Miplo - kategoria Prokuratura (a tu się poskarżę...)

• 93 Odpowiedzi
  • 28051 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline leuon

• *
  • 80
Odp: Miplo - kategoria Prokuratura (a tu się poskarżę...)
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 10, 2012, 18:45:00 »
A pod przemysł nie podpada? Jak Ci się nie podoba obecna lokalizacja kategorii:
Przemysł, Firmy > Przemysł > Energetyka > Zakład energetyczny > Trafostacja
to co proponujesz?

A co taka trafostacja produkuje ? Ile ludzi tam pracuje ?

Ktoś walnął gruchę, i tyle.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 10, 2012, 18:55:51 »
A co to ma do rzeczy?  Zaproponujesz coś konkretnego, czy też potrafisz tylko walnąć gruchę?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 10, 2012, 19:38:02 »
@nM

Udajesz, czy rzeczywiście nie chwytasz? Takie punkty skutecznie zaśmiecają POI, wpływając tylko na PR. Podstawowa baza powinna zawierać dane dla typowego użytkownika. Inne powinny być do pobrania dla potrzebujących.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 10, 2012, 22:51:50 »
To jest tak jak w skeczu Ani mru mru : "chłyt maketidody"  :E :E  Trafostacje do spółki z BTS'ami skutecznie podnoszą ilość POI,  coby było się czym chwalić  :-|
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 10, 2012, 23:05:05 »
Tylko, że Ani Mru Mru żartuje, a w AM masz to na serio :)
Rozumiem nomenklaturowo/procesowe podejście Nm do tematu, ale czy takie punkty są tak na prawdę wartościowe, po za statystykami AM, czy też Miplo....whatever :-??
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 11, 2012, 00:02:08 »
Cytat: izaw
@nM
Udajesz, czy rzeczywiście nie chwytasz? Takie punkty skutecznie zaśmiecają POI, wpływając tylko na PR. Podstawowa baza powinna zawierać dane dla typowego użytkownika. Inne powinny być do pobrania dla potrzebujących.
Ty nie chwytasz na pewno. Od samego ględzenia świat się nie zmienia.
Takich nazwijmy to 'wysokospecjalistycznych' kategorii POI jest więcej, choćby BTSy,
Lekko licząc kilkadziesiąt tysięcy POI, z których przeciętny użytkownik nigdy w życiu nie skorzysta.
Że nie wspomnę już o całkiem idiotycznych jak np. mosty. Iidiotycznych nie dlatego,
że wskazują mosty, tylko że wskazują miejsca w których niebieska kreska na mapie Miplo
przecina się z drogą na tej mapie.
(Gdyby naprawdę wskazywały mosty zaliczyłbym je do tych specjalistycznych)

Ten wątek wskazuje dobitnie że na ględzeniu nie musi się skończyć.
Przypomnę tu część mojej odpowiedzi z drugiego postu w wątku:
Ale tu możesz sobie tylko podyskutować na ten temat, jeśli chcesz coś zmienić
pisz do supportu Miplo (albo moderatora kategorii).
Kilka osób udało się przekonać, czy też sprowokować do działania
wykraczającego poza lament i ironiczne teksty na forum w jakich się tu specjalizujesz.
Efekty tych działań możesz sprawdzić sam, w swojej AM albo w miplo.
Ciebie też sprowokowałem do przynajmniej jednego sensownego zdania:
Podstawowa baza powinna zawierać dane dla typowego użytkownika. Inne powinny być do pobrania dla potrzebujących.
(nawet jeśli było ono tylko powtórzeniem tego co napisał jerzu)

Wątek taki jak ten, ma sens wtedy, gdy pojawiają się w nim pomysły (jak choćby ten)
na rozwiązanie trapiacych was bolączek i spowoduje, że znajdzie się grupa użytkowników,
którzy nie poprzestaną na spisaniu w nim swoich żalów.

Piszesz że:
Takie punkty skutecznie zaśmiecają POI, wpływając tylko na PR.
Do przecinka się zgadzam, z resztą już nie, bo takie punkty, co pokazał na screenie jerzu,
poza zaśmiecaniem bazy POI również skutecznie utrudniają ich wyszukiwanie,
wymagając od użytkownika dodatkowych działań, jak choćby sprecyzowania zapytania.

Miplo stoi na stanowisku, że 'od przybytku głowa nie boli', a już z pewnością
ten przybytek w niczym nie przeszkadza. Wykażcie się więc i udowodnijcie tak jak jerzu,
że wam ten 'przybytek' też przeszkadza i utrudnia, a pożytku z niego nie ma żadnego.
Zorganizujcie się i wyraźcie swoje zdanie, ale tak, żeby support i Miplo i Aquratu
wyraźnie i dobitnie to usłyszał.
Szanse, że pod naciskiem grupy może się to zmienić są realne.
Pokazują to wyraźnie skuteczne (nawet jeśli tylko po części) działania
podjęte przez kilku clubowiczów, a zainicjowane dyskusją w tym wątku.

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 11, 2012, 00:35:30 »
Wykażcie się więc i udowodnijcie ...

Mam napisać 14-to stronicowy esej żebyś zrozumiał ?

To nie ja mam się wykazywać, tylko producent. To w jego interesie jest wyszukiwanie informacji, co można poprawić w swoich produktach. Ja zrobiłem co mogłem, napisałem że spartolili, piłka po ich stronie.

Zorganizujcie się i wyraźcie swoje zdanie, ale tak, żeby support i Miplo i Aquratu
wyraźnie i dobitnie to usłyszał.
Szanse, że pod naciskiem grupy może się to zmienić są realne.

No bajerka jest. Może referendum jakieś ? Ogólnopolskie, z prośbą o łaskawe wysłuchanie.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2012, 00:42:55 wysłana przez leuon »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 11, 2012, 01:24:05 »
Cytat: leuon
Ja zrobiłem co mogłem
Jasne, walnij se gruchę raz jeszcze, przynajmniej tyle możesz, może choć grucha będzie zadowolona.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 11, 2012, 01:46:31 »
Ja zrobiłem co mogłem
Jasne, walnij se gruchę raz jeszcze, przynajmniej tyle możesz, może choć grucha będzie zadowolona.

Ż E N A D A - znowu zaczynasz wycieczki osobiste. Czyżby kompleksy?

A co do tematu. My możemy tylko zagłosować portfelem. To jedyne co dotknie producenta.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2012, 01:51:59 wysłana przez izaw »

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 11, 2012, 09:17:30 »
... My możemy tylko zagłosować portfelem. To jedyne co dotknie producenta.

Dokładnie, chodzi o złotą zasadę. Kto ma złoto, ten ustala zasady.

Dalej czekam, aż się ogarną. Może kiedyś będzie warto wydać pieniądze na aktualizację.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 11, 2012, 09:30:51 »
Ż E N A D A - znowu zaczynasz wycieczki osobiste. Czyżby kompleksy?
Używam języka, który jak sądzę będzie zrozumiały przez rozmówcę, bo takim samym sam się posługuje.
Możesz to nazywać jak chcesz.
A co do tematu. My możemy tylko zagłosować portfelem. To jedyne co dotknie producenta.
Frazesy, puste słowa, nic więcej.
Choćbyś się nie wiem jak starał, nie wykażesz związku swojego portfela z drzewem POI z Miplo.
Przez chwilę miałem wrażenie, że chciałeś mieć lepszy produkt, ale ty chcesz tylko dotknąć producenta.
Dalej czekam, aż się ogarną.
Czekaj tatka latka, aż kobyłę wilcy zjedzą ...

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 11, 2012, 09:43:46 »
Marek, bez przesady. My PŁACIMY za ten produkt. JAk nam coś się nie podoba, to pomarudzimy tu na forum, albo do supportu producenta.

Ale nie będziemy do każdego problemu wymyślać rozwiązania - to nie nasza robota.

A już chamstwem jest obrażanie ludzi na forum, bo mówią że im się coś w programie nie podoba, bo zamiast tego nie biegną do producenta podając mu na tacy rozwiązanie. Weź się ogarnij i przypomnij sobie jaka tu jest relacja.

Ja z racji kiepskiej jakości AM na Androida kupuję sobie TomToma na ten system i się pobawię. 2-3 lata temu nie wyobrażałem sobie nawet czegoś takiego, wierzyłem w AM na WM jak w Boga. No, może nie jak w Boga, bo jestem ateistą :) Ale tym co wypuścili na Androida spowodowali moje zainteresowanie innym programem.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Smerfik

« Odpowiedź #72 dnia: Październik 11, 2012, 10:46:28 »
... nie wspominając już o tym, że Producent dostaje od użytkowników wystarczająco dużo (Dane do LD i SR, POI, uwagi do map i programu ...), a w zamian otrzymujemy gniota za gniotem. Tutaj spotykamy się chyba po to, by dzielić się doświadczeniami, a nie piać hymny pochwalne pod adresem AQ i na dodatek wzajemnie się obrażać.
To, że to drzewko kategorii się nie trzyma ani kupy, ani d--y, wiadomo od samego początku. Brakuje w nim tylko studzienek kanalizacyjnych i ściekowych - jakby włączyć dla nich wyświetlanie + ostrzeganie, to dopiero będzie jazda :O~
Napisałem wyżej o portach "wszelkiej maści" - czyżby brak argumentów na zajęcie stanowiska i wyrażenie opinii? Nie będę się nawet rozpisywał nt. sklepów, delikatesów całodobowych, lub nie ... itp. pierdół, bo szkoda klawiatury.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 11, 2012, 10:54:46 »
Brakuje w nim tylko studzienek kanalizacyjnych i ściekowych - jakby włączyć dla nich wyświetlanie + ostrzeganie, to dopiero będzie jazda :O~
Tylko TEGO nie zgłaszaj do supportu :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 11, 2012, 12:33:48 »
Można dorobić w głównym menu kategorię typu "Inne" i tam powrzucać takie śmieci.
O ile dla BTS-ów jeszcze jakieś uzasadnienie można dorobić, to dla trafostacji niezbyt.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 11, 2012, 13:00:44 »
Brakuje w nim tylko studzienek kanalizacyjnych i ściekowych - jakby włączyć dla nich wyświetlanie + ostrzeganie, to dopiero będzie jazda :O~

Za to jest kategoria "Dziura i nierówność", gdzie moderatorem jest posiadacz auta na oponach niskoprofilowych. Skutkiem tego są tam studzienki, obniżone w stosunku do jezdni o 1 cm. Kiedyś próbowałem je usunąć z POI (ul. Ratuszowa w Warszawie), niestety, moderator moje propozycje odrzucił. Włącz ostrzeganie do tej kategorii i porównaj ja ze stanem rzeczywistym - to jest dopiero jazda.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Smerfik

« Odpowiedź #76 dnia: Październik 11, 2012, 14:37:21 »
Włącz ostrzeganie do tej kategorii i porównaj ja ze stanem rzeczywistym - to jest dopiero jazda.
Nawet gdyby były naniesione co do centymetra, to w życiu nikt mnie nie namówi, by to włączyć :D ... nawet do jednorazowego testu. :proud:

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 11, 2012, 18:27:50 »
Wg Miplo w głównej gałęzi są kategorie popularne (najczęściej wyszukiwane),

W bankach również jest ciekawie - w kategorii głównej np. BRE Bank który prowadzi typową bankowość firmową czy Multibank skierowany do zamożniejszej części społeczeństwa (i przez to sporo mniejszej).
A takie popularne banki jak BZWBK, Eurobank czy Alior Bank są w kategorii podrzędnej.

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 11, 2012, 18:41:13 »
Wg Miplo w głównej gałęzi są kategorie popularne (najczęściej wyszukiwane),

W bankach również jest ciekawie - w kategorii głównej np. BRE Bank który prowadzi typową bankowość firmową czy Multibank skierowany do zamożniejszej części społeczeństwa (i przez to sporo mniejszej).
A takie popularne banki jak BZWBK, Eurobank czy Alior Bank są w kategorii podrzędnej.

Popularność to kwestia dyskusyjna, ale można określić "ważność" marki poprzez np. ilość oddziałów i wtedy pierwsza dziesiątka jest w głównej z automatu i nikt więcej.

« Odpowiedź #79 dnia: Październik 11, 2012, 20:04:46 »

Wszystko da się zmienić, tylko trzeba z supportem rozmawiać.

Ostatnio dali mi się namówić na :
- przeniesienie bankomatów BZWBK do głównej a schowanie "Citi" do "więcej",
- taką samą zamianę "Węzłów komunikacyjnych" z "Uzupełnieniami mapy"
- likwidację kategorii "Monument" i "Giełda" (była w finansach)
- utworzenie grup kategorii "Sport wodny" i "Sport zimowy" i przesunięcie do nich kat. szczegółowych
(dotąd trzeba ich było szukać w różnych miejscach)
- przesunięcie kat. "Samorząd lekarski" ze "Zdrowia, urody" do "Organizacji pozarządowych"
- przesunięcie kat. "Ujęcie wody, źródło" ze "Zdrowia, urody" do "Atrakcji turtstycznych"
- przesunięcie kat. "Rezerwat kultur lokalnych" z "Turystyki" do grupy "Park, rezerwat"
- przesunięcie całej grupy "więcej" z "Turystyki" do "Atrakcji turystycznych"
  grupa zawierała kategorie "Przecięcie południka i równoleżnika",
  "Śladami Fryderyka Chopina" i "Śladami Jana Pawła II"
- przeniesienie kat. "LPG" go głównej (stacje paliw) a "Stacji Ładowania Pojazdów" do "więcej"

Na likwidację podziału na grupę "główną" i "więcej" w przypadku dealerów samochodowych,
biur podróży, banków, bankomatów, stacji paliw ... na razie namówić się nie dali,
ale stwierdzili, że muszą to dokładniej przeanalizować.

*

Offline monteverde

• **
  • 245
  • Sprzęt: WP RS3 - LUMIA 640XL DS, WP AM Zawsze najnowsza :)
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 11, 2012, 21:09:45 »
Wy tu sobie gadu-gadu, a ja skorzystałem z rady nocnegoMarka i napisałem do supportu  Miplo, odpisali że:
Skroty po pozostalosc poprzedniego rozwiazania gdzie w polu nazwa zamieszczalismy nazwe miasta - dzielnicy oraz nazwe wlasna. Ograniczenia pola nazwa wymusily stosowanie skrotow. Teraz pole nazwa jest przeznaczone wylacznie na nazwe obiektu wiec temat jak najbardziej wymaga przemyslenia i wprowadzenia zmian.
Decyzje podejmiemy do konca tygodnia.

Wnioski są przynajmniej dwa.

1. Można było dawno ten temat supportowi wrzucić
2. Moplo'wcy nie czytają tego forum, ew, olewają czytane treści pomimo wiedzy w temacie.

Prezmyslenia, zmiany, decyzje. Zupełnie jak w polityce. Wszyscy maja czas. No chyba, że się palić zaczyna.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #81 dnia: Październik 11, 2012, 21:15:54 »
`mobik` - widzę że masz dobry wpływ na support :ok:

mnie też kiedyś udało się ich kiedyś przekonać w pojedynkę do sporych zmian. Kategorie, które zostały zmienione do dziś są w proponowanym przeze mnie kształcie.

Też jestem zdania, że wiele w miplo powinno zostać zmienione...
Jak chociażby wyciągniecie zawartości "więcej"
http://www.miplo.pl/?c=1219&dir=1

do głównej kategorii
http://www.miplo.pl/?c=66&dir=1

takich strzałów jest kilka...

Może jakaś ankieta? kiedyś trzy po kolei przyniosły spodziewany efekt  :ok:

*

Smerfik

« Odpowiedź #82 dnia: Październik 11, 2012, 21:54:03 »
Myślę, że wystarczy zlikwidować sztuczne podziały, typu Honda w głównej, a Nissan inne i już będzie poręczniej, a i drzewko stanie się bardziej czytelne.
W obecnej formie drzewka, jest zauważalny gołym okiem galimatias w wielu kategoriach, skutkujący tym, że jak się nie zna konkretnej nazwy "miplowskiej" obiektu, to można czegoś szukać do "usra--j śmierci". Prościej wklepać adres i jazda ... pod warunkiem, że się go zna.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2012, 22:05:16 wysłana przez Smerfik »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #83 dnia: Październik 11, 2012, 22:18:20 »

A tu już mam odmienne zdanie.

