie serwisu można w zupełności porównać z ściąganiem mp3
z torrentów. Myśle , że to trafne porównanie.

Pozdrawiam wszystkich, którzy tworzyli poi.mobilne.net i właożyli to kupe pracy by ktoś mógł staćsię "wielki" na ich plecach
Pozdrawiam również użytkowników

PS. Nie uważacie , że nowy serwis jest zbyt skomplikowany i nieczytelny ?

Pozdrawiam

Szlufik

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 08, 2007, 13:57:58 »
MOI zupełnie sięz tobą zgadzam
...
Moim zdaniem zagranie serwisu można w zupełności porównać z ściąganiem mp3
z torrentów. Myśle , że to trafne porównanie.
...
Pozdrawiam wszystkich, którzy tworzyli poi.mobilne.net i właożyli to kupe pracy
by ktoś mógł staćsię "wielki" na ich plecach

Mam wrażenie, że zdanie Moi jest jednak w tej sprawie zupełnie inne niż Twoje.

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2007, 23:48:36 »
Witam...

No właśnie ja jestem takim nowym moderatorem.
Objąłem swoją "opieką" Urzędy Skarbowe :-)

Zacząłem wprowadzać taki standard:

Warszawa - Bielany, Urząd Skarbowy
ul. Skalbmierska 5, 01-844 Warszawa
tel. +48225693200
email: us1432@mz.mofnet.gov.pl
Pn 8:00 - 18:00
Wt-Pt 8:00 - 16:00

Sądząc po waszych wypowiedziach to będzie chyba za dużo informacji, czy się mylę?

Poza tym mam pytanie. W przypadku wątpliwości co do lokalizacji, jak dać znać moderatorowi terenowemu by sprawdził dany punkt?

Pozdrawoam
PAweł

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 13, 2007, 00:06:46 »
Jeśli masz kategorię "Urzędy skarbowe" nie jest potrzebne powtarzanie tej nazwy w nazwie punktu.

Nigdy nie ma za dużo informacji tylko czasem moderator nie wytrzyma ilości poprawek.

Sam chętnie bym się dowiedział kto jest moderatorem terenowym, ale zobaczysz jak Ci zacznie mieszać w opisach punktów. Wtedy będziesz wiedział.

*

• 6498
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 13, 2007, 00:10:56 »
Pablo,

Przypadek urzędów skarbowych jest nietypowy, bo to instytucja, z którą z założenia utrzymuje się kontakt (także) korespondencyjny. Więc, skoro już jest w bazie, to niechby był i kod pocztowy.
Wywaliłbym jednak z nazwy samo określenie "Urząd Skarbowy" (po słowach: Warszawa - Bielany). Bo co innego miałoby znajdować się w kategorii o tej samej nazwie?

Ja, zresztą, nie upieram się do końca przy wyrzuceniu kodów, jeśli AM4.x daje sobie dobrze radę z dużą bazą POI. Używam chwilowo v.3.9 na 5550, bo mi głos w 4700 wcięło i AM4 jest w nim niepełnosprawna, mało użyteczna. Nie jestem w stanie ocenić płynności obsługi.

Ponadto, ja tu nie rządzę. To tylko moja opinia.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 13, 2007, 00:18:17 »
Jeśli masz kategorię "Urzędy skarbowe" nie jest potrzebne powtarzanie tej nazwy w nazwie punktu.

No właśnie też się nad tym zastanawiałem...

Problem w tym, że część urzędów ma inne nazwy, np. Pierwszy Urząd Skarbowy, Drugi Urząd Skarbowy czy Pierwszy Wielkopolski Urząd Skarbowy. Czy w takich przypadkach obok miejscowości dodać nazwe czy dla porządku wszędzie?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 13, 2007, 00:24:44 »
Cytat: Pablo_01
Problem w tym, że część urzędów ma inne nazwy, np. Pierwszy Urząd Skarbowy, Drugi Urząd Skarbowy czy Pierwszy Wielkopolski Urząd Skarbowy. Czy w takich przypadkach obok miejscowości dodać nazwe czy dla porządku wszędzie?

Zdecydowanie nie, tylko skrót tam gdzie trzeba: I US, II US, I WUS, oraz IS - dla Izb skarbowych.

"email:"  też możesz sobie darować, jeśli jest 'małpa' to wiadomo, że to email
ATPO, udało się komuś kiedyś załatwić w US za pomocą emaila? :worried:

telefony - jak są, to nawet trzy, np.  inf. VAT i inf. ogólna i centrala

W przypadku urzędów jestem w stanie się przemóc  :proud: i nie protestować na widok kodu pocztowego,
to się moze czasem 'Kowalskiemu' przydać.

,,, a ogólnie, to swoje zdanie w tej kwestii przedstawiłem tutaj
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2007, 00:53:30 wysłana przez nocnyMarek »

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 13, 2007, 15:19:25 »
W przypadku e-mail warto podać jako poprawny link:
mailto:adres@domena (bez spacji po dwukropku!)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 13, 2007, 18:12:42 »
Nie warto i nie ma sensu, AutoMapa musiałaby to 'zrozumieć' i email  'ulinkowić'
sama komenda mailto: nie wystarczy, bo dla AM (i dla tego forum również) 'mailto:' to żadne 'polecenie', a jedynie ciąg tekstowy.
mailto:adres@domena =/= adres@domena
Klawiatura w AM nie udostępnia nawet dwukropka ...

