AM 'wiesza' się podczas jazdy?! dziwne objawy - POMOCY

• 14 Odpowiedzi
  • 4632 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 06, 2006, 17:15:36 »
Witam!!! To mój pierwszy raz Embarassed i niestety z narzekaniem Sad
Właśnie odebrałem moje nowe dziecko - axim x51v , dokupiłem do niego globalsata SIRF III na CF zainstalowałem AM 3.9.3,0 iiii...... podczas jazdy  po Wa-wie n.p.  drogi z domu do pracy sygnał potrafi mi zniknąć kilka razy!!! zbliżam sie do skrzyżowania, jadę, a mapa 'wisi' w miejscu tak jak bym stał...po kilkunastu/kilkudziesieciu sekundach coś tam zaczyna myślec, wyznacza nowe trasy albo mówi, że zjechałem z trasy (jadąc cały czas po jednej z głównych ulic)!!  Próbowałem już zmieniać w ustawieniach buforu- bez poprawy. Naprawde nic nie mozna z tym zrobić?!
Sygnał mam zazwyczaj ok.
pozdrawiam wszystkich forumowiczów...

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 06, 2006, 20:34:16 »
Jest wersja 3.9.3.2 - zmien z wersji ktora masz zainstalowana.
Mam Mio 169 nie mam tych problemow o ktorych piszesz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 07, 2006, 09:43:27 »
a jak sprawdzasz sygnal? jakie masz auto?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 07, 2006, 15:19:10 »
kolejny dzień prób i błędów i błędów i błędów:( a oto wszystko co udało mi się dotychczas ustalić:
1.sprzęt - Axim x51v z WM 5.0, bez karty pamięci,(z USA)
            -  globalsat BC-337 na CF (z Anglii)
            - samochód Ford Focus bez podgrzewanych szyb
2.mapa:   AM 3.9.3 z mapą Warszawy w wersji 'R'
3. objawy w AM: podczas jazdy(obojetne czy po ustalonej trasie czy w trakcie śledzenia) mapa 'zawiesza' się na jakiś czas (zazwyczaj kilkadziesiąt sekund), tzn. ja jadę a mapa stoi. Po chwili mapa coś tam mieli i wygłasza jakiś komunikat(czasami że zjechałem z trasy, czasami po prostu o kolejnym manewrze na wyznaczonej trasie) i pokazuje moje prawidłowe połozenie i prędkość jazdy.
4. to haczenie występuje w różnych miejscach ( ale w tych samych dwa razy nie)
5. jeśli chodzi o sygnał to ilość satelit mam prawie zawsze na MAX a w polu sygnału GPS mam ZERO!!! czasami się tam coś pojawia ale zaraz znika.
6. sprawdzałem też po wyjściu z auta- to samo : sygnał GPS na zero, z kolei raz mi się zahaczył jak sygnał był ok(tzn. 3-4 w polu gps).....
7. dioda na antenie cały czas miga- sygnał ok. (raz mi się zdarzyło, że na otwartej przestrzeni nie było sygnału ale po resecie palma wszystko było ok)
8. pojawia się też często problem z portem com tzn.: podczs próby włączenia gps AM rozpoznaje mi port com4 ale za chwilę wyskakuje komunikat:'nie mozna otworzyć portu com4'. czasami wystarczy wyjąć i włożyć antenę do slotu i jest ok. Próbowałem już różnych ustawień zarówno w gps settings w WM 5.0 jak również w ustawieniach w AM-czasami wogóle nie znajduje mi anteny, a czasem nie otwier portu. dopiero po wyłączeniu wszystkiego w settings WM jest lepiej( ale nie zawsze)
9. warunki pogodowe nie mają znaczenia!!
10. no i wreszcie.... mam zainstalowany GPSinfo i z nim też jest różnie: czy w samochodzie czy na powietrzu ze złapaniem sygnału nie ma żadnego problemu- mam zazwyczaj 5-8 'niebieskich' satelitów i jeszcze kilka 'przezroczystych' . teraz złapał mi nawet w domu 4 niebieskie!!! Natomiast czasami odświerza ekran w dziwny sposób tzn. tylko w miejscu gdzie są paski satelit (paski znikają pojawiają się a czasami kolorowa plama - na chwilę) może to normalne...??

Uff... tyle udało mi się ustalić
BŁAGAM O POMOC!!! :) o mnie się już wyczerpały pomysły. Jestem nawet w stanie umówić sie na 'jazdę próbną po Wa-wie:)

pozdrowienia dla forumowiczów

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 07, 2006, 19:44:41 »
Ile masz wolnej pamięci RAM przed uruchomieniem AutoMapy?

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2006, 20:17:25 »
coś około 28MB....

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 07, 2006, 20:21:40 »
stawiam albo na system (sprawdz czy masz najnowszy ROM) albo na GPS (moze ma jakies chwilowe zaniki transmisji danych) - najlepiej jakbys sprawdzil na innym modelu - jestes z Warszawy wiec nie powinno byc problemu - mozesz podjechac do jakiegos sklepu i sprawdzic

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 07, 2006, 22:09:06 »
rom mam A04... jeżeli to nie najnowszy to skąd mogę ściągnąć lepszy?

*

silentjob

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 07, 2006, 22:23:28 »

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2006, 22:54:41 »
Nie wiem jak u innych, ale w moim przypadku pomogła wymiana karty, na której mam zainstalowane mapy, z SD na CF - wszelkie "wieszanie" ustąpiło jak ręką odjął :D
Automapa XL, wersja 3.9.3.2

pozdrawiam
Jarecki

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2006, 20:39:49 »
zaistalowałem już rom A06 i nadal to samo... w AM satelity widzi ale nie ma sygnału gps:(.  W gpsinfo jest ok... ręce opadają, spróbuję pożyczyć inną antenę i sprawdzić ale powoli sie zniechęcam... ehhhh

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2006, 11:49:51 »
A nie jest to przypadkiem tak, ze generalnie AM nie bardzo sie lubi z GPSami na kartach ?

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2006, 20:14:30 »
byłem nawet dzisiaj w serwisie ( i sklepie) GPS/palmtop i serwisant zasugerował że mój gps na CF chodzi na porcie com1, który był zablokowany. Odblokował go i miało byś ok....... nie jest. ciągle to samo, a AM i GPSinfo rozpoznaja mi go na com4...... jutro znowu tam jadę i zamierzam wypożyczyć inną antenę i spróbować.
AHA- wyskakują mi jeszcze dwa błędy systemowe: 'can not execute wakeupPPC' i drugi z czymśtakim: GWES... nie wiem co to ale się zdarza i mnie wkurza.. musiałem wyłączyć wiadomosci o błędach
pozdrawiam... nadal rozczarowany...

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 11, 2006, 21:20:55 »
długo szukałem i oto wnioski:
-nie udało mi się zmusić am do współpracy z w/w anteną
-buszując na zagranicznych stronach znalazłem podobne problemy u wielu ludzi ze sprzętem takim jak mój lub podobnym.. ogólnie nawigacje mają problemy z antenami na CF i aximami.. są wyjątki ale TT i (chyba) AM do nich nie należą
-wymieniłem się antenami ze znajomym: ja mam teraz BT a on moją CF i obaj jesteśmy zadowoleni - mam jeszcze mały problem ale nie z sygnałem a z połączeniem (ale o tym gdzie indziej:)
-dziękuję jeszcze raz za udzieloną pomoc
pozdrawiam

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 12, 2006, 23:47:23 »
Nie do końca jestem pewien czy to jest rozwiązanie problemu. U mnie wersja 3.9.3 wiesza się systematycznie dokładnie w taki sposób jak to opisałeś. Mam ASUSa 730w i GPS na BT. Problem występuje na dłuższych trasach i zaczyna się po kilkunastu- kilkudziesięciu minutach pracy AM. Zwykle wyłączenie i włączenie AM wystarcza, by podjęła pracę na kolejne kilkadziesiąt minut. Problemem jest też to wyłączenie, bo pocket wydaje się być całkowicie zwieszony i reaguje na stylusa i klawisze po kilkudziesięciu sekundach. Czekam na 3.9.3.5. Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni.