Miplo i zawłaszczone POI

• 33 Odpowiedzi
  • 9386 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miplo i zawłaszczone POI
« dnia: Listopad 10, 2007, 21:24:12 »
Duzy odsetek legalnych userow to zasluga Miplo i kto chce miec najnowsze POI musi miec legalna Automape.
Na szczescie wystarczy jedna licencja do synchronizacji, a potem mozna sobie w gronie znajomych dzielic sie POI i konwertowac do roznych formatow
Na szczęście tak nie jest i są serwisy alternatywne. A MIPLO - zawłaszczyli pracę setek ludzi (w tym i kilka moich punktów) i teraz wołają kasę (pośrednio) za ich ściąganie. Czy to nie jest piractwo i to w biały dzień i jakoś nikogo to nie dziwi. Widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Napisane: Listopad 10, 2007, 08:39:03
No właśnie, dlaczego teraz nie będąc legalnym użytkownikiem AM nie można odczytać z MIPLO współrzędnych danego POI?
Chciałem przypomnieć że serwis poi.mobile.net powstał nie tylko dla uzytkowników AutoMapy ale również innych programów nawigacyjnych( TomTom, I-Go....), a został zawłaszczony przez AM. Fajne co?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Miplo i zawłaszczone POI
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2007, 21:52:13 »
Chciałem przypomnieć że serwis poi.mobile.net powstał nie tylko dla uzytkowników AutoMapy ale również innych programów nawigacyjnych( TomTom, I-Go....), a został zawłaszczony przez AM. Fajne co?

Chciałem przypomnieć, że punkty do MIPLO zostały przeniesione dobrowolnie przez ich twórców.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2007, 22:34:27 »
Chciałem przypomnieć, że punkty do MIPLO zostały przeniesione dobrowolnie przez ich twórców.
NIEPRAWDA!!!

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2007, 22:43:34 »
NIEPRAWDA!!!

Jeżeli napisałeś krzycząc, że to nieprawda, to wypadałoby poprzeć to jakimś argumentem.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2007, 23:34:42 »
Cytat: macjan

Uważaj, po raz kolejny piszesz nieprawdę.

Cytat: macjan
Cytat: akubit

NIEPRAWDA!!!

Masz 2 wyjscia, albo poprzesz swoje wrzaski konkretnymi argumentami, albo przyznasz rację akubitowi.
Jest jeszcze trzecia opcja, ale nie nie będzie dla Ciebie przyjemna - uznam Twoje posty za bezpodstwne oszczerstwa
i je usunę,  a w razie ich powtarzania ... :banan:    A teraz idź na całość  :E decyzja należy do Ciebie  B)

« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 23:40:10 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2007, 06:35:23 »
i je usunę,  a w razie ich powtarzania ... :banan:    A teraz idź na całość  :E decyzja należy do Ciebie  B)

Mam wrażenie,
że forum służy do przedstawienia własnych poglądów, i choć nie wszyscy muszą się z nimi zgadzać to moderator do momentu gdy nie zostanie naruszony regulamin nie powinien takich postów dotykać.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 11, 2007, 11:13:09 »
daro.s,  masz słuszne wrażenie, możesz pisać do woli co Ci się podoba lub nie,
czym innym jest jednak przedstawianie własnych poglądów, a czym innym rzucanie fałszywych oskarżeń.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2007, 11:15:14 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 11, 2007, 11:15:51 »
czym innym jest jednak przedstawianie własnych poglądów, a czym innym rzucanie fałszywych oskarżeń.

W dodatku jak by nie patrzeć - pod moim adresem.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 11, 2007, 12:30:47 »
NIEPRAWDA!!!

Jednak prawda - jest coraz więcej osób, które wysyłają z pda stare poi z mobilnych (głównie to fotoradary przenośne i suszarki) - nawet nie chce mi się ich usuwać z panelu administracyjnego - niech twórcy mobilnych wreszcie zrobią z tym porządek

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 11, 2007, 14:23:45 »
Jednak prawda - jest coraz więcej osób, które wysyłają z pda stare poi z mobilnych (głównie to fotoradary przenośne i suszarki) - nawet nie chce mi się ich usuwać z panelu administracyjnego - niech twórcy mobilnych wreszcie zrobią z tym porządek

Ale co prawda? Że niektórzy "zawłaszczyli" punkty wcześniej wprowadzone do poi.mobilne (choć to rzecz dyskusyjna - było o tym na forum - czy punkt to jego współrzędne, czy opis, czy to i to, czy wreszcie zmiana jednego z tych parametrów pozwala przypisać sobie autorstwo), czy, że MIPLO zawłaszczyło punkty z poi.mobilne, bo to akurat nie jest prawdą, gdyż jak wiadomo to ludzie (autorzy punktów) przenieśli swoje punkty do MIPLO lub dodali je później.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 11, 2007, 14:46:25 »
Ale co prawda? Że niektórzy "zawłaszczyli" punkty wcześniej wprowadzone do poi.mobilne (choć to rzecz dyskusyjna - było o tym na forum - czy punkt to jego współrzędne, czy opis, czy to i to, czy wreszcie zmiana jednego z tych parametrów pozwala przypisać sobie autorstwo), czy, że MIPLO zawłaszczyło punkty z poi.mobilne, bo to akurat nie jest prawdą, gdyż jak wiadomo to ludzie (autorzy punktów) przenieśli swoje punkty do MIPLO lub dodali je później.

Jeśli już to bym nie podchodził do takiej sprawy jako do pracy twórczej, czyli "stworzenia" punktu, co raczej wykorzystania wykonanej przez kogoś pracy (wklepanie punktu) bez jego zgody (czy nawet wbrew woli)...

Aczkolwiek oczywistym dla mnie jest fakt, że przejęli te punkty dlatego, że wiedzą, że NIKOMU nie będzie się chciało o to walczyć w sądzie...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 11, 2007, 15:37:58 »
Możesz jaśniej?
Kto przejął? Co przejął? Kto się nie zgodził? Co komu zabrali?
O co nikomu nie będzie się chciało walczyć w sądzie?

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 11, 2007, 16:16:18 »
Kto przejął? Co przejął? Kto się nie zgodził? Co komu zabrali?
O co nikomu nie będzie się chciało walczyć w sądzie?

Przykładowo mam w panelu 2 punkty użytkownika petunio - po dacie (ta sama tych punktów) i opisie punktów (pamiętam jaki był w mobilnych) wnioskuje, że zaimportował ze swojego pda czy innego ustrojstwa punkty, które miał wcześniej z mobilnych - i muszę się domyślać czy przykładowo ta osoba zaimportowała swoje punkty z bazy mobilnych poprzez miplo (jest ich autorem) czy być może importuje z pda nie swoje punkty z mobilnych

Przecież jakiś czas temu wyszła na wierzch sytuacja, że pewnie użytkownik hurtowo wgrał dawne poi z mobilnych

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 11, 2007, 17:44:14 »
Zamiast się zastanawiać, trzeba było sprawdzić historię punktu: "Import z mobilne.net".
Co oznacza, że użytkownik petunio był autorem obu punktów w tamtym serwisie, a na MIPLO tylko je przeniósł.

Pewnie dlatego, że nie chciało mu się walczyć w sądzie...

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 11, 2007, 19:56:28 »
Zamiast się zastanawiać, trzeba było sprawdzić historię punktu: "Import z mobilne.net".

Czyli jak pojawią się jakieś nowe punkty to trzeba będzie sprawdzać przy każdym punkcie czy przypadkiem nie jest to import z mobilnych??? Superrrrr....

2 kwestia - akurat opisy tych punktów znałem z mobilnych - ale przykładowo jakiś moderator nie będzie wiedział, że to są żywcem wzięty punkt z mobilnych i do tego nie jest on jego autorem - co w tym wypadku?

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 11, 2007, 20:41:34 »
Czyli jak pojawią się jakieś nowe punkty to trzeba będzie sprawdzać przy każdym punkcie czy przypadkiem nie jest to import z mobilnych??? Superrrrr....

Lepiej już sprawdzić, bardzo prostym sposobem, niż zastanawiać się dla samego bólu myślenia.
Popatrz jak to jest - zastanawiasz się cały czas, również teraz, punkty wciąż wiszą, czekając na zatwierdzenie. Rozumiem, że wciąż nie jesteś przekonany. Skoro tak, to co jest w stanie Cię przekonać?

2 kwestia - akurat opisy tych punktów znałem z mobilnych - ale przykładowo jakiś moderator nie będzie wiedział, że to są żywcem wzięty punkt z mobilnych i do tego nie jest on jego autorem - co w tym wypadku?

Będę strzelał (nie, nie do wprowadzającego takie punkty) - pewnie znajdą się one w MIPLO. I co z tego? Ja np., jako moderator regionalny, mam takie weryfikacje głęboko gdzieś. Zatwierdzam, jeżeli tylko mam pewność, że punkty te istnieją w realu. I cześć. Może jeszcze mam pisać zapytania do wprowadzajcego, czy ma notarialne upoważnienie od autora pierwotnego wpisu na użycie punktu w MIPLO? Wbrew temu, co sądzi o takich przypadkach administracja MIPLO i niektórzy tutejsi Forumowicze, ja uważam punkty nie przetransferowane za mienie porzucone. Ktoś je kiedyś dał społeczności, więc społeczność może z nich korzystać.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 11, 2007, 20:42:11 »

Pewnie zostaną dodane.
Tylko czy to wina Miplo.pl, czy osoby która dodała taki punkt? Moim zdaniem to drugie, a w takim przypadku mówienie, że Miplo przywłaszczyło jakieś punkty jest zwykłym nadużyciem. Punkty "przywłaszczył" (jeśli w ogóle można tak powiedzieć) użytkownik, który przypisuje sobie autorstwo tych punktów i zgłasza je do Miplo.

No i przypominam, że temat wątku (IMO be z sensu, ale jednak) jest zupełnie inny, więc proponowałbym skończyć tego OT zanim zrobi to któryś z moderatorów.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2007, 20:53:06 wysłana przez ajed »

*

Dżeju

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2007, 00:37:42 »
Jak można zawłaszczyć współrzędne geograficzne obiektu, który istnieje - jaja "se" robicie za przeproszeniem. Ja zatwierdzam wszystkie punkty, które wiem, że istnieję i g.. mnie obchodzi, czy ktoś ściągnął dane z jakiejś innej bazy, czy był na miejscu i je sobie spisał z AM (jest to sprawa jego sumienia - ja sprawdzam tylko poprawność techniczną jako mod). Tak samo jak mnie, myślę że obchodzi to wielu użytkowników MIPLO, którzy tu w ogóle nie zaglądają tylko synchronizują AM i już - im dokładnie obojętne, kto w ogóle tam coś robi - AM daje "dodatek MIPLO", to synchronizują i już.
Biorąc Wasze dywagacje pod uwagę, to jak ma być rozwiązana kwestia np. stacji benzynowej, która kiedyś była jako Petrochemia i była w Mobilne, później była bez marki i zmieniła kategorię, a później całkiem punkt wcięło. Teraz ja wprowadziłem tą stację, gdyż ją wyremontowali i zmienili Logo i co, może jestem tym który podebrał komuś punkt, bo przecież kiedyś tam stacja już była  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 00:40:02 wysłana przez Dżeju »

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2007, 01:30:42 »
Wg Miplo
2. Użytkownik nie ma prawa:
linkować, konwertować, publikować baz danych, map, danych geograficznych oraz pozostałych danych dostępnych za pośrednictwem Usługi;
Rozumiem, ze jesli sciagne wszystkie punkty z Miplo i po kolei kazdy usune i w miejsce starego naniose nowy identyczny punkt z moim opisem i zapisze jako swoje, to mam prawa do wszystkich przerobionych punktow i moge umieszczac je gdzie chce?
W koncu punkty to tylko dane geograficzne i przypisanie do konkretnej kategorii...
Jak ktos ma czas i ochote, to moze powolutku przerabiac wszystkie POI i ostatecznie bedzie mogl publikowac je wszedzie, bo jako ich autor (wprowadzone wspolrzedne i opis) bedzie mial do tego prawo...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2007, 08:09:44 »
danych geograficznych oraz pozostałych danych dostępnych
Jak ktos ma czas i ochote, to moze powolutku przerabiac wszystkie POI i ostatecznie bedzie mogl publikowac je wszedzie, bo jako ich autor (wprowadzone wspolrzedne i opis) bedzie mial do tego prawo...

Jak widać ze skróconego cytatu wniosek błędny. Chociaż udowodnienie trudne i sądzę nikomu niepotrzebne. Ot taki zapis na "wsjakij słuczaj".

*

• 6498
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2007, 08:48:53 »
Miomiki,
jeżeli dasz radę skutecznie usunąć punkty na MIPLO (wszystkie na raz, czy po kolei), to będzie oznaczało, że jesteś gość, masz jokera i możesz wszystko. Tylko tak się raczej nie stanie, przynajmniej legalnie.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 12, 2007, 08:54:18 »
Na ten temat wiele już powiedziano w innych wątkach..
Sądzę, że wystarczyło zostawić przy życiu mobilne.net i byłby spokój....
...ale nie dla producenta AM...
palmus

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 12, 2007, 11:51:34 »
Miomiki,
jeżeli dasz radę skutecznie usunąć punkty na MIPLO (wszystkie na raz, czy po kolei), to będzie oznaczało, że jesteś gość, masz jokera i możesz wszystko. Tylko tak się raczej nie stanie, przynajmniej legalnie.
Nie usuwac na stronie Miplo, ale po zaimportowaniu przerobic je recznie :) Praca zmudna, ale z kazdym przerobionym punktem nabywam do niego prawo, aby go rozpowszechniac :)
Taka walka z systemem :)
Z ciekawosci pytam - zeby nikt mi potem nie zarzucil, ze rozpowszechniam punkty nielegalnie.
PS. POI powinny byc dostepne dla kazdego, nie tylko dla tych, co maja nowa AM 4, bo na poi.mobilne wrzucane byly punkty, ktore potem mogl sciagnac kazdy - posiadacz TomToma, Destinatora, iGo :) POI od czlowieka dla czlowieka bez zadnej kieszonki na pieniadze pomiedzy :)

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 12, 2007, 15:37:19 »
ale po zaimportowaniu przerobic je recznie

Nie możesz przykładowo automatycznie zaimportować bazę z mobilnych i przerobić ją w miplo jakoś automatycznie - dodając np. do wszystkich opisów na końcu ; (przykładowo jestem właścicielem zdjęcia - ty je ściągasz i coś tam domalowujesz lub edytujesz - a potem publikujesz - jest to zabronione) - nie masz zgody użytkowników tych punktów - dlatego też przy imporcie musi być zgoda osoby tworzącej te punkty
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 15:38:52 wysłana przez lukas63 »

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 12, 2007, 15:49:17 »
No to rozumie sie samo przez sie :) Jednak chodzi mi o fakt, gdy importuje wszystkie punkty i edytuje je przesuwajac np. o 1m, ujednolicajac nazwy w danych kategoriach itp.
Jesli ktos doda sklep np. Castorame, poda godziny otwarcia i nr telefonu, to skoro on to skopiowal ze strony Castoramy, to ja kopiuje to od niego i tyle... Rozumiem, ze punkty z wlasnym opisem typu "tanie i smaczne jedzenie, polecam pierogi" nie moga byc kopiowane i rozpowszechniane bez wiedzy, ale np. takie punkty jak Castorama, to wystarczy w opisie zamienic kolejnosc numer telefonu/godziny otwarcia i przesunac o 1m i juz mozna mowic "tak, to moj punkt" i kto udowodni, ze jest inaczej?
Nikt nie jest wlascicielem punktow, po prostu jesli dany punkt istnieje w systemie, to tylko dlatego, ze ktos znalazl czas zeby dana dlugosc i szerokosc geograficzna powiazac z konkretna firma/miejscem, a jak ktos ma czas i ochote, to moze chyba przerobic to domowymi sposobami podmieniajac opis :)

Czy punkty POI podlegaja temu prawu (nie jestem prawnikiem wiec pytam), ktore pozwala na rozpowszechnianie w gronie rodziny i znajomych?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 12, 2007, 19:49:19 »
PS. POI powinny byc dostepne dla kazdego, nie tylko dla tych, co maja nowa AM 4, bo na poi.mobilne wrzucane byly punkty, ktore potem mogl sciagnac kazdy - posiadacz TomToma, Destinatora, iGo :)

Tu możesz mieć pretensję jedynie do twórców poi.mobilne, którzy sprzedali portal Automapie. Zresztą takie mieli prawo.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 12, 2007, 20:09:09 »
Tu możesz mieć pretensję jedynie do twórców poi.mobilne, którzy sprzedali portal Automapie. Zresztą takie mieli prawo.
Mieli prawo, ale wycyckali ludzi :) Biznes is biznes i trzeba sie podporzadkowac, chyba ze jest sie grubszym niz Panowie z AM, to wtedy moznaby im wykazac gdzie ich miejsce :) Powinno sie jednak dazyc do uwolnienia POI :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 12, 2007, 20:30:56 »
Powinno sie jednak dazyc do uwolnienia POI :)

To akurat żaden problem bo POI z poi.mobilne zostały zdeponowane w PDACLUBie (są dostępne) i inicjatywa przecież się rozwija. Wystarczy wesprzeć...
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 20:32:29 wysłana przez akubit »

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 12, 2007, 20:35:26 »
Powinno sie jednak dazyc do uwolnienia POI :)

To akurat żaden problem bo POI z poi.mobilne zostały zdeponowane w PDACLUBie (są dostępne) i inicjatywa przecież się rozwija. Wystarczy wesprzeć...
Niestety nic nie rusza do przodu i brakuje aktualnych punktow :)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 12, 2007, 20:46:39 »
Niestety nic nie rusza do przodu i brakuje aktualnych punktow :)

Wszystko w swoim czasie. Prace już powoli ruszają.  :ok: