Zablokowane odcinki - jak dodac/pobrac?

• 5 Odpowiedzi
  • 1423 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 26, 2005, 21:37:57 »
Gdzie moge znalezc i pobrac zablokowane odcinki.
Nie widze na mobilne.net takiej kategorii.
Nie kumam tego.
Pozdrawiam

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2005, 22:03:46 »
Zablokowane odcinki są w każdej (chyba) kategorii. Figurują w zakładce Pobierz i są de facto tymi samymi punktami, które były wprowadzone do bazy, ale powodującymi blokadę odcinka drogi, na którym zostały zlokalizowane.
W zakładce Pobierz masz możliwość pobrania punktów kategorii albo w postaci UAM, albo w postaci BAM.
Różnica jest taka, że jak np. kategorię Restauracje McDonald's pobierzesz jako UAM, to będziesz wiedział gdzie się one znajdują, nawet będziesz mógł do nich wyznaczać nawigację lub ustawić głosowy komunikat o zbliżaniu się do takiego punktu. Jeżeli zaś pobierzesz McDonaldsy w fomacie BAM, to tam po prostu... nie dojedziesz, bo droga przy której restauracja leży będzie zablokowana.
Dlatego zaproponowałem właściwą kategorię dla odcinków zablokowanych, ale jakoś nie ma zainteresowania.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2006, 14:05:32 »
Czyli wysyłając do synchronizacji plik np.McDonald's, na którym aktualnie pracując ,naniosłem kilka zablokowanych odcinków, zostaną one umieszczone w Mobilnych.net w kategorii Mc Donalds?

Chcąc zatankować np w BP, pobieram(wczytuję) plik uam z BP stacjami, ale niekoniecznie z zablokowanymi odcinkami, skoro nikt ich tam nie umieścił?
Czy o to chodzi?
Palmus
palmus

*

• 6498
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 22, 2006, 15:26:05 »
Cytat: "palmus"
Czyli wysyłając do synchronizacji plik np.McDonald's, na którym aktualnie pracując ,naniosłem kilka zablokowanych odcinków, zostaną one umieszczone w Mobilnych.net w kategorii Mc Donalds?

Plik UAM, ze zbiorem punktów użytkownika (wszystko jedno czy ściągniętych z mobilne.net, czy dodanych własnoręcznie) jest czym innym, niż plik BAM, który zawiera określoną lokalizację Lat/Lon, powodującą zablokowanie odcinka drogi, na którym jest ona umiejscowiona.
Więc jeśli ściągasz/wysyłasz plik UAM, to dotyczy to wyłącznie POI(PU) i nie powoduje blokad(y). Jeśli zaś ściągasz/wysyłasz plik BAM, to jest to zbiór powodujący blokady odcinków dróg.

Cytat: "palmus"
Chcąc zatankować np w BP, pobieram(wczytuję) plik uam z BP stacjami, ale niekoniecznie z zablokowanymi odcinkami, skoro nikt ich tam nie umieścił?
Czy o to chodzi?

Nie może być w jednym pliku i UAM, i BAM (i punktów, i blokad). To są zbiory rozłączne.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2006, 21:40:31 »
Ok,ok, zbiory rozłączne, jasne.Może nie dość precyzyjnie zapytałem.
Wchodząc na stronkę pobierania UAM/ZIP Mc Donalda mam możliwość pobrania również BAM.
Czy jest to ten sam plik, który mogę pobrać wchodząc na stronkę POI "stacje BP" na przykład? Zawiera on te same dane o odcinkach? czy są to różne pliki BAM?

Z twojegpo postu  Jeżeli zaś pobierzesz McDonaldsy w fomacie BAM, to tam po prostu... nie dojedziesz, bo droga przy której restauracja leży będzie zablokowana. wnioskuję ostrożnie,że gdybym pobrał Donaldy jako BAM, to miejsca na mapie, tam gdzie owe knajpy są, byłyby pokazane jako zablokowane odcinki a nie lokale.Czy tak?

Palmus
palmus

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2006, 22:12:03 »
Dokładnie tak, jak w drugim akapicie. Pobranie McDonalds jako BAM zablokuje te i tylko te odcinki, przy których zlokalizowane są wyłącznie McD. Jeżeli na tym odcinku drogi znajduje się też BP, to jedynie przez przypadek również się tam nie dojedzie z AM.
Z kolei pobranie BP jako BAM spowoduje zablokowanie odcinków drogi, przy których znajdują się stacje BP - te i tylko te odcinki dróg. Jeśli znajduje się tam jakiś McD, to też  tylko przez wyjątkową zbieżność lokalizacji nie będzie się dało wytyczyć do niego trasy.

Po prostu - w plikach BAM lokalizacja punktu o konkretnych współrzędnych nie powoduje wyświetlenia w tym miejscu ikonki kategorii, jak w UAM, a zablokowanie odcinka drogi, na której ten punkt leży.