Miplo fotoradar stacjonarny

• 31 Odpowiedzi
  • 8131 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jarok

• 38
Miplo fotoradar stacjonarny
« dnia: Marzec 02, 2009, 11:53:01 »
Witam,
Chodzi o ten punkt:
http://www.miplo.pl/point.php?p=go69kw95
Jest ustawiony tak, ze lapie auta jadace w kierunku Czestochowy.
Jadac w kierunku Czestochowy automapa ostrzega przed tym fotoradarem doslownie 50m pomimo, ze widze ten fotoradar na mapie.
Mam ustawione ostrzeganie na 700m, z innymi fotoradarami nie ma problemu, automapa ostrzega jak nalezy. Dodam, ze przed tym automapa nie wydaje polecen, co moglo by powodowac ewentualne opoznienie przed ostrzezeniem.
Co jest z nim nie tak i gdzie to ewentualnie zglosic?
Moze nalezy go w takim przypadku przesunac delikatnie w prawo i wtedy automapa bedzie ostrzegala tak jak ma ustawione?

--
jarok
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2009, 12:01:44 wysłana przez jarok »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Miplo fotoradar stacjonarny
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2009, 12:24:07 »
Nie należy go przesuwać, stoi we właściwym miejscu.
Zwiększ kąt wykrywania, 10°  na łukach daje takie efekty.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2009, 13:24:10 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2009, 19:21:22 »
Nie należy go przesuwać, stoi we właściwym miejscu.
Zwiększ kąt wykrywania, 10°  na łukach daje takie efekty.
Nie uzywam opcji "polozonych w kierunku jazdy"
Mam ustawiona pierwsza opcje "polozonych przy trasie", "max z lewej 10m", "max z prawej 50m"
Wiec jak nalezy prawidlowo ustawic aby nie bylo takiej przypadlosci?

--
jarok

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2009, 19:36:34 »
A jechałeś z wyznaczoną trasą?

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2009, 20:44:28 »
A jechałeś z wyznaczoną trasą?
Nie wiem co kolega rozumie pod pojeciem "wyznaczona trasa"
Nie wyznaczajem trasy z punktu A do punktu B podajac jako start i koniec.
Wlaczylem automape, jak zlapala fixa dalem "prowadz do", wskazalem adres i ponownie jako "prowadz do"
Trasa zostala wyznaczona, pokazana.
Dodam, ze z innymi fotoradarami nie ma najmniejszych problemow tylko ten jeden jakos dziwnie sie zachowuje.
Moze kolega sprawdzic u siebie na demo trasy czy tez tak dziwnie ostrzega?

--
jarok

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2009, 21:08:34 »
Trasa jest wyznaczona wtedy gdy AM pokazuje gdzie masz jechać.
Na demie sprawdziłem już po pierwszym Twoim poście, łapał około 440m przed (ustawione na 500m)
Bez trasy od 120m przy kącie 10°, albo od 250m przy 20°. Prawidłowo - tak się dzieje na łuku.

Teraz sprawdziłem przy 700m i faktycznie ostrzegł dopiero tuż przy radarze :shock:
Nie mam pojęcia co jest grane, w stronę Częstochowy przy ustawieniach 200, 600, czy 700m
ostrzega przy samym radarze, przy 500m jest OK (albo prawie OK)

Może to jakiś błąd programu? :worried:
Najlepiej zgłoś do supportu ze szczegółami.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2009, 12:22:12 »
Mam pytanie a propos Miplo. Nie będę tworzył nowego wątku.
Kiedyś na miplo można było przeglądać kategorie w podziale na najpopularniejsze. Nie mogę tego znaleźć. Zlikwidowano ten sposób przeglądania POI???
piona

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 23, 2009, 19:05:27 »
Trasa jest wyznaczona wtedy gdy AM pokazuje gdzie masz jechać.
Na demie sprawdziłem już po pierwszym Twoim poście, łapał około 440m przed (ustawione na 500m)
Bez trasy od 120m przy kącie 10°, albo od 250m przy 20°. Prawidłowo - tak się dzieje na łuku.

