Witam, jestem nowy na forum. Od wczoraj jestem właścicielem zestawu Mio168+AutoMapa XL. Jest to mój pierwszy PPC, dotychczas towarzyszyły mi kolejno: PALM M505, a teraz T3.
Mio168 jeździ ze mną (od wczoraj) Citroen'em C5. Miałem pewne obawy jak zestaw ten (autko+GPS) będzie współpracował, gdyż cały poprzedni tydzień eksperymentowałem z pożyczonym iPackiem Compaqa + GPS Rikaline 6010. Po umieszczeniu wzmiankowanego odbiornika GPS na desce, pod szybą nie byłem w stanie zmusić go do współpracy z resztą kompletu. Dopiero umieszczenie anteny pod górną częścią szyby, w okolicach zamocowania lusterka wstecznego (jest tam wycięcie folii atermicznej, dedykowane czytnikom kart autostradowych) uruchomiło oprogramowanie i pozwoliło z niego korzystać.
Po zainstalowaniu Mio na standardowym (bardzo krótkim) uchwycie fabrycznym, dołaczanym do kompletu zestaw wystartował natychmiast i pracuje jak przeciąg! W centrum Warszawy, w okolicach wysokich budynków, w trasie poza miastem, cały czas znakomity zasięg - bez plątaniny kabli w szoferce i za umiarkowaną cenę.
Konkluzja? Mio168 jest dla mnie optymalnym (cena-możliwości) rozwiązaniem nawigacji w samochodzie. AutoMapa jest interesującym rozwiązaniem dla podróżujących samotnie (bez trzeciej ręki z atlasem). Teraz jeszcze muszę spróbować "odkleić" się od T3 i migrować z danymi na Mio.
Pozdrawiam wszystkich, którzy wcześniej ode mnie odkryli Auto Mapę!
Wiesiek