kolejny dzień prób i błędów i błędów i błędów:( a oto wszystko co udało mi się dotychczas ustalić:
1.sprzęt - Axim x51v z WM 5.0, bez karty pamięci,(z USA)
- globalsat BC-337 na CF (z Anglii)
- samochód Ford Focus bez podgrzewanych szyb
2.mapa: AM 3.9.3 z mapą Warszawy w wersji 'R'
3. objawy w AM: podczas jazdy(obojetne czy po ustalonej trasie czy w trakcie śledzenia) mapa 'zawiesza' się na jakiś czas (zazwyczaj kilkadziesiąt sekund), tzn. ja jadę a mapa stoi. Po chwili mapa coś tam mieli i wygłasza jakiś komunikat(czasami że zjechałem z trasy, czasami po prostu o kolejnym manewrze na wyznaczonej trasie) i pokazuje moje prawidłowe połozenie i prędkość jazdy.
4. to haczenie występuje w różnych miejscach ( ale w tych samych dwa razy nie)
5. jeśli chodzi o sygnał to ilość satelit mam prawie zawsze na MAX a w polu sygnału GPS mam ZERO!!! czasami się tam coś pojawia ale zaraz znika.
6. sprawdzałem też po wyjściu z auta- to samo : sygnał GPS na zero, z kolei raz mi się zahaczył jak sygnał był ok(tzn. 3-4 w polu gps).....
7. dioda na antenie cały czas miga- sygnał ok. (raz mi się zdarzyło, że na otwartej przestrzeni nie było sygnału ale po resecie palma wszystko było ok)
8. pojawia się też często problem z portem com tzn.: podczs próby włączenia gps AM rozpoznaje mi port com4 ale za chwilę wyskakuje komunikat:'nie mozna otworzyć portu com4'. czasami wystarczy wyjąć i włożyć antenę do slotu i jest ok. Próbowałem już różnych ustawień zarówno w gps settings w WM 5.0 jak również w ustawieniach w AM-czasami wogóle nie znajduje mi anteny, a czasem nie otwier portu. dopiero po wyłączeniu wszystkiego w settings WM jest lepiej( ale nie zawsze)
9. warunki pogodowe nie mają znaczenia!!
10. no i wreszcie.... mam zainstalowany GPSinfo i z nim też jest różnie: czy w samochodzie czy na powietrzu ze złapaniem sygnału nie ma żadnego problemu- mam zazwyczaj 5-8 'niebieskich' satelitów i jeszcze kilka 'przezroczystych' . teraz złapał mi nawet w domu 4 niebieskie!!! Natomiast czasami odświerza ekran w dziwny sposób tzn. tylko w miejscu gdzie są paski satelit (paski znikają pojawiają się a czasami kolorowa plama - na chwilę) może to normalne...??
Uff... tyle udało mi się ustalić
BŁAGAM O POMOC!!!

o mnie się już wyczerpały pomysły. Jestem nawet w stanie umówić sie na 'jazdę próbną po Wa-wie:)
pozdrowienia dla forumowiczów