A tak swoją drogą to w pliku "categories.xml" jest chyba umieszczone to drzewko kategorii. Pewnie jakby się trochę pobawić to można by co nieco pozmieniać.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #84 dnia: Październik 12, 2012, 01:15:21 »
Cytat: monteverde
1. Można było dawno ten temat supportowi wrzucić
2. Moplo'wcy nie czytają tego forum, ew, olewają czytane treści pomimo wiedzy w temacie.

ad1. Pewnie że można było, tylko nie było komu, bo ci co im najbardziej to przeszkadzało,
potrafią tylko gadać o głosowaniu portfelem ...
ad2. Nie czytają, przestali dawno temu,  jak z mobilne.net zrobili miplo.

Cytat: Dolek
Cytat: `mobik`
A tu już mam odmienne zdanie.
Z tym wszystko to mobik trochę przesadził, ale pokazał, że można całkiem sporo.
Osobiście nie mam z nimi tak optymistycznych doświadczeń, ale to dawne czasy,
możliwe że trochę spokornieli i nie są już głusi jak kiedyś na rzeczowe argumenty.

*

Smerfik

« Odpowiedź #85 dnia: Październik 12, 2012, 03:57:47 »
... ci co im najbardziej to przeszkadzało,
potrafią tylko gadać o głosowaniu portfelem ...
Wybacz, ale to jest chyba jedyny sposób, by kogoś tam przekonać do liczenia się z opiniami użytkowników.
W kółko tylko czytam, że powinniśmy testować, powinniśmy zgłaszać, powinniśmy prosić, a tutaj powinniśmy milczeć i się cieszyć. To jakieś jaja?
To chyba producent powinien dbać o zadowolenie klienta i "czytać w jego myślach". Takie są prawa rynku. Jeżeli ktoś tego nie rozumie, to nadejdzie nieuchronny moment, że nawet najlepszy pijar i najbardziej oddani szalikowcy mu nie pomogą.
W kółko czytam, że AQ tutaj nie zagląda, Miplowcy też trzymają się od forum z daleka ... Takie banialuki to można pociskać w przedszkolu. Inna sprawa, że nikomu łaski nie robią.
Klient płaci, klient żąda ... i tyle.
Kiedyś pobierałem sobie paczkę POI z Miplo, odpalałem konwerter, wybierałem co mi potrzeba i wszystko hulało jak trzeba. Teraz wprowadzili "udogodnienia", nie wiem komu służące. Władowali do mapy (do POI) tyle badziewia, że połowy z tego nikt nie potrzebuje, a to co kogoś interesuje jest tak zlokalizowane w drzewku, że nikt tego, czego w danej chwili potrzebuje, nie znajdzie.
To co jest w końcu priorytetem - pijarowskie cyferki o liczbie POI, czy funkcjonalność dla użytkownika.

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #86 dnia: Październik 12, 2012, 09:09:41 »
...
Popularność to kwestia dyskusyjna, ale można określić "ważność" marki poprzez np. ilość oddziałów i wtedy pierwsza dziesiątka jest w głównej z automatu i nikt więcej.

...
Jak chociażby wyciągniecie zawartości "więcej"
http://www.miplo.pl/?c=1219&dir=1

do głównej kategorii
http://www.miplo.pl/?c=66&dir=1
...

Ciekawe, w głównej jest Honda (62) a nie ma MB (74), jest Ford (99) a nie ma Citroena (135).
Może w głównej są te marki, którymi jeżdżą pracownicy AQ ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #87 dnia: Październik 12, 2012, 12:47:31 »
Cytat: Smerfik
Do tej kategorii klientów z tego wątku mogę zaliczyć mobika i rgr,
większość niestety należałoby zaliczyć do kategorii 'klient płaci, klient płacze ... i tyle'

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 12, 2012, 13:11:08 »
większość niestety należałoby zaliczyć do kategorii 'klient płaci, klient płacze ... i tyle'

Może dlatego, że dość mają standardowej odpowiedzi "Przekazaliśmy do odpowiedniego działu"? I na tym kończy się reakcja supportu.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Smerfik

« Odpowiedź #89 dnia: Październik 12, 2012, 13:14:14 »
Cytat: Smerfik
To i tak widzisz sprawę optymistycznie. Znacznie gorzej dla producenta będzie, jeżeli przewagę zdobędzie grupa "przestał płacić i się cieszy ... bo ma, jak miał", tyle, że za friko :)