No to rozumie sie samo przez sie

Jednak chodzi mi o fakt, gdy importuje wszystkie punkty i edytuje je przesuwajac np. o 1m, ujednolicajac nazwy w danych kategoriach itp.
Jesli ktos doda sklep np. Castorame, poda godziny otwarcia i nr telefonu, to skoro on to skopiowal ze strony Castoramy, to ja kopiuje to od niego i tyle... Rozumiem, ze punkty z wlasnym opisem typu "tanie i smaczne jedzenie, polecam pierogi" nie moga byc kopiowane i rozpowszechniane bez wiedzy, ale np. takie punkty jak Castorama, to wystarczy w opisie zamienic kolejnosc numer telefonu/godziny otwarcia i przesunac o 1m i juz mozna mowic "tak, to moj punkt" i kto udowodni, ze jest inaczej?
Nikt nie jest wlascicielem punktow, po prostu jesli dany punkt istnieje w systemie, to tylko dlatego, ze ktos znalazl czas zeby dana dlugosc i szerokosc geograficzna powiazac z konkretna firma/miejscem, a jak ktos ma czas i ochote, to moze chyba przerobic to domowymi sposobami podmieniajac opis

Czy punkty POI podlegaja temu prawu (nie jestem prawnikiem wiec pytam), ktore pozwala na rozpowszechnianie w gronie rodziny i znajomych?