Miplo - kategoria zablokowana do zmian przez moderatora + Blokady Miplotraffic

• 6 Odpowiedzi
  • 2131 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kocurek

• *
  • 66
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2 + Nokia E71
Witam,

Od razu mówię, że są to moje początki z POI i miplo. Jak coś pokręcę to proszę
mnie skorygować :-)

Ja to mam chyba pecha do tego całego miplo. Po raz pierwszy chciałem coś zmienić
w jednym POI.
Akurat trafiło na nieaktualny numer do myjni samochodowej.
OK, pojechałem na myjnię, wziąłem nawet od nich wizytówkę i zmieniam sobie
w Automapie - tzn. klikam na tym POI, Menu podręczne, Dalej, Edycja:
1/3 - Kategoria - tutaj zmieniam na "Ręczna - Myjnia samochodowa"
2/3 - Nazwa - tutaj wpisuję "Bydgoszcz, Małgorzata Bizon"
3/3 - Opis - tutaj zamieszczam "ul. Jasnogórska 1, 85-334 Bydgoszcz, tel. +48523238093"

OK, po zmianach, w mojej Automapie mam już (jak klikam na punkt POI) dobre dane.
Wypadałoby teraz jakoś podzielić się tymi informacjami z innymi.
Z tego co zrozumiałem, to po edycji punktu w Automapie wystarczy przeprowadzić synchronizację miplosync i punkt zostanie dodany do moderacji, potem ktoś tam zatwierdza nowy punkt lub zmiany do istniejącego POI i pojawia się to na miplo z możliwością ściągnięcia nowych danych przez wszystkich. Dobrze mi się wydaje?

Niestety, u mnie nic takiego nie miało miejsca. Nigdzie na stronie miplo
w "Twoje konto / Aktywności / Punkty" lub "Twoje konto / Aktywności / Propozycje zmian" nie widzę nic nowego... Dziwne. Postanawiam dokonać zmiany przez stronę WWW miplo.
Znajduję ten POI pod adresem:
http://www.miplo.pl/point.php?p=6yFC5iEK
Klikam na "Zmień dane" i wyskakuje mi komunikat błędu:
"Błąd! Kategoria została całkowicie zablokowana do zmian przez moderatora!"
Allle o ssso chodzi Panie moderatorze? Ktoś może mógłby mi to wyjaśnić?

No i druga sprawa - jak już zjeżdżałem sobie z myjni przy ul. Jasnogórskiej 1 w Bydgoszczy do ul. Nakielskiej to zauważyłem, że na odcinku ul. Czerwonego Krzyża
(pomiędzy Nakielską a Drobną) jest założona blokada! Oczywiście czytając wcześniejsze
wpisy tutaj o blokadach, bardzo ostrożnie wybrałem sobie kategorie MiploTraffic, a mianowicie tylko takie 4 opcje mam zaznaczone do synchronizacji:
- Odcinek nieprzejezdny - Nieistniejąca droga
- Roboty drogowe - Zablokowany odcinek
- Droga zablokowana - Wypadek, Kolizja
- Antyblokada

Zapewniam, że odcinek ten jest przejezdny, ale jest jednokierunkowy - tzn. można tylko jechać w kierunku ul. Nakielskiej.

Na stronie miplo wyjaśniają tak:
"[...] MiploTraffic operuje na danych otrzymywanych od Użytkowników. Zasada działania systemu opiera się na konwertowaniu POI z wybranych kategorii na pojedyncze blokady odcinków dróg. Wstawienie blokady (dodanie POI do kategorii np. Zablokowany odcinek) w Miplo, po synchronizacji skutkuje założeniem blokady w AutoMapie na odcinku drogi ograniczonym najbliższymi skrzyżowaniami[...]
Założona blokada jest dwukierunkowa co sprawia, że odcinek drogi staje się całkowicie nieprzejezdy. Blokady MiploTraffic można używać wyłącznie dla odcinków całkowicie lub czasowo wyłączonych z ruchu np. poprzez prowadzone prace drogowe, zalanie, wypadek, osuwisko a także różnego typu ograniczenia drogowe m.in. ciężaru i wysokości.
Antyblokady to POI, które są dodawane do kategorii Antyblokada. Kategoria ta została umiejscowiona w Uzupełnieniach mapy w Innych Informacjach drogowych. Kategoria jest przeznaczona na POI, które posłużą do odblokowania odcinków domyślnie zablokowanych w AutoMapie.[...]"

No i wszystko jasne, ktoś wstawił sobie w kategorii "nieistniejąca droga" punkt, który zamienił się w blokadę... Tutaj szczegóły tego POI:
http://www.miplo.pl/point.php?p=C7cao69V
Problem w tym, że droga istnieje. Więc punkt powinien zostać, wg mojej logiki, usunięty i powinna zostać zdjęta blokada. Niestety, tak to chyba łatwo nie działa, bo pojawia się nowe pojęcie - antyblokada. I co teraz mam tam na tym odcinku jednokierunkowej drogi postawić jakąś antyblokadę? (dla testu tak właśnie zrobiłem w Automapie, ale nadal w zakładce "Aktywności" na stronie miplo nie pojawia się nic).

Każdy tak może mieszać z tymi blokadami i POI? Przecież to może powstać niezły bajzel z tego i problemy z wyznaczaniem tras (przez dziwne blokady). Ktoś nad tym panuje w ogóle?

OK, na razie tyle. Z góry dzięki za rozjaśnienie zawiłości Automapy, Miplo, POI i blokad. :)
Pozdrawiam
Jacek 'kocurek' Wojaczyński
Moje poprzednie PDA:
HP iPAQ 4150 -> MDA Compact II -> HTC Touch Cruise -> HP iPAQ hx4700 -> HTC Athena X7500 -> DELL x51v -> HTC Touch HD -> Samsung Galaxy S2

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
Odp: Miplo - kategoria zablokowana do zmian przez moderatora + Blokady Miplotraffic
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2010, 00:12:28 »
Witam,
Pierwszy POI może Pan już poprawić - kategoria zmieniona.

Co do drugiego.
Tu należy w Miplo przez stronę www podać propozycję wykasowania punktu błędnego z uzasadnieniem.
Skoro POI tworzy blokadę to POI kasujemy.

Antyblokady w Miplotraffic służą do odblokowania dróg zablokowanych błędnie przez Dział Opracowania Map.

Pozdrawiam
PPepe

Połączone: Czerwiec 25, 2010, 00:16:29
W przypadku problemów z usługami Miplo proszę pisać przez pocztę wewnętrzną Miplo.

http://www.miplo.eu/users.php?u=PPepe
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 00:16:29 wysłana przez ppepe »

Odp: Miplo - kategoria zablokowana do zmian przez moderatora + Blokady Miplotraffic
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2010, 08:11:46 »
czyli dziala dodanie poi i blokad z poziomu am czy trzeba wejsc na strone miplo i tam dodac

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2010, 08:41:37 »
Działa

Aby zmiany się pojawiły muszą być zatwierdzone przez moderatora danej kategorii.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2010, 09:36:19 »
Cytat: epkchmiele
czyli dziala dodanie poi i blokad z poziomu am
Dodawania blokad z poziomu AM zawsze działało i nadal działa w ten sam sposób,
blokuje odcinek w tym egzemplarzu AM w którym blokada została wprowadzona.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2010, 09:55:48 »
ok. jade sobie i widze ze droga jest calkowicie zablokowana , blokuje ja w am i kiedy dokonam synchronizacji to wszyscy beda ta blokade mieli oczywiscie po zatwierdzeniu tak to sie odbywa czy nie. prosil bym o proste wytlumaczenie bo juz przeczytalem kilka postow i kazdy mowi inaczej nawet w tym poscie jeden pisze ze blokady dzialaja w tym egzeplarzu gdzie zostala zalozona a drugi ze po zatwierdzeniu na miplo

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2010, 10:03:47 »
Wystarczy jak przeczytasz jeden, ale właściwy: Wszystko o MiploTraffic w AM 6.5 przyklejony jest nie od parady.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free