Teraz sprawdziłem przy 700m i faktycznie ostrzegł dopiero tuż przy radarze :shock:
Nie mam pojęcia co jest grane, w stronę Częstochowy przy ustawieniach 200, 600, czy 700m
ostrzega przy samym radarze, przy 500m jest OK (albo prawie OK)

Może to jakiś błąd programu? :worried:
Najlepiej zgłoś do supportu ze szczegółami.
Zglosilem do supportu ale niewiele to dalo.
Pisali, ze sprawdzali na takich samych ustawieniach co ja mam i na tej samej wersji i u nich jest niby ok.
Napisali, ze mam przeinstalowac automape bo moge miec bledy w plikach.
Usmialem sie troche, bo pisalem im, ze problem byl analizowany rowniez przez moderatora forum automapy na pdaclub.pl i rowniez u kolegi jest ten sam problem.
Poprosilem aby sprawdzili czy aby na pewno sprawdzali na takich samych ustawieniach.
Ponownie odpisali, ze u nich jest ok:)
Wiec szkoda gadac:)
Wystarczy, ze zmienilem ustawienie domyslne na "polozonych max z lewej 13m" (domyslnie bylo 10) i juz automapa ostrzega prawidlowo.
Poza tym zmienilem polozenie tego radaru na miplo w prawo o 3m i zostalo to przez moderatora zaakceptowane.
Teraz po synchronizacji na becie 5.5 na ustawnieniach domyslnych "polozonych max z lewej 10m" automapa ostrzega juz prawidlowo 700m przed radarem.
Wiec support mozna powiedziec nie spisal sie tak jak oczekiwalem.
Dziekuje koledze za pomoc.

--
jarok

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 23, 2009, 20:26:55 »
Z tym fotoradarem chyba faktycznie coś jest/było nie tak, on ma aż 19 potwierdzeń, to chyba rekord na miplo.
A to znaczy, że było sporo osób, których nie ostrzegało i dodały ten radar do POI ,mimo że on juz tam był.

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 23, 2009, 22:21:47 »
Ale chyba ja nie zawaliłem?

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 23, 2009, 22:27:38 »
Ale chyba ja nie zawaliłem?
Widze, ze jeszcze edytowales ten poi po mojej propozycji i Twojej akceptacji.
Z ciekawosci co zmieniles w stosunku do tego co ja ustawilem (zaproponowalem)?

--
jarok

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 24, 2009, 15:35:01 »
A może dokładność naszych GPS jest różna i dlatego jednym jest ok a innym nie ok??
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 24, 2009, 20:41:34 »
A może dokładność naszych GPS jest różna i dlatego jednym jest ok a innym nie ok??
Mysle, ze to nie to. Oczywiscie dokladnosc GPS tez ma znaczenie rowniez w tym przypadku.
nocnyMarek zwrocil uwage na fakt, ze ten fotoradar ma az 19 potwierdzen.
Poza tym nie trzeba bylo jechac autem, wystarczylo sobie trase wyznaczyc i wlaczyc demo aby potwierdzic blad.
Kolega nocnyMarek jak potwierdzil blad ostrzegania na pewno nie jechal w to miejsce autem aby sprawdzic:)
Wystarczylo, ze przesunalem ten radar blizej drogi o okolo 3m i po synchronizacji ostrzega juz prawidlowo.

--
jarok

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 28, 2009, 17:31:05 »
Usmialem sie troche, bo pisalem im, ze problem byl analizowany rowniez przez moderatora forum automapy na pdaclub.pl i rowniez u kolegi jest ten sam problem.
Poprosilem aby sprawdzili czy aby na pewno sprawdzali na takich samych ustawieniach.
Ponownie odpisali, ze u nich jest ok:)
Wiec szkoda gadac:)
W sumie mogę potwierdzić ten błąd, i to na innych stacjonarkach - na trasie Wrocław-Bolków (a są ze 3).
Jadąc do Bolkowa ostrzeganie miałem OK, natomiast wracając ostrzegał mnie właśnie tak (tuż przed stacjonarką).
Zignorowałem to, ale widzę że nie tylko ja ten błąd mam.
Sprawdzę to jeszcze na symulacji i ponownie w drodze za jakiś czas.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 28, 2009, 23:41:54 »
Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku tego POI: http://www.miplo.pl/point.php?p=3Z7vGsi8. Wymieniony fotoradar jest zorientowany przede wszystkim na ruch od Cieszyna, ale przy obecnym usytuowaniu ostrzega tylko jadacych w strone Cieszyna. Wyznaczylem go poprawnie na swojej AM i aktualnie ostrzega prawidlowo, jednak do chwili obecnej, a sa to juz dwa dni, mimo synchronizacji, nie ma zadnej wzmianki na stronie.
Zglosilem to na Miplo, ale moderator polecil zmiane umiejscowienia w samym serwisie. Problem w tym, ze z tego co widze, mozna tam tylko "na oko" dokonac przesuniecia, poniewaz nie jest dostepne pole wpisu danych geograficznych, a sama mapka nie zawiera w tym temacie zadnych pomocy. Stad pytanie jak to zrobic? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i uwagi. W samej AM rowniez nie widze mozliwosci zmiany polozenia, a tylko samego opisu.
W wolnych chwilach staram sie korygowac bledy zarowno POI jak i samych map, glownie Cieszyna i okolic (juz zglosilem dokladny opis ruchu na jednym z osiedli), jednak nie mam czasu ani ochoty zmagac sie z moderacja na Miplo (w pomocy jest bardzo ogolny opis).
Jestem jaki jestem :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 29, 2009, 00:57:11 »
Kliknij własny link (ten, który podałeś), potem
- operuj na mapie
- więcej
- przesuń punkt
Przybliżenie mapy jest na tyle duże, że możesz ustawić ten fotoradar nawet na środku jezdni, a nie tylko po drugiej jej stronie, jeśli o to Ci chodzi.
Jeśli nie bardzo wiesz, gdzie na mapie umiejscowić właściwą lokalizację tego fotoradaru, ale masz jego dokładne współrzędne, to wyślij je Bartkowi63. On da radę, jako moderator, wpisać wprost do bazy prawidłowe współrzędne.
http://www.miplo.pl/users.php?u=bartek_63

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 29, 2009, 00:59:29 »
1. Podane przez Pana współrzędne to:
N 49o46'25.17"
E 18o38'08.26"
odsuwają lokalizację POI od drogi o kolejne około 10m w stosunku do lokalizacji w bazie miplo.

2.Test ostrzegania na mapie 5.3 (12.2008) - wersja publiczna.

a. W trybie ostrzegania z kątem wykrycia 10 i 20 stopni (minimalne i kolejne ustawienie) ostrzeganie działa prawidłowo.

b. w trybie ostrzegania dla POI przy trasie przy ustawieniu 5m z lewej oraz 10 metrów z prawej - brak ostrzegania dla obu kierunków ruchu.
Przy zmianie wartości na 5m z lewej oraz 20m z prawej (kolejna wartość) ostrzeganie działa prawidłowo.
Przypominam, że wartość domyślna to 50m z prawej.

3. Jeśli przestawimy POI w miejsce wskazane przez Pana nie będzie działać ostrzeganie w sposób prawidłowy u większości użytkowników.
I raczej wątpie aby lokalizacja była prawidłowa - zbyt duża odległość od ulicy.

4. Przypuszczam, że w Pana przypadku problemem jest włączona funkcja ostrzegania dla wbudowanych w mapę POI w kategorii Radar (nie mylić z Radary, kontrola drogowa z bazy miplo.eu).
Tuż przed radarem stacjonarnym na mapie po lewej stronie jadąc od Cieszyna znajduje się zaszyty w mapę POI co powoduje błędne zachowanie się ostrzegania.

Proszę wyłączyć "ptaszka" w okienku ostrzegania w kategorii RADAR i powinno działać prawidłowo.

5. Co do wypowiedzi moderatora.
Prawidłowo, że nie została zaakceptowana zmiana danych.
Jednak ja bym dał Panu inną radę w zakresie zmiany lokalizacji.

Proszę przypisać sobie jakiś klawisz sprzętowy do funkcji "dodaj POI".
Proszę kliknąć na POI który chce Pan zmienić w zakresie lokalizacji.
Proszę wybrać polecenie KOPIUJ.
Proszę wejść we zakładkę Prowadź do... Współrzędne GSP.
Proszę wpisać współrzędne.
Proszę wybrać opcję INNE - Pokaż na mapie.
Proszę kliknąć na wybrany klawisz sprzętowy.
Zostanie otworzone okno wprowadzenia POI z danymi POI w pamięci.
Proszę zaakceptować dane.
Proszę skasować POI pierwotny.
Proszę przeprowadzić synchronizację za pomocą Miplosync.
Zmiana zostanie dopisana na listę oczekujących.

Przypominam, że przyjmuję iż POI jest jednak prawidłowo ustawiony na mapie - Pana propozycja odsuwa go zbyt daleko.

PS. Podpisał bym się lecz od zmian w regulaminie tego forum nie mogę "reklamować" bez zgody zespołu Pdaclub innych portali o czym zostałem upomniany w formie wykasowania podpisu i wprowadzenia linku do regulaminu, co bym nie kluczył jak dziecko we mgle.
Proszę w przypadku pytań odszukać użytkownika PPepe na miplo.eu.
Pozdrawiam
PPepe

PS2.
Informuję, że nie ja rozpatrywałem temat zmiany tego POI - to tak na wszelki wypadek aby się ktoś nie pomylił.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 11:40:56 wysłana przez ppepe »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 29, 2009, 10:13:41 »
PS. Podpisał bym się lecz od zmian w regulaminie tego forum nie mogę "reklamować" bez zgody zespołu Pdaclub innych portali o czym zostałem upomniany w formie wykasowania podpisu i wprowadzenia linku do regulaminu, co bym nie kluczył jak dziecko we mgle.
Proszę w przypadku pytań odszukać użytkownika PPepe na miplo.eu.

Rozumiem, ze jakas krzywda Ci sie stala z tego tytulu ? Czy moze sie czujesz niedowartosciowany ze nie mozesz sie chwalic jakze zaszczytna funkcja w pewnym serwisie? Myslalem, ze Twoim zadaniem jest pomaganie uzytkownikom a nie wychwalanie swojej "pozycji"?  Wystarczylo napisac do administracji o zgode, bo robieniem z siebie meczennika nic nie osiagniesz, poza odwrotnym skutkiem. Na prawde zalosne.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 29, 2009, 10:50:59 »
Mam prawo do prywatnej oceny takiego a nie innego sposobu załatwienia sprawy  przez moderatora pdaclub.
Wystarczyło napisać dwa zadania w stylu: wykasuj zapis bo sobie nie życzymy, a nie "dawać do zrozumienia" w jakiś pokrętny sposób.
Nigdy bym się nie dowiedział, że sobie nie życzycie tego zapisu, gdybym nie napisał kolejnej wiadomości i nie sprawdził "jej wyglądu" i nie sprawdził zapisów w profilu konta.

Jak się podejmuje wobec użytkownika jakieś decyzje to warto o tym poinformować zainteresowanego, a nie robić w pewien sposób za plecami.
I na ten fakt chcę zwrócić uwagę.

Tym bardziej, że miplo jest oficjalnie wspierane przez producenta programu nawigacyjnego, o którym tu się rozmawia.

Dopiszę jeszcze:

Wystarczylo napisac do administracji o zgode, bo robieniem z siebie meczennika nic nie osiagniesz, poza odwrotnym skutkiem. Na prawde zalosne.

Ten zapis tam był od wielu miesięcy.
Został wykasowany.
Zrobiono to świadomie.
Więc się pytam Kolego: Czy po to abym przychodził po prośbie?
Ktoś musi się u Was podbudować? Może nie przekręcaj kota ogonem.

« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 11:18:01 wysłana przez ppepe »

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 29, 2009, 11:24:06 »
Pokarz na mapie.
chyba POKAŻ  !
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 29, 2009, 11:42:58 »
Racja. Był błąd. Poprawiłem. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Nie będę pisał głupot w stylu: było późno itp. Moja wina bezdyskusyjnie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 29, 2009, 11:48:01 »
Został wykasowany.
Zrobiono to świadomie.

primo - nie wszystkie nadużycia regulaminu od razu się wylapie
secundo - zmieniał się regulamin ostatnio

został skasowany świadomie i celowo - naruszał obowiązujący regulamin
nie po to abyś przychodził po prośbie - nie chcesz nie musisz

nikt z nas nie musi się podbudowywać

proponuję zakończyć ten temat
to nie miejsce na wylewanie żali
korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu
EOT

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 29, 2009, 11:53:39 »
Mam prawo do prywatnej oceny takiego a nie innego sposobu załatwienia sprawy  przez moderatora pdaclub.

Masz, oczywiscie tylko nie jest to akurat odpowiednie miejsce do tego, jako moderator powinienes wiedziec takie rzeczy.

Wystarczyło napisać dwa zadania w stylu: wykasuj zapis bo sobie nie życzymy, a nie "dawać do zrozumienia" w jakiś pokrętny sposób.
Nigdy bym się nie dowiedział, że sobie nie życzycie tego zapisu, gdybym nie napisał kolejnej wiadomości i nie sprawdził "jej wyglądu" i nie sprawdził zapisów w profilu konta.

"Tak tak, panie wladzo nie wiedzialem, ze w miastach nie wolno jezdzic szybciej ja 50km/h. Nie mogliscie mi zadzwonic, ze nie moge jechac 100km/h w obszarze zabudowanym?"

Kpisz czy o droge pytasz ? Nieznajomosc prawa nie jest wytlumaczeniem, a informacje o zmianach regulaminu sa zawsze w widoczny sposob umieszczane. Juz pomijajac ze ten zapis w regulaminie jest od roku.

Jak się podejmuje wobec użytkownika jakieś decyzje to warto o tym poinformować zainteresowanego, a nie robić w pewien sposób za plecami.
I na ten fakt chcę zwrócić uwagę.

Jaaasne i co jeszcze. To byla forma informacji wlasnie.

Tym bardziej, że miplo jest oficjalnie wspierane przez producenta programu nawigacyjnego, o którym tu się rozmawia.

A co ma piernik do wiatraka i do PDAClub?

Dopiszę jeszcze:

Wystarczylo napisac do administracji o zgode, bo robieniem z siebie meczennika nic nie osiagniesz, poza odwrotnym skutkiem. Na prawde zalosne.
Ten zapis tam był od wielu miesięcy.
Został wykasowany.
Zrobiono to świadomie.

Ten zapis jest w regulaminie caly czas wiec chyba ktos tu czytac nie umie. A jezeli chodzi Ci o podpis... no coz przy 70tys. uzytkownikow nieraz pare miesiecy trwa zanim ktos cos dostrzeze.

« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 14:40:25 wysłana przez OleYek »
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 29, 2009, 14:43:00 »
Ale sie naczytalem, szkoda tylko, ze po 2 konkretach nastapila lawina bezsensownych postow, ktore tylko i wylacznie psuja atmosfere jak i czytelnosc tego tematu. Ale ok, nie moj bajzel, nie moja sprawa.

Wracajac do tematu, dziekuje za wszystkie informacje obu Panom, a szczegolnie ppepe. Wszystko sobie zapisze i z czasem sprawdze jak to wyglada w rzeczywistosci. mam nadzieje, ze faktycznie wystarczy odznaczyc w/w POI aby uzyskac poprawne wskazanie tego fotoradaru. Przy okazji zaznaczam, ze nie poprawiam go dla siebie, mieszkam tu, wiec znam na pamiec lokalizacje wszystkich tego typu punktow i bylem zdziwiony, ze przy standardowych ustawieniach nie bylo jakiejkolwiek informacji, ze cos takiego sie tam znajduje. A radar jest tak umieszczony, ze mozna go przeoczyc, mimo wczesniejszych znakow informujacych o tym fakcie.
Jesli chodzi o edycje punktu za pomoca mapki, nie ma sensu robic tego "na oko", cos takiego moim zdanie mija sie z celem. Kolega podal wspolrzedne podane przeze mnie i tym mnie zaskoczyl, poniewaz po chwili je usunalem ze wzgledu na brak czasu na zabawe w wielodniowa wymiane informacji z moderatorem. Nastepnym razem zastosuje sie do rady i po prostu podam moderatorowi danego dzialu w/w. Mysle, ze wtedy wszyscy beda zadowoleni.
Co do poprawnosci lokalizacji, prawda jest, ze w tym dniu niebo bylo bardzo zachmurzone i jak normalnie X1 lapie fixa w przeciagu maksymalnie 5s, to w tym dniu trwalo to zdecydowanie dluzej. Jednak nie oznaczalem tego w biegu, a po prostu zatrzymalem sie dokladnie przy radarze i na spokojnie (bylo to w godzinach malego ruchu) wprowadzilem wszystko do AM zaznaczajac jego umiejscowienie jako "Po prawej stronie". Przy okazji zrobilem zdjecie, ktore dodam po wyjasnieniu wszystkich moich "ale". Nastepnym razem moge sprobowac stanac przy nim i dac " W punkcie", chocby z ciekawosci.
Zaznaczam, ze u mnie AM 5.3 pracuje z oryginalnymi ustawieniami, w ktorych jak dotad niczego nie zmienialem, skupiajac sie wylacznie na wprowadzaniu nowych POI i/lub zmian w obecnych oraz poprawkach zwiazanych z ruchem w Cieszynie i okolicy.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 29, 2009, 15:11:23 »
Co do poprawnosci lokalizacji, prawda jest, ze w tym dniu niebo bylo bardzo zachmurzone i jak normalnie X1 lapie fixa w przeciagu maksymalnie 5s, to w tym dniu trwalo to zdecydowanie dluzej. Jednak nie oznaczalem tego w biegu, a po prostu zatrzymalem sie dokladnie przy radarze i na spokojnie (bylo to w godzinach malego ruchu) wprowadzilem wszystko do AM

Tak a'propos, to faktem jest, że fixa powinno się łapać w postoju, natomiast dokładność pozycji po złapaniu fixa jest większa w ruchu, niż w postoju. W niekorzystnych warunkach dostępności sygnałów z satelitów, może to powodować poważne błędy pozycji.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 29, 2009, 15:15:45 »
Nastepnym razem zastosuje sie do rady i po prostu podam moderatorowi danego dzialu w/w. (współrzędne  - przyp. PPepe)

Moja rada jest inna. Proszę wprowadzić poprawkę samemu tak jak opisałem. To działa w 100%.
Da to możliwość naliczenia punktów za wkład pracy.
Nie zależnie od tego czy punkty (miplomile) się komuś podobają czy nie, są należne - tak to działa.
Jeśli poda Pan same dane czy to w formie komentarza czy innej to mogę Pana zapewnić, że moderator napisze prośbę o wprowadzenie poprawki lokalizacji samemu. Tak zrobił bartek_63. Tyle tylko,  że proponował zmianę przez stronę www.
Naliczone punkty umożliwią Panu wprowadzanie dalszych zmian.

W opisany przez mnie sposób może Pan edytować dowolny POI.
Wprowadza Pan go do pamięci (KOPIUJ); klika na mapę gdzie ma się znajdować po edycji; wprowadza poleceniem (WSTAW); zatwierdza dane; kasuje pierwotny.
Każda zmiana lokalizacji w zakresie 500m zostanie po synchronizacji przez system przyjęta i wprowadzona jako poprawka lokalizacji POI.

Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 29, 2009, 15:21:47 »
Cytat: Pieka
zatrzymalem sie dokladnie przy radarze i na spokojnie (bylo to w godzinach malego ruchu) wprowadzilem wszystko do AM zaznaczajac jego umiejscowienie jako "Po prawej stronie".

To nie zadziała prawidłowo gdy stoisz, bo tak dokładnie to jest polecenie
"Po prawej stronie wzgledem bieżącego kierunku ruchu".  
Gdy nie ma ruchu moze dać przypadkowe nieprzewodziane wyniki.

Jesteś z Cieszyna? A czy mógłbyś się bliżej przyjrzeć organizacji ruchu w samym centrum?
Okolice rynku, Głęboka, Sejmowa ... mam wrażenie, że tam jest na mapie coś za duzo zablokowanych odcinków ...
Napisane: 29-03-2009, 15:18:15
Cytat: ppepe
Wprowadza Pan go do pamięci (KOPIUJ)...; kasuje pierwotny.

To już lepiej 'Wytnij', nie trzeba po nim kasować punktu ze złego miejsca.

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 29, 2009, 16:53:52 »
Teraz ja.
Poprawianie punktów przez podanie współrzędnych do moderatora jest może i dobre ale powoduje u mnie wyrzuty sumienia bo nie mam jak przydzielić miplomili. Oczywiście poprawię jeśli jest taka wola poprawiającego.
Procedura poprawki podana przez Pepe jest bardzo skąplikowana. Nie wiem czy poprawienie w zakresie do 250 m nie spowoduje tylko potwierdzenie istniejącego punktu.
Cały czas zastanawiam się czy brak możliwości odczytania współrzędnych danego POI i inny format w AM i Miplo nie jest podyktowana chęcią zabezpieczenia punktów przed kopiowaniem do innych serwisów. Innego powodu nie widzę. Często mi się zdarza, że w trakcie jazdy naciskam klawisz do zaznaczania błędów AM w miejscu gdzie widzę źle wprowadzony POI i potem wystarczyłoby wpisać współrzędne na stronie WWW. Niestety tego sie ni da zrobić.

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 29, 2009, 18:38:24 »
Odnosnie sprawdzenia ruchu w centrum Cieszyna, nie ma problemu, jak tylko znajde chwile i bede w okolicy to wszystko sprawdze i ewentualne poprawki naniose na mapke, ktora z kolei postaram sie w jakis sposob udostepnic/opublikowac. Jak to mowia u nas "powoli a furt" ;)
Co do procedury poprawki, jest prosta, o ile otrzyma sie opis jak wyzej, w przeciwnym wypadku czlowiek szuka czego innego i w innym miejscu. Na poczatku bylem przekonany, ze da sie edytowac na kilka sposobow, w tym rowniez na zasadzie edycji wspolrzednych. A tu klops, nie ma takiej mozliwosci.
Poprawki nanioslem (wytnij - wstaw) i usunalem moje POI. Przy okazji sprawdze jak sie to teraz zachowuje z obu stron. Fotoradar znajduje sie po prawej stronie drogi jadac od Cieszyna i na ten wlasnie pas jest zorientowany. W zwiazku z tym ten kierunek moim zdaniem powinien miec priorytet.
Kolega nocnyMarek pisal, ze zaznaczenie "Po prawej stronie" nie zadziala prawodlowo gdy stoje, ale jak inaczej wpisac POI? Jadac z gory (od Cieszyna) zatrzymuje sie przy radarze i dodaje, innej mozliwosci nie widze jesli ma to byc dokladnie wykonane, tym bardziej, ze AM i Miplo zalecaja dodawanie w czasie postoju. Poza tym, takie zaznaczenie w tym miejscu wydaje sie poprawne, skoro ruch jak i dzialanie fotoradaru jest zgodne z wybranym kierunkiem. Zdecydowanie musimy dojsc do jakiegos konsensusu, jesli wszyscy maja to robic prawidlowo :)

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 29, 2009, 19:44:24 »
Proszę nie stosować funkcji dodawania POI "po prawej" / "po lewej".
Wystarczy jeśli zatrzyma się Pan (najlepiej stanie pod masztem.
"Poruszy" Pan mapę poprzez np. przytrzymanie rysika i ruch w lewo i prawo. Czyli trzeba wyjść z opcji nawigacji. Czemu?
Na urządzeniu Pana lokalizacja podczas śledzenia pozycji jest przyciągana do siatki dróg. Odwzorowanie graficzne znaczka na mapie nie pokazuje rzeczywistej, odczytywanej pozycji z satelitów.
Po poruszeniu mapą punkt pokazujący Pana lokalizację powinien znaleźć się obok drogi.
Po ustabilizowaniu się sygnału klika Pan na klawisz skrótu do funkcji "dodawaj do POI (w nawigacji pozwala na wybór stron).
W takim przypadku nie będzie możliwości wyboru strony.
Dalej postępuje Pan jak pisałem.
Wybór funkcji WSTAW.
Zatwierdzenie danych lub jakieś poprawki.
Wykasowanie POI pierwotnego.

Nie polecam funkcji Wytnij, o której wspomniał NocnyMarek.
Lepiej wykasować POI pierwotny jak już wszystko jest wykonane poprawnie.

Ciągle zastanawia mnie czemu twierdzi Pan, że radar jest po lewej stronie a nie po prawej stronie drogi jadąc od centrum.
Wspomniał Pan, że korzysta z ustawień fabrycznych. Jestem więcej niż pewien, że ciągle program ostrzega Pana o wbudowanym POI w mapę.
To nie jest ten sam punkt co w bazie miplo.

Proszę wyłączyć funkcję ostrzegania o radarach (lista ostrzegania, nazwa RADAR).
Proszę włączyć i ustawić funkcję ostrzegania o fotoradarze stacjonarnym 50.
Proponuje ustawienia przy trasie: lewo 10 prawo 20 dystans np. 500m prędkość np. 50 + sygnał dźwiękowy i ramka ostrzegawcza (tak aby mieć pewność czego dotyczy próba).
Proszę z takimi ustawieniami przejechać się w realu lub wyznaczyć trasę w trybie demo.
Powinno działać tak jak Pan to opisuje.
Przynajmniej u mnie tak działa na 4 różnych urządzeniach z wersjami map 12.2008 oraz 03.2009 (beta).

Do bartka_63.
Zapewniam, że system odczyta takie działanie na POI jako zmianę lokalizacji (kategorii, opisu). Nie będzie potwierdzania POI.
Oczywiście w przypadku lokalizacji granicą jest 500m. Zmiany mogą dotyczyć jedynie kategorii odblokowanych do edycji.
Nie ma możliwości zmian na np. BP, stacje benzynowe; stacje bazowe operatorów itd.
Nie ma możliwości wprowadzenia POI do kategorii zablokowanej z kategorii ogólnodostępnej.
Np. zmiana POI z kat. Stacje benzynowe na kat. BP, stacje benzynowe.
Taka zmiana jest odrzucana.

Jedyny warunek - POI wprowadzany to nie nowy POI z wyborem listy kategorii a POI wprowadzony do pamięci funkcją KOPIUJ / WSTAW / KASUJ.

W przypadku gdy użytkownik wykonuje np. wprowadzenie do pamięci jakiegoś wzorcowego POI (np. budki telefonicznej) i korzysta z funkcji WSTAW bez wykonania wykasowania POI pierwotnego (czyli ma zamiar jedynie powielić punkt wielokrotnie) to powoduje pojawienie się POI z tym samym zapisem w wielu miejscach.
Efekt przykładowy: Budka telefoniczna np. na ulicy Piłsudskiego w Warszawie, wstawiona w kolejnych miastach przez, które przejeżdżał nasz przykładowy jegomość, bez ładu i składu (ciągle z zapisem Warszawa, ul. Piłsudskiego).
Nazwa miejscowości prawidłowa inna niż wstawiona w propozycjach POI, adres również.