Co do funkcjonalności, to mobilne.net/MIPLO bije wszystkie serwisy na głowę. Od paru lat.
Nie powiedziałbym, ale to jest moje zdanie.
Samo Twoje "bije na głowę" nie wystarczy by mnie przekonać, wolałbym jakiś konkret.
Ależ, proszę: wymień choć jedną funkcjonalność, którą ma jakikolwiek wymieniony przeze mnie serwis, a nie ma jej MIPLO?
Potem porównaj sobie interfejs dodawania POI, korygowania, weryfikowania, moderowania, przeglądania, etc. Przecież to taka różnica, jak pomiędzy wejściem do laboratorium, a wejściem do kuźni.
Potem pomyśl o blokadach dróg (w tym czasowych, zdejmowanych automatycznie po upływie wyznaczonego terminu).
A na koniec, obejrzyj MiploLoc.
O wyborze kategorii nie wspomnę.
Tylko nie mów o TT Home, bo rozmawiamy o serwisach (zewnętrznych) wymiany POIs, konkretnie zaś o moim stwierdzeniu - "bije na głowę".
I jeszcze jedno - czy MIPLO jest (współ)finansowane przez AutoMapę (pod jakimkolwiek prawnym wcieleniem)? Ja tego nie wiem. Czy Ty masz wiedzę na ten temat? W przypadku mobilne.net AM pokrywała koszty serwera. A w MIPLO?
Bazuję na tym co mówili autorzy serwisu kiedy ogłosili rychłe jego powstanie oraz zamknięcie mobilne.net - łącznie z chęcią "wydymania" wszystkich którzy tam dodawali swoje punkty (a którzy rekrutowali się również z użytkowników innych programów niż AM). Wyraźnie była tam mowa o ścisłej kooperacji z AM, a wręcz tym że AM zaproponowała im pracę dla siebie (taki był sens tamtych słów, musiałbym pogrzebać w historii by zacytować konkretne słowa).
Tamta dyskusja była zresztą przyczyną ostrych protestów co do przejęcia bazy mobilne.net przez miplo i w efekcie doprowadziła do zdeponowania tejże bazy na pdaclubie.
Nie musisz grzebać w Forum, przynajmniej na mój użytek, bo brałem czynny udział w każdym etapie dyskusji.
Ja pytam, raz jeszcze, o podstawę stwierdzenia: "AM finansuje ten serwis" (dla przypomnienia: MIPLO.pl, nie mówimy o mobilne.net).
Sam szukałem takich powiązań. I nie znalazłem. Widocznie wiesz coś więcej?
Moje osobiste zdanie jest takie, że Miplo zaprzepaściło szansę na stanie się multiplatformowym (multiprogramowym) serwisem, takim jakim jest np. scdb.info. A przecież pierwotne deklaracje autorów to zakładały.
I dla mnie funkcjonalniejszy jest np. scdb.info, bo ma bardzo konkretne dane (łącznie z ograniczeniami prędkości na które ustawiony jest dany radar*), a do tego nie ogranicza się do jednej platformy.
Sam panel statystyki jest o parę klas lepszy niż w Miplo - dlatego wiem np. że w PL jest 11 punktów gdzie radar łapie za przejechanie na czerwonym świetle, podczas gdy na MIPLO takich informacji brakuje...
Przypomnę, że rozmawiamy o MIPLO w kontekście AutoMapy. Co mnie obchodzą inne platformy? Pewnie, że chciałbym, aby MIPLO obsługiwało wszystkie liczące się softy nawigacyjne. Chciałbym też, by AutoMapa robiła kawę. A ona nie robi...
Sam byłem największym bodaj zwolennikiem przekształcenia mobilne.net w multiplatformowy serwis. Kiedy tak się nie stało, miałem dwa wyjścia - nawrzucać chłopakom z mobilne, obrazić się, a potem kompletować dodatki do GazWybu z mapkami fotoradarów, albo pogodzić się z ich suwerenną decyzją i walczyć o dobrą bazę dalej. Jak myślisz, co wybrałem?
A że POIs są tylko dla AutoMapy? Cóż, jestem jej subskrybentem. Zadowolonym.
Faktem jest, że SCDB (Speed Cameras Data Base - wyłącznie fotoradary!) ma lepsze statystyki (fotoradarów). Faktycznie - totalna dyskwalifikacja MIPLO. Jeśli to ma być przekonujący argument, zwany konkretem, to ja wymiękam.
No i podstawowym brakiem MIPLO jest ograniczenie do terenu PL, co de facto skreśla ten serwis w moich oczach (skoro i tak muszę korzystać z innych serwisów by mieć pełną bazę punktów, to wolę korzystać tylko z owych serwisów, zamiast się rozdrabniać na kompilowanie różnych źródeł danych).
Podstawowym problem jest to, że nie masz zielonego pojęcia o MIPLO.
Wybacz że się wam wtranżalam w dyskusję, jednak twoje stwierdzenie że Miplo jest bezwzględnie lepsze od innych serwisów troszkę mnie rozbawiło.
Przykładowo jeśli ów wspomniany Norweg będzie chciał do PL przyjechać samochodem (nie daj Boże nie promem a przez Europę), to MIPLO mu będzie na grzyba, bo większości punktów na trasie (poza Polską) tam po prostu nie znajdzie.
AutoMapa Europe została udostępniona w tym roku. POIs dla innych krajów na MIPLO - bodaj w październiku. Daj Norwegowi trochę czasu. Dostanie swoje punkty.