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 13, 2007, 22:36:16 »
ATPO, udało się komuś kiedyś załatwić w US za pomocą emaila? :worried:

Obecnie spraw wymagających Twojego podpisu raczej nie załatwisz w US przez email, ale już się spotykam z licznymi sytuacjami załatwiania innych drobnych spraw, np. nie wiesz jak zarejestrować działalność gospodarczą, pytasz przez email, "normalny" US prześle Ci karty informacyjne albo poda link do informacji. Wiele US teraz ma certyfikaty że są przyjazne podatnikowi, ale moim zdaniem właśnie po tym jak podchodzą do klienta, jak reagują na maile od podatników, po tym widać czy faktycznie urzędy są przyjazne.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 14, 2007, 11:53:07 »
Zauważyłem, że niektórzy moderatorzy z uporem maniaka zmieniają nazwę POI np. z "Katowice" na "GOP - Katowice" (tak jak podpowiada system), co oczywiście nie ma najmniejszego sensu.
Podobnie jest z numerem telefonu - ja rozumiem, że jeden woli (032) 11122233, a inny 32 11 122 233, ale po co dokładać prefiks +48, skoro wszyscy wiemy, że jesteśmy w Polsce?...

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 14, 2007, 12:54:32 »
Po to, żeby używający Automapy na palmfonach, mogli wybierać numer bezpośrednio - bez konieczności przepisywania.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 14, 2007, 13:08:09 »
Po to, żeby używający Automapy na palmfonach, mogli wybierać numer bezpośrednio - bez konieczności przepisywania.
A bez prefiksu +48 nie wybiorą? Wybiorą. Więc po co ta nadmiarowa informacja?

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 14, 2007, 13:09:35 »
toszcze, a moze korzystaja z zasobow AutoMapy (dane mapy i POI za granica) ?

Wtedy bez +48 nie wybiora. Wiec moze przestan narzekac :)
Macbook Black

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 14, 2007, 13:15:15 »
Wiec moze przestan narzekac :)
Ja nie narzekam. Moje uwagi dotyczą tego, że w bazie Miplo robi się śmietnik. Funkcjonują już chyba ze cztery formaty numerów telefonów - ani nie wygląda to estetycznie, ani nie poprawia czytelności tych informacji. Nie wiem, czy każdy smartphone poradzi sobie z numerem telefonu bez prefiksu +48 - być może znajdą się takie, które go wymagają. Mi jednak osobiście ten prefiks przeszkadza i wolałbym, żeby go nie było. A nie sądzę, że ktoś korzystający z mapy Polski za granicą będzie miał coś przeciwko "ręcznemu" dopisaniu sobie +48 przed numerem. ;) Sądzę również, że więcej jest osób, które ten prefiks denerwuje, niż takich, które go potrzebują.

Uważam, że twórcy Miplo powinni jednoznacznie określić format numerów telefonów w opisach POI, bo ich różnorodność nie wygląda (moim zdaniem) dobrze.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 14, 2007, 13:18:27 »
Uważam, że twórcy Miplo powinni jednoznacznie określić format numerów telefonów w opisach POI, bo ich różnorodność nie wygląda (moim zdaniem) dobrze.
jestem tego samego zdania - też mam ten dylemat  :worried:
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 14, 2007, 13:42:22 »
przecież są określone
http://www.miplo.pl/guide.php?a=miploedit

chyba wyraźnie jest napisane w podanych przykładach, że dla stacjonarnych  jest +4822XXXxxXX (dla mazowieckiego) i +48xxxXXXxxx dla kom

EDIT//

Przy Poczcie Polskiej w Lublinie na zrzucie jest inny format, ale jednocześnie jest klikana zmiana danych więc...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2007, 13:44:21 wysłana przez Qbik »
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 14, 2007, 13:44:47 »
przecież są określone
Hmm... Jakoś mi to wcześniej umknęło...

No to mam jakieś 400 POI do poprawienia. ;)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 14, 2007, 13:56:18 »
sklepy zoologiczne i lekarzy weterynarii na ursynowie masz już zmienione  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2007, 14:08:18 wysłana przez Qbik »
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 14, 2007, 14:07:02 »
przecież są określone
Hmm... Jakoś mi to wcześniej umknęło...

No to mam jakieś 400 POI do poprawienia. ;)
Ale z tym +48 w jednym ciągu jest kompletnie nieczytelne... powinny być przynajmniej spacje....
Napisane: Sierpień 14, 2007, 14:03:18
Podobnie jest z numerem telefonu - ja rozumiem, że jeden woli (032) 11122233, a inny 32 11 122 233, ale po co dokładać prefiks +48, skoro wszyscy wiemy, że jesteśmy w Polsce?...
Co by nie mówić to tych nawiasów nie powinno  być (a co najwyżej tylko 0 w nawiasie) albowiem kierunkowy stał się integralną częścia numerów...
ISTQB Certified